Росенец след две години: един плаж повече, една незаконна постройка по-малко и Слави Трифонов

н. Чукалята.

© Дрон Бургас

н. Чукалята."Редно е да си тръгнете", "Нямате право да сте тук", "Действайте!" и "Не ми създавайте проблеми". С тези думи на 7 юли 2020 г. служители на Националната служба за охрана (НСО) посрещнаха съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, членът на коалицията Иво Мирчев и общинският съветник на коалицията в Бургас Димитър Найденов на малкия плаж до резиденцията на Ахмед Доган (когото охраняваха) на нос Чукалята южно от Бургас. До там тримата стигнаха с гумена лодка, а акцията им да покажат превземането на брега, излъчвана директно в социалните мрежи, беше проследена от хиляди зрители.


Тя показа нагледно какво се случва, когато граждани опитат да приближат т.нар. "сарай" на почетния лидер на ДПС. Предизвика началото на летните протести срещу завладяната държава, управлявана от негласната коалиция на партията с ГЕРБ и доведе до немислимите преди това проверки, които извадиха на бял свят безконтролното незаконно строителство върху държавни терени и дори в морето.


Днес две години по-късно "земеделският терен" в съседство с т.нар. "сараи" на Ахмед Доган, вече е нанесен в кадастралната карта като плаж, а от там изчезна незаконна двуетажна вила. Бургас си върна собствеността върху общинския път до резиденцията на почетния лидер на ДПС и така част от брега край нея стана достъпен за гражданите.
А с новината, че предстои премахване на незаконния кей пред резиденцията на Доган, във вторник в "плаването" до нос Чукалята внезапно опита да се включи и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, за да опровергава твърденията, че "ние сме ДПС".


"Догансарай" - полуостровът на кривите огледала - тук.


"Сараите" осветени


Според публични данни от имотния регистър собственик на трите имота, на които е разделена територията на нос Чукалята се оказа дружеството "Хермес солар". Привидно, то нямаше нищо общо с Доган, но в единия от тях с разрешение за строеж за "Водна спортна база" се оказаха изградени "сараят" и допълнителна постройка към него, които почетният лидер на ДПС официално ползва. В останалите два терена се намират откритият басейн, трафопостът, 500 кв.м оранжерии и една двуетажна сграда. От всички тези обекти освен двете тела на "водната база" законни се оказаха единствено трафопостът и откритият басейн.

Като незаконни трябваше да бъдат премахнати и още три обекта в същия район - масивни сгради, от които едната на два, а другата на три етажа, както и преместваема постройка.

Проверка на "Дневник" показа, че всички те са били незаконно изградени в два държавни имота, граничещи с частните на "Хермес солар". Става дума за две масивни сгради с приблизителна застроена площ от 80 кв.м. за които в община Бургас не бяха открити строителни книжа.


В друг имот публична държавна собственост бе построена друга незаконна сграда на два етажа с приблизителни размери 9 х 7 м. За нея също не са били издавани строителни книжа, поради което бе задействана процедура за издаване на заповед за премахването й.


Третият незаконен обект, открит при проверката върху държавен терен, беше преместваем павилион 2х2 м вероятно построена за охраната на резиденцията.


Къщата на плажа, която се оказа единствената демонтирана незаконна постройка на н. Чукалята

© Петя Михова

Къщата на плажа, която се оказа единствената демонтирана незаконна постройка на н. Чукалята


Извън трите имота на "Хермес солар" - направо върху плажа, на който на 7 юли 2020 г. акостираха Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов, се оказа построена и още една незаконна двуетажна сглобяема къща. Неин собственик беше дружеството "Стрейтлайн" на станалият известен като "архитектът на Доган" Калин Тихолов.


Как архитектът на сараите оспори съществуването на плаж в "Росенец" - тук.


За басейна и за допълнителната сграда към т.нар. водна спортна база проверките, извършени през 2020 и 2021 г. показаха, че са издадени единствено актове за установяване на годността за приемане на строежа, но не и разрешения за ползването им. Още по-назад в процедурата се оказва същинският корпус на сараите, за който бяха издадени само "три акта за приемане на конструкцията на отделните етапи от строителството на сградата". При това положение тя също не би трябвало да бъде използвана от Ахмед Доган през всичките години на ползване.


В подобни случаи, Законът за устройство на територията предвижда кметът на Бургас Димитър Николов да забрани ползването им и да нареди спирането на електрозахранването и водата в тях "освен необходимите за нуждите на строителството". Той обаче не е не е изпълнил нито едно от тези свои задължения, а за заобикалянето им бе използвана отново една от "вратичките" в закона.

Според отговори на въпроси, зададени от "Дневник", в ход е процедура по въвеждането в експлоатация на "сараите", но за нея няма определен срок за приключване. А така не съществува и законово основание за тях да бъдат плащани данък сгради и такса смет.

Никакви разрешения за строеж или каквито и да било други документи, не бяха открити и по време на поискана от прокуратурата проверка на кейовата стена и мостика пред резиденцията на Ахмед Доган. В протоколите, с които имотът е станал частна собственост (повече за това, четете тук), той фигурира единствено като "кейова стена", но без уточнена дължина. Но снимки от платформата Google maps, публикувани от сайта "Биволъ", показаха, че през последните години кеят, явно незаконно, е пораснала от 50 на около 200 м.


Кейовата стена пред резиденцията на Доган, която без строително разрешение е била удължена от 50 на 200 м.

© Дрон Бургас

Кейовата стена пред резиденцията на Доган, която без строително разрешение е била удължена от 50 на 200 м.


Малки стъпки


Две години след акцията на Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов държавата не е стигнала далече в неубедителните си опити да наложи закона на н. Чукалята. Единствените резултати за сега са следните:


Тази седмица електронното издание "Бивол" съобщи с публикация във "Фейсбук", че по нареждане на регионалния министър в оставка Гроздан Караджов Дирекция "Национален строителен контрол" е извършила проверка на кейовата стена пред резиденцията на Доган и е констатирала нейната незаконност и би трябвало да бъде премахната. От тук нататък обаче предстоят съдебни дела, които могат да продължат години. Но пък това даде повод и Слави Трифонов да припише заслуги на партията си по сагата "Росенец". Повече по темата - тук.


В средата на април м.г. "земеделският терен" до резиденцията на Доган, за който държавата бе пропуснала да състави акт за публична собственост, бе нанесен в кадастралната карта като плаж.


Пътят до "сараите", който кметът на Бургас Димитър Николов опита да подари на Ахмед Доган, бе върнат в собственост на общината и вече е достъпен за граждани.


В последните дни на юни тази година двуетажната сглобяема постройка на плажа, определена за незаконна от Бургаският административен съд, внезапно се оказа полуразрушена от собственика ѝ - дружеството "Стрейтлайн".


Гардове на НСО, които не позволиха на Христо Иванов и придружаващите го на 7 юли 2020 г. да акостират на плаж - публична държавна собственост

© Скрийншот от видео

Гардове на НСО, които не позволиха на Христо Иванов и придружаващите го на 7 юли 2020 г. да акостират на плаж - публична държавна собственост


Обратно на работа


Двамата гардове на НСО Румен Атанасов и Калин Гаджев, които по време на акцията от 7 юли 2020 г., стъпили на терен публична държавна собственост, се обърнаха към Христо Ивано, Ивайло Мирчев и Димитър Найденов с думите "Нямате право да сте тук" и "Действайте!", отново са на работа в службата. А според Ивайло Мирчев дори охраняват сградата на Министерския съвет.


Фактът, че Гаджев два пъти захвърли на земята националния флаг, който Христо Иванов постави на плажа, явно остава без последици. От Пресцентъра на НСО отказаха да предоставят на "Дневник" коментар за всичко това от директора на службата ген. Емил Тонев.Резиденцията на Ахмед Доган на н. Чукалята

© Йово Николов

Резиденцията на Ахмед Доган на н. Чукалята


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK