Не е работа на правителствата да подписват търговски договори за газ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  Сашо Дончев знае всичко за газа. Със сигурност.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2680 Разстроено

  Ако това е човека, който казва "какво е работа на правителството"...
  много здраво сме го закъсали....

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Ивайло Мирчев

  Още в първите дни на служебното правителство са налице множество спекулации за ситуацията с газа, през които прозира нечий интерес да върне Газпром в България и да постави страната ни отново в енергийна зависимост от Путин.
  20 факта за проблема с природния газ:
  1. Връщането на руския газ може да блокира възможностите за алтернативни доставки и да остави страната в пълна зависимост от Москва.
  2. Количества за септември и октомври са осигурени от предходното управление.
  3. Предложението за 7 танкера е ангажираща оферта, т.е. ние решаваме дали да ги вземем, но количествата си ги имаме и са налични.
  4. Има рамков договор с доставчика на втечнен газ Cheniere Energy, а не просто оферта.
  5. За първите 3 танкера има ангажимент, за останалите 4 танкера има ясен механизъм за придобиване.
  6. Слотът за първия танкер е осигурен, останалите са въпрос на договорка.
  7. Саботирането на гръцката връзка за получаване на акт 16 може да се окаже инструментът, с който да останем в руска зависимост, тъй като няма да могат да влизат в България нужните количества газ.
  8. България използва сравнително малко природен газ и затова той не е от критична важност за икономиката - 30% от общото потребление се пада само на "Топлофикация София"
  9. Ако на някой не му харесва цената на Булгаргаз - пазарът е отворен и може да си купи газ от произволен доставчик.
  10. Четири месеца вече сме без Газпром. Газът не е спирал за нито един бизнес или домакинство.
  11. Руският газ е по-скъп, а доставките му са несигурни, защото Путин спира кранчето, когато реши.
  12. Хранилището в Чирен се пълни по график и в момента е над нивото, което е имало в предишни години по същото време - близо 50%.
  13. Към момента не са договорени около 30% от нужните количества за България до края на зимния период. Но това е възможно да се направи, стига служебното правителство да има желание да го стори.
  14. Германия, Франция и Италия приеха условията на Путин, което обаче не им гарантира регулярни доставки, изгодни цени и ги принуди да търсят алтернативни краткосрочни договори.
  15. От 1 юли 2022 г. у нас влизат пълните количества газ от находището "Шах Дениз ІІ". От юни до декември 2022 г. България ще получи 430 млн. куб. м, а за първите 6 м. доставените количества са били 160 млн. куб. м. Общо доставените количества за 2022 г. ще са малко над 50% от договорените 1 млрд. куб. м годишно. В момента количествата газ по азерския договор се получават през Гърция - Сидерокастро - Кулата.
  16. След пускането в експлоатация на интерконектора Гърция- България цялото количество азерски газ ще се доставя по новото трасе и по цени свързани с нефтените деривати при референтна цена на миланската борса, която е от порядъка на около € 35/MWh) - това е 5 пъти под цената на руския газ. Преди това обаче само 1/3 от количествата са на ниска цена. Останалите 2/3 са на спот цена от същата борса с отстъпка от € 20 /MWh. Причината за тази разлика в цените е подписаният анекс от страна на Николай Павлов (бившият шеф на Булгаргаз), не без знанието на тогавашния премиер Борисов.
  17. Булгаргаз не купува от посредници, а от търговци в региона, които предлагат малки количества.
  18. Бизнесът може и да не купува от Булгаргаз, а от търговците на газ на свободния пазар. Топлофикациите и газоразпределителните дружества не са длъжни да купуват от Булгаргаз.
  19. В условията на война и санкции за Русия сключването на нов дългосрочен договор от служебното правителство (което дори теоретично е трудно реализуемо) ще изглежда нелепо и срещу европейската политика на санкции.
  20. С първите си действия служебният кабинет прави притеснителна стъпка в посока връщане на Газпром.

  Не си губя времето да отговарям на тролове .
 4. 4 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#С:"Сашо Дончев"]Около нас е пълно с газ. Турция например има поне 10 млрд. повече газ - много повече, отколкото може да консумира. Ето ви един източник.[/quote]

  "Турският" газ е или руски, или ирански или азърбейджански или втечнен. Все пак поне 70% е руски.

  Сам съм, други няма...
 5. 5 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  [quote#С:"Сашо Дончев"]Около нас е пълно с газ. Турция например има поне 10 млрд. повече газ - много повече, отколкото може да консумира. Ето ви един източник.[/quote]

  "Турският" газ е или руски, или ирански или азърбейджански или втечнен. Все пак поне 70% е руски.

  Сам съм, други няма...
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Весело

  Така е. Не е работа на правителството,а на Булгаргаз,която е правителствена,(държавна) компания!
  Аман от тъпи манипулации!!!

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Само да спомена, че Газпром не е нормална търговска компания , а е инструмент в ръцете на един тотално сбъркан човек.

  Някои хора са готови да съсипят държавата само и само да върнат Газпром

  Не си губя времето да отговарям на тролове .
 8. 8 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1102 Гневно

  "Защото вече около 2 млрд. лв. са парите, които не е получил от "Топлофикация" - София. Докога ще е това? И защо софиянци са привилегировани пред другите? Ето това е политическият разгово"
  Тук е заровено кучето защо това дружество е в това състояние и докога трябва да се потдържа в изкуствена кома и всички да плащат за това.От наливането на пари в този труп страда другата част от икономиката и хората нямащи нищо общо с него :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 9. 9 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Сашо ще ни докара втечнен газ от Албания

  Сам съм, други няма...
 10. 10 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Не е работа на правителствата да подписват търговски договори за газ
  -----------------------------
  Ми да, задължително трябва да има посредници.
  Като Овергаз например.
  Които да разпределят финансовите потоци в правилните направления.
  След като и до това дърто корумпе опряха ПараПетниците ..........

 11. 11 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 492 Весело

  Това, че политиците в Европа напоследък говорят непрекъснато за газ, е в резултат на факта, че те позволиха на Путин да ги накара да говорят за газ. Това не е политически, а търговски проблем.
  -----------------------------------------
  Баси, тоя явно много си е повярвал след като парапетниците отново го пуснаха на масата :)
  Последното изречение само един формен идиот може да го каже. :)

 12. 12 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1221 Весело

  Още един толуп-посредник!

  Слава на Украйна! Слава на украинските герои!
 13. 13 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Доказано е, че властолюбивите хора, какъвто е Радев, се обкръжават от такива, които правят кариера по един единствен начин - целуват отзад две съседни зони, под кръста. За тези, които не се сещат къде под кръста, ще уточня - между кръста и коленете. Жаргонно или медицински, казват им бузи. Казано простичко - г ъз о л и з ци храбри. Били опитни администратори? Опитни са в уменията си да имитират дейност, гледайки много умно, размивайки отговорността на позицията, на която са ги инсталирали, зад колективната безотговорност и бюрокрация. Всички нови областни управители и 80% от новото служебно правителство са от така наречените библиотекари. Най - некадърните са ги развили в науките по сигурността в библиотекарските инкубатори за отглеждане на кадри. Там не се иска много акъл. Важното е, че са добре подготвени за употреба, когато му дойде времето. Характерното за библиотекарите е, че във времето се разкри причината за създаването им и вече се наричат библиотекаро - сарайски кръгове. Това налага един сериозен извод. Радев е разбрал, че се е наакал лошо и търси спасение. Защо е избрал тези, които създадоха ГЕРБ, а в зората на прехода създадоха ДПС? Сигурно е решил, че обслужвайки ги, ще си осигури оцеляването в политиката и прикриване на жълтото в гащите. Опита се летецът да пилотира земно, седейки на повече от два стола и го сполетя бързо приземяване на пода. Обаче още не е разбрал колко е затънал. В НАТО се води разследване как е допуснат до тайните агент на Кремъл. Т.е., ясно е, че е агент, но как са сгафили баровците от НАТО?!?! Пътя към властта на РРадев го постлан сегашната му жена. Произхода и е от кръговете, желаещи излизането на България от ЕС и НАТО и влизането в Евразия на Путин. И тя е със самочувствието на богоизбрана да се намесва в световния ред. По едно време получи съвет от руското посолство да не се развява насам натам демонстративно и да се оттегли от заседанията на президента. Там присъстваше по домашно облекло с пантофки обикновено. След това изведнъж изчезна медийно. Покри се. За назначаването на това служебно правителство и областната власт Митрофанова със сигурност ще получи голяма награда от Кремъл.

 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Доказано е, че властолюбивите хора, какъвто е Радев, се обкръжават от такива, които правят кариера по един единствен начин - целуват отзад две съседни зони, под кръста. За тези, които не се сещат къде под кръста, ще уточня - между кръста и коленете. Жаргонно или медицински, казват им бузи. Казано простичко - г ъз о л и з ци храбри. Били опитни администратори? Опитни са в уменията си да имитират дейност, гледайки много умно, размивайки отговорността на позицията, на която са ги инсталирали, зад колективната безотговорност и бюрокрация. Всички нови областни управители и 80% от новото служебно правителство са от така наречените библиотекари. Най - некадърните са ги развили в науките по сигурността в библиотекарските инкубатори за отглеждане на кадри. Там не се иска много акъл. Важното е, че са добре подготвени за употреба, когато му дойде времето. Характерното за библиотекарите е, че във времето се разкри причината за създаването им и вече се наричат библиотекаро - сарайски кръгове. Това налага един сериозен извод. Радев е разбрал, че се е наакал лошо и търси спасение. Защо е избрал тези, които създадоха ГЕРБ, а в зората на прехода създадоха ДПС? Сигурно е решил, че обслужвайки ги, ще си осигури оцеляването в политиката и прикриване на жълтото в гащите. Опита се летецът да пилотира земно, седейки на повече от два стола и го сполетя бързо приземяване на пода. Обаче още не е разбрал колко е затънал. В НАТО се води разследване как е допуснат до тайните агент на Кремъл. Т.е., ясно е, че е агент, но как са сгафили баровците от НАТО?!?! Пътя към властта на РРадев го постлан сегашната му жена. Произхода и е от кръговете, желаещи излизането на България от ЕС и НАТО и влизането в Евразия на Путин. И тя е със самочувствието на богоизбрана да се намесва в световния ред. По едно време получи съвет от руското посолство да не се развява насам натам демонстративно и да се оттегли от заседанията на президента. Там присъстваше по домашно облекло с пантофки обикновено. След това изведнъж изчезна медийно. Покри се. За назначаването на това служебно правителство и областната власт Митрофанова със сигурност ще получи голяма награда от Кремъл.

 15. 15 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Не е работа на газови олигарси да определят държавната енергийна политика, при положение че имат огромен финансов интерес.

  Sic transit gloria mundi
 16. 16 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3783 Неутрално

  за други пазари сигурно, но в енергетиката игра,щите винаги са държали много високи бариери за влизане за простосмъртни играчи, най-вероятно и самият дончев.

  да стане като телекомите и да видят, колко бързо ще оправят цените

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1653 Неутрално


  Какъвто и да е Сашо Дончев тук е прав от А до Я.

 18. 18 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Вижте, всички фирми на този свят са частни. Всички! Няма такова понятие "държавни фирми". Частната фирма "Булгаргаз" е със собственик на капитала държавата. Не познавам държавна фирма, която да е по-компетентна, по-конкурентноспособна, да има повече експертиза, да е по-динамична от частните. Дайте ми един пример в света! Един-единствен!
  ---

  Адин секунд, за днескашния ден конкретнама ли говориме, али изобще? Щото за днескашния ден не можеме да кажеме, ама за ваопще - примери бол. Напримерно държавната фирма, клепала кат понички не най-добрите, не най-качествените, не най убавите, ама в крайна сметка победилите танкове Т-34, у сравнений с частната фирма Хеншел, клепала най-убавия, най-бронирания, най-мощния, ама загубил "Тигър". По ефективност победа-загуба излаза държавната фирма е била по-ефективна, по-компетентна, по-конкурентноспособна, имала повече експертиза, и била по-динамична, не?

  Йоще примери за държавната фирма изстреляла първи изкуствен спътник и пратила първа човек в космоса да давам ли, али айде нема нужда?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2026 Весело

  Закъсня Дончев. Други изпълзяха по-рано и навреме.

 20. 20 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 596 Неутрално

  "Това не е политически, а търговски проблем."
  Ма верно ли бе, Саше? Голем експердетин се извъди бе, Саше!
  Бегай да земаш кофите и да носиш газ от Ямбург на търговски начала!

 21. 21 Профил на sgz48646846
  sgz48646846
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Да ама доставките на газ са политически процес преди всичко, и то на всекакъв газ, така че е работа точно на държавата да го осигури. А тоя нещастник защо още е на свобода?

 22. 22 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 596 Весело

  Сашо ще ни докара втечнен газ от Албания
  —цитат от коментар 9 на MilliVanilli


  Ахъм, в поцинковани кофи. Да не ръждясват...

 23. 23 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Между другото, в едно от предишните си интервюта Сашо Дончев каза, че ГЕРБ са се опитали да му вземат бизнеса.

 24. 24 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  1990 г. въпросът беше какво ще правим без "държавата", откъде пари, за да живеем. 32 години по-късно пак същия въпрос: "Откъде газ, ако не "държавния""?
  Шубето е голям страх. Пречи да се разбере, че по-лош капиталист от държавата няма.

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#13] от "Анти Шишковци":

  Стига, бе!
  Тоя мишок изобщо не разбра защо го направиха президент в първия му мандат.
  Радев и властолюбие!
  Абсолютен плъшок, който още срича и репетира с часове преди да каже пред публика това което са му написали.
  Край него се свъртяло котило, което беше доста поизгладняло от стоялло далеч от държаната трапеза почти десетилетие и сега му дърпат конците.
  Тия нямат никакъв шанс да управлявата през избори и затова им се усладиха служебните правителства.
  Виждаш как бързат с назначенията - зам министри, областни и пр.
  Три месеца - три месеца, кой ти ги дава.
  Ако си бръз можеш бая да наринеш с лопатата.
  Ако пък имат късмет и другия чорап успее да влезе и се добере до коалицийка - пак ше капе, макар и по-малце.
  "Властолюбив" бил.
  Дрън-дрън!
  Навремето направиха социологически профил какво иска българина.
  Българина иска генерал показа профила.
  Дойде Решетников и заедно с Корнелия го избраха в едно кафе от списък няколко възможни имена с генералски пагони и му казаха, че ще го правят президент.

 26. 26 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Не е работа на правителствата да подписват търговски договори за газ

  То не беше и работа на правителствата по Станиша-Костово време да назначават капиталисти

  Ама ти тогава нямаше нищо против..

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3904 Любопитно

  До коментар [#1] от "Vesselin Velkov":

  Интересно, от къде?!

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 28. 28 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#18] от "sablezub":

  Така де... Съветското желязо е най-доброто на света. И всичко руско. А Путин е най-великият .
  В други времена живеем сега, не сме в ледниковата епоха.
  Справка- Безос, Мъск, Брансън.

 29. 29 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 2957 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Това му е бизнесът. Или ти знаеш повече?

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3904 Любопитно

  До коментар [#29] от "Vesselin Velkov":

  Как и къде хвана маята?!

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 31. 31 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3904 Любопитно

  До коментар [#29] от "Vesselin Velkov":

  Колко милиони хлеби като газово кранче на "Газпром" за България години наред?! Сигурно знаеш?

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 32. 32 Профил на kpg4
  kpg4
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Последния един месец тоя не се спря да обикаля, де що има студио в тази държава и да лобира, затова частите фирми да станат посредници при търговията на газ, разбирайте неговата частна фирма! На олигарсите им мирише на лесни държавни парички и явно очакват Петков да им ги подсигури! Мръсници ниедни долни, ега Господ ви накаже някой ден!

 33. 33 Профил на yanakiev6
  yanakiev6
  Рейтинг: 408 Неутрално

  "Защото вече около 2 млрд. лв. са парите, които не е получил от "Топлофикация" - София. Докога ще е това? И защо софиянци са привилегировани пред другите? Ето това е политическият разгово"Тук е заровено кучето защо това дружество е в това състояние и докога трябва да се потдържа в изкуствена кома и всички да плащат за това.От наливането на пари в този труп страда другата част от икономиката и хората нямащи нищо общо с него :I
  —цитат от коментар 8 на MititU


  Топлофикация е крайното звено в една верига държавни предприятия
  Газпром->Булгаргаз->Топлофикация
  Това е инструмент за упражняване на влияние и контрол, а не бизнес. На корупция също. Виждаме го в действие днес.

 34. 34 Профил на swedishdoctor
  swedishdoctor
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Сашо Дончев след толкова години в бизнеса би трябвало да знае името на такава държавна компания, за което се ослушва - примерът е Норвегия и компанията е Equinor: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Equinor
  Благодарение на това, че е държавна, норвежците станаха за 50 години най-богатата страна в света.
  Във Великобритания по същото това време, нефтените и газовите находки се дадоха на частни фирми (BP а и други) и направиха Сашодончовци супер богати, докато туземците, като шотландци и други подобни така и не усетиха файда от находките (освен, че им дадоха възможност да работят по кулите, което обаче и при по-добри условия получиха и норвежците от тяхната си държавна фирма)

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3904 Любопитно

  До коментар [#7] от "nessarox":

  Ами питай го другаря Дончев, който толкова години беше от гъст, по-гъст с този същият "Газпром", що така, бе Дончев, и кой те сложи на яслата?!

  http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
 36. 36 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  До коментар [#35] от "hamiltonf":

  Знам само , че БУЛГАРГАЗ е пред фалит .
  Относно Дончев , не го коментирам , но което е написал е вярно.

  А повече от ясно е, че става дума за много пари и в случая Радев иска да дели с Борисов?
  Както преди седмица писах : Радев и Борисов в момента са едната страна на монетата.
  От другата е ГАЗПРОМ

  Не си губя времето да отговарям на тролове .
 37. 37 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Дончев плюе сега, където усърдно лижеше преди да го натирят. Натириха го, защото разбраха, че краде печалба и я инвестира в собствена газопреносна мрежа към потребители. За това тихомълком, за да се спаси се продаде на американците и се регистрира в Лондон.
  ДА ХОДИ В МИРКРОБРИТАНИЯ ДА ОБЯСНЯВА БИЗНЕСА – ТАМ КЪДЕТО МУ Е СОБСТВЕНОСТТА!
  Мрази държавата, защото го изхвърли от търтейското посредничество, чрез което крадеше за сметка цената на бизнеса и потребителите. Тогава главната наемничка в газовата многотиражка СЕГА написа, че правителството ПОСЯГА НА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО! Представяте ли си какво безочие и грубо нахалство.
  ---
  „Не познавам държавна фирма, която да е по-компетентна, по-конкурентноспособна, да има повече експертиза, да е по-динамична от частните. Дайте ми един пример в света! Един-единствен!“
  Този се е смахнал и се мисли за Христос, който ходи по водата! Що касае държавни фирми да погледне развитието на КНР!
  Твърдението:
  „Нормалните договори в света са такива - оферта, като в мига, в който тя се приеме, се превръща в договор.“
  е откровена глупост!
  Въобще не си струва да се коментира този психясал бузинесмен, за който ЕЖК, че на една граница му запрели и конфискували Бентлито, защото било крадено. Кокошкарска раб

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 38. 38 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1102 Разстроено

  [quote#33:"yanakiev6"][/quote]

  :D:D:D: не така директно "ножа"расте постоянно докато на "свинчето"не опре до определени места.вдигаме газа с 20% другият месец с 30 следващият с 60 "пасенцето"търпи НО не търси изход седи и търпи и когато стане 100% започва да квичи и да прави мизерии НО е имало избора да седи и търпи или друго:D:D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 39. 39 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Сашо ще ни докара втечнен газ от Албания
  —цитат от коментар 9 на MilliVanilli


  Чудно ми е що ми слагате минуси след като това е истината:

  https://www.overgas.bg/novini/overgas-podpisa-memorandum-za-razbiratelstvo-s-albgaz-za-prouchvane-na-diversifikatsiyata-na-priroden-gaz-na-balkanite/

  Сам съм, други няма...
 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  Този ли е експерта: https://tribune.bg/uploads/articles/big/articles__1b6474871f0ef4f8fe932a5539fe135b.webp?v=2

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#8] от "MititU":

  Съзнавате ли колко Жълтопавет ще стои на срудено,ако спрете Топлофикация??Щото ,Жълтопавета живее в Центъра,където.всичко е на ТЕЦ.

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#9] от "MilliVanilli":

  Сашо ще докара,има опит,когато беше посредник с Овергаз.Пак се надява на посредническа бозка!

 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Любопитно

  До коментар [#13] от "Анти Шишковци":

  Оги,пак ли с чаршафите??

 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Любопитно

  До коментар [#17] от "Един препатил":

  Няма нищо по-естествени Жълтопаветен Трол,гласувал за Радев,да хвали руски агент като Дончев.

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3057 Любопитно

  До коментар [#23] от "jmf29537805":

  Така си е!ГЕРБ вземаха бизнеса на Дончев като поаредник между Газпром и Булгаргаз.От както директно се свързаха двете държавни компании.

 46. 46 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Трябва повече държава в икономиката най-малко в основните отрасли.
  Сашо Дончев иска вместо печалбата от държавните дружества да влязат в бюджета, да влязат в касите на някоя офшорка.

  Любовта ще спаси света!!!
 47. 47 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Всеки има право да е лаком, интересно защо Дневник е решил да ни запознае с мераците му!?

 48. 48 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  " 2 млрд. лв. са парите, които не е получил от "Топлофикация" - София. Докога ще е това? И защо софиянци са привилегировани пред другите?"
  Електорат г-н Дончев, електорат. Що се чудите.
  Лично на мен най-ми е смешно когато по телевизията разни започват да се тюхкат, че видите ли нямали топла вода. И това във времето на ПРОТОЧНИТЕ БОЙЛЕРИ скъпи столичани.
  Ами какво да каже раята от провинцията дето хеам плаща ток, хем мъкне дърва или се хари за пелети , газ и прочие варианти за отопление като ПЛАЩА ДОСТА ПОВЕЧКО.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 49. 49 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Сашо ще ни докара втечнен газ от Албания
  —цитат от коментар 9 на MilliVanilli


  Сашо Дончев ще СИ докара газ през Вльора.

 50. 50 Профил на yanakiev6
  yanakiev6
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Трябва повече държава в икономиката най-малко в основните отрасли.Сашо Дончев иска вместо печалбата от държавните дружества да влязат в бюджета, да влязат в касите на някоя офшорка.
  —цитат от коментар 46 на hope


  Булгаргаз и Топлофикация нали са държавни. Виждаш ги на кво дередже са. И за да не фалират, непрекъснато държавата им покрива борчовете, те правят нови, държавата пак покрива и така корупция до безкрай. Здравната каса и тя е държавна и там положението е същото. Крайно време е да си избиете от главите "държава в икономиката". 45 години сме сърбали попарата на тая глупост. Държавата има една едничка задача и тя е да създаде условия за развитие на частния бизнес. Нищо друго не работи.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#42] от "wre501051215":

  Сашо е ченге, човек завършил в Русия и дълги години вършил работата на Газпром в България.
  В последно време го играя "пазарник" и изгражда легенда, че е скъсал с патроните си в Кремъл, но не му се получава особено.

  Мустака го издава.
  Относно албанската история не трябваше да се хвали толкова, защото в гуглето има неща като това:

  https://albgaz.al/wp-content/uploads/2021/07/Annual-Compliance-Report-2020.pdf

  Към 2020та Албгаз си е
  "TSO is a joint stock company with 100% of the shares owned by the state with
  shareholders of the Ministry of Infrastructure and Energy (MIE), established by
  Decision no. 848, dated 7.12.2016 of the Council of Ministers, "

  И там си пише още в началото какво е Албгаз

  "Minimum requirements for the Officer,
  professional criteria and other selection criteria "and prior approval of the Officer of the
  Natural Gas from ERE, drafted this annual report concerning the adaptation of measures
  by ALBGAZ (TSO) for the implementation of the Program. ", демек Албгаз и ТСО са едно и също.

  Така че, Сашето да извинява - има държавна газова компания, с която дори той сключва разни меморандуми. И то тук на балканите, почти комшии.

  След като не мина номера на Газпром да прилапа мрежата на Булгаргаз по времето на Жан Виденов, който се оказа учудващо упорит и им секна мераците и затова сега е само преподавател в Пловдивския и си живее в панелка май все още, го обърнаха на "пазарници". Сашо се "отцепи" уж и почна да настоява за разпачетосването на Булгаргаз.
  И в момента както са закъсали за кинти като нищо ще се намери някой да го шътне за един долар както Нефтохима и Телефоните навремето.
  Достатъчно една кампания по трите телевизии и няколко сайта за около месец и договара ще бъде подписан с фанфари тържественно в тронната зала на Президенството.
  За спасението на България, разбира се.
  Купувачите могат да бъдат някои от Виена например, когато подаряваха БТК на големите "капиталисти", откровени мошеници по царска линия, от Вива Венчърс.

  Време е руснаците да намерят заместник на Сашо, защото остарява и прави подобни грешки.

  Да се пенсионира и се наслаждава на старините си.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7192 Неутрално

  "Това не е политически, а търговски проблем."
  Радев ще следва модела на Москва, всичко е политика. Но освен, че ще покаже, че не разбира,нито от политика,нито от търговия, друго няма да постигне.

 53. 53 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Сашо по-добре да ходи да се грижи за котките на пани Ева.
  Очевидно за друго не става. ЕЖК!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 54. 54 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#52] от "Роси":

  Радев не разбира, но хората около него знаят каква игра играят.
  Нищо особено.
  Едно към едно същия номер който извъртяха Луканов и Костов в комбина навремето в енергетиката.
  Държиш цените ниски за година-две и докарваш до фалит Булгаргаз и Нефтохим.
  Киро и Асен (чучнати от Стратегическия Съвет на Радев) набълбукаха Булгаргаз с половин милиард за няколко месеца и само бай Иван се осмели да коментира.
  После идват "спасителите" - тогава прилапаха спешно Нефтохима, тръбите в Ямбург им бяха харизани също, ама с Булгаргаз не им се получи, дори самия Рем Вяхирев бе дошъл в София да сваля правителството на Жан а комисионерите на местен терен започнаха да се пуцат по кьошетата и паднаха свидни жертви - Луканов, Павлов и още няколко.
  Сега чакаме пак "спасителите" на българите от "ужасната" зима.
  дежавю....

 55. 55 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 7930 Неутрално

  И кво, да стоим без газ ли? Някои си правят сметката без кръчмаря...

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Донев нямало да дискутира.
  Щя да прави каквото му кажат кукловодите.

  https://dnes.dir.bg/politika/galab-donev-predi-parvoto-zasedanie-na-ms-nyama-da-vlizam-v-zadochni-diskusii-i-da-sazdavam-ilyuzii

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  И кво, да стоим без газ ли? Някои си правят сметката без кръчмаря...
  —цитат от коментар 55 на BiGman


  Някои коментират, като се преструват на неразбрали.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Ако това е човека, който казва "какво е работа на правителството"...много здраво сме го закъсали....
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  За тази работа си има конституция миличко, в която ясно е написано какви са задълженията на СЛУЖЕБНОТО правителство....

  А на теб не ти ли е чудно, че вие герберята /ужатлантиците пеете в асонанс с руските ченгета и тролове?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3326 Любопитно

  Трябва повече държава в икономиката най-малко в основните отрасли.Сашо Дончев иска вместо печалбата от държавните дружества да влязат в бюджета, да влязат в касите на някоя офшорка.
  —цитат от коментар 46 на hope


  За това ли твоите съграждани от "Лукоил" не плащаха толкова време данъци?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 60. 60 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  [quote#С:"Сашо Дончев"]Около нас е пълно с газ. Турция например има поне 10 млрд. повече газ - много повече, отколкото може да консумира. Ето ви един източник.
  —цитат от коментар 4 на MilliVanilli
  "Турският" газ е или руски, или ирански или азърбейджански или втечнен. Все пак поне 70% е руски. [/quote]

  Я пак?
  https://enerji.gov.tr/info-bankenergynatural-gas

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 61. 61 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Не е работа на правителствата да подписват търговски договори за газ-----------------------------Ми да, задължително трябва да има посредници.Като Овергаз например.Които да разпределят финансовите потоци в правилните направления.След като и до това дърто корумпе опряха ПараПетниците ..........
  —цитат от коментар 10 на NoBrainNoPain


  Я пак? Между кого е бил посредник "Овергаз", освен между Газпром и клиентите на своята мрежа, която е 58% от мрежата в България.
  Борисов намърда като посредник за клиентите на Овъргаз "Булгаргаз" и в сметките им цъфба нова графа "обществен доставчик".

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  Не е работа на газови олигарси да определят държавната енергийна политика, при положение че имат огромен финансов интерес.
  —цитат от коментар 15 на Hristov


  Държавната политика, била тя енергийна или някоя друга не е работа на СЛУЖЕБНО правителство най-вече, защото то не изразява желанията на народа, а само и единствено на щенията на една личност, още по-малко ако тази личност е кукла на веригата на Кремъл.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Ха, каква изненада! Koмунистът и милиционер второ поколение и сикаджийска мутра буци патокостроителя бил мутрьошка на Газпром.

 64. 64 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Сашо Дончев след толкова години в бизнеса би трябвало да знае името на такава държавна компания, за което се ослушва - примерът е Норвегия и компанията е Equinor: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Equinor Благодарение на това, че е държавна, норвежците станаха за 50 години най-богатата страна в света.Във Великобритания по същото това време, нефтените и газовите находки се дадоха на частни фирми (BP а и други) и направиха Сашодончовци супер богати, докато туземците, като шотландци и други подобни така и не усетиха файда от находките (освен, че им дадоха възможност да работят по кулите, което обаче и при по-добри условия получиха и норвежците от тяхната си държавна фирма)
  —цитат от коментар 34 на swedishdoctor


  Съпоставките между Норвегия и Великобритания не стоят - нито като залежи, нито като население.
  В Норвегия има и частни компании, които се занимват с експлоатация на находища и в дистибуция.
  Сашо Дончев не е посочил (или поне в статията на пише), че подобен на българския е моделът в цяла Европа. Но пък това е една от причините в момента да сме в това състояние.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 65. 65 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Не е работа на газови олигарси да определят държавната енергийна политика, при положение че имат огромен финансов интерес.
  —цитат от коментар 15 на Hristov


  Кое е точно олигархическото у Дончев?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 66. 66 Профил на putin_kaputin
  putin_kaputin
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Сашко малко се пооср@!

  Fu*k Your Opinion
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3326 Неутрално

  До коментар [#23] от "jmf29537805":Така си е!ГЕРБ вземаха бизнеса на Дончев като поаредник между Газпром и Булгаргаз.От както директно се свързаха двете държавни компании.
  —цитат от коментар 45 на wre501051215


  ....И стана така, щото вместо Дончев, да печели Мутрата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Сашо Дончев знае всичко за газа. Със сигурност.
  —цитат от коментар 1 на Vesselin Velkov


  Да, и земята е плоска. Със сигурност (защото не сме я виждали кръгла).

  Сашо не го ли поканиха в Германия да ги консултира как да се отърват от руския газ? Какъв пропуск, таман и ние щяхме да се отървем от неговия гений и да го дарим на света....

 69. 69 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Шашко, кукиш!

  Два дебила это сила!
 70. 70 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#8] от "MititU":

  Точно така е....
  А Сашо Дончев в случая е прав за всичко по което изразява мнение...

 71. 71 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 425 Разстроено

  До коментар [#66] от "putin_kaputin":

  Ти наистина си капут...!

 72. 72 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 425 Разстроено

  До коментар [#51] от "k_":

  Ти си старо вече проскубано ченге ДС....нали...лайнянко...!?
  А па за мустаците замълчи.....мустаците още от времето на Ги дьо Мопасан са актуални....вечно и завинаги...

 73. 73 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 425 Разстроено

  До коментар [#37] от "amerikanbastard":

  Абе, дрисльо недоразвит...що сравняваш КНР с БГ-то....а..?
  Ти чувал ли си, че за корупция, кражби в КНР не освобождават от пост, служба....а просто осъждат на смърт....
  В либералната (гейска) БГ да има такова наказание...а...???

 74. 74 Профил на amerikanbastard
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#74] от "amerikanbastard":

  ....въвежда се от вас...ние простите отиваме в небитието....и оставате вие - педалите-либерали.....Боже пази БГ....!

 76. 76 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  С много неща казани от с. Дончев не мога да се съглася.

  "Не е работа на правителствата да подписват търговски договори за газ"

  Търговските договори се подписват от държавните или частните компании. Когато става въпрос за стратегически важни за сигурността на държавата въпроси, определено е работа на правителството да се намеси. Газа е стратегическа сурвина и е работа на правителството да гарантира надеждността на доставките. Това се отнася за България която не е развита икономика. Тук колкото и частни фирми да се появят в сферата на енергетиката ще са руски или ще са контролирани по някакъв начин от Москва. За развитият свят Дончев е прав, но за България случаят не е такъв. Да не забравяме, че купувайки руски газ финансираме армията на путин. Това е политически въпрос.

  "Темата за газа не е политическа. "

  Въобще не е политическа. Само дето ЕС изоставя Русия като източник на газ и петрол. Защо да финансираме терористична държава? Това е политически въпрос.

  "Вижте, всички фирми на този свят са частни. Всички! Няма такова понятие "държавни фирми".

  Представата че онези които работят в държавната фирма обслужват частни интереси е погрешна. В страна, в която има върховенство на закона управителите на държавните фирми много внимават какво правят. Да не забравяме и една друга власт - медиите. В Норвегия много от големите фирми да държавни, но страната просперира.

  "Трябва да бъдат елиминирани всички държавни фирми, това е само корупция. Това не е в полза на обществото. Нямаме нужда от държавна фирма в енергетиката..."

  Корупцията вирее там където няма върховенство на закона и държавата е слаба. Ако в даден сектор няма условия за конкуренция, като например водният, по-добре е да има монопол на държавна фирма. Но е изключително важно контролните функции на държавата да са силни и да работят. Само когато в даден сектор има условия за силна конкуренция съм съгласен, че няма нужда от държавни фирми. Това е въпрос колко развито е едно общество - технологично, финансово, правно...

  "Предприемачът е длъжен да калкулира риска си, да взема решения, съответстващи на пазарните условия. Рискът е за негова сметка, а не за сметка на всички, не за сметка на бюджета. А "Булгаргаз" като фалира, всички ще платим сметката"

  Да, предприемачът поема риска. Но какво става когато една частна компания е твърде голяма за да и се позволи да фалира? Можем ли да си позволим фалит на Уникредит Булбанк? Или, от държавният монопол е по-лош само частният. Частните фирми са носителите на иновациите. Няма спор за това! Държавните фирми си имат своето място според времето и условията в една страна. Геополитиката винаги ще влияе. Ако България беше продала газовата си инфраструктура и газовото хранилище на частни фирми, най-вероятно руски, щяхме да сме абсолютни удавници. Много далече икономически и правно сме от САЩ, че да сме толкова частна икономика. Нека първо станем развита икономика.

 77. 77 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#74] от "amerikanbastard":....въвежда се от вас...ние простите отиваме в небитието....и оставате вие - педалите-либерали.....Боже пази БГ....!
  —цитат от коментар 75 на chedeuvre

  ---

  Бог да пази България от такива слабограмотни като вас.

  НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 78. 78 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Хайде покажете ми поне ЕДИН български бизнесмен, който да е рабогил на минимална печалба, а повечето му приходи за са били в полза на държавата и персонала му.
  Е, па нема, шопа каза: такова животно нема!
  Чакам списък на бизнесмени и конкретни бизнеси, които работят с по-малко от 30% печалба.
  При липсата на конкуренция повече от 50% от икономиката трябва да е държавна.
  Ако искате пазар, да се премахнат лицензиите, който иска да внася газ - да внася, кийто иска да търгува с тютюн - да търгува, който иска да търгува с оръжие - да търгува, сойто иска да търгува с петролни продукти - да търгува. Кой колкот може и каквото може.
  Има ли лицен значи има привилегия, а това води корупция, мафия и всичко останало.
  И някои ми говорят за демокрация в страната, та чак партии се наричат демократични, мафиот до мафиота, мила моя майно льо...

  Два дебила это сила!
 79. 79 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Между другото, в едно от предишните си интервюта Сашо Дончев каза, че ГЕРБ са се опитали да му вземат бизнеса.
  —цитат от коментар 23 на jmf29537805


  Те всички комунисти от това се оплакват...
  Ей го на мустака, Бобоков, черепа, Банев и т.н герои на нашето време. За ко бяха "великите народни въстания" и кой ги спонсорира:
  - Чичо спиш ли?
  - Шшшшшшшт после ще говорим, сега сме в ефир.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK