Служебен завой към Москва

Служебното правителство е натоварено със съмнения за връщане на доставките от "Газпром" и спиране на оръжията за Украйна. Какви са рисковете?

© Цветелина Белутова, Капитал

Служебното правителство е натоварено със съмнения за връщане на доставките от "Газпром" и спиране на оръжията за Украйна. Какви са рисковете?"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсят мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Тази седмица правителството на Кирил Петков предаде официално властта на четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев. Ако трябва обаче да направим паралел с миналия такъв, ще открием много разлики. На първо място, сякаш не е останала следа от близките отношения на президента с бившия премиер. Начертаната апокалиптична картина след управлението му говори, че поставя ниска оценка на свършеното досега.


Този интересен завой очертава и притесненията как ще действа назначения от него служебен кабинет. Две са нещата, които водят до съмнения за обръщане към Москва - евентуалното връщане на доставките от "Газпром", както и спирането на оръжията за Украйна. За да обсъдим как политическата ситуация се разгърна по този начин, какви са възможните избори и до какво ще доведат, както и дали е вярно, че България ще изпадне в тежка криза и няма да има газ през зимата, в този епизод разговаряме с главния редактор в "Капитал" Алексей Лазаров и управляващия редактор Ивайло Станчев.


В него ще чуете:

  • Какви позиции заемаше президентът Румен Радев през годините, на какво се дължи добрият му рейтинг като политик? Защо днес сякаш отново се усещат съмнения за това, че пази интересите на Москва?
  • Вярно ли е твърдението, лансирано от президента Радев и служебния премиер Гълъб Донев, че тази зима България ще остане без газ?
  • Какво е положението с доставките в момента?
  • Дали целта е обръщането към "Газпром" и какви биха били последиците от едно такова решение?
  • Каква работа ще има да свърши служебният кабинет до октомври и какви са предизвикателствата?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK