ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Не е работа на правителствата да подписват търговски договори за газ

Ако ей сега се махнат всички пречки, които създават политиците, пазарът ще бъде залят с газ.

© Георги Кожухаров

Ако ей сега се махнат всички пречки, които създават политиците, пазарът ще бъде залят с газ.Сашо Дончев, предприемач, изпълнителен директор на "Овергаз", коментира по БНР има ли криза в енергетиката, има ли достатъчно газ и чия работа е да се погрижи за това.


В тази верига от "енергийни експерти", особено в областта на газа, след Жан Виденов, Бакърджиев, Бойко Борисов виждам, че сега и г-н Гълъб Донев се нарежда. На мен ми е трудно да споря с тях, защото не знам техните аргументи. Но българските граждани трябва да научат, че не е работа на политиците да се занимават с тези неща. Това, че политиците в Европа напоследък говорят непрекъснато за газ, е в резултат на факта, че те позволиха на Путин да ги накара да говорят за газ. Това не е политически, а търговски проблем.


Много се тревожа, когато политиците започнат да решават проблеми в енергетиката. Виждам как се замерят един други с несъстоятелни упреци. Не мога да кажа дали "Булгаргаз" е постъпвал правилно. Защо например няма пари да си плати газа? Този въпрос трябва да се изясни. Защото вече около 2 млрд. лв. са парите, които не е получил от "Топлофикация" - София. Докога ще е това? И защо софиянци са привилегировани пред другите? Ето това е политическият разговор.
Казаното от Иван Иванов (че "Булгаргаз" е купил руски газ, но чрез посредник и с 20 евро по-висока цена - бел. ред.) не е вярно. "Булгаргаз" няма пари да си плати газа, защото "Топлофикация - София" не му плаща, това е истината. Ако това са загуби някакви, защо не се калкулират в цената на услугата, като при ЕРП-тата например?


Темата за газа не е политическа. Това сега е пак предизборно. Как да върнем договора с "Газпром" - нали разбирате, че за това става дума?


Обявяването на краткосрочни търгове за доставка на втечнен газ е пълна глупост! Не може да се обявява търг от днес за утре, в енергетиката процесите са от днес за следващите три години минимум. Това пак е имитация на пазарна икономика. Да, трябва да се обявят търгове, но хоризонтът на доставки втечнен газ трябва да е поне една година, а не един месец.


Вижте, всички фирми на този свят са частни. Всички! Няма такова понятие "държавни фирми". Частната фирма "Булгаргаз" е със собственик на капитала държавата. Не познавам държавна фирма, която да е по-компетентна, по-конкурентноспособна, да има повече експертиза, да е по-динамична от частните. Дайте ми един пример в света! Един-единствен!

Трябва да бъдат елиминирани всички държавни фирми, това е само корупция. Това не е в полза на обществото. Нямаме нужда от държавна фирма в енергетиката...

Никой в България няма достатъчно информация какво прави "Булгаргаз" през последните 4 месеца. Ако не е намерил решения, значи тези 4 месеца за загубени. Нормалните договори в света са такива - оферта, като в мига, в който тя се приеме, се превръща в договор. Така че най-вероятно Кирил Петков не лъже. Нормално, офертата, приета в определен срок, се превръща в договор.


Не е работа на правителствата да подписват търговски договори! Ако "Булгаргаз" е във фалит, това е, защото политиците са назначавали там некадърници, защото политиците са определяли какви договори да подписва дружеството. Ако има виновни за състоянието на "Булгаргаз", това са политиците... В тази ситуация сме вече над 30 години. И стоим в социализма упорито и тъпо.


Газ има. Аз съм убеден, че ако ей сега се махнат всички пречки, които създават политиците на пазара, пазарът ще бъде залят с газ. Обаче как да ги махнат, като те са законо определени там. Те са законово настанени на този пазар.


Около нас е пълно с газ. Турция например има поне 10 млрд. повече газ - много повече, отколкото може да консумира. Ето ви един източник. Ние, "Овергаз", от 2014 г. имаме регистрирано находище - защо не произвеждаме газ? Защото това не се харесва на "Газпром", а "Газпром" има много приятели в лицето на Бойко Борисов, на Корнелия Нинова, които участваха в протестите срещу нас преди няколко години, срещу добива на конвенционален газ, по конвенционален метод. Сега "Възраждане" започна да събира протестъри против евентуалното решение на съответните органи за добив на газ. Ето затова - ние не искаме да бъдем свободни.


Аз съм бил дълги години лоялен партньор на "Газпром". "Газпром" има две лица: едното е на най-големия производител на газ в Европа с професионален мениджмънт, а другото - инструмент на Путин и на Кремъл във външната политика. Аз не мога да говоря за второто. Но за първото казвам: Европа има нужда от руски газ и той няма смисъл да бъде пренебрегван завинаги. Всичко, което правим оттук нататък, трябва да дава шанс след войната, след края на тази агресия, на това безумие, руският газ да се върне на европейския пазар.


"Булгаргаз" има договор може би до октомври. Очевидно е, че трябва да се подписва някакъв друг договор. Аз не съм против руския газ, а съм против това която и да е страна в договорите да си позволява да променя условията едностранно. Частната компания "Булгаргаз" да си поеме риска, да си го изкалкулира. Аз отговарям за рисковете на "Овергаз" и знам какво и защо подписвам.


Ролята на КЕВР е да провери и валидира основанието на "Булгаргаз" да иска 60% поскъпване. Ясни са цените на борсите. Всички в Европа плащат висока цена на газа, защото всички в Европа по този начин участват във войната. И това е неизбежно. Не може да говорим за цените в момента, когато сме в състояние на война.


Този бизнес, дето хленчи непрекъснато, тези организации са посткомунистически образувания. На най-голямата от тях - БСК, аз бях дълги години президент и ви го казвам като човек, който знае отвътре нещата.

Това не са истинските предприемачи на България. Това са хората, които бяха набедени и назначени за бизнесмени. Ще си продължат да хленчат, защото те без държавата не могат. Те могат само и единствено, скубейки държавата...

Ако не знаят как да станат конкурентноспособни, непрекъснато искат пари за реконструция, за модернизация, за повишение на квалификацията. А не разбират, че проблемът са те самите.


Предприемачът е длъжен да калкулира риска си, да взема решения, съответстващи на пазарните условия. Рискът е за негова сметка, а не за сметка на всички, не за сметка на бюджета. А "Булгаргаз" като фалира, всички ще платим сметката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK