Варварско е да вадиш пред публиката частни разговори на съюзниците си

На тази основа ИТН правеха своята политика и тя поради тази причина непрестанно се срутваше.

© Юлия Лазарова

На тази основа ИТН правеха своята политика и тя поради тази причина непрестанно се срутваше.Избори 2022

Станислав Трифонов и неговите придворни все повече затвърждават впечатлението, че не са част от нашата цивилизация. По-скоро приличат на някаква дива орда, нахлула в града и опитваща се да наложи своите нрави върху него, за да го превърне в нещо, в което се чувства по-удобно - в не-град, в чергарски стан.
Основна характеристика на нашата цивилизация е това, да не четеш - камо ли да цитираш пред публика - чужда кореспонденция.


Из историческите среди обикаля една история за Теодор Рузвелт, президент на САЩ в периода 1901-1909. Дошли при него да му кажат, че освен военно, добре е страната да има и цивилно разузнаване. Той почти се съгласил, но помолил да му дадат пример, с какво биха се занимавали цивилните шпиони. Дали му примера и той отсякъл: "Няма да правя такава служба. Джентълмените не четат чужда кореспонденция".


В българския език не съществува думата, която обозначава принципа, който е замесен тук: privacy. Превежда се като "поверителност", "уединение", дори "усамотение", но не означава това. Онова, което privacy означава, е задължението да не навлизаш в личното пространство и в личния живот на друг човек. А това на свой ред включва задължението да не го съдиш за това, което мисли или за това, което е казал другиму на четири очи. И най-малко можеш да го съдиш публично за подслушан негов разговор, който не е за пред публиката (тъй като е приватен), защото това е все едно да му четеш личната кореспонденция и после да я раздрънкаш навсякъде.
Състоянието privacy е една от носещите греди на западната цивилизация. Колкото повече нарушаваш това състояние, толкова по-голям варварин си.


Пример са говорещите глави на "Има такъв народ" (ИТН), както е и самият техен диванен вожд. От самата си поява в политиката те вадят пред публиката частни разговори на своите съюзници (с противниците си това не правят, да се отбележи). "Кирил ми каза в коридора", "Христо вчера каза при преговорите". На тази основа правеха своята политика и тя поради тази причина непрестанно се срутваше. Например: свалиха правителството, в което участваха, защото "имали информация" (очевидно пак от някакви коридорни шушукания), че Кирил Петков водел тайна външна политика спрямо Македония. Оказа се, че изобщо не е така, но правителството беше свалено, а промяна в поведението не последва.


Тия дни ИТН пак напусна, този път преговорите за правителство, на основата на запис на приватна среща на парламентарната група на "Демократична България" (ДБ). Срещата не е била предназначена за пред публиката. Тя е била чисто вътрешна работа на ДБ. Но точно на основата на този подслушан приватен разговор - на прочитането на чужда кореспонденция - Трифонов взе решението да торпилира възможността за съставяне на правителство.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Цивилизованите хора не правят така. Така правят хората в две основни нецивилизовани ситуации. Първата е традиционното селско общество, в което privacy не съществува, защото всеки знае всичко за всички и това е начинът да се поддържа редът. Втората ситуация е на тоталитарна държава, в която върховният вожд знае всички за всички, за да може да контролира не само действията, но и мислите им.


В българския език думата privacy не съществува, тъй като в исторически план то е цопнало в тоталитаризъм директно от традиционно общество. В последните три десетилетия, с навлизането тук на цивилизовани нрави, думата продължава да я няма, но вече ги има практиките, свързани с нея. Именно те правят възможно постепенния напредък на цивилизацията по нашите земи. И именно тях ИТН се опитва да ликвидира.


Партията на Трифонов, прочее, или е отломък от селското минало, или от тоталитарното. Това е причината тя по толкова детински начин да се проваля, отново и отново, в опита си да превърне града, в който е проникнала, в чергарски стан.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK