"Тук ще се води полов живот": хроника на една предизвестена кампания

Кадърът, който стана повод за спекулации, че вече бившият премиер Кирил Петков е хванал за ръка началника на кабинета му Лена Бориславова.

© Българска национална телевизия

Кадърът, който стана повод за спекулации, че вече бившият премиер Кирил Петков е хванал за ръка началника на кабинета му Лена Бориславова.



Избори 2022

Повече от седмица след като Обществената телевизия публикува на сайта си снимката, на която изглежда, че бившият премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова се държат за ръцете пред стотина журналисти на стълбите в Министерския съвет, фотографията продължава да се множи в социалните мрежи. За да стане ясно, че най-активни под нея са явните симпатизанти на ГЕРБ (без да броим наетите лица), няма нужда от кой знае какъв анализ. И ще е нелепо, ако от това има изненадани.


Вестниците не горят!


През април 2009 г. печатното издание "Уикенд", "флагман" в опошляването на българската преса, публикува на първата си страница снимка на Цветан Цветанов и водещо заглавие "Шефът на ГЕРБ чака незаконно дете"(тогава Цветанов беше формален лидер на партията). С това бъдещият премиер Бойко Борисов трябваше да бъде ударен четири месеца преди последните парламентарни избори. А четири месеца след като ги спечели, същото издание се сети за пророчеството на Ванга: "От огъня ке дойде, България ке спаси", вградено в снимка на бившия огнеборец Борисов.




Като се започне с тези две знаменателни публикации на "Уикенд", та до ден днешен, не само средно-статистическият електорат на ГЕРБ, но за беда и елитът й, бяха възпитавани да приемат манипулацията, откровената лъжа, злепоставянето и оклеветяването като конвенционално политическо оръжие. Сигурно затова форумите, под снимката на Петков и Бориславова преливат отвъд допустимата норма на публична вулгарност от коментари като: "Тук ще се води полов живот", "Не любовта е по-силна от приличието, а разврата" (правопис по оригинала) и т.н. до


най-просташки цинизъм


Публикуването на въпросната снимка е проблем преди всичко на журналистическа етика. И на морал, разбира се, от който генералният директор на Националната телевизия Емил Кошлуков отдавна се е отчуждил. По-лошото е друго.


Ако Румен Радев и кабинетът му не положат специални усилия да провалят довършването на интерконектора с Гърция, доставките от Азербайджан и САЩ и зареждането на Чирен, пукотевицата с газа най-вероятно ще утихне още в последните седмици на септември.


Точно затова предизборно отново е дислоциран "конвенционалния" арсенал и по стандартите на академията "Уикенд" размножава със скоростта на светлината компромата "Лена Бориславова нежно докосва ръката на шефа си, изкачвайки стъпалата на Министерския съвет пред очите на камери, фоторепортери и стотина журналисти".


Само че не Лена Бориславова е снимала Кирил Петков прострян напреки на кревата му в Бояна, гол като пушка, или хайде - по един пешкир, а Мата Хари - Бойко Борисов. При това не само веднъж.


Част от коментарите под публикациите на снимката с Кирил Петков и Лена Бориславова

© Скрийншот от Фейсбук

Част от коментарите под публикациите на снимката с Кирил Петков и Лена Бориславова


А онази "жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса" от огледалото в апартамента на Борисов? Нали никой не е забравил как в интервюто си за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" след публикуването на втората серия снимки и видеоклип от спалнята му през лятото на 2020 г. лидерът на ГЕРБ каза, че те са автентични и, че е "съвсем наясно коя е" жената в черно. Нишо, че после пред прокуратурата каза точно обратното. А между всичко това обясни, че не може да каже коя от всички е Мата Хари, защото "не е била само тя, която е идвала в нас" и


"защото е имало много жени..."


Та като чатим за "разврат" и "морал" по форумите след всеки пиар на ГЕРБ, да питам пак: Лена Бориславова ли снима проснатите телеса на Борисов до тубички с крем против гъбички, пищов и кинти в чекмедже? Или пък Кирил Петков да е записван да нарича началника на кабинета си ПКП?


И като дойдохме до тук, да стигнем до края на сюжета: Борисов изобщо не отрече, че в подслушан телефонен разговор е нарекъл бившия председател на парламента Цвета Караянчева "Проста кърджалийска п***а". Но заради собственото си спасение омаза в тази гнусотия цялата парламентарна група на ГЕРБ, членовете на изпълнителното бюро на партията и министрите й. На 17 юли 2020 г. ги строи зад гърба си за спешен брифинг след публикуването на записа и снимките от спалнята му, за да блокира удара с


още безсрамие и арогантност


За венец избра етюда, в който придърпва Караянчева и я целува по главата с думите: "Те, кат' се ядосам, са чували много неща от мене. Ма после я прегърна, цуна я и ми прощава, щото знае, че го пра'а с душа".


Това, което ГЕРБ опитва да направи в момента, поддържайки огъня около внушения "скандал" с фотографията от стълбите на Министерския съвет, е да замести с капана на журналистическата етика моралното пропадало, от което Борисов не може да излезе вече втора година.


Директно - снимките на корпулентния лидер "нанкащ сладко" (по собствените му думи) след среща с поредната Мата Хари в Бояна, трябва да бъдат обсъждани единствено като неетични от гледна точка на отговорната журналистика, но не и като неморални. А освен това в комплект с тях в никакъв случай не бива да вървят въпросите за чекмеджето, пачтике, кюлчетата, пищова, въпросите за това, коя от всички "много жени" е Мата Хари, за къщата в Барселона и т.н. Самият Борисов формулира тази тактика пред актива си в Ямбол още на 16 юли - седмица преди БНТ да му удари рамо:

"Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев да кажат, че не са били те в онзи апартамент за любов, защото там заседателни зали няма!, каза тогава Борисов. Ще забраня да отговаряме на публични въпроси, докато те не отговорят. Задайте им въпроса, защото на мен стотици пъти ми ги задавахте въпросите за кюлчетата. Не ме интересува какво правят, даже браво ако го правят. Ама има конфликт на интереси. Има ли парапет, няма ли парапет. Кажете, че не сте вие. Това искаме от вас".

Важен детайл тук е, че хората във властта са под непрестанен "прожектор". Според указанията на Съвета на Европа, в демократичните общества публичните фигури са по-малко защитени в частния си живот, когато става дума за критики срещу тях. Навлизането в личната им сфера е разрешено само в изключителни случаи и то в обществен интерес - предотвратяване на конфликт на интереси и злоупотреби с държавната служба, незаконното използване на обществени средства, защита на общественото здраве, безопасност и околна среда, защита на националната сигурност и др. За журналистите, които изнасят такива факти, действат категорични етични правила, които не позволяват манипулация, заблуждаване и нанасяне на вреди.


Но независимо от всичко, кризисната стратегия на ГЕРБ и присъдружието им продължава да има само една посока - оклепани да са всички, по целия фронт. И вместо година и половина след свалянето на Борисов от власт медийните фалшификати да са част от гетото на маргиналната журналистика, в помощ на кафявия сектор в българската преса притича дори Националната телевизия.


Така по-малко от два месеца преди поредния отчаян опит за разумен избор, който България ще се опита да направи, медийната среда в страната продължава да бъде вероломно тровена, а моралът - тикан в ъгъла. "Постановка, като по учебник на КГБ"*


*Бойко Борисов за снимките от спалнята му в интервюто си за "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK