Бягане на място. Колко основателни са страховете на 2022 година

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  А един друг "специалист" току що пусна БНТ1 шокиращо предвиждане, че парното в София ще струва 13 (тринадесет!) пъти по-скъпо, отколкото през последния месец на тяхото управление 2021 г.
  Аз това го приемам като политическа заплаха! И като опит за дестабилизация на страната!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 21 Неутрално

  А един друг "специалист" току що пусна БНТ1 шокиращо предвиждане, че парното в София ще струва 13 (тринадесет!) пъти по-скъпо, отколкото през последния месец на тяхото управление 2021 г.Аз това го приемам като политическа заплаха! И като опит за дестабилизация на страната!
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Ало дедо искаш да си топлиш дъртия задник но други //Българските граждани //да ти плащат масрафа аааааа беееее СЕЛСКИ ХИТРЕЦ ?Що не питаш на каквацена ще си купят на свободния пазар дървата останалите 90% БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ?Ай сиктир бе !

 3. 3 Профил на Христо Атанасов
  Христо Атанасов
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  "Въпреки намалението на доставките във физическо изражение на годишна база през юни с 40%, Русия е увеличила приходите си от износ на газ през май 5 пъти, а през юни - 3 пъти в сравнение със съответните месеци на 2021 година." ...........Това е достатъчно за да разберем как ЕС "наказа" Русия за войната в Украйна като им даде поне четири пъти повече долари за много по-малко газ и така изпълни целта си да прекъсне финансирането на войната. Така и не разбрах защо трябва са ки нанасяне щети сами вместо да не си съсипваме икономиката с глупави санкции, а да осигурим достатъчно оръжие на Украйна и то качествено превъзхождащо руското, да осигурим финансиране на Украйна за да издържи финансово в тази война, да наложим твърди санкции на технологии и материали използвани в Русия, разбира се без тези които удрят по нас и после се чудим как да ги отменим, какъвто е случаят с газовите турбини. А ЕС вместо да осигури милиарди за помощ на Украйна ги даде за природен газ и то не само на руснаците, а и на араби и американци. Вместо да им дадем оръжие "евроатлантическото" правителство на малкия лъжлив Кики им прати каски, а за произведеното у нас и предоставено през Полша оръжие продължава да отрича, все едно, че това е много срамно, а то има само една причина Кики иска да глоцтат кокала с БСП и го е страх, че ще го свалят от власт и иска да поддържа мандрата за борба с лошия ГЕРБ и ДПС които бяха готови да дадат оръжие та Украйна. Да живее правителството с " евроатлантическите" ценности на Кики и БСП. То пък взе, че съвсим закономерно умря, а Кики ще се меди още няколко години защо такъв евроатлангик като него не го покани на офизиално посещение поне една страна от НАТО.

 4. 4 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  така е, колкото и 4000-ните говорещи глави по тв тип харалани, харизани, кънчо стойчевци и секва такава паплач да предвещават апокалипсис

  България произвежда и изнася скъп ток, с приходите от който спокойно могат да се субсидират енергийно най-бедните

 5. 5 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Поздравления за изчерпателната статия.
  Единствено не мога да се съглася с финалния параграф:
  “Невежеството на избиратели и политици”.

  Време е да наричаме нещата с истинските им именна - изборна манипулация.
  Не може да ми обяснявате как мнозинството българи си искат ГЕРБ, ДПС, БСП, че дори и ИТН, пък в същото време техните лидери се страхуват ( и с право) от народната любов. Под дяволите, Батце и Рико (Пеевски) и Слави ги е страх да се покажат на публично място, а Нинова (и Слави) да върнат пълен мандат за управление! Тези 4 партии уж представляват близо 60% от българите… Ако добавим и Възраждане излиза, че двама от всеки трима българи са русофили, а това е твърдение поражда смях у всеки, кокто не живее в интернета.
  Ако не искаме да ходим на избори през месец, трябва да сме изключително взискателни към изборния процес.
  А и не е нормално редовия българин, да е по-възпитан и интелигентен от половината си ПРЕДСТАВИТЕЛИ в НС…

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Много добре изградена и убедителна позиция на автора, подкрепена от конкретни данни.
  Ако човек отвори който и да е учебник по макроикономика и разгледа текстовете за икономическия цикъл, ще види че не зависимо от автора и периода на издаване, етапите на криза или подем, зависят далеч не само от реалните икономически и финансови резултати и действия на държавните управление. Много важен, дори най-важния фактор са "усещанията" на хората. Като се каже идва криза, едни ( от потребителите) тръгват да се запасяват, други ( търговци) уплашени от инфлацията вдигат цените и започва процес на автоматично ( положителна обратна връзка) засилване на инфацията. Третата група, инвеститорите, насочват свободните средства към разходи за стоки, които да намалят инфалционните загуби - злато, недвижимости или към страни, които изглеждат извън обхвата на кризата и са по-надеждни. Така е и при обратния процес на подем - потребителите теглят заеми и задоволяват своите мераци извън пряко житейските, търговците визат в конкуренция да задоволят търсенето и цените се задържат и дори спадат, появяват се инвестици от хората с налични средства, породени от желание на вълната на подема да реализират по-добри доходи. Кога тези "усещания" са правилни или са достатъчно надеждни и реални, не е лесно да се предскаже, но и в двата случая всичко това се "подгрява" от политиците и медиите, в резултат се създава обща психоза и се усилват и ускоряват съответните процеси.
  Анализи като този на автора са добри, но гласа и влиянието им се губят в потока на предстоящите ужасии ( инфлация, война, глад и студ, миксирани с болести и политическикризи), който ни залива от телевизии, радия и интернет, подсилвани неимоверно от брума в т.н. социални мрежи, където всички сме равноправни и разбира се велики експерти.

 7. 7 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 21 Неутрално

  така е, колкото и 4000-ните говорещи глави по тв тип харалани, харизани, кънчо стойчевци и секва такава паплач да предвещават апокалипсисБългария произвежда и изнася скъп ток, с приходите от който спокойно могат да се субсидират енергийно най-бедните
  —цитат от коментар 4 на carmello

  ХАХА Енергиино най БЕДНИТЕ 90% Български граждани ще плащат топлото на 10% БОГАТИТЕ Български граждани В СОФИЯ !!!!!Ай сиктир бе!

 8. 8 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Накратко казано Кур за Русия и точка

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  “ инфлацията й ще остане двуцифрена, газът в най-лошия случай ще доведе до само една зима с малко по-лошо отопление.”
  ——
  Затруднявам се да намеря подходящата дума за тоя нескопосан “оптимизъм”… стой в казана, температурата на водата в него ще остане двуцифрена.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Добро утро. Малко странна статия този път - може би вината е моя, че аз не я разбрах напълно - какво всъщност иска да ни каже автора - ? Да не се тревожиме ? Да не се безпокоиме ? Че тази инфлацийка си е нормална ? Че тези цени са нормални ? Ами извинявам се, но НЕ СА !
  Нямам намерение тук да навлизам в по-задълбочени икономически спорове - нему е и мястото тук, но не ми е хич ясен смисъла на този материал !? Може би уважаемата редакция на Дневник би следвало да попрочита отвреме навреме какво и се предлага за публикуване
  Ситуацията е изключително тежка и сериозна, за мнозинсвото от българския народ се очертава студена ако не и гладна зима, и да се самозалъгваме тък полза няма. (Ако авторът е пил някаквви неща, той да си гледа през розови очила).
  А българинът да мисли с главата си кого ще избира октомври

 11. 11 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По време на ексцесиите в Казахстан ,тоя беше написал някакви щури фермани .Бил живял в Казахстан и заплата там била 5 пъти по висока от тази в София .
  Като имаш предвид че в София средната заплата е 2400 на месец ,тоя изкара заплата в Казахстан 11 хиляди ..А това в действителност средната е 300$ а бензина им е 20 стотинки ..От тогава не искам да му чета глупостите ..Дневник не трябва да дават трибуна на всеки

 12. 12 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#10] от "bistr":

  Статията е да ни покаже как Красен 1980г. е бил в Съветския съюз е и карал на български консерви, но за съжаление и те изчезнали. Другото важно е изтока и запада. Преди беше велик изтока, сега и запада. Ние сега сме към запада. НИщо лошо няма да ни се случи. Най-много двуцифрена инфлация (20-99%). Война няма да има. Най-много да останем без парно и ток!

 13. 13 Профил на Пепелац Киндзадза
  Пепелац Киндзадза
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Сороспийски мъки, интелект няма...

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Пълни глупости. В София живеят всички умнокрасивци, които бачкат за по 10К за западни фирми. Дреме им, колко е парното. Освен това всичките са с климатици, фотоволтаици, соларки, термопомпи и т.н.!

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  Красен Станчев яко издиша напоследък. Статиите му са ....как да им дам определение....Абе нещо като нищо

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7952 Неутрално

  Настъпва руска зима, едногодишна за нас и дългосрочна за русия на путин

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В резюме: слуховете за "газова криза" са силно преувеличени. В най-лошия случай на България и ЕС им предстои една зима с малко по-ниски температури

  По каква логика на БГ и предстои зима с по ниски температури ?

 18. 18 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1173 Весело

  [quote#7:"Blaga Yankova"][/quote]

  не знам на кого какво плащате, аз се отоплявам на ток и на мен специално не ми плащате нищо

 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  Добро утро. Малко странна статия този път - може би вината е моя, че аз не я разбрах напълно - какво всъщност иска да ни каже автора - ? Да не се тревожиме ? Да не се безпокоиме ? Че тази инфлацийка си е нормална ? Че тези цени са нормални ? Ами извинявам се, но НЕ СА !Нямам намерение тук да навлизам в по-задълбочени икономически спорове - нему е и мястото тук, но не ми е хич ясен смисъла на този материал !? Може би уважаемата редакция на Дневник би следвало да попрочита отвреме навреме какво и се предлага за публикуванеСитуацията е изключително тежка и сериозна, за мнозинсвото от българския народ се очертава студена ако не и гладна зима, и да се самозалъгваме тък полза няма. (Ако авторът е пил някаквви неща, той да си гледа през розови очила).А българинът да мисли с главата си кого ще избира октомври
  —цитат от коментар 10 на bistr


  то верно образованието ни не акцентира на зетенето с разбиране, но нека ви преведа - авторът иска да каже, че има сериозна инфлация по целия свят и който и да управлява в Бг не може просто да ''заповяда'' от утре да няма инфлация, но докато безработицата е ниска в държавния сектор заплатите ще бъдат индексирани, а в частния ще трябва всеки да си договори увеличение или да си намери по-добре платено работно място. Това са нещата от живота, страшно би било ако имаме 15% безработица

  ток има в излишък и го изнасяме, газ е договорен за няколко месеца напред, и всъщност единственатакриза е политическата, продиктувана от славун и компания тиквеници

 20. 20 Профил на Галина Окатова
  Галина Окатова
  Рейтинг: 2091 Разстроено

  [quote#2:"Blaga Yankova"][/quote]
  +++++++++++++++++++++++++++++++++

 21. 21 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#1] от "дедо Андро":

  Да не вземеш да се стреснеш!

 22. 22 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#14] от "ban":

  И вятър в главата...

 23. 23 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Най-после нещо смислено по реални проблеми. Всички вярващи на фейк новините може да се наредят за бутилка олио от 2.50 , по-опасно е...

  agent
 24. 24 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Ти Красене страхуваш ли се, аз не, с такива политици и през ум не ми минава да го правя. Даже и не фантазирам, че тези политици могат да направят нещо положително за тази клета територия или за данъкоплатците й. И сегашните и следващите след два месеца политици са тук по дълбоко лични причини да подобрят финансите си и за нищо друго. Те не се страхуват, нали.

 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  По-скоро авторът казва, че сме се поразглезили и залагаме повече на мелодрамата по медиите, които постоянно се отдалечават от идеята за журналистиката да представя фактите без да се опитва да формира мнение.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7761 Неутрално

  Удоволствие е да четеш анализите на компетентен човек, а не герберски опорки.

 27. 27 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Добре е да се прочетат и такива неща. Иначе като слушаме "специалистите" излиза, че проблемите за руската икономика са нищожни, а европейската утре едва ли не затваря

 28. 28 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 257 Весело

  До коментар [#2] от "Blaga Yankova":

  Селския хитрец е подполковник Путин. Ние -ганювците, дето зорлен му се натискаме , си оставаме само махленските будали...

 29. 29 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Чета анализа и си мисля, най-вероятно авторът е завършил Невероятности и Стъкмистика.
  Простата математика доказва - Русия намира, или ще намери в изключително кратък срок заместител на целия внос от ЕС, ЕС ще се плете като пате в кълчища поне 10 години, докато пълноценно замести вносът от Русия.
  Пазарна икономика означава пазар, а пазар от 140 милиона души не се замества лесно, нали? Особено при бурното навлизане на стоки и услуги от Китай.
  Русофобията и маккартизма са двете страни на една монета, която вече няма стойност. Рублата остава със златно покритие, долът и еврото ще се покриват от тоалетна хартия, ако на някои човече не им дойде ума в главата.

  Два дебила это сила!
 30. 30 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ivan Peev":

  Мнооого си зле с математиката и икономиката само това става ясно от поста ти.

 31. 31 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  разходи за войната на рф не са големи - ползват се запаси от съвецки оръжия и боеприпаси. нови не се разработват/произвеждат - нема кой, как и тн, съответно не се плаща за r/d.

  малко е "пристрастен" анализът, но бе интересно да се прочете.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 32. 32 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Статията е на незадоволително равнище, както повечето на Красен Станчев. Анализът, доколкото го има, не е обективен. Чака ни по-тежка зима, отколкото дори хейтърите прогнозират.

 33. 33 Профил на bmp171110517
  bmp171110517
  Рейтинг: 8 Весело

  Г-н Станчев компетентно и с лекота троши пропагандата на плашипутинците от ляво и от “дясно”. Евала!

 34. 34 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 604 Неутрално

  една дума , която НАЙ ВЯРНО описва нещата

  НЕВЖЕСТВОТО на огромна маса българи... невежи, поради това политиците и хвърлят всякакви захарни памуци или тежки кални буци и страховити сценарии ... Това е и приìната откровенни безобразници като Копейкин да плуват сред "народната любов", а Зеления òрап да е най одобрявания "политик"

 35. 35 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dimitar Kunev":

  вземи я прочèти отново ... Ама този път си свали от главата всички пристрастия... Даже ползвай и гугъл преводач, инвестопедия и други подобни апликации, защото явно ти е трудно да схванеш текста .
  Дори и да е "по страшна зимата , според много хейтъри дори", НЯМА апокалипсис пич... Апокалипсис с най голямо разрушително въздействие имахме 1997 г. - и какво се случи след това - НИЩО . И не забравяй,че тогава масата наистина бяхме бедни , с никакви резерви ( недвижимости, някакъв устойчив бизнес, спестявания) за защита от криза и в рамките на година - две , хората си стъпиха на крака ...Така че по леко с еуфорията , че загиваме , ако не знам какво си не се случи ( вероятно имаш впредвид да паднем за прошка пред дребосъка) ...
  Този анализ на Станчев е добър и се характеризира с лекота на прочитане и разбиране... е , не за теб разбира се

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1706 Весело

  "А в действителност България е добре защитена, инфлацията й ще остане двуцифрена,"

  Ау, супер! Добре е, че не е трицифрена, че можем да смятаме само до 100!

  " газът в най-лошия случай ще доведе до само една зима с малко по-лошо отопление."
  Е, то следващата зима може изобщо да не требе газ поради липсата на потребители.

  "Войната в Украйна не е първата, преживявана в най-новата история."
  Е, не е първата, но за първи път се използва "върховенството на закона" като бойно оръжие под формата на санкции и самоубийствени саможертви (отказ от енергия, и от двете страни).

  "рез 1978 година СССР продължаваше да убеждава своите съюзници и "приятелски държави" в необходимостта от финансово и военно подпомагане на пролетарски революции в целия свят."

  Наричаше се "износ на социализъм" като сегашното "износ на демокрация". И в двата случая нарочените за "вносители" задлъжняваха към "доброжалателните" износители. 80% от българските вземания бяха в резлутат на такъв "износ", но бяха зачеркнати при появата на най-големия Врат като "износител".

  "Ще пропусна невъобразимия от днешно гледище дефицит, който възниква в СССР преди Коледа (тогава тя се празнуваше тайно) на 1979-1980 година по повод нахлуването в Афганистан: от съветските магазини изчезнаха дори българските консерви"
  Това е от гледна точка на наблюдателя-студент в Ждановския институт в Ленинград. От гледна точка на софийски наблюдател, една трета от консервната индустрия оказваше "военна помощ" на нахлулите "демократи" с консерви.

  "Да видим фактите.

  През 2021 г. военният бюджет на Русия е 61.7 млрд. щатски долара, военните разходи на САЩ - 778.2 милиарда, тези на членовете на НАТО - над 1.1 трилиона долара."

  Зад фактите:
  61.7 млрд. "руски" долара се равняват на 617 хил. ракети "Калибър";
  778.2 млрд. САЩисани долари се равняват на 537 хил. ракети "Томахоук".
  Пита се в задачата: коя индустрия може да замести най-бързо всяка една "употребена" военна техника? ... И колко време може да "замества" (и техника, и жива сила), щото поради това недоглеждане Германия загуби ВСВ.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#34] от "George Pantev":

  "НЕВЖЕСТВОТО на огромна маса българи"

  Ами невежи сме - кой може да въведе плосък данък, ако не е абсолютно невеж!? "Брат'чедите", спуснати с партийни паршути в Данъчното, може ли да смятат само просто и то само до 300 хил. декларации годишно (към 31.12.2008 г.). Досущ като "червените другари" в Държавната спестовна каса преди - не знаели що е това геометрична програсия, за туй проста лихва от 2%, събирани преди още да се отпусне кредита ... за да не станело грешка.
  Добре е, че банкерите са завършили в Харвард - знаят за функция на Дирихле и от отрицателна лихва събраха положителен данък-лихва. По съветите на мазоли като Станчев без малко да обложат с данък-лихва и лихвите по държавните облигации.
  А простсъюзните ни доктори по икономика са велики доктори на осигуряването - сътвориха осигураване върху осигуряването - работодателите като платят 180 лв. осигуровки върху 1000 лв. заплата, 22 лв. се явяват осигуровки върху платените от работника 120 лв. осигуровки. Ако не бяха простсъюзните икономисти, нямаше и застрахователите да прехвърлят данък-застрохавка дори и на задължените по силата на Закона да се застраховат (застраховка "Гражданска отговорност").
  Смятме на салфетки и като салфеттки (Данчо салфетката) сгъваме на две приходите при 33% увеличение на "Данък-здраве" - здравната осигуровка беше увеличена от 6% на 8%, а НЗОК завършваше годината с дефицит с 50% от бюджета си, ако не беше актуализацията на бюджета.

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1706 Весело

  До коментар [#29] от "Ivan Peev":

  "Простата математика доказва - Русия намира, или ще намери в изключително кратък срок заместител на целия внос от ЕС, ЕС ще се плете като пате в кълчища поне 10 години, докато пълноценно замести вносът от Русия. "

  Остави "простата математика" на данъчни и счетоводители. Виж в Историята какво се случва, когато се сблъскат две "цивилизационни ценности"! Трае с хилядолетие докато някои компоненти от ценностите (пирамиди, въглеродни квоти) не се затрият от пазара или не се заменят с нови (колесните превозни средства). Щото Пазар е имало и преди "пазарната икономика", и ще има след нея ... когато "пазарна икономика" се замени с "пазарна солидарност" (вече има европейска на мястото на не много удачната "либерална икономика" и по-неудачната "социалистическа икономика").

 39. 39 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ivan Peev":

  простата математика доказва, че поради някакви собствени разбирания , искаш да те приемат за невеж човек ... Русия шри най оптимистичен вариант, за да произведе собствена, отечествена шевна машина са и необходими 50 г. ... ти пак си балтави,че Путин ще намери заместители на всичко , което досега относително лесно си го набавяше от запада

 40. 40 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#38] от "wanderer":

  социалистическата икономика бе една гавра с нормалните човешки принципи за съвместно съществуване ... група сенилни старци, с обвити от омраза сърца се опитаха да го игаят БОГ...видяхме резултата - колапс придружен с огромен брой човешки жертви . Така че малко е цинично да се говори за "социалистическа икономика"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK