Кой си мисли, че българите са глупаци, или за злата игра на правителството с газа

Следете внимателно какво се случва и не позволявайте на никого да продаде независимостта на България.

© Георги Кожухаров

Следете внимателно какво се случва и не позволявайте на никого да продаде независимостта на България.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


На 2 август предупредих, че единственият начин да имаме проблем с газа през зимата е служебното правителство нарочно да допусне поне две от 4 възможни грешки: (1) да забави пускането на газовата връзка с Гърция, (2) да провали доставката на 7-те танкера с втечнен газ, (3) да не продължи разговорите с Азербайджан за допълнителни количества или (4) да не напълни Чирен.


Днес вече е ясно, че правителството е решило да си прави майтап с нас и "допусна" всичките 4 грешки.
По отношение на газовата връзка още от ден първи започнаха с лъжите, че има недовършени работи. Дори си позволиха да качват на официалния сайт снимки на неположени тръби, които се оказаха от водопроводен обект, който няма нищо общо с газовата връзка. Досега само ГЕРБ беше открил хватката "държавна лъжа". Ако някой си е мислил, че назначаването на кадри на ГЕРБ в служебното правителство е случайно, време е да се събуди.


По отношение на танкерите с втечнен газ - още при сдаването на властта предишният енергиен министър каза, че е озадачен, че служебният министър е отказал да приеме от него информацията за възможните слотове за разтоварване в Гърция и Турция.


На 18 август, едва ден преди изтичане на срока на офертите за танкерите с втечнен газ, новият служебен министър каза: "Вчера съм разговарял с турския министър дали имат свободни слотове". За Гърция не каза нищо, въпреки че оттам междувременно увеличиха значително капацитета на терминала Ревитуса. Не става ясно какво е правил нашият енергиен министър по въпроса между 2 август и 17 август, но е ясно, че слотове за договорените танкери не е търсил.


Разбира се, на 19 август министър Христов каза, че не е намерил слотове и за това отказва втечнения газ, с изключение на един кораб през октомври. То като не търсиш, няма как да намериш. После каза, че слотовете били много скъпи. Това, което не ни казва, е, че ако слотовете са скъпи днес, утре ще са още по-скъпи, защото през зимата всичко вече ще е резервирано и препродадено три пъти.


А вчера министърът обяви: "Вече няма как - трябва да се преговаря с "Газпром" да възстанови доставките". За да ни убеди в това даде съвместна пресконференция с придворните на ГЕРБ синдикати и "индустриалци", които от 6 месеца работят като пропаганден отдел на Бойко Борисов. Да, тези същите като онзи от "Неохим", кандидат за депутат на ГЕРБ, дето му бил скъп газа и щял да затваря, а се оказа, че направил печалба от цели 75 милиона лева за първото шестмесечие на 2022 г. и за който хора тук твърдят, че редовно си пращал работниците на борсата през лятото, за да не му тежат като разход, докато си прави планови ремонти.


Освен това министърът каза, че май ще подновява преговорите с Азербайджан. Не става ясно защо трябва да ги подновява, а не ги е продължил веднага след встъпване в длъжност. Припомням, че ден преди сдаването на властта Кирил Петков и Александър Николов бяха в Азербайджан именно да водят тези преговори. След това и двамата казаха, че служебното правителство демонстративно е отказало да получи информация по темата.


И така, оказа се, че още на 2 август точно съм предвидил целия цирк на Радевото правителство. Той щеше да е смешен, ако не водеше до три много големи проблема за нас, българите:


1. Първо, наистина вече стои въпросът за това дали ще имаме газ за зимата. Ако не получим договорените танкери на добра цена, може да не успеем да запълним Чирен.


2. Второ, залага се на карта успехът ни в предстоящия арбитраж срещу "Газпром". Припомням, че един от важните аргументи Русия да ни осъди на над един милиард лева за реактора за "Белене" бяха неадекватни изказвания на наши министри и други служебни лица от правителствата на Борисов и Орешарски. Такива изказвания прави днес министър Христов и ако някой не го спре веднага, има опасност да бъдем осъдени на стотици милиони или дори над милиард. Причината за това е, че договорът с "Газпром" е с клауза "вземи или плати" и ако някой глупав (или зъл) човек говори или пише писма до "Газпром", без да мисли, ще ни натресе задължение да платим целия газ от април насам, само че без да сме го взели.


3. Трето, подновяването на доставки от "Газпром" ще постави съдбата на следващото редовно правителство в ръцете на правителството на Руската федерация. Защо? Защото "Газпром" може да ни спре газа по всяко време, така както го прави включително днес с Германия. "Газпром" е единственият доставчик на планетата Земя, който вече няколко пъти е спирал неоснователно доставки на газ за почти всички европейски страни. Само че ако "Газпром" ни спре газа в януарския студ, този път няма как да намерим бърза алтернатива. Просто защото през януари ЩЕ има недостиг на газ в Европа. Тогава или няма да можем да осигурим газ, или ще трябва да го платим на спот цена поне два пъти по-висока от тази, на която можехме да купим 7-те танкера преди три дни.


И не, цена под 250 лв./МВч на газа без субсидия от държавата е абсолютно невъзможна за тази зима - нито от "Газпром", нито от който и да било друг. "Синдикати" и "бизнес", които днес обясняват, че можело да се постигне такава цена, се опитват да ни правят на маймуни. Цената на "Газпром" по съществуващия договор е вързана 70% с цената на борсата, а към момента цената на борсата за септември е 569 лв./МВч и ще продължи да се качва. Е как тогава подновяването на доставките от "Газпром" ще доведе до цена от 250 лв.️?


Поредното доказателство, че менте синдикатите и придворния ГЕРБ бизнес са скандално некомпетентни или нагло лъжат.


Решението за България в краткосрочен план е много просто - договаряне на всички възможни танкери за зимата сега веднага, бързо резервиране на слотове на сегашните цени и подготвяне на бюджет, който да осигури субсидии за гражданите и бизнеса, за да бъдат подкрепени в тежките месеци. Благодарение на финансовата ни дисциплина, можем да си позволим да субсидираме разумно цените на газа и да минем през тази зима като независим и свободен от чужди интереси народ. След зимата проблемът с газа изобщо няма да е толкова остър, ако изобщо все още го има.


Аз не знам защо служебното правителство се опитва да ни напакости така, но знам, че българите отдавна не сме толкова глупави, колкото ни мислят някои политици.


Следете внимателно какво се случва и не позволявайте на никого да продаде независимостта на България. Нямаме нужда да сме наведени. Имаме нужда и можем да сме силни, свободни и достойни. Дължим го на предците си и на децата ни.


А, и идват избори. От нас зависи. Както винаги.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK