Бил ли е Пеевски в Народното събрание само 4 работни дни?

Не е вярно, че депутатът от ДПС е имал 4 работни дни в настоящето 47-о Народно събрание, както твърди Асен Василев.

© Цветелина Белутова, Капитал

Не е вярно, че депутатът от ДПС е имал 4 работни дни в настоящето 47-о Народно събрание, както твърди Асен Василев.Анализът е препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България.


ТВЪРДЕНИЕ:


Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка, "Продължаваме промяната": "Г-н Пеевски мисля, че има 4 работни дни в Народното събрание, откакто това събрание е излъчено. Аз съм бил там доста пъти на парламентарен контрол".
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: "А ако се окаже, че е лъжа?".


Асен Василев: "Казах: Мисля, че има 4 работни дни. Не беше сега по време на бюджета примерно".


Мустафа Карадайъ: "А ако се окаже лъжа?".


Асен Василев: "Ще се извиня".


Тези реплики си размениха Асен Василев и Мустафа Карадайъ в предаването на БНТ "Панорама" в петък, 1 юли. Това стана след въпрос на водещия за депутата от ДПС Делян Пеевски и включването му в списъка със санкции по глобалния закон "Магнитски" на САЩ.


ПРОВЕРКА:


Справка в сайта на Народното събрание, направена от Factcheck.bg, показва, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е регистриран в пленарната зала 33 пъти. Отсъствал е 55 пъти от общо 88 заседания на настоящето 47-о Народно събрание. На практика това означава, че от 3 декември 2021 г. до 30 юни 2022 г. формално неговите работни дни са 33, а не 4, както твърди Асен Василев.


През декември миналата година Делян Пеевски е бил на 8 от общо 10 пленарни заседания. През януари 2022 г. - на 5 от 13 заседания. През февруари - 8 от общо 13, през март - 6 от 14, през април - 3 от 9. През май е регистриран само на 1 от общо 12 заседания, а през юни - на 2 от 17, като едно от тях е извънредното заседание за приетия от опозицията вот на недоверие срещу кабинета на премиера Кирил Петков.


В справката от гласуванията регистрацията на Пеевски е отбелязана по два начина - "П", което означава, че присъствието му е отчетено чрез пулта на мястото му, и "Р", което значи ръчно въвеждане в системата от техническия екип, обясниха от пресцентъра на Народното събрание за Factcheck.bg. Тази опция е възможна, когато депутатът е имал проблем с пулта си или се е включил в заседанието малко след регистрацията. Тогава съответният народен представител се добавя ръчно по негово искане и в справката от гласуванията се отбелязва с "Р".


При 11 от 33-те си присъствия Делян Пеевски е регистриран точно така. Това става на 20 януари, 10 февруари, 24 февруари, 25 февруари, 10 март, 16 март, 17 март, 30 март, 31 март, 14 април, 12 май.


С "П", което означава "Присъства" и е регистриран чрез пулта си, в стенограмите е отбелязан 22 пъти.


Независимо как е регистриран - с "П" или "Р", в 11 от работните си дни в парламента депутатът от ДПС не е гласувал нито веднъж. Такива са случаите на 7 януари, 3 февруари, 9 февруари, 10 февруари, 11 февруари, 25 февруари, 17 март, 31 март, 1 април, 14 април и 12 май. В 6 от тези случаи той е бил първоначално ръчно регистриран, а в 5 се е регистрирал чрез пулта си.


Пеевски не е член на нито една парламентарна комисия или група за приятелство. Той е отправил едно питане в парламентарен контрол към премиера Кирил Петков, заедно с Мустафа Карадайъ, Халил Летифов и Станислав Анастасов от ДПС. Депутатът участва в общо 7 законодателни инициативи, от които 5 са законопроекти, 1 е проект на решение и 1 е предложение за промени между две четения на проект за закон.


Делян Пеевски е избран за депутат в настоящето 47-о Народно събрание от листата на ДПС в Благоевград на вота през ноември миналата година. Народен представител е от 41-вия до 44-тия парламент - от юли 2009 до март 2021 г. Не участва в изборите през април 2021 г. и последвалия го предсрочен вот през юли. Преди това заема поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев (2005-2009).


На 14 юни 2013 г. изборът му за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) по времето на управлението на правителството на Пламен Орешарски доведе до протести. В следствие на тях той се оттегли от поста, но остана депутат.


Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева бяха официални собственици на вестниците "Телеграф", "Монитор" и други, които продадоха през 2021 г. на United Group ("Юнайтед груп") - базиран в Холандия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа.


На 2 юни 2021 г. Пеевски беше включен в списък със санкционирани по глобалния закон "Магнитски" с указ 13818, насочен срещу нарушители на човешки права и отговорни за корупция по света. Документът е публикуван в съобщение на Службата за контрол на чуждестранни активи към Министерството на финансите на САЩ.


ПРОВЕРЕНО:


Не е вярно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е имал 4 работни дни в настоящето 47-о Народно събрание, както твърди вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Пеевски е бил официално 33 пъти регистриран на заседания, от които 22 пъти е чрез пулта си и 11 ръчно добавен, според справка в сайта на парламента, направена от Factcheck.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK