"Лъжесъединисти – без дума за Захарий Стоянов, но с Митрофанова зад гърба"

Присъствието на посланика на Русия, обявила България за неприятелска държава, предизвика силно възмущение на честването на Съединението в Пловдив.

© Стопкадър от Господари на ефира

Присъствието на посланика на Русия, обявила България за неприятелска държава, предизвика силно възмущение на честването на Съединението в Пловдив.Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова се включи в тържествата в Пловдив по повод 137-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, се видя от кадри на телевизиите, на които тя стои сред почетните гости точно зад президента Румен Радев. Присъствието на посланика на Русия, обявила България за неприятелска държава, предизвика силно възмущение сред просветените българи. "Дневник" публикува мнения по темата от социалните мрежи, "Дойче веле" и "Свободна Европа".


Илиян Василев, бивш посланик в Русия:


Това, че Митрофанова не е коленичила заедно с другите официални лица, и кмета от ГЕРБ също, и така потвърждава негативното отношение на Русия към Съединението и към всеки акт на независима политика, не е изненада. Идиотското в случая е, че изобщо е канена на това събитие? Това не може да стане без санкция на държавния глава - той още ли продължава да целува ръка на руския партиарх?
А къде е английският посланик, страната, която ни е подкрепила? Изобщо какви са тези управници, тотално объркани в ценности и действия и очевидно искащи да пренапишат историята?


Къде е споменаването на Захари Стоянов - главното действащо лице на Съединението?


Разлом има, и то дълбок и ценностен разлом. Докато не го преодолеем, не сме нация, а сбор от русофили, поданици на руския цар и българи.


Като добавим и изцепките на пловдския митрополит (с ролекса и скъпите коли) и си спомним, че за една бройка да стане патриарх, и още като го съпоставим с великите ни църковни лидери, като митрополит Методи Кусев, вече имаме цялата картина на деградацията на политическата ни класа и църква.


Тези хора нямаше да бъдат на снимката и да претендират, че представляват България, ако не бяха избрани на избори.


Съединението ще получи своят вот на 2 октомври.


Михаил Иванов, преподавател в НБУ:


Путинистът президент опорочи най-българския национален празник. И не се чудете, че посланичката на Путин е зад гърба му - помните ли как миналата година тя ни каза, че много го харесва - хем хубав, хем интелигентен. И в ляво - евразийският митрополит Николай. Омерзително.


Огнян Минчев, политолог:


С Митрофанова зад гърба на деня на Съединението Радев премина всички възможни граници на приличие и отново унизи българския народ и българската държавност. Аз не съм имал никога съмнение в злощастната роля, с която този човек бе натоварен начело на българската държава.


С Митрофанова зад гърба в деня на Съединението се надявам мнозинството българи също да изгубят каквито и да било илюзии по този въпрос.


Николай Тодоров Стоянов:


Някой ще ми обясни ли на кой олигофрен може да му мине мисълта да покани Митрофанова на празника на Съединението в Пловдив?


Захарий Стоянов: "... всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия."

© Юлия Лазарова

Захарий Стоянов: "... всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия."


Този безродник го поздравявам с думите на Захарий Стоянов за Русия в предговора към брошурата на Георги Раковски, 1886 г:


"... всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия. Няма пакост, няма мерзост, даже и подлост, които да не е пуснала в ход тая държава начело с нейний Гирс и Катков от 6-ий септемврий насам, т.е. от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето истинско политическо и самостоятелно съществуване"


Асен Григоров, журналист:


Явяването на Митрофанова на честването на Съединението е невероятна наглост, при положение, че Русия открито и агресивно е била срещу обединяването на Княжеството и Източна Румелия.


Да поканиш руския посланик на това честване е пълна липса на национално достойнство.


Евгений Кънев, финансист:


Празникът на Съединението вероятно ще остане в историческите анали със злокобната снимка на приклекналия президент с руския посланик като негов бодигард зад него. Като руска масонска ложа, кръгът около тях включва Йотова, Румен Петков и дядо Николай.


Какво би казал Захари Стоянов - най-видният деятел на Съединението, ако можеше да ги види? Чието име - апропо - не беше дори споменато нито от президента, нито от кмета на Пловдив? Сигурно, за да не накърнят чувствата на Митрофанова, чиято държава беше против самото Съединение?


Вместо това - отново набиване на исторически фалшификати с абстрактни обвинения към "великите сили", за да не стане ясно коя велика сила е подкрепила и коя е била против Съединението.


За да се избегне връзката с подобните събития днес и от коя страна е държавният елит. Защото т.нар. лъжесъединисти са били дедите на днешните русофили, зовяли Русия да ни окупира, както днес зовят Газпром да ни спаси от "хаоса и разрухата".


Защото щеше да стане ясно, че Русия е била и продължава да бъде основната причина за нашето разделение и нуждата от Съединение днес. Но това няма как да се каже, защото в техните глави - напук на историята и заветите на нашите революционери - е обратното: виновни са тези, които натрапват "чужди ценности" на мъдрия народ, а според дядо Николай в това число са вече завършилите на Запад, които се връщат в родината.


Лъжесъединисти.


проф. Пламен Павлов, историк:


Русия е против Съединението и работи против него системно още от 1880 г. поне. Руското неприемане на желанието на българите от Източна Румелия и Княжество България да осъществят съединение е факт и се потвърждава от купища документи, от цялата политика на Русия. Също толкова неуместно е и присъствието на руската посланичка на връх Шипка - знаем, че на Шипка основната част от войниците са били украинци.


Присъствието на руския посланик, една представителка на чужда държава, която си позволи арогантен език неведнъж миналите месеци и години, е несъстоятелно. Просто е грозно и кощунствено.


Чардафон Великий. Биографическа скица в профил
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Александър Андреев, журналист:


"Дори "скандално" не описва по достатъчно убедителен начин решението на руската посланичка Митрофанова да се яви на тържествата за Съединението в Пловдив. Човек се чуди откъде да започне


Нека на първо време да изброим неизчерпателно няколко факта: През 1885 година руският император Александър III никак не се радва на Съединението, дори напротив. За разлика от категоричната позиция на британците, руснаците го усукват. Та така и до ден-днешен със суверенитета на България.


"Курица не птица, Болгария не заграница" - тази геополитическа селскостопанска мъдрост явно важи както през 19-ти, така и през 20-ти, че и през 21-ви век. Задунайската губерния или брежневският "ограничен държавен суверенитет" - позицията на Москва към България винаги се е свеждала и се свежда до едно и също: някакъв малък, страхлив и неграмотен народец, който живее на много важна за нас територия.
По същата тази причина г-жа Митрофанова доскоро държеше под крилото си 70 руски граждани, които суверенната българска държава изгони като шпиони. По същата причина руската държава и нейните енергийни пипала се опитват да задушат българската икономика.


По същата причина Москва обяви България за вражеска страна - нищо, че в сладникавия, сантиментален разказ за българо-руските отношения България се води "малката сестричка".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK