Служебно или службашко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  “ Има президент и назначени от него хора, които точно като малките деца”…
  ——
  Не се сдържам да не отбележа тривиалното — президентинът и онова му служебно правителство с Кики и Коко в него не ви беше проблем, нито пък прословутият му (четинест) юмрук.
  Кво беше общото между “Осанна!” и “Разпни го!”? Крещящите, нали.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на ppi151135247
  ppi151135247
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Както изглежда статията се фокусира върху хора а не върху процеси.
  Основния процес е функционирането на демокрацията а именно чрез два механизма;
  1.смяна на едно правителство с друго както и смяна на едни политически лица с други
  2.граждански контрол
  По точка първа,всеки един чиновник може и трябва да бъде сменен независимо от позицията му ако не се справя или трябва да носи политическа отговорност, в този смисъл сменениге хора са точно такива политически назначения и те си носят политическата отговорност, няма никаква драма.
  2.Граждански контрол в България не съществува като механизъм освен по време на избори или на площада,това е проблем.
  Що се отнася до Президента се видя че ако има смелост Главния прокурор може да влезе пак там.
  С малко приказки спокойно няма драма ,правителството на тази абсурдна коалиция си отиде .

 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1077 Весело

  “В момента България е президентска република.”

  България от 80 години насам е милиционерска република, а служебните фуражки са атестат за това.
  В момента лице на фасадната демокрация е Юрофайтър, който се готви за пенсионен модел Герхард Шрьодер…

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  “ Има президент и назначени от него хора, които точно като малките деца”…——Не се сдържам да не отбележа тривиалното — президентинът и онова му служебно правителство с Кики и Коко в него не ви беше проблем, нито пък прословутият му (четинест) юмрук......
  —цитат от коментар 1 на Gretel


  Дори с радост предлагаха, това служебно правителство да продължи, като редовно!!!

 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1398 Весело

  при педишните ръкопляскахте, а сега ревете защото уволняват вас.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  Едва седмица от смяната и паниката се превръща в истерия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":

  Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Кога Кирил и Асен са правели кадрови промени засягащи целият държавен апарат? Служебното правителство трябва да подготви следващите избори, а не да организира чистки. Поредния конституционен гаф.

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Рашистко правителство.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Правителството е служебно, колкото и на кръга АРГО да не му изнася.
  Колко години Икономедия изгражда образа на Радев?
  Колко години Икономедия подкрепяше всички действия на Радев?
  Икономедия беше съучастник на Радев в опита за преврат през 2020г.
  Икономедия защитаваше Радев и Киро при назначаване на последния в първото службашко правителство 2021 г.
  И сега сетила се Мара, да се побара.

 10. 10 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 940 Любопитно

  До коментар [#1] от "Gretel":Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Кога Кирил и Асен са правели кадрови промени засягащи целият държавен апарат? Служебното правителство трябва да подготви следващите избори, а не да организира чистки. Поредния конституционен гаф.
  —цитат от коментар 7 на


  По принцип и аз не съм фен на служебните правитеслтва, занимаващи се с дейности от организиране на избори и решаване на текущи проблеми, касаещи функционирането на държавата, ма в случая се забавлявам на рева от хората, които го избраха Мунчо.

  П.П. В КРБ няма описани права и задължения или поне аз не намирам. Още по темата: https://pravatami.bg/20882

  🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope, Christo Roussanov, Resurrection, Judjuk, vassilun, Мариана Кълвачева, Николай Колев, Vlado Nikolov, Коалиция Газпром Гербидж Дпс Копейкин Славуца, dvk, pontius_glarus, Vesselin Velkov, trollhunter
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#7] от " ":

  Конституцията на Киро ли е нарушена?

  "Изтъкнатото разбиране се основава на посочените конституционни разпоредби и върху конституционната идея и уредба за правителство, което е отговорно пред Народното събрание. От това произтича ограничеността на функциите на назначеното от президента правителство - характеристика, която трябва да се има предвид при евентуалното му функциониране и при преценка на неговите действия. Не е възможно обаче чрез тълкуване на Конституцията да се изброят правомощията на служебното правителство. Не е възможно задължително определяне на тези правомощия чрез отделен закон. Всъщност такова изброяване не е предвидено в Конституцията за правомощията на Министерския съвет въобще. Чрез използването на т.нар. обща клауза в чл. 105, ал. 1 е отбелязано, че Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите. Служебното правителство в рамките на тази обща компетентност, предоставена на Министерския съвет, е оправомощено да решава текущите въпроси на вътрешната и външната политика. Извън отбелязания "безспорен" случай на недопустимост на определено действие от гледище на Конституцията не може да се обоснове противоречие с Конституцията на което и да е действие от кръга на компетентността на Министерския съвет. Следователно то има всички правомощия, които в глава пета от Конституцията се предоставят на Министерския съвет."

  Ето ти какво е служебно правителство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2852 Весело

  До коментар [#9] от "4ort":

  Очакваха, че отново са намерили "Плевнелиев"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на dicky_hardbawls
  dicky_hardbawls
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Да, жалки са статиите на работническо дело, но я се поставете на мястото на бай Прокопи. Човека толкова пари наби в пъпъ и сега толкова гадно да му ги изчегъртат...Не е приятно.

  Мунчо, благодарим ти за Кики, Коко, Nasty и Лореал
 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Доказано е, че властолюбивите хора, какъвто е Радев, се обкръжават от такива, които правят кариера по един единствен начин - целуват отзад две съседни зони, под кръста. За тези, които не се сещат къде под кръста, ще уточня - между кръста и коленете. Жаргонно или медицински, казват им бузи. Казано простичко - г ъз о л и з ци храбри. Били опитни администратори? Опитни са в уменията си да имитират дейност, гледайки много умно, размивайки отговорността на позицията, на която са ги инсталирали, зад колективната безотговорност и бюрокрация и изпълняващи само поръчки на кукловодите. Всички нови областни управители и повече от 80% от новото служебно правителство са от така наречените библиотекари. Най - некадърните, предимно бивши политически соц-офицери са ги развивали в науките по сигурността в библиотекарските инкубатори. Понеже акъл за друго нямат. Всичките са безгръбначни русофили с промити мозъци. Важното е, че са добре подготвени за употреба, когато му дойде времето. Характерното за библиотекарите е, че във времето се разкри причината за създаването им и вече се наричат библиотекаро - сарайски кръгове, спонсорирани от Газпром. Това налага един сериозен извод. Зад Радев са тези, които създадоха НДСВ, които назначиха библиотекарски кадри на всички постове при Орешарски, в тройната коалиция, които се възползваха от желанието на ЕНП и създадоха за срам и позор ГЕРБ, а в зората на демократичния преход създадоха ДПС и превзеха отвътре СДС? А в НАТО е започнало разследване как е допуснат до натовските тайни агент на Кремъл. Т.е., ясно е, че Радев е агент, но как са сгафили баровците от НАТО?!?! Пътят към властта на Радев го постла сегашната му жена. Произхода и е от кръговете, желаещи излизането на България от ЕС и НАТО и влизането в Евразия на Путин. Там има влияние, с което успя да убеди Решетников . И тя е със самочувствието на богоизбрана да се намесва в световните дела. По едно време получи съвет от руското посолство да не се развява насам натам демонстративно и да се оттегли от заседанията на президента. Там присъстваше с пенюар и пантофки обикновено. След това изведнъж изчезна медийно. Покри се. За назначаването на това служебно правителство и областната власт Митрофанова със сигурност ще получи голяма награда от Кремъл. Явно постановката е замислена по отдавна -Радев да вкара във властта млади и неопитни евроатлантици. Подложени на тотална преса в условията на добре отгледана административна бюрокрация, обучена да служи вярно на мафията и по същество нейни гласоподаватели, която и да е нова партия винаги ще има проблеми в началото. Точно това е предвидено и задачата на превзетите медии и Радевата пасмина, заедно с ГЕРБ и ДПС, да умножават по 100 грешките на нагазилите в блатото на корупцията младежи, решили да поведат България към цивилизацията, така, че повече никога да нямат такава възможност.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Рашистко правителство.
  —цитат от коментар 8 на Николай Колев


  Кольо, мамин Кольо, какви бяха двете служебни правителства с Янев? И защо мамин Кольо ги искахте за редовно?

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Точно подобни "мисли" ви държат на здравословните 3.5-5%

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  Дарагая, на кратко!
  Когато сееш ветрове, ще жънеш бурии!!!

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Гафовете на това правителство, служебното, започнаха с летящ старт!
  Кога “навлязоха в проблемите”, кога взеха решение и кога го изпълняват, е показателно за предварителната подготовка! За мен, от атаките срещу правителството, през участието в свалянето му, чрез подкрепата на “конструктивната опозиция”, пРезидента показа, че е планирал този акт на конституционен преврат срещу евроатлантическото правителство!
  Мантрите за “кражби и Хаос” бяха необяснимо единодушно употребявани от него и партиите на ОПГ-то, срещу които той вдигна юмрук!
  Сега остава да видим докъде ще стигне наглостта на пРезидента и “служебното” Му правителство в антибългарската политика!

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Добре де предишните 2 служебни правителства, които бяха още по-мракобесни, според Дневник не бяхаа службашки, а промяната!? Грубата пропаганда постига резултати, обратни на очакваните.

 20. 20 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1077 Весело

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":

  + + +
  Всичкото трол ти се изреди - явно казваш нещо, дето да ги провокира ;)

  Бих се радвал един ден да се запознаем.

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анти Шишковци":Дарагая, на кратко!Когато сееш ветрове, ще жънеш бурии!!!
  —цитат от коментар 17 на 4ort  До коментар [#17] от "4ort":

  Хубава поговорка, вярна!
  С едно доуточнение, че точно ОПГ-то пося ветровете, без да мисли за последствията!
  Е “жътвата” ви чака!

 22. 22 Профил на Paco
  Paco
  Рейтинг: 338 Неутрално

  За съжаление твърде много протестъри си мислеха че Радев е или на тяхна страна или може да се контролира лесно. И двете не излязоха верни - Радев обслужва само себе си. Но все пак е доста приятно да се види шайката която коленичи пред ватника сега да обяснява как трябва да бъде импийчнат, всичко се връща.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Много добър текст!
  Поредна камарила, която не се интересува от интересите на обществото и държавата, а мушка в държавната администрация агентите на пРезидента и пасоля!!!
  НЕДОСТОЙНИ!!!

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  —цитат от коментар 21 на batzdravo


  Баце, пак си прав! ОПГ-то ПП-ДБ-БСП- ИТН отива в силозите.Бяхте употребени, а вече сте и забравени. Жалко, че въвлякохте цялата държава.

 25. 25 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 2237 Весело

  Това е четвъртото правителство, назначено от един и същ човек. И не си правим илюзията, че другите бяха по-различни - те винаги започваха с уволнения и назначения, те всички се проявиха като службашки.
  ****
  Най службашко си беше първото служебно правителство миналата година по това време.
  Петков беше толкова нетърпелив да чегърта, та се опита да го направи преди да влезе официално в длъжност.

  Трябва да стане пределно ясно, че тогава Петков ясно,категорично и многократно заяви, че Радев не му се е бъркал и заповядвал.

  С други думи, ако сега някой обвинява Радев, тогава еднолично са си били виновни точно тези пъпъджии, които сега реват заради същия аршин, приложен към тях.

  Тарикат мъж не писка, нали така беше ?

  🇷🇺🚢🚶🤬
 26. 26 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Да, жалки са статиите на работническо дело, но я се поставете на мястото на бай Прокопи. Човека толкова пари наби в пъпъ и сега толкова гадно да му ги изчегъртат...Не е приятно.
  —цитат от коментар 13 на dicky_hardbawls


  Заради такива пропагандатори, а не журналисти като Седларска, Минчев, Дайнов и Илиян Василев русофилите в България придобиха огромно влияние!

 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  За съжаление твърде много протестъри си мислеха че Радев е или на тяхна страна или може да се контролира лесно. И двете не излязоха верни - Радев обслужва само себе си. Но все пак е доста приятно да се види шайката която коленичи пред ватника сега да обяснява как трябва да бъде импийчнат, всичко се връща.
  —цитат от коментар 22 на Paco  До коментар [#22] от "Paco":

  Е, пРезидента ви се реваншира достойно! Сега “изчегъртва” “грешката” си - ПП и ДБ. Но явно със замътените си, от злоба и реваншистки щения мозъчета, не виждате опасността, дебнеща България и вс включително от опитите да се завърти политическия процес в посока отдавна загърбена, поне на думи и от “евроатлантиците” на ГЕРБ-СДС и ДПС!
  Или толкова сте озверели от глад, че ви е все едно, и плющите с 200 глупостите спуснати ви “свише”, само и само да се докопате до кокалчета!

 28. 28 Профил на yanakiev6
  yanakiev6
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Не разбирам защо се сравняват миналогодишните служебни правителства със сегашното. Миналата година в политическия живот на страната имаше един основен проблем - ГЕРБ, ДПС и овладяната прокуратура. Нямаше война, нямаше газова криза, нямаше такава инфлация. Една година по-късно нещата са коренно различни. Сегашното служебно правителство трябва да се разглежда ОСНОВНО в контекста на войната, отношенията с Русия и геополитическата ориентация на България.

 29. 29 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 666 Любопитно

  "И ако се вярва на Сашо Дончев от "Овергаз" (а на него със сигурност може да се вярва)"

  Четеш Дневник получаваш Сега, тъмно червения
  олигарх Дончев е синьото знаме на градската десница, Продължаваме Промяната !?

 30. 30 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1439 Любопитно

  "Кабинетът на Гълъб Донев започна наистина да чисти проблемите като във вица за него - перо по перо."

  А не алангро, нали?

 31. 31 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1439 Весело

  Вресливата медийна кампания ясно показва, че Prosto тутакси е разбрал, че го грозят големи неприятности, ако оберщурмбанфюрер Румен Христов спре погледа си върху него.

 32. 32 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Първото служебно правителство свалено с протести и съдено за държавна измяна!

 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  Конституцията ни е тотално сбъркана.
  Тя подлага на съмнение дали държавния глава може да си изпълнява задълженията си заради някакво мнимо чуждо гражданство, но не пречи на хората с двойно гражданство да гласуват по 2 пъти - в чужбина и по местоживеене.
  Конституцията позволява съществуването на партии, които работят открито против геополтическата ориентация на страната ни (това е само в България), под претекст, че това е било "инакомислие".
  Това нормално ли е?

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До коментар [#33] от "pontius_glarus":

  И накрая тази пишман конституция (малката буква не е грешка) позволи на едно служебно правителство да изтрие всичко създадено от един мандат на нормално избрано правителство и НС.
  само за няколко дена!

  И това се случи с одобрението на президента.

 35. 35 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3607 Весело

  Баце, пак си прав! ОПГ-то ПП-ДБ-БСП- ИТН отива в силозите.Бяхте употребени, а вече сте и забравени. Жалко, че въвлякохте цялата държава.
  —цитат от коментар 24 на 4ort  До коментар [#24] от "4ort":

  За ОПГ-то, копи-пест от “служебната характеристика” на ГЕРБ-СДС и ДПС си го взел, ясно! Много е готтино да обвиняваш в собствените си престъпления другите! Стар похват на тролчетата като теб!
  Колкото до забравянето, не се ли предозираш в усилията да познаеш изхода от предстоящата битка на изборите?! А, и щях да забравя за “хъшовете” от ИТН! Те не са ли употребени, като предатели от вас, а сега ги хвърляте за евентуална “втора употреба” в силозите?!
  Знаеш, никой не обича предателите, но това ли ви е благодарността?!

 36. 36 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 435 Неутрално

  авторката изглежда е недомислила последния си параграф - особено изречението си за сърдития Киро ПЕТКОв и празната му торбичка ?...

 37. 37 Профил на Нормален
  Нормален
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Според мен, недопустимо е едно "служебно", т.е. президентско правителство, чиято основна и единствена задача е да подготви парламентарни избори и да осъществява неотложно административно обслужване на държавата, да се занимава с кадруване, преговори, подписване на споразумения и др. т. действия, които са в обхвата на правителства, носещи политическа отговорност! Дори, според мен, трябва да се коригира Конституцията и това недоразумение, служебно правителство, трябва да бъде премахнато, като възможност! Не може чрез Конституцията да се дава възможност на Президента на практика да я суспендира, въвеждайки единолично управление, което не е под парламентарен контрол! България Е парламентарна република, следователно, до провеждане на нови избори, съществуващите Народно събрание(в оставка) и правителство(в оставка) трябва да продължат да действат! Не може, правен абсурд е, Парламентарна Република да се превръща в Президентска дори и за един ден или час, а не за такива огромни периоди от време и то при световна всеобхватна криза! Кой носи отговорност? Президента?! Айде, бе!

 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1069 Любопитно

  Журналистическо или журналяшко?

  Pecunia non olet

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#7] от " ":

  “ Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Кога Кирил и Асен са правели кадрови промени засягащи целият държавен апарат? Служебното правителство трябва да подготви следващите избори, а не да организира чистки. Поредния конституционен гаф.”
  ——
  Да отбележа само същественото в репликата — едно, че в Ямбол никога не съм била, и второ, намирам странно мъже да не знаят кога членът е пълен и кога е Просто Празен

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  "За разлика от широката демократична практика в Европа, където не съществува такъв институт като служебно правителство, у нас то е записано в конституцията."

  Е, то за разлика от широката демократична практика в Европа, където не съществува машинно гласуване, у нас се прие със закон, изкован за седмица. Така стоят нещата у нас, Седларска, като една Мека за анализаторите сме!
  Тая пуста Конституция и на Prosto му пречи, време е да я закриваме.

 41. 41 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  при педишните ръкопляскахте, а сега ревете защото уволняват вас.
  —цитат от коментар 5 на zz_s


  Др.Седларска , какво разбирате под "службашко !?

  служба̀ш


  Има такава дума в речника, но все още няма описание за нея. Има определение под въпрос - СЛУЖБОГОНЕЦ , Наистина едно служебно правителство само подготвя почва за НОВИТЕ ИЛИ СТАРИ СЛУЖБОГОНЦИ ако успее да се справи добре със задачата , пставена от пРезидента ! Дано не се получи !

 42. 42 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Президентът е избран мажоритарно сред представителите на всички политически прослойки. Да съгласен съм, че ако специфицираме малко по-прецизно кой и как организира изборите би следвало да има някои неща които служебното правителство не бива да прави. Въпросът е обаче, че трябва да има баланс. Балансът в случая е, че когато резултатите от пропорционалната система не дават нужния резултат трябва да намесим мажоритарния избор. В този смисъл намирам за полезно ветото на президента да може да се отхвърля с поне 144 депутата /60%/ за съответния закон именно, защото работата на депутатите е да си приказват и да балансират интересите на отделните групи. Това, че сегашния президент не се държи както подобава е вярно, но нали упражнихме демократичен избор с избирането му за втори мандат? Къде бяха тези съждения за ненамесата тогава? Ако е нужно нека да има възможност и с подписка за референдум да освобождаваме президента и парламента предсрочно ако твърдим, че ситуацията е била друга и почват да правят глупости.

 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  "Но в такъв случай какво налага масовата смяна на заместник-министри?..."

  как какво? В София живеят толкова много столичани, които трябва да бъдат назначени на добри държавни служби, дори и за 2-3 месеца, с мерцедесите и командировките до Брюксел и Хаваите, и да могат само след 2-3 месеца да напишат в СV-то си "работил зам-министър в държава от ЕС.."

 44. 44 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#43] от "pontius_glarus":

  Любопитна съм дали за първи път служебно правителство сменя зам. министрите или сега им е драма на АзаБ понеже се сменят техните министри. Няма журналист, социолог, политолог или най-обикновен всичколог, на хранилка на АзаБ, който да не е изревал през последната седмица колко лошо е служебното правителство.

 45. 45 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  На кой полюс е България?
  По Конституция - Президентска република, Парламентарна република, Прокурорска република, според нагласите.
  Пазарна икономика - частни фирми изцяло с подкрепа на държавата
  Две власти - явна демократична за пред света и скрита тоталитарна за местна употреба.
  Едновременно в Европа и Евразия. - Според келепира.

 46. 46 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Какви количества кална политика се леят от Портал Култура...

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3228 Весело

  "Когато и четвъртата власт е в ръцете на едноличната власт, едноличната власт може наистина да прави каквото си науми."
  *
  Съгласна съм с констатацията, че служебните правителства не са нужни и искането за промяна на конституцията е съвсем основателно.
  Но госпожа, защо не рИвахте когато имахме и преди служебни правителства, назначени от същия този президент?
  Тогава им се радвахте, че щели да върнат нормалността в държавата.
  Не ми допада подобна безпринципната позиция.

 48. 48 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До 47:"pamela"]".....Но госпожа, защо не рИвахте когато имахме и преди служебни правителства, назначени от същия този президент?Тогава им се радвахте, че щели да върнат нормалността в държавата. Не ми допада подобна безпринципната позиция....."

  Не се прави на ударена! Едно е връщане към нормалност, друго сключване на договори за които е необходимо парламентарно одобрение. И анулиране на решения, минали през НС. И промяна в геополитическата ориентация на страната.

 49. 49 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Предишните правителства на Радев бяха "компромис" от задкулисните играчи.Двете партии на Статуквото БСП и ДПС са основата на парламентарната част от страната. ГЕРБ беше основният инструмент за манипулация с огромен излъган електорат, Този инструмент се пречупи с времето от тежестта на лъжата и кражбите.
  На Задкулисието му трябваше нова формация с народна подкрепа, което да падне в капана на корупцията.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#33] от "pontius_glarus":

  Гласуване в чужбина и в странат е теоретично възможно но на практика невъзможно. Щото предполага вие да гласувате в чужбина и в рамките на деня да си дойдете (или обратно) и по местоживеене да гласувате, което трябва да се съгласите е доста, доста тегаво. Сигурно има един-двама луди в близката чужбина техните гласуве нямат реална тежест.

 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":Нерде Ямбол, нерде Стамбул. Кога Кирил и Асен са правели кадрови промени засягащи целият държавен апарат? Служебното правителство трябва да подготви следващите избори, а не да организира чистки. Поредния конституционен гаф.
  —цитат от коментар 7 на


  Киро смени борда на ББР още преди да го назначат за министър.

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 52. 52 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":

  Имам предвид изселниците в Турция

 53. 53 Профил на Христо Атанасов
  Христо Атанасов
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Предлагам малкият лъжлив Кики да обяви извънредните избори не за референдум кой е за мафията и кой е против, защото това е много тъпа опорка, всички сме против мафията, дори и мафията и тя не иска нова мафия да и се бърка в делата, та Кики да обяви изборите за референдум да се отмени ли конституцията или да не се отмени. Аз ако съм на мястото на малкия лъжлив Кики ще искам да се отмени "тъпата" конституция. Причини колкото искаш, тя "тъпата" конститеция накара Кики да излъже, че не е канадски гражданин, толко много му се искаше да е министър, тя "тъпата" конституция не разрешава Кики да махне Гешев и да си назначи за главен прокурор негов послушен мовек, както в КЕВР, тя тъпата" конституция уволни назначения послушник от Кики в КЕВР, тя "тъпата" конституция е предвидила някакъв "мафиотски" съд който да решава вместо Кики дали да арестуват Борисов, дали направо са го вкарат в затвора, "мафиотския" съд, а не Кики да решава дали да спрат Брикел, дали да изгонят частната фирма от Капитан Андреево, дали решенията на подчинения, лично на Кики, шеф на БАБХ са бухалка или законосъобразни дали решенията на "министъра" пардон зелено червения талибан да спре строителството на магистрала Струма са законосъобразни или не, а какво да прави Кики като танкове ясно е казал да не се строи тази магистрала, "тъпата" конституция не му позволи да си нареди негови хора във ВСС, "тъпата" конституция позволи на "мафиотския" съд да отмени няколко незаконосъобразни заповед и за спиране на Брикел и т.н. до края на света. Та Пълен Провал, ако счита, ме е необходима конституция, да включи в програмата си отмяна на действащата конституция и приемане на нова само с два члена. Чл.1 Законосъобразно е всяко действие или решение, което малкия лъжлив Кики е обявил за законосъобразно. Чл.2. При отсъствие на Кики за законосъобразно се счита всяко действие или решение, което е обявено за законосъобразно от мошеника Кокорчо( по думите на негов съдружник). И едва тогава ще победи върховенството на закона такова каквото си го представят Пълен Провал, проДай България и БСП.

 54. 54 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До коментар [#50] от "m17":Имам предвид изселниците в Турция
  —цитат от коментар 52 на pontius_glarus


  Сутринта гласуват в Одрин, и в ранния следобед са вече по местоживеене.

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Кои са враговете на умнокрасивия лилавитет?
  - Радев
  - Служебното правителство
  - Опозицията
  - Привържениците на опозицията
  - Съдебната система
  - Многобройни външни врагове.
  Проста да паладьеиш!

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Кои са враговете на умнокрасивия лилавитет?- Радев- Служебното правителство- Опозицията- Привържениците на опозицията- Съдебната система- Многобройни външни врагове.Проста да паладьеиш!
  —цитат от коментар 55 на Alarmstufe Rot


  Допълнение:
  - Конституцията.

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 57. 57 Профил на smartcookie
  smartcookie
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Конституцията, за щастие, не е Божието слово.
  Може да се промени и даже трябва, точно заради такива случаи, възникващи с опита. Не е ли именно това демокрацията. Оказа се, че един човек може да хакне цялата държава и да я подчини на абсолютно неясни "национални интереси", които от километри се вижда, че са национални, но на друга нация.

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Конституцията, за щастие, не е Божието слово. Може да се промени и даже трябва, точно заради такива случаи, възникващи с опита. Не е ли именно това демокрацията. Оказа се, че един човек може да хакне цялата държава и да я подчини на абсолютно неясни "национални интереси", които от километри се вижда, че са национални, но на друга нация.
  —цитат от коментар 57 на smartcookie


  Прав си. но миналата година, при това в течение на почти цялата година, положението беше същото, но тогава нямахте нищо против.

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 59. 59 Профил на smartcookie
  smartcookie
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Не драги, положението изобщо не беше същото.
  Но не ми пречи да си повтаряш опорките за "нас".

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Не драги, положението изобщо не беше същото. Но не ми пречи да си повтаряш опорките за "нас".
  —цитат от коментар 59 на smartcookie


  Да, разбира се, че не беше същото - тогава вие чегъртахте, сега вас ви чегъртат.

  I настане час, коли один скаже: "Слава Украiнi!". I мiльйони вiдповiдатимуть: "Героям слава!". Степан Бандера
 61. 61 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#48] от "pontius_glarus":

  И кое от тези неща служебното правителство е извършило?
  Или ревът е превантивен заради изчегъртването?
  Може би ще се сменят опорките след като Киро каза, че Радев не му е опонент?


 62. 62 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  ...намирам странно мъже да не знаят кога членът е пълен и кога е Просто Празен
  —цитат от коментар 39 на Gretel


  Гретхен, Гретхен! А намираш ли също така за странно трансвестити да не правят разлика между "плагиат" и "плагиатор"?
  https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/08/08/4378038_rusiia_zabrani_inspekciite_na_iadrenite_si_orujiia/comments?ref=id #comment-43

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 63. 63 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Гневно

  Бих прочела тази статия, ако беше написана през месец МАЙ 2021г. Сега, понеже вече не харесвате преизбрания от вас Краснъй радев и новите служебни, които яко ви чегъртат, се сетихте за КРБ. Не ви вярвам! Контрол нямаше и м. г., областни управители смени като салфетки и Киро - уволнява днес, утре ги връща.
  А в дъното на всичко е Краснъй радев с вдигнатия юмрук - в опита да избяга от разследването на прокуратурата. КОЙ го подкрепи - дейбъристите! КОЙ го преизбра - пак те барабар с бекапето и протежетата на пРезидента - пъпъджиите.
  Сега не се мусете и не се цупете на горчивите плодове, които берете.

 64. 64 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Разстроено

  [quote#41:"doroteus"][/quote]

  Службаш по смисъл е лош чиновник, служител. Такъв, който не ни кефи, понеже чегърта до болка. А днес болката е толкова силна, чак нетърпима и се налаха да пишем статии, чието време беше през месец МАЙ 2021 г. Когато пак служебното на Краснъй радев чегърташе, но тогава бяха едни оргазми - не ти е работа. Нямаше службаши, а аплодирани чегъртачи. Хамалеонщината по нашите земи е всенароден спорт, а някои успяват и да я осребрят.

 65. 65 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Весело

  Журналистическо или журналяшко?Pecunia non olet
  —цитат от коментар 38 на pag


  Каква хубава звучна дума "журналяшко" :)))

 66. 66 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Служебно или службашко?

  слушРашко,

  Веске

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 67. 67 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Любопитно

  Според мен, недопустимо е едно "служебно", т.е. президентско правителство, чиято основна и единствена задача е да подготви парламентарни избори и да осъществява неотложно административно обслужване на държавата, да се занимава с кадруване, преговори, подписване на споразумения и др. т. действия, които са в обхвата на правителства, носещи политическа отговорност! Дори, според мен, трябва да се коригира Конституцията и това недоразумение, служебно правителство, трябва да бъде премахнато, като възможност! Не може чрез Конституцията да се дава възможност на Президента на практика да я суспендира, въвеждайки единолично управление, което не е под парламентарен контрол! България Е парламентарна република, следователно, до провеждане на нови избори, съществуващите Народно събрание(в оставка) и правителство(в оставка) трябва да продължат да действат! Не може, правен абсурд е, Парламентарна Република да се превръща в Президентска дори и за един ден или час, а не за такива огромни периоди от време и то при световна всеобхватна криза! Кой носи отговорност? Президента?! Айде, бе!
  —цитат от коментар 37 на Нормален


  А миналата година допустимо ли беше? За една Комитова питам? И за рашко. Само за тях???

 68. 68 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Радев трябва много внимателно да си следи реториката и тя трябва да бъде на базата на факти", заяви бившият премиер Петков.

  Може и слушпросто

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 69. 69 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Любопитно

  До коментар [#32] от "petrapetra":

  Ххиххи, кой го е свалил :)))))))) Хилавите пъпъджии, които бяха изритани от властта? Или бекапето? За дейбъристите не питам. Те забележки към Краснъй радев нямат.

 70. 70 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Весело

  "И ако се вярва на Сашо Дончев от "Овергаз" (а на него със сигурност може да се вярва)"Четеш Дневник получаваш Сега, тъмно червения олигарх Дончев е синьото знаме на градската десница, Продължаваме Промяната !?
  —цитат от коментар 29 на choguna


  :)))))))))))) На кяр сме - 2 в 1. Мйтап, майтап, но аз комунистическа преса НЕ чета.

 71. 71 Профил на Velocio
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Неутрално

  Не разбирам защо се сравняват миналогодишните служебни правителства със сегашното. Миналата година в политическия живот на страната имаше един основен проблем - ГЕРБ, ДПС и овладяната прокуратура. Нямаше война, нямаше газова криза, нямаше такава инфлация. Една година по-късно нещата са коренно различни. Сегашното служебно правителство трябва да се разглежда ОСНОВНО в контекста на войната, отношенията с Русия и геополитическата ориентация на България.
  —цитат от коментар 28 на yanakiev6


  Защото сега има пъпъджии провалени, които трябва да се изчегъртат.

 73. 73 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5536 Неутрално

  [quote#15:"4ort"][/quote]

  Искаха ги, а тогава КРБ беше хубава, не им пречеше. Сега получиха просветление - когато ги зачегъртаха - че КРБ не е съвсем тяхната. И щели да я променят. :))))) Ама немат конст. мнозинство.

 74. 74 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#33] от "pontius_glarus":И накрая тази пишман конституция (малката буква не е грешка) позволи на едно служебно правителство да изтрие всичко създадено от един мандат на нормално избрано правителство и НС.само за няколко дена!И това се случи с одобрението на президента.
  —цитат от коментар 34 на pontius_glarus


  Да проверя само дали разбирам правилно, като пРезидента Рублен Радев чегърташе ГЕРБ не си превишаваше правомощията, но сега го прави?

  🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 🇮🇷 Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope, Christo Roussanov, Resurrection, Judjuk, vassilun, Мариана Кълвачева, Николай Колев, Vlado Nikolov, Коалиция Газпром Гербидж Дпс Копейкин Славуца, dvk, pontius_glarus, Vesselin Velkov, trollhunter
 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7697 Неутрално

  " властта е в ръцете на един човек и контрол какво се случва няма от кого да бъде приложен."
  Мечтата на Радев. Каквото и да направи, не дължи обяснение и отговорност.

 76. 76 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  .....И ако се вярва на Сашо Дончев от "Овергаз" (а на него със сигурност може да се вярва).....
  Ъ?????
  Лелче, а стига глупости бе! /казано с неповторимата интонация на Рени от ,,Оркестър без име,,/.
  Елементарни сте бе.
  ,,....ПП агресивно се опитват да прехвърлят вината за енергийната криза, в която хвърлиха България, върху служебния кабинет. Последствията от техните политики ще се проявят след два-три месеца. Зимата ще е тежка. За тях е важно да кажат, че за това е виновна мафията, Румен Радев, който я върна. ....,,
  Даааааа.
  ,,....."В историята с газа няма нито политика, нито идеология. На Асен Василев и на Кирил Петков не им пука за Русия и за Владимир Путин. Те са на страната на силните на деня - в момента това са САЩ. Когато дойдоха на власт, веднага смениха ръководството на "Булгаргаз". Още тогава са започнали да работят за спиране на договора с "Газпром". И прекратиха плащането. Обърнаха се към посредниците и газът стана по-скъп. Те не успяха да направят алтернативни поръчки... Тези хора не осигуриха енергийната сигурност на България, разрушиха я и опитват да припишат това на президента и на минали управления. ...,,
  А твие си квакайте.

 77. 77 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#62] от "дедо Андро":

  “ А намираш ли също така за странно трансвестити да не правят разлика между "плагиат" и "плагиатор"?”
  ——
  Гузен негонен бяга? Но пък от името на всички трансвестити, борещи са правилната употреба на пълния член та уверявам, че сме готови да командироваме някой да ти напрай пълна демонстрация на пълен член, една или повече, колкото можеш да поемеш.

  А иначе няма лошо да си падаш по четинести юмруци. Както казват руснаците “ на вкус и на цвет товарищей нет.”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 78. 78 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#7] от " ":

  И не само държавния. Да си припомним изпълненията на Кирето около ББР. Защо ли толкова удобно "забравяте"?

 79. 79 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Мисиркаво или мисирско е това писание?

 80. 80 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#57] от "smartcookie":

  Защо да се променя Конституцията. Някои си я нарушават без да им пука. Дори ни се хилят.

 81. 81 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#34] от "pontius_glarus":

  Първо, избраното правителство изкара само 7 месеца, ноето е далеч от един мандат. И второ, с вашата логика правителството на Борисов трябваше да управлява до декември и да осигури провеждането на 3 избора през 21 г. Съгласни ли сте?

 82. 82 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мария Янкова":

  И си намери ПП.

 83. 83 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До коментар 55 от "Alarmstufe Rot":

  Най-големите ни врагове за празноглавците (с кухо междуушие):
  Които вярват на "мъжката" дума,
  Които си вярват че има и пъдари гении;
  Които вярват, че пържолите от небето падат;
  Които вярват, че ще "ИМ ДАДАТ"!

 84. 84 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 4049 Неутрално

  До 81 от "Daniela Kovacheva":

  Прокуратурата трябваше да повдигне обвинение срещу банкянгския тарикат.

 85. 85 Профил на trunk66
  trunk66
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Смешен плач Седларска.Но ти си реви,едва ли някой ще ти обърне внимание освен няколко жълтопаветни душици.

 86. 86 Профил на Юрий Петров Проданов
  Юрий Петров Проданов
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#41] от "doroteus":

  "Службаш" - термин от времето на БНА, когато старшините крадяха от ваксата на войниците до бензина и ГСМ (гориво и смазочни материали) от автомобилите на бойната готовност и месото в столовата, когато офицерите вземаха една шапка пари и само се разхождаха като преяли катъри по центъра, когато векеретата и политическите командири колеха и бесеха из поделенията, когато целта на БНА беше да участва в потушаването на пражката пролет и да държи фронта един час (като загине същевременно), докато дойдат прехвалените руснаци. Цялата тази държавнотворческа класа със "зелени чорапи" в сърцето от последните дни ми припомня защо се кръстя и благославям Бог, че видях празните очи на правешкия селяндур на 10 ноември 1989, а сега се кръстя и моля това да не се връща никога!!!

  yuriiprodanov
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK