Митология и реалност на съвременните наказателни политики

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 487 Гневно

  Цяла статия от 2096 думи без да се каже нито една лоша дума
  за Путин или за Русия. Намирисва ми на платен от руснаците учен

 2. 2 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Променен съм след статията. Настоявам за условна двумесечна присъда за убиеца от вчера и възстановяване на книжката му с 39 точки! От АУДИ да го компенсират с нова кола и парично обезщетение, че се е разцепила на две.

  Зъб за зъб, око за око драга. Да ти с***м на статията!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Почнаха със статиите как и престъпниците са хора и те има права и че нищо че са рецидивисти, карали са надрусани със 100, не са спрели на червено и са убили 2 невинни жени как и те имат право на справедлив процес, който да им даде 2-3 години условно за непредумишлено убийство щото нали той все пак не е искал да ги убие - нямал е мотив един вид така да се каже. :)

  Ще стане същата работа като с убиеца на Милен Цветков.

  И дори и сегашните управляващи няма да пипнат закона.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Зъб за зъб, око за око драга. Да ти с***м на статията!
  —цитат от коментар 2 на Луд Общественик


  Такъв е бил закона още от време оно. В римското право е съществувало правилото за реципрочност. Сега обаче го няма - трябва с добро да подходим към такива хора, бла, бла.

 5. 5 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ива Пушкарова има една прекрасна и умерена статия против еднополовите бракове. Чудя се какъв ли е шанса някога да се е появявала в този сайт.
  Тук обаче нещо ми се струва, че отива да залита наляво

 6. 6 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Що не се разходи из гетата на черните и арабите в Париж и Брюксел и после, ако се върне, да си прегледа на спокойствие статията за грешки и пропуски?

  В Гейропа съм! В Гейропа съм!
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Интересен обзор, добре аргументирано поднесен, но моето впечатление е, че е съсредоточен в "техническата" част, а липсва преглед на идеологията, на основата на наказателното право, а според мен и в другите сфери на правото.
  Не от днес, но добре очертано в годините на прехода у нас, съществува някаква наивна вяра, че няма закон или е лош закона и обичайното подозрение е за недостатъчната му строгост. Затова, след като се случи поредното криминално събитие, започва обществен натиск, наказанията да станат по-тежки, да се разшири обхвата и да се опише по-подробно в отделните членове и алинеи дадено престъпление.
  Това, според мен, е доста наивно. Десетте Божии заповеди са пределно ясни, наказанията са достатъчно строги, действат от хиляди години и да си кажем честно, непрекъснато и масово се нарушават. Защо е така - ами защото връзката между нарушението по която и да е от тях и прилагането на наказанията са напълно разделени, невидими и съответно не малко от хората не са моривирани да ги спазват, защото не са убедени в неотклоняемоста от полагащото се наказание.
  Подобна е ситуацията и в случая с нашите закони. Дори да са максимално строги, прецизно точно описващи съответните престъпления и полагащите се за тях наказания, ползата ще е минимална, ако не се прилагат, хайде да не е в 100%, но поне в 60%-70% процента от реалните случаи.
  Днешния пример, с човека с 50 писмено констатирани нарушения, лишен от права, с фалшиви номера на автомобила, с налични палки и лампи на МВР е ярко доказателство, че процента на прилагане върху нас, водачите на МПС нормите на действащия закон е нищожен.
  Докато законите (всички не само наказателните) не започнат да засягат значима част от нас ( да не си правим излюзии, няма държава където това да е валидно за всички), дотогава, каквито и промени да правим, както и да ожесточаваме и описваме с прецизни квалификации конкретните нарушения и престъпления, ефект няма да има.

 8. 8 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Проблемът не е в законите или тяхната тежест. Проблемът е в избирателното им прилагане.
  99.99% от българите не карат надрусани, не разпростряняват наркотици и не са замесени в черно тото.
  #Кой покровителства останалите да правят каквото си искат…
  Какъв е смисълът да правим “рутинни проверки на лична карта” на входа на метрото и да джобим младежите насред улицата, с надеждата че ще ги олепим с 2 грама трева, за да отчитаме дейност?
  Колко тежки престъпления предотвратиха тия “превантивни мерки” и колко човешки живота спасиха?
  Истинските престъпнците не ходят пеш и не ползват градски транспорт, а карат лъскави коли. Истинските престъпници ги пускат на следващия ден…

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#8] от "dwr30648311":

  Абсолютно си прав. Аз мога да допълня няколко неща в допълнение и към горния пост.

  На въпросния елемент не му пука от законите и правилата. Дори и закона да се стовари с цялата тежест върху него какво ще стане?

  Ще му вземат книжката, ще му пишат глоби. Това няма да го спре да прави глупости. Той е криминален тип (престъпник) и живее извън закона. Не ходи на работа, не плаща данъци. Най-вероятно няма нищо на негово име.

  Колата е на боса му, която ще бъде обявена за открадната. Или кой знае какво ще се измисли.

  Него няма как да го спреш колкото и строг да е закона - освен ако не предвижда прогресиращи ефективни лежания в затвора. Така че след 3-4 нарушения да лежи 30-40 години и да излезе като стане на 70.

  Същото и като с на Милен Цветков. Там всичко е на името на мама и тате. Айде там доста повече му пука за живота на оня младеж спрямо тоя. 10. 10 Профил на PaulaFox
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Много добра статия - респект за авторката!
  Едно съвсем елементарно мое наблюдение на неюрист - след всяко по-зрелищно престъпление НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРАВЯТ ПРОМЕНИ В НК ЗА УТЕЖНЯВАНЕ НА НАКАЗАНИЯ! Такива трябва да се правят ПРЕДИ и ПРИНЦИПНО. Не трябва да се дава трибуна на опечалени близки да се упражняват по наказателно право в състояние на афект.
  Отделно българинът е станал адски мекушав и бебчест и иска за всяко нещо държавата да го обгрижва и ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕУДАЧИ. Било за градушка или актуалния наркоман-камикадзе.
  Просто трябва малко повече сила, мъдрост и смирение пред съдбата.

 12. 12 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Какво е казано в наказателното право - на първо място е превенцията.
  Как се поктига тази превенция - стакива накацания, които да откажат евентуалните бъдещи идвършители.
  Демократично ли е един процес за де протака д години?
  Не може да се сравняваме с общества, превинали годините на терор и превъзпитание на човеконаселенето.
  Ние имахме общество, респектирано от закона и ниска престъпност.
  След 1989, котаго бяха "лустрирани" МВР, съд, прокуратура, когато тези органи се напълниха с човечета с незнайна степен на образование и отговорност, говорим за борба с престъпноста. Е, па нема такава борба и няма да я има.
  Всяка държава се крепи на три основни кита - ред, дисциплина и труд.
  И това се налага със сила, а не с либерални лиготии.
  Какво пречи за взеки вид престъпление да се орледели максимален брой съдебни заседания за произнасяне на присъда, да кажем 2-3 до 4 най-много.
  Съдиите се оплакват от претовареност, а сами протакат съдебния процес. Адвокати се правят на болни и неразбрали за да се проточи процеса и свидетилите да станат все по-неуверин въ показанията си, прокурорите пишан обвинения в томове, в стила на "Война и мир", само и само да демонстрират дейност, а дефакто размиват или пропускат фактите.
  Родна картинка, престъпления има, наказани - малцина.
  И пак да повторя - ред, дисциплина, труд! Всяко дело да приключва в сраен брой задседания, изравняване на правата на частното и държавното обвинение за да няма прокурори "проспали" престъпление.
  Вярно, ще има "изгорели" индивиди, но те ще са малко, и без такива няма да регулираме правораздавателната си ситема.
  Иначе теоретични постановки - бол, бля-бля- бля... демокрация, либерализация, простация...

  Два дебила это сила!
 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Да защитим всекиго от всичко!

  Подозрителният човек изисква да бъде предохранително опазен от злото, което непременно ще го сполети. Само че не става въпрос за защита, а за сигурност. Наказателният закон може да защити, но не може да даде сигурност. Защитата мобилизира колективните ресурси в отстояване на осъзнати и конкретни ценности срещу пряка конкретна угроза, докато несигурността активира страхови инстинкти срещу смътни евентуалности и разлага порива за развитие и социалния кураж в безпътието на нерешителност и неудовлетвореност.


  Тази многозначителна подмяна може да се проследи:


  1) в световната тенденция на умножаване на т.нар. ,,престъпления без пострадал", често формулирани и като престъпления без резултат, както и на много леко наказуеми състави, с които държавата се брани срещу някакви заплахи, без да е ясно точно какво защитава; и


  2) в нарастващата публичност на разследването и преувеличаване на обществено-политическата роля на държавното обвинение.
  **************************************************************

  Да се бърбори назидателно така за "престъпления без пострадал" само няколко часа, след като един човешки отпадък смля на кайма две млади момичета е, меко казано, пример за дълбока аморалност!
  Апропо, така може да се пише в България / срещу американско заплащане/. Ако тая мисловна цаца си позволи да напише подобно нещо в някой от щатите, в чието наказателно прави действа "тройното правило за рецидив" - ще трябва да поиска политическо убежище в Русия, защото иначе американските консерватори ще й надупчат многобъбрещата главица със стотици метални неща....

  Мараба, С-ДС доносници!
 14. 14 Профил на Олег Кошевой
  Олег Кошевой
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Децата не отговарят за деянията на родителите си!

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  Превеждам вкратце тая планина от думи. Това е концепция, доста напреднала в САЩ, където отдавна се дават пари за назначаване на прокурори точно с тия виждания. Няма да казвам кой дава парите, знаем си, историята е от години. Явно тази концепция е стигнала и до БГ.

  Ако загледате новините от улицата, тия дни в Ню Йорк собственик на магазинче наръга рецидивист, пуснат и помилван след само година затвор, явно много опасен все още.

  Според тая концепция на правото нормалните хора, които не искат грабене на магазини, хулиганство, наркотици по улиците - са параноици и се правят на жертви. Което е смешно в свят, в който може да те нарочат за сгрешено местоимение и да ти зашият направо престъпление на омразата заради мемета в интернет.

  Та така, следете младите прависти със сложен изказ, нещо интересно се крие там. Може да позволят градът да стане тотален ужас и никой да не бъде наказван, защото (извисени правно-звучащи идеи на концептуално ниво). Ама - битият е бит и какво сега, Батман ли да викаме да разчиства лошите от улицата...

 16. 16 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 339 Неутрално

  [quote#4:"realguru"][/quote]

  Ами да, те ще се оправят - ето, този господин има 50 провинения, но на 51-52-рото вярвам, че ще спре!

 17. 17 Профил на oip081132428
  oip081132428
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Iva Pushkarova has a beautiful and reasonable essay opposing same-sex marriage. I'm curious whether she's ever been on this website. https://fireboyand-watergirl.io

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK