Със 166 км/час: може ли здрав чадър над престъпления без участие на прокуратурата

Снимка на Георги Семерджиев станала популярна в социалните мрежи след катастрофата

© Facebook -

Снимка на Георги Семерджиев станала популярна в социалните мрежи след катастрофатаИзбори 2023

Със166 км. в час.


Със 166 км. в час. Повтарям нарочно. Това е скоростта, с която се е движил Георги Семерджиев по време на катастрофата на столичния булевард "Черни връх", в която загинаха две млади жени. Според експертиза, огласена тази седмица от прокуратурата. Това стана ден след като бяха обявени официално данни за дисциплинарните проверки в МВР и потвърждение, че 40 (да, 40) служители са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили добросъвестно.


А след много седмици говорене с възмущение от бивш и настоящ вътрешен министър, от всевъзможни експерти и анализатори за десетките нарушения на пътя на Георги Семерджиев, най сетне в петък сутрин (16 септември), по БНТ, беше изкопчено нещо изключително съществено от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.
- Излизал ли е чадърът от МВР към прокуратурата или към други специализирани служби - попита предпазливо водещият.
- При всички случаи има данни за такъв тип третиране, сходни с тези които в момента коментираме,
каза министърът и побърза да се върне в територията на МВР.
- Стигали ли са нарушенията на Семерджиев до прокуратурата, - задълба обаче малко водещият.
- Има преписки, които са стигали до прокуратурата, има и преписки, които са завършвали по един - да го наречем така - начин, който според нас не е най-нормалният - ето го откритието на министъра.


С други думи, каквито и проверки да се правят, каквито и дисциплинарни производства срещу полицаи и техни началници да се водят вътре в МВР, с каквито и резолюции да връща докладите на инспекторите министърът за конкретизиране и ускоряване на проверките, дошло е време най-сетне да се разбере, че приказките и възмущенията най-много да доведат до пълно обезсмисляне на говоренето.


Докато не се схване, че чадърите в случаите като "Семерджиев" не могат да бъдат отваряни или сваляни само вътре в полето на МВР, проверителната дейност в системата ще продължи да приключва само с уволненията от типа и нивото "Симона Радева" (полицайката, освободена дисциплинарно тази седмица, защото е помагала на Семерджиев).

След като веднъж поне една преписка, образувана от полицията, е тръгнала към прокуратурата, истинска проверка на причините за прекратяването й е възможна само ако се извършва от обективна, необвързана с нарушителя, независима прокуратура.

Още повече, ако прегазилият правила и закони е свидетел на обвинението в процес, какъвто е Семерджиев в мащабното дело срещу групата на тъй наречения Радо Ланеца. Да не говорим пък за странното озоваване на военен прокурор на мястото на катастрофата, което постепенно затихна като елемент от сюжета (най-често явяващият се говорител по темата - заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров - тази седмица дори по време на отпуск даде тв интервю, твърди че въпросният прокурор минал случайно от там).


Другият проблем, премълчаван от бивши и настоящи шефове в МВР, засяга подготвеността на полицаите. Много интригуващо е да повтарят, включително и сега министърът, как през юни т.г. Семерджиев успял да избяга, докато полицаите го проверявали. И всички гадаем пред телевизора дали нарочно са го пуснали, или просто са некадърни да го задържат.

Преди десетина години ми се случи да видя с очите си как на бул. "България" беше задигнат автомобил пред трима полицаи. Докато проверяваха документите на шофьор, излязъл от автомобила, и си говореха с него, а ключът висеше на таблото, двама се метнаха вътре и отпрашиха. Пълната втрещеност на полицаите ме кара да мисля, че престъплението надали е било организирано с тяхно участие.

Неподготвеността на полицията не отхвърля хипотезите за протекция над нарушения и за задължителна проверка на ръководителите им, но си остава проблемът, който удря безмилостно МВР, каквито и други мерки да се вземат.


Връщам се на акцента от интервюто на министър Демерджиев. След откровението му, че има преписки които "са завършвали в прокуратурата по не най-нормалния начин", в следващото му публично появяване очакваме да чуем колко са прекратените преписки, с какви мотиви и - ако може - да информира и от кои прокурори.


Бъркаме адресата, ще кажете. Ами питаме министъра, тъй като от прокуратурата отговор и не чакаме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK