Колко пари има Слави Трифонов

Неговите избиратели със сигурност искат да разберат.

© Юлия Лазарова

Неговите избиратели със сигурност искат да разберат.Избори 2022

Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Лично мен изобщо не ме интересува колко пари има г-н Трифонов. Но неговите избиратели със сигурност искат да разберат. И със сигурност сутрин-обед-вечер се питат: колко пари има Слави?


Защото именно г-н Трифонов, техният Слави, е подхранил в душите им тези чувства: вечната подозрителност и дори омраза към елитите, агресивната завист и желанието в крайна сметка да им мацнеш един в муцуната, че да запомнят за цял живот кога са лъгали и грабили българския народ. Но доколкото самият техен Слави, шоуменът и лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) г-н Станислав Трифонов, отдавна се е записал сред елитите в малка България, изведнъж се оказва, че същият този "български народ" сякаш трябва и на него да му мацне един в муцуната
Как Слави влезе в собствения си капан


Г-н Трифонов пропусна да подаде имуществена декларация, но този пропуск бързо се оказа по-малката му грешка. Със своите увъртания, тръгнали първоначално през устата на г-н Тошко Йорданов и продължили после като гузни и неубедителни заклинания в профила му във фейсбук, г-н Трифонов с гръм и трясък влезе в собствения си популистки капан. И за всички стана ясно, че патетичните клетви в името на "суверена" са били просто димна завеса, а г-н Трифонов се е записал не само сред елита, но и в списъка "всинца са маскари", който през годините се превърна в един от най-търсените продукти тъкмо на неговото шоу. А, както вече стана дума, една част от споменатия "български народ" наистина много държи да знае колко пари имат богатите - и страшно завижда.


Да, хората, които управляват страната, трябва да бъдат финансово и имуществено "прозрачни" - няма съмнение. Та нали всяко дори най-мимолетно подозрение, че са злоупотребили с властта, за да си набавят облаги, би трябвало да ги дисквалифицира като политици. Но когато въпросната страна е България, нещата изглеждат малко по-различно.Една сериозна част от гражданите на тази страна допускат години наред да ги управляват корумпирани политически структури - просто защото за тази част от гражданите то си е "в реда на нещата", пък и всеки измежду тях, когато му се налага, дава своя принос поне за малката корупция. С други думи: да си корумпиран не е грях, грях е обаче да си богат.


Как публиката ще накаже г-н Трифонов


Тъкмо това усещане беше култивирано у много хора в България през последните десетилетия - и то с активния принос на г-н Станислав Трифонов и неговото шоу. Това усещане, което изкорубва обществената йерархия, защото обявява за грях не толкова беззаконието, кражбите и корупцията, колкото самия факт, че си богат и принадлежиш към някакъв национален елит.


Допускам, че г-н Станислав Трифонов е спечелил парите си по честен начин - именно защото през тези десетилетия в България имаше достатъчно голяма публика за неговите популистки послания. Сега обаче се оказва, че точно спечелените по този начин пари и статут разгневяват тази публика (възпитана тъкмо от него да бъде гневлива) - и тя ще го накаже на следващите избори.


Защото отсега се вижда, че г-н Трифонов и ИТН ще останат извън следващия парламент.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK