Истинският провал в образованието

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dofftora
  dofftora
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Вижда се със затворени очи да четеш нивото на съвременната кафеникавс жълтопаветна интелигенция на Дневник форума

 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1536 Весело

  Явно авторката НЕ е прочèла нито един актуален учèбник. Загледала се в матурите, а не е видяла пътя до там.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#2] от "ju.li":

  Дори не споменавам, че учениците са длъжни да висят поне по осем часа в училище, а учителите нямат ангажимент с възпитанието и дисциплината.

 4. 4 Профил на soc_gene
  soc_gene
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Нямат право да дисциплинират. Ако го направят излитат. За училището е по-лесно да смени учител, отколкото ученик и парите от държавата за него. Проблемът тръгва от семейството и възпитанието там и минава през сбърканите държавни институции и принципи.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2291 Весело

  Имахме прекрасна образователна система на която завиждаха (Тачър). Казахме че тази система трябва да се "реформира и стане пазарна"! ...Получихме реформирана и пазарна образователна система - к,во мъркаме?? За колониална страна това се полага..Нали знаят да броят , имат "дигитални смартфонски умения" друго не трябва !

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Ами що не отиде авторката да преподава в тия училища,в които има само двойки на матурите?Дали учениците имат интелекта и желание да се образоват?Хайде стига с тая политкорекност-всеки е наясно за етническият им произход.

 7. 7 Профил на Вашият опонент
  Вашият опонент
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Авторът предлага поредно сваляне на нивото, за да може всеки да вземе диплома от раз. Дали това няма да доведе до падане на общото ниво?
  А дали тези училища не са специална "селекция" от ученици, които не са успели да влязат никъде другаде поради лош успех?
  А дали учениците са били редовно в часовете?
  А родителите на децата какво казаха по въпроса?
  И дали този феномен е новост за България и за света?
  Дали авторът има отношение и отговори на въпросите или предлага "сензационни стратегии" без съществени анализи?

 8. 8 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Едно от най-големите престъпления на епохата Борисов (с любезното съдействие на ДПС и БСП) е “калинконизирането” на държавните институции.
  За да се създаде зависим електорат, хранилката бе устроена така, че да бъде привлекателна за служители близо до пенсия (+1% към надника за всяка прослужена година), които нямат възможнога да руптаят срещу нередностите. В същото време липсваше икономическа логика за млад човек да почне работа на тия места. Със стартова заплата от 1000 лв не може да си покриеш храната и сметките, камоли да плащаш наем или ипотека…
  Плодовете на тая “политика” почнахме да жънем осезаемо в последните две години. В момента, в училищата, БДЖ, БНТ и т.н. е масова практика да се молят на пенсионирани служители да продължат работа на минимална заплата, понеже няма кой да им бачка.
  Това не води до нищо добро нито за децата ви (които се обучават от изфирясали пенсионери), нито за родителите ви, които са заставени да работят до последния си ден на тая земя.
  Надявам се да не съм лош пророк, но в следващите няколко години ще наблюдаваме абдикация и имплозия на куп държавни институции…

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  май само в България не е ненормално да се даде НОВ урок за домашно.

  останалите уроци - кой обяснен, кой претупан.

  по учениците (поведение и интереси) направо сканираш семействата - разликата е огромна, не е толкова до средства, просто чалга, пиянство и безпътица в семейството няма как да произведе любопитство към учебния процес

 10. 10 Профил на mesambria
  mesambria
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Не всичко зависи от образователната система. Къде са родителите и обществото?

 11. 11 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Ако се следват целите, които предлага авторката пак ще се стигне до цитираните от нея резултати.
  Тези резултати, освен всичко друго, показват, че настоящата образователна система в България е несъстоятелна и върви към банкрут. Безмислени са разходите всички да преминават през гимназиално ниво; абсурдни са конструкции като професионална гимназия и спортна гимназия .
  Още след седми клас трябва да се отсеят тези не повече от 30%, които имат потенциал успешно да преминат зрелостен изпит /истински/ и да се насочат към гимназии /истински; някога им казваха реални/ и средни професионални училища с полагане на зрелостен изпит /като някогашните техникуми/. Останалите - към професионални училища, в които да учат до 10 клас без подготовка за зрелостен изпит и съсредоточени към подготовка по поне две професионални направления /както беше в някогашните СПТУ/. Отпадналите от професионалните училища - насочвани към центрове за професионално обучение, управлявани от военните; след навършване на 18-годишна възраст - периодична мобилизация за по няколко месеца с включване в строителството на важни за държавата обекти.

 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Значи в мамковината има 27 чисто тъмнозелени даскалА...и това са тези, които са добутали до 12 клас, отделно колко са отпаднали още в 6и клас. Жалка картинка.

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2009 Весело

  До коментар [#10] от "mesambria":

  Нямат време, желание, пари и са свикнали да правят всичко наполовина.. Нито кариера да гонят, нито деца да направят и отгледат както хората... Те имат само един генетичен принос, другото друг да го прави.. А и нека си признаем.. Повечето хора нямат ценности които да предадат напред, правят ги тея лапета защото ги засърбяло и по инстинкт за възпройзводство, без мисъл за тежестта която съществуването поставя на всички живи.. Живота е страдание, а смисъла е да намериш смисъл в страданието..

  Малко е садистично да създадеш нов невинен живот и веднага да го саботираш като го дадеш точно на тея дет най малко им пука и най искат да бъде счупен, за да могат да го манипулират в бъдеще.. Държавата полза от добре балансирани и свободно-критично мислещи хора няма.. Счупените хора са по предвидими и лесни...

 14. 14 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да, въпреки нежеланието на учащите държавата трябва да се погрижи всеки да бъде избутан до средно образование. Сигурен съм, че техните родители са завършили с тройки. Естествено е да задълбаят в традицията.

 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 2009 Весело

  До коментар [#13] от "Ramon Asvalda":

  Накратко.. Всеки път когато оправдавате липсата си в живота на свойте деца с " тряя работя" ми работи.. Не ги прави тея деца.. Работата не е оправдание да бъдеш отвратително човешко същество.. Няма нищо по отвратително от унищожаването на нещо невинно.. Отвратителни хора сте, тва е...

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Любопитно

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Голямата ви грешка бе.... преустановяване изучаването на задължителен руски език ....
  Това не трябваше да се случва...
  От там почна верижната реакция на деградацията...

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "mesambria":

  Родителите и обществото ли? А къде отиде състезателното начало между учениците? Насила хубост не става, и неуспехът им под формата на слаб (2) на една от матурите е израз на цялото им отношение към тях самите. Обществото ще трябва да се оправя въпреки тях. Интересно е, че обществото е било много по-силно и образовано, когато са се полагали далеч по-малко усилия за поощрение и специално внимание на индивидуален принцип, а на групов. Само това може да стимулира отделния човек да се състезава за мястото си в него. Другото е глезотене и води до личен провал. Защо държавата трябва да дундурка всеки индивидуален нехранимайко?

 18. 18 Профил на Никога повече гербидж феодализъм в България
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Любопитно

  До коментар [#3] от "ju.li":

  В последните години, ако не като качество, училището се бори за количество. Добре че вече записвам последно дете, но с всяка година изчезват паралелките на половин ден и вече почти навсякъде има модел за запълване на деня от 8 до 5.

  За съжаление чистотата на тоалетните и атмосферата не са се подобрили много.

  В такава среда учиш мета-способност "да присъстваш на училище". А иначе за академични знания и способности и за истински растеж - може да се постигне с много по-малко време в рамките на деня плюс повече спокойствие. Децата губят изобщо способността и идеята, че ученето е нещо, за което се хващаш и правиш сам. Свикнали са от първи клас буквално да им диктуват домашната работа.

  В същото време училището продължава да изисква детайлни знания за абс. безполезни области. Това, което не изисква: усилени упражнения по грамотност и математика, един английски на хубаво базово ниво, в гимназията финансова и здравна грамотност и ето ти хора с инструментариум за решаване на проблеми.

  Вместо това - учителски щатове, програми, иновации и накрая пишем с грешки...

 20. 20 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1553 Весело

  Статията е една констатация, но не и обяснение на причините защо се е стигнало до това...
  "Реформата в образованието" на Орешарски и Вълчев, която наложи принципа "Парите следват ученика" направи училищата касички, където учениците се бутат нагоре, само за да могат да се взимат парите за тях.
  И резултатът се проявява на матурата - само че на никой не му пука, няма изгонени, наказани.
  На самите провалили се също не им пука явно, защото в България когато ти трябва, можеш да се оправиш и без диплома - справка взимането на книжка.

  Та нека в България да започнат да се спазват правилата - системата да изхвърля тези, които нямат ресурсите да продължат нагоре, както и да се затворят разни вратички за възможност за получаване на книжка например без наличието на диплома - и тогава пак да си говорим за резултатите от матурите...

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7608 Неутрално

  Така ще е , докато единствената реформа в образованието е повишаването на учителските заплати, без някой да им търси качество.

 22. 22 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Фактът, че авторката нито веднъж не споменава думата "роми", означава, че такива като нея требва бързо бързо да ги гонят от темата. Щото всичко се обяснява много просто с 1 изречение с тази една дума, а тя е писала ферман и НИЩО не е обяснила. Двойка за авторка. И не виждам шанс и поправителния да си вземе.

  Never Mind The Bollocks
 23. 23 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Намекът на другарката, че за 27-те цигански училища трябва да се установят по-ниски критерии, така че всички да вържат тройка е трогателен, но и напълно в традициите на affirmative action-a отвъд океана. Сигурно и у нас ще има единици, които искат да напуснат гетото, но уви, мнозинството си остава пак там.

 24. 24 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Статията е една констатация, но не и обяснение на причините защо се е стигнало до това..."Реформата в образованието" на Орешарски и Вълчев, която наложи принципа "Парите следват ученика" направи училищата касички, където учениците се бутат нагоре, само за да могат да се взимат парите за тях.И резултатът се проявява на матурата - само че на никой не му пука, няма изгонени, наказани.На самите провалили се също не им пука явно, защото в България когато ти трябва, можеш да се оправиш и без диплома - справка взимането на книжка.Та нека в България да започнат да се спазват правилата - системата да изхвърля тези, които нямат ресурсите да продължат нагоре, както и да се затворят разни вратички за възможност за получаване на книжка например без наличието на диплома - и тогава пак да си говорим за резултатите от матурите...
  —цитат от коментар 20 на rainbou1


  Това,че не се изисква диплома за получаване на книжка се направи, за да се угоди на един определен етнос. Които са и гласоподаватели.

 25. 25 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Генетичната промяна си казва думата.
  Има ли изход?
  Прелагам на всяко ниво: градина, налално, основно да се отсяват по успех.
  Двойкаджиите дърпат надолу много повече отколкото отличниците нагоре.
  3 до 5% елит са достатъчни, плявата аут.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":

  Това,че не се изисква диплома за получаване на книжка се направи, за да се угоди на един определен етнос
  ======
  Напълно е в унисон с демокрацията...

  Ти Какво искаш....?
  Като си адвокатче.... само ти ли да натискаш педала на воля....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 707 Любопитно

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Интересно и как хората от тази прекрасна образователна система, които сега са вече възрастни политици, учители и родители, ни докараха до такава трагедия в образованието

 28. 28 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Ваня Кастрева - Вечната Амбър - вечният най-гоУем среднообразователен специалист при всички правителства, отново ще напише велика стратегия :) А гълъбът може и пореден "щаб" да сформира. То пак няма да е истински щаб (защото въпросното формирование няма да има права да решава каквото и да е), но те така пак ще си го наричат за парлама.

 29. 29 Профил на Христо Атанасов
  Христо Атанасов
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  А един "прекрасен" министър на образованието от Пълен Провал комисионери е министър от май 2021 г. и според авторката няма наченки на никаква промяна. Дневник не публикувайте такива анти ПП статии, та малкия лъжлив Кики пак излъга, че за седем месеца учебна практика, като министър председател, се е научил да управлява държавата и всичко ще бъде по мед и масло. Даже една канадска верига пусна обувки с шипчета та да не се пързаляме като тръгне мед и масло по улиците. Ако искате инфлация, комисионни от скъп природен газ, скъпи автомобилни горива, дърва, пелети, зеленчуци и какво ли още не гласувайте за организираната престъпна група Пълен Провал комисионери, Дай, България на Сорос болшевики и БСП комунисти.

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":

  Не е Вярно изисква се Диплома за завършен Десети клас за Книжка.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2291 Весело

  До коментар [#27] от "ilinko":

  Никога няма да разберем ! Либерализма не признава вина. Има остатъци от комунизма, путинизма , руската пропаганда, китайската пропаганда и какво ли не ..Те са винаги в бял костюм. Взели са кинти преди това за образователни стратегии, и сега ще вземат за да реформират това което са реформирали.

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":Това,че не се изисква диплома за получаване на книжка се направи, за да се угоди на един определен етнос======Напълно е в унисон с демокрацията...Ти Какво искаш....?Като си адвокатче.... само ти ли да натискаш педала на воля....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Искам на пътя да карат хора, които имат необходимите знания,умения и интелект да управляват безопасно автомобил.А не да застрашават живота и здравето на другите. Пресен пример от вчера-тръгвам да изпреварвам един бус, управляван от мургав шофьор и той увеличи скоростта, което е забранено от закона. А срещу мен идваше друг автомобил.На косъм се разминахме.

 33. 33 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 710 Неутрално

  "Реформата в образованието" на Орешарски и Вълчев, която наложи принципа "Парите следват ученика" направи училищата касички, където учениците се бутат нагоре, само за да могат да се взимат парите за тях.
  —цитат от коментар 20 на rainbou1

  То има ли нещо у нас, което да не е касичка?
  - болници-касички
  - земеделски стопани-касички
  - партии-касички
  - пътищарски фирми-касички
  - детски градини-касички
  - старчески домове-касички
  - здравни центрове-касички

  Всички чакат да им разпределят и усвоят държавни пари.

 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мусаши":Не е Вярно изисква се Диплома за завършен Десети клас за Книжка.
  —цитат от коментар 30 на dedoliben


  След 10-и клас не се издава диплома.

 35. 35 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Бе с две думи кажете - сиганите заслужават по ниски критерии, заради културните особености и в името на светлото бъдеще!

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 36. 36 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 710 Весело

  1 брой училище в област Велико Търново - сигурно става въпрос за "академията" в гр.Дебелец (с това прозвище беше известно училището) - навремето там когото не го приемеха никъде, отиваше там да "учи" за шлосер-стругар :)

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Любопитно

  Много интересно е кои са тия две "духовни училища", след като средните християнски духовни училища са средище на свръхграмотност. За доморасли медресета ли става въпрос? Ако е така, то двойка на матурата по БЕЛ е бял кахър, щото може да имат шестица в дисциплината "пояс с експлозиви" или други видове екстремизъм.

 38. 38 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#31] от "dejmos":

  Добре, да оставим либерализма и политиката на страна. Тук по-горе имаше коментари, че родителите имат също отговорност...

 39. 39 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":

  След 10-ти клас се издава документ/удостоверение за завършен първи гимназиален етап. След 10-ти клас всеки, на който не му се учи може да прекъсне образованието си и да работи същата нискоквалифицирана работа, както и тези със завършен 12 клас. За такъв тип ученици още две години е губене на време, а за данъкоплатеца - пилеене на пари. Добре е авторката на статията да направи проверка, защо училищата правят всичко възможно да избутват такъв тип ученици до 12 клас въпреки, че масово не ходят на училище.

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#34] от "Мусаши":След 10-ти клас се издава документ/удостоверение за завършен първи гимназиален етап. След 10-ти клас всеки, на който не му се учи може да прекъсне образованието си и да работи същата нискоквалифицирана работа, както и тези със завършен 12 клас. За такъв тип ученици още две години е губене на време, а за данъкоплатеца - пилеене на пари. Добре е авторката на статията да направи проверка, защо училищата правят всичко възможно да избутват такъв тип ученици до 12 клас въпреки, че масово не ходят на училище.
  —цитат от коментар 39 на ausbilder


  Проблемът е,че тия хора нямат знания и умения на ниво 3-и клас какво остава за 10-и клас.Имам приятел,който преподава в такова училище.Та съм наясно със знанията им По-скоро с липсата на такива.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Ма то образование още ли има? Мислех че Ковидът го заличи окончателно.

  Judjuk
 42. 42 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Учителите ги избират и назначават директорите. Те са отговорни за резултатите. Увеличението на заплатите стимулира назначаването на техни хора.

 43. 43 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "Никога повече гербидж феодализъм в България":

  ГЕРБ получава гласовете на доста по-високо образованите (и то в друга епоха). 25-35 годишните гласуваха масово за "промяната".

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#39] от "ausbilder":

  Може би идеята, че е по-добре да ги издържаме в училище, отколкото в затвора? Или още 2 години отлагане на раждането при момичетата.

 45. 45 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 417 Неутрално

  В университетите има достатъчно свободни места и с тройки да запишат. После този проблем ще се прехвърли в бизнеса и на пътя, като станат шофьори, незнаещи и любители на райски газ.

 46. 46 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#39] от "ausbilder":Може би идеята, че е по-добре да ги издържаме в училище, отколкото в затвора? Или още 2 години отлагане на раждането при момичетата.
  —цитат от коментар 44 на lil_alex


  Нито едното, нито другото. Такъв тип ученици така или иначе масово не ходят на училище. Идеята на училищата да ги избутват до 12-ти клас е още две години да получават субсидия, която се получава на базата на брой ученици. Отделно ако започнат масово да напускат след 10-ти клас със сигурност ще трябва да освободят и доста училищен персонал. Цялата система ни е напълно сбъркана.

 47. 47 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Учителите ги избират и назначават директорите. Те са отговорни за резултатите. Увеличението на заплатите стимулира назначаването на техни хора.
  —цитат от коментар 42 на ggot


  Обучението е двустранен процес. Няма как само учителите да са виновни за "постижението" от целия випуск завършващи 12-ти клас да няма НИТО ЕДИН с оценка, различна от 2.00.

 48. 48 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 817 Весело

  До коментар [#21] от "Роси":

  Ха ха хааах, ох, представям си русалката миличка в школото да учи деца.....при интелектуалния и капацитет демонстриран тук, възпитаниците и са готови за миячи на тоалетни при мустафата....Пълна клетница....

 49. 49 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Направи народа прост, за да може Простия да му бъде вечно Баш Главатар.Доброто образование е противопоказно за модела на гербидж-феодализма.
  —цитат от коментар 18 на Никога повече гербидж феодализъм в България


  Като бехте толкова умни, що търпяхте да ви управляват обирачати на мандри, а сега гласувате за внуците им?

 50. 50 Профил на kvg08393766
  kvg08393766
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Преди да се коментира за провал в образованието е необходимо да се издадат необходимите заповеди, с които по примера на МО да се забранят по време на присъствие в учебни заведения следните дейности: пиене, пушене, употреба на наркотици, непристойно поведение спрямо педагогическия персонал, невъзпитано поведение спрямо останалите обучавани, слушане на чалга и друга музика на гетата. Ако не се постигне това всичко останало са празни приказки за наивници.

 51. 51 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2712 Весело

  Най-големия майтап е ,че в македонския Благоевградски и турския Кърджалийски окръг такива дебили няма както в изконно българските окръзи изброени в графиката.

 52. 52 Профил на ausbilder
  ausbilder
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Най-големия майтап е ,че в македонския Благоевградски и турския Кърджалийски окръг такива дебили няма както в изконно българските окръзи изброени в графиката.
  —цитат от коментар 51 на log_on


  В населените места в Родопите от години резултатите от матури са манипулирани. Участващите на изпити квестори "вдигат" резултатите на учениците там. Преди няколко години имаше уникални парадокси - училища в Родопите бяха няколко години подред в топ 10 на училищата по резултати от ДЗИ след 12-ти клас. В момента, в който от МОН изпратиха квестори от други райони на България, резултатите на следващата година веднага се срутиха. В МОН много добре знаят за проблема с изпитите в този район, но не предприема почти нищо, за да го реши. Истинските резултати (масово незавършване на учениците в тези райони) щели да създадат напрежение в обществото.

 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2291 Весело

  До коментар [#38] от "ilinko":

  Какви родители ??? Следствие на либерализма 68% от децата са отглеждани от един родител , мъж и жена живеещи съвместно и тн ...Останалите са при баба , която чака пари от родителите в чужбина ..

 54. 54 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2712 Любопитно

  [quote#52:"ausbilder"][/quote]

  Едно е от топ да се срутят на подтоп, друго е да са дебили цели училища с тотални двойки.
  Има стотици завършили бг филология с турско-арабски имена и фамилии, които преподават бг език на децата и то не само в смесените райони ,ами и в столичните. И техните познания и дипломи ли са фалшиви.

 55. 55 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Никъде в света не нарчат учениците деца ? !
  САМО В БГ УЧЕНИЦИТЕ СА "ДЕЦА" !
  Крайно неправилно , защото и най-малките в 1 -ви клас са УЧЕНИЦИ ! !
  НЕ ЗНАЯ ОТКЪДЕ Е ДОШЪЛ ИЛИ СЕ Е НАСТАНИЛ ТОЗИ ФЕНОМЕН С ГАЛЬОВЕН ФАМИЛИАРЕН ХАРАКТЕР ! !
  Смешно , но едновременно е и доста тъжно !
  Разбира се извън училището всички са деца на някой ,
  чак до дълбока старост ! ?
  Интересно ми е какъв е ма нталитета и подготовката на преподавателите в бълг. училища
  т.е. цялото учителско тяло във всички училища и мнението им по този въпрос ?
  Излагаме се навсякъде по света ! ?

 56. 56 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Най-големия майтап е ,че в македонския Благоевградски и турския Кърджалийски окръг такива дебили няма както в изконно българските окръзи изброени в графиката.
  —цитат от коментар 51 на log_on


  И къде видя майтап-в единият случай става въпрос за цигани, в другите за турци и помаци(т.е за българи).Напротив-резултатите са закономерни.

 57. 57 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  До 16:"eti mehter"...:Голямата ви грешка бе.... преустановяване изучаването на задължителен руски език ....Това не трябваше да се случва....."

  То само трол ли си, или и ид.от?
  Можеше да добавиш и задължително тюркиш?
  И все пак би ли аргументирал? С какво щеше да е полезен този руски? Освен за работа като екскурзовод в България или Турция, и продавач на мехи пак в Турция или в България?
  Аз съм от поколението учило руски, и тъй като поне половината от изпитите си ги бях подготвял от академични учебници на руски, знанията ми по езика бяха на много добро ниво, четях свободно икономическа и художествена литература. След 1989г. руският съм го ползвал само като гларус.
  Съжалявам и сега, че не положих повече усилия за английския.

 58. 58 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  ....:Какви родители ??? Следствие на либерализма 68% от децата са отглеждани от един родител , мъж и жена живеещи съвместно и тн ...Останалите са при баба , която чака пари от родителите в чужбина ..
  —цитат от коментар 53 на dejmos


  У нас на голяма почит е гурбетчийството - било то в Гърция, било в Германия, Англия, и т.н. И гласовете на гурбетчиите са много важни, особено за ДПС и ГЕРБ.

 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До 16:"eti mehter"...:Голямата ви грешка бе.... преустановяване изучаването на задължителен руски език ....Това не трябваше да се случва....."То само трол ли си, или и ид.от?Можеше да добавиш и задължително тюркиш?И все пак би ли аргументирал? С какво щеше да е полезен този руски? Освен за работа като екскурзовод в България или Турция, и продавач на мехи пак в Турция или в България?Аз съм от поколението учило руски, и тъй като поне половината от изпитите си ги бях подготвял от академични учебници на руски, знанията ми по езика бяха на много добро ниво, четях свободно икономическа и художествена литература. След 1989г. руският съм го ползвал само като гларус. Съжалявам и сега, че не положих повече усилия за английския.
  —цитат от коментар 57 на pontius_glarus


  На мен ми е полезен. При общуване с рускоговорящи жени-рускини,украинки, белорускини.

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До 16:"eti mehter"...:Голямата ви грешка бе.... преустановяване изучаването на задължителен руски език ....Това не трябваше да се случва....."То само трол ли си, или и ид.от?Можеше да добавиш и задължително тюркиш?И все пак би ли аргументирал? С какво щеше да е полезен този руски? Освен за работа като екскурзовод в България или Турция, и продавач на мехи пак в Турция или в България?Аз съм от поколението учило руски, и тъй като поне половината от изпитите си ги бях подготвял от академични учебници на руски, знанията ми по езика бяха на много добро ниво, четях свободно икономическа и художествена литература. След 1989г. руският съм го ползвал само като гларус. Съжалявам и сега, че не положих повече усилия за английския.
  —цитат от коментар 57 на pontius_glarus


  Прочетох ти докрай коментарът и виждам, че и на теб ти е бил полезен руския като на мен.
  Та прав е Ети.

 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  До коментар [#57] от "pontius_glarus":

  Пак ще се учи :)) Официалния език в БРИКС е руски /китайски ......., а там да влезеш се чака на опашка ! Английския ще си остане в рамките на англосаксонската общност -4-5 държави. Английския се наложи като език на държава победител , сега англо/американския свят губят .....и няма да е така

 62. 62 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  Прочетох ти докрай коментарът и виждам, че и на теб ти е бил полезен руския като на мен.
  Та прав е Ети.
  —цитат от коментар 60 на Мусаши


  не знам дали Ети е визирал нашето международно сътрудничество и сближаването с народите от ОНД? Мисля че той отдава повече внимание на геополитическите възможности на руския език...

 63. 63 Профил на tjp581128271
  tjp581128271
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#19] от "lil_alex":

  За тоалетните... Българите, които изведоха България на едно от първите места в Европа за 1939 година, учеха в училища с външни тоалетни.

 64. 64 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#62:"pontius_glarus"][/quote]

  Всеки език е богатство. Аз например редовно гледам в Ютуб предавания на руснаци, противници на режима на Путин както и на украинци,говорещи на руски(правят го,за да имат по-голяма аудитория в държавите от бившия СССР).Дори и един чеченец,на който му организираха атентат руските спецслужби води предаване на руски.

 65. 65 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Докато образованието е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И БЕЗПЛАТНО, а социалната система - ЩЕДРА към неуките .... не очаквайте промяна.....
  Колкото за двойките - мога да се обзаложа, че учителите не познават "учениците" си.....
  Бях свидетел на следната сцена - представител на РУО се моли на "съпругът" на 17 годишна с две деца да я пусне на училище... пък вие чЕкайте....
  До авторката - предлагам Ви да направите проучване за училищата с двойките ....състав на учениците, текущи резултати и отражението им върху текучеството на учителите... ще Ви се завие свят... от движение в спиралата....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 66. 66 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  До коментар 61 от "dejmos":

  Да, особено в Индия, ЮАР и Бразилия ще имаш голям успех с руски или китайски.
  Иначе прав си, китайският е страшно популярен в БРИКС, вероятно половината жители на групата го ползват като роден.

 67. 67 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Докато образованието е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И БЕЗПЛАТНО, а социалната система - ЩЕДРА към неуките .... не очаквайте промяна.....Колкото за двойките - мога да се обзаложа, че учителите не познават "учениците" си.....Бях свидетел на следната сцена - представител на РУО се моли на "съпругът" на 17 годишна с две деца да я пусне на училище... пък вие чЕкайте....До авторката - предлагам Ви да направите проучване за училищата с двойките ....състав на учениците, текущи резултати и отражението им върху текучеството на учителите... ще Ви се завие свят... от движение в спиралата....
  —цитат от коментар 65 на the_flea


  Да,ама по царско време ,ако едно от седем -осем деца в бг семействата е стигало да отделение в прогимназията в близкия град,то другите парчета са ги употребявали най0резонно по нивите ,при животните и у дома за всякаква работа,докато днес ги подхвърлят на социалките или ги продават на улицата другарите роми.

 68. 68 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":

  Руският език като всеки синтетичен (с падежи) е по-труден за нас българите, отколкото аналитичните. Отделно имам много лоши спомени от учителки по руски, включително и университетската ми. Но тъй като по икономика, диамат-истмат, научен комунизъм и други изпити, прочетох хиляди страници на руски, и ща не ща го научих. Да говориш чужд език на добро ниво е страшно полезно (понятието "перфектен" никога не го ползвам), но да знаеш английски на добро ниво вече е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

 69. 69 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  Не виждам защо трябва да се учудваме, че образователната ни с-ма куца, и е зле. В страна, в която "Харвард" е обидно понятие, това си е в реда на нещата.

 70. 70 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#64] от "Мусаши":Руският език като всеки синтетичен (с падежи) е по-труден за нас българите, отколкото аналитичните. Отделно имам много лоши спомени от учителки по руски, включително и университетската ми. Но тъй като по икономика, диамат-истмат, научен комунизъм и други изпити, прочетох хиляди страници на руски, и ща не ща го научих. Да говориш чужд език на добро ниво е страшно полезно (понятието "перфектен" никога не го ползвам), но да знаеш английски на добро ниво вече е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
  —цитат от коментар 68 на pontius_glarus


  Прав си-разбирам всичко на руски език,ама не го говоря правилно.Въпреки,че в училище бях отличник по руски.
  Иначе в наши дни да не знаеш английски език е като да си неграмотен.

 71. 71 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  [quote#70:"Мусаши"][/quote]

  Хич да не ти пука ,Същото е било и по османско. Който знаел оле-мале или повече турски - все уважаван бил от бейлъка и пашалъка и все некви бонуси е получавал.
  При царя същото - всички уважаващи себе си господа и дами и кариеристи са били на ти с немския ,да не говоря пък след като и Хитлер ни е ''загостувал''.Отделно дето са си пращали децата по австрийско на учение.

 72. 72 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#63] от "tjp581128271":

  Да, ама сега не е 1939 и състезанието е друго. Предполагам, че сега отглеждаме друг тип човек, за друг тип среда и не знам с какво ще помогне "каляването" чрез гадни тоалетни.

 73. 73 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Не виждам защо трябва да се учудваме, че образователната ни с-ма куца, и е зле. В страна, в която "Харвард" е обидно понятие, това си е в реда на нещата.
  —цитат от коментар 69 на pontius_glarus


  Има един разказ в който такивата са обяснени. От далеч по-голям от ''харвардците''

  ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА
  https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=4867&Level=1

 74. 74 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Много коментарии, много истини и и много плява.
  Авторката ь игнорирам, защото това е поредното соросоидно недоразумение, пишещо за пари, без познания за реалния живот, с тези раезсъждения и за майка не става.
  Преблемът се лешава елементарно. Край на задължителното образование!
  Еврогейските концепции да вървят в кенефа.
  Образованието е превилегия, а не задължение!
  Достатъчно е всички социални плащания да се диферинцират спрямо образователния ценз на родителите, и те сами ще водят децата за ръчичка в училище.
  Нормално е отношение 1:10 между социални плащания за хора без основно образование и хора с висше образование.
  А необразованите да останат без право на глас, без право на задграничен паспорт, освена ако е еднопосочно пътуване, без право на медицинско обслужване.
  Нали говорим за пазарна икономика, или женичка има предвид някакво утопично общество, народът просто е казал: плати-клати.
  Не искаш да слушкаш, учиш и работиш, за какво си тогава на страната и народа?

  Два дебила это сила!
 75. 75 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Двете духовни училища какви са? Мюсюлмански ли?

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":

  Пресен пример от вчера-тръгвам да изпреварвам един бус, управляван от мургав шофьор и той увеличи скоростта, което е забранено от закона. А срещу мен идваше друг автомобил.На косъм се разминахме.
  ======
  Грешно решение си взел явно...
  Буда е дълго МПС....и не зависи от цвета на кожата на шофьора....кога ,как и дали ще го изпревариш.....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Неутрално

  До коментар [#57] от "pontius_glarus":

  И все пак би ли аргументирал? С какво щеше да е полезен този руски? Освен за работа като екскурзовод в България или Турция, и продавач на мехи пак в Турция или в България?
  ======
  Срещам се с най различни хора....
  Не зная след десет минути....с кого и при какви обстоятелства ще се запозная.... Малко ли е ....?
  Снощи се запознах с млада дама от Бурятия....
  Говорихме на дълго и на широко....
  Накрая се оказа че момичето е тръгнало по света с една единствена цел.... Пари....!
  Искала да замине за Израел... понеже чула ,че там плащали много за професията която едва е почнала да упражнява.... маникюр/педикюр...

  Мъкнеше покрай себе си (без особено желание) някакъв тип....момче с канадско гражданство...За всеки случай....
  Казах и това което искаше от мен...
  Че пари в Израел могат да се печелят ,но и живота там е скъп...

  Младата и хубава дама открито ми подсказваше че е готова на всичко за да се докопа до големите пари ...
  За годините си имаше достатъчно самоувереност....и амбиция....
  Казах и че с тая фигура може да заработи достатъчно много и в Анадола...и че всичко е въпрос на избор...
  И т.н...
  Все съдби...
  И всичко това благодарение на руския език....
  Та питам те ....малко ли е...?
  Почти всеки ден се срещам с такива съдби...

  Bukalemun
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Буса..

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#32] от "Мусаши":Пресен пример от вчера-тръгвам да изпреварвам един бус, управляван от мургав шофьор и той увеличи скоростта, което е забранено от закона. А срещу мен идваше друг автомобил.На косъм се разминахме.======Грешно решение си взел явно...Буда е дълго МПС....и не зависи от цвета на кожата на шофьора....кога ,как и дали ще го изпревариш.....
  —цитат от коментар 76 на eti mehter


  Виж сега-в закона за движение по пътищата изрично е казано, че изпреварваното МПС не трябва да ускорява. Аз съм преценил,че като бусът се движи с тая скорост ще го изпреваря. Но тъй като ускори вече нещата стават много опасни.А и аз не бях набрал скорост, а дълго време се движех зад него.
  Днес пак имах проблем с цигани на пътя.Пак бус,само че го караше циганка. Беше спряла на едно кръстовище, което влизаше на отбивката за магистралата-т.е за много оживен път.И оная стои и не потегля, а трябва бързо да се изнесеш, щото в другият път карат бясно. Помислих, че е аварирала и ь заобиколих .Ама тъкмо тръгнах да правя завой и оная потегли.За малко да се блъснем ако не бях набил спирачки,а срещу нас идваха с висока скорост коли.
  Та заради такива неграмотници често стават и катастрофи.

 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":

  В закона за движение по пътищата не пише никъде,че има значение цвета на кожата на шофьора...
  Това пък ти го казвам аз...!!!
  Но ако случайно попадаш все на циганки ....иди при някоя ...и и кажи кое те тревожи...
  Кажи и че по този начин си изградил подобно впечатление и я накарай да ти докаже обратното....
  Тия неща се решават на място,а на по форумите...

  Bukalemun
 81. 81 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  [quote#79:"Мусаши"][/quote]

  А кой продаваше /и може би още продават/ дипломи за седми или осми клас на циганките. Не са ли баш българи с връзки или от самите училища.
  Та ,ако има някой за бой не са циганите. Те са доказали ,че си гонят интереса.

 82. 82 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":В закона за движение по пътищата не пише никъде,че има значение цвета на кожата на шофьора...Това пък ти го казвам аз...!!!Но ако случайно попадаш все на циганки ....иди при някоя ...и и кажи кое те тревожи...Кажи и че по този начин си изградил подобно впечатление и я накарай да ти докаже обратното....Тия неща се решават на място,а на по форумите...
  —цитат от коментар 80 на eti mehter


  Какво ще решиш като тая няма нито знания, нито умения да кара автомобил. Въпросът е защо изобщо се допускат подобни хора на пътя като шофьори.

 83. 83 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Бях чувал, че в Китай например не се повтаря клас за двойка по само един предмет, но накрая в дипломата ти пиша - знае английски на ниво 8 клас, знае математика на ниво 9 клас и т.н.т.
  За съжаление ние сме изостанала страна, но не следваме политиката на изостаналите страни! Например в Мексико заплатата на един преподавател е сравнима с тази в САЩ, но цените са доста по-ниски. В тези старни има наказания за учениците и понякога ги понатупват! Разбира се учителите имат по-вече задължения, но те са да преподаваш и оценяваш адекватно. Ако някой овтаря си повтаря! Ако си учител в България и някой мърльо (мърла) има двойка, то на даскала му разказват играта... мърльото (мърлата) знаят, че ще бъдат избутани и никой не си дава труда да учи.. Няма дисциплина (едно време имаше поведение и ако ти го намалят ставаше лошо за теб...

 84. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  До коментар [#8] от "dwr30648311":

  За мен виждам един интересен момент, а именно защо обучението се води от "изфирясали пенсионери"?
  Нека ви информирам, че положението в образователната система е много сериозно в държавните (обществените, щатските) училища и в САЩ. Няма млади учители, просто избират други, по-добре заплатени професии. Ковид-психозата създаде глад за учители и медицински сестри. Сега например във Флорида се приемат извънредни мерки, като наемане на пенсионирани военни с минимум 60 кредитни часа (20 предмета) изучавани в някакво висше учебно заведение. Договорите ще са временни, до 5 години, като за този период тези "учители" ще трябва да завършат БАКАЛАВЪРСКО образование.
  Също, по време на Ковид епидемията родителите с образование започнаха не само сами да обучават децата си в къщи, но да създават неформални сдружения функциониращи като образователни колективи за децата си. В резултат на това много от държавните училища остават "наситени" с малцинства, една тенденция която явно ще донесе по-нататъшни проблеми защото виждаме резултатите доста ясно, особено сред първокурсниците в университета.

 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  Друго решение за държавните училища със засилено присъствие на деца от малцинствата е създаване на допълнителна система за обучение с повишени академични изисквания. С други думи отделя се зърното от плявата и децата със по-добри възможности учат отделно със сериозно преподаване и изисквания. В доста случаи за целта се обособява структурно, а и физически (отделен вход и достъп) в рамките на същата сграда една качествено различна подсистема, често наричана Академия, със свой прием, тестване и възможности за гъвкато привличане (и избавяне) от ученици които по една или друга причина не съдействат за успеха на останалите.

 86. 86 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 817 Весело

  До коментар [#85] от "daskal1":

  Ха ха ха хааахххх, абе вие стъпвали ли сте в ИСТИНСКО средно училище, особено в провинцията, и особено с малцинствени? Опитвали ли сте просто ДА ГИ ЗАГОВОРИТЕ, ТАКА чЕ ДА чУЕТЕ чЛЕНОРАЗДЕЛЕН ОТГОВОР, камо ли да ги учите????
  Божеее, прибери си вересиите.....

 87. 87 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Хаха
  ИПИ се загрижили за образованието в България!
  ИПИ е един от факторите за съсипването на образованието прокламирайки пазарните принципи да са навсякъде - и в болницата, и в училището.

 88. 88 Профил на Wotsonsx
  Wotsonsx
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Направили сте погрешни изводи. Бъркате причнинно-следствената връзка. Проблемът не е в образователната система. Той е следствието. Причината е в семейството и в това, че за много семейства в БГ образованието не е ценност и на него се гледа с пренебрежение и лошо око...

 89. 89 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":

  Помислих, че е аварирала...
  =======
  Не олицетворяваш това което претендираш ,че си.....!!!

  Не те виня ,че си се принизил до нивото на една циганка ....и по късно си почнал да изразяваш недоволство от конкретния случай с нея...и то в един форум....в който тя ...по голяма вероятност не е влизала никога.....

  Докажи ,че си нещо повече от нея....но по такъв начин че тя по късно да го усети в добрия и градивен вариант...

  Bukalemun
 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#79] от "Мусаши":Помислих, че е аварирала...=======Не олицетворяваш това което претендираш ,че си.....!!!Не те виня ,че си се принизил до нивото на една циганка ....и по късно си почнал да изразяваш недоволство от конкретния случай с нея...и то в един форум....в който тя ...по голяма вероятност не е влизала никога.....Докажи ,че си нещо повече от нея....но по такъв начин че тя по късно да го усети в добрия и градивен вариант...
  —цитат от коментар 89 на eti mehter


  Абе ти нормален ли си?Тая е потенциална убийца на пътя заради неадекватното си поведение. Нищо нямам намерение да доказвам-искам като шофирам да знам,че има адекватни шофьори, не потенциални убийци.

 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4649 Весело

  До коментар [#90] от "Мусаши":

  Добре тогава....
  Ако някой ден ти се изпречи на пътя някой академик на БАН....моли се да е циганин....

  Bukalemun
 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4130 Весело

  До коментар [#86] от "poitoucharante":

  Абе стъпвал съм нееднократно, не в интерес на истината не в България. Ако се съсредоточите малко и овладеете емоциите си, ще ви е ясно че описвам опит в отделен американски щат. Може и да не ви харесва, не е задължително.
  ПП
  Та каква версия сте вие? (изберете си ударението)

 93. 93 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  корекция към #92 "но, в интерес на истината..."

 94. 94 Профил на vvelinov
  vvelinov
  Рейтинг: 164 Весело

  До коментар [#88] от "Wotsonsx":
  Като кажеш А, трябва да кажеш и Б! Има 27 проблемни училища. Публична тайна е кои са те и кой "учи" там. И този по същество проблем на държавата, се вменява като проблем на образованието. Образованието има един основен проблем. Липсата и де факто забраната на "възпитателната функция на училището".

 95. 95 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Имахме прекрасна образователна система на която завиждаха (Тачър). Казахме че тази система трябва да се "реформира и стане пазарна"! ...Получихме реформирана и пазарна образователна система - к,во мъркаме?? За колониална страна това се полага..Нали знаят да броят , имат "дигитални смартфонски умения" друго не трябва !
  —цитат от коментар 5 на dejmos


  Глупости на търкалета. Ако образователната система беше добра, нямаше да произведе русороби. Образователната система беше ОК да ти даде образование как да си смениш крушката. И до там. Дори и за света на 80-те беше изостанала.
  Днес образованието се намира в 85-та година.

 96. 96 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Направили сте погрешни изводи. Бъркате причнинно-следствената връзка. Проблемът не е в образователната система. Той е следствието. Причината е в семейството и в това, че за много семейства в БГ образованието не е ценност и на него се гледа с пренебрежение и лошо око...
  —цитат от коментар 88 на Wotsonsx


  Не е така. Проблемът е, че образованието не е адекватно на живота. 12 години те учат да зубриш, а в 12-ти клас ти дават матура, която иска мислене. Някой обаче е пропуснал, че не са те научили да мислиш.

 97. 97 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  До коментар [#57] от "pontius_glarus": ...Младата и хубава дама открито ми подсказваше че е готова на всичко за да се докопа до големите пари ...За годините си имаше достатъчно самоувереност....и амбиция....Казах и че с тая фигура може да заработи достатъчно много и в Анадола...и че всичко е въпрос на избор...И т.н...Все съдби...И всичко това благодарение на руския език....Та питам те ....малко ли е...?Почти всеки ден се срещам с такива съдби...
  —цитат от коментар 77 на eti mehter


  С тая случка Георги Господинов би написал един хубав разказ, опитай и ти, може да се получи? но само заради един подобен контакт, да положиш неимоверни усилия за да научиш сносно един чужд език? Извинявай, но предполагам че този разговор можеше да го реализираш и на английски (в Русия имат много добра с-ма на преподаване на английски), и предполагам хубавата дама, тръгнала да покорява света е говорела английски? Ако е разчитала само на руския - ти добре си я осведомил, че и в Анадола може да направи добри пари. Докато в случая с твоя не лош руски си й направил едно добро (дал си й акъл), но ти нищо не си спечелил (всъщност не знам, може и да си прекарал приятно с дамата?)

 98. 98 Профил на Русский военный корабль
  Русский военный корабль
  Рейтинг: 970 Любопитно

  "Тези училища, както и цялата система всъщност, символизират провалът на държавата..."

  Авторката дали е наясно кога се поставя пълен член??

  РВК IНХ
 99. 99 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  ....... А необразованите да останат без право на глас, без право на задграничен паспорт, освена ако е еднопосочно пътуване, без право на медицинско обслужване. Нали говорим за пазарна икономика, или женичка има предвид някакво утопично общество, народът просто е казал: плати-клати. Не искаш да слушкаш, учиш и работиш, за какво си тогава на страната и народа?
  —цитат от коментар 74 на Ivan Peev


  На пръв поглед си писал мъдро, но реално - само глупости!

  Публичното образование се подържа с обществени, бюджетни средства, събрани от данъци. Щом няма резултати от обучението в училището, значи парите са "усвоени" (откраднати). Ако в училището успеваемостта е нулева, това е точно като с магистралите - парите са усвоени, но път няма (или е скапан).

  Сигурно има и нещо друго което куца, но не съм аз който ще дава акъл, има ЦЯЛО МИНИСТЕРСТВО, което усвоява пари и прави програми (май нищо не правят?)

 100. 100 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нищо няма да стане - защото има телевизия и Интернет и развлечения, компютърни игри и децата се разсейват в повече.

  Едно е да пориташ няколко часа футбол, друго е - с дни да висиш над екрана. Навремето се четеше много - до безумие, даже готварските книги се четяха един вид.

  Иначе умения се придобиват на "терен", ако те предизвика съдбата ще вземаш сам решения и ще намираш практически отговори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK