Deja Vu 136 години по-късно?

Къде е новият Стамболов?

© Юлия Лазарова

Къде е новият Стамболов?Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


На 9 август 1886 г е извършен военен преврат, с който княз Батенберг е принуден да абдикира.


Превратът е дело на офицери русофили, а причината: тяхното недоволство, че политиката на княза не била угодна на руския цар и щели сме да загубим неговото покровителство за постигане на националната цел "Санстефанска България".
Направен е опит да се състави правителство, което да помири България с Русия.


Русофилският наивитет си представя постигане на националните цели чрез угодничество на Русия и подчиняване на нейния дневен ред.


Превратът е осъществен чрез заблуждаваща маневра - като всее страх от възможна нова война със Сърбия, подкрепена от Русия, да отдалечи от София и разположи край Сливница верните на княза военни части.


Звучи ли познато?


Да, 136 години (!) по-късно, отново през август имаме правителство с подобни цели - да умилостиви Русия чрез връщане на "Газпром", за да избегнем война. Това бяха единствените заявени намерения, в леко завоалиран вид, от водача на преврата - бивш военен. И всяването на страх започна - да се угоди на Русия. Както и тогава, до новото правителство се стига с любезната помощ на руския наместник у нас.


Е, превратът сега беше в малко по-цивилизована форма: вместо отдръпване на войските на княза - превратаджиите отдръпнаха коалиционен партньор на премиера. Впрочем и той набеден за чужденец, както Батенберг.


През 1886 г. превратът се проваля благодарение на председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, който вдига всички патриоти и връща княза на престола, макар и за кратко.


Причината? Не е искал да допусне Русия да ни диктува политиката.


Резултат: България къса отношения с Русия за 10 години и става най-бързо развиващата се страна на Балканите.


Сега обаче, вече трети ден, никой не протестира срещу намеренията на превратаджиите.


Къде е новият Стамболов?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK