"Граничи с национализация". Ще загуби ли България от таван на приходите от ток

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Тц-тц-тц - щом дори за болшевишките експерти на Дневник дето ръкопляскат като навити кукли на всяка глупост дето е сътворена в Брюксел това преложение идва твърде далеч, значи Урсула съвсем е изплискала легена.

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Експерти твърдят...
  "Експерти" твърдяха, че цените на тока ще паднат след освобождаването на цената.
  Това не са експерти, а са търговци, които имат сметка от скъп ток и слаба регулация.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Ахахахаха български "експерти"... Това е по-меката мярка. Ще я приемат, щото има и друга. "Войната не била достатъчна" Ахахахахаа

 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Който си мисли, че комунизмът е лекарство срещу високи цени, е по-близо до вуду практиките, отколкото до управлението. Не знам на кой умник му е скимнало да слага таван на цените, но интересно защо не го попитам и за таван на цените на лекарствата, на къщите, на труда и т.н.

 5. 5 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  Държавата да поеме Лукоил на ръчно управление и да използва свръхпечалбата за компенсации. Това няма да граничи с национализация. Междувременно да изрови всички възможни документи и да изкара на светло източването на България през това дружество. И като излезе, че са откраднали повече, от колкото струва, да го продаде на някой смислен играч на пазара, който ще спазва законите.

 6. 6 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А много моля. Всичко което каже Урсула е правилно. Аплаус! Нали точно те измислиха единен енергиен пазар, в следствие всички продават както този който продава най-скъпи. И сега вместо да кажат пичове, сгрешихме, правят още по-големи зулуми. Една грешка, води до втора, после трета и след месец до режим на тока в 21 век.

  Колкото повече - толкова повече
 7. 7 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Да , България губи . Свръхпечалбите на износителите потъват по света.
  До кога?

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Експерти твърдят..."Експерти" твърдяха, че цените на тока ще паднат след освобождаването на цената.Това не са експерти, а са търговци, които имат сметка от скъп ток и слаба регулация.
  —цитат от коментар 2 на yavooor


  Експертите като цитирания Юлиан Попов (филолог по образование) са си едни най-обикновени лобисти.

 9. 9 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  Нека да не идентефицираме България с далавераджиите-износители на ток.
  както и със зърнарите, често с руски капитали.
  Както и с министрите на Радев, а и самият Радев.

 10. 10 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Цените на газа и електричество значително се повишиха, откакто Русия нахлу в Украйна и впоследствие първо намали, а после и изцяло спря доставките по газопровода "Северен поток 1". Според главния икономист на Европейската централна банка тези високи цени остават "основната движеща сила на инфлацията" в еврозоната.
  ====
  Това дебилно обяснение винаги горчиво ме разсмива. Ако индивидът (или икономиката като цяло) има определена крайна сума “Н” пари, то повишената цена на енергията ще доведе до бедност, но не и до инфлация. Хората ще харчат повече за храна и отопление, но ще спрат да си карат колите; жилищата ще поевтинеят, теарите и фитнес залите ще фалират. Но инфлация НЯМА ДА ИМА.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Ние печелим от високите цени, защото сме износител на ток.
  Простата логика показва, че държавният бюджет ще загуби.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nedyalko Lazarov":
  Да, "повишената цена на енергията ще доведе до бедност", не до (всеобща) инфлация - но от това на никой не му става по-приятно.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 13. 13 Профил на kxm38695246
  kxm38695246
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Не ги раЗбирам тези работи, знам само, че от средно 150 лева на месец рязко скочих на 300 още миналото лято, преди повече от година и от там плавно до последната фактура с 0,856 лева на киловатчас без ДДС, което прави тези 150 лева 500. Не виждам никаква причина за това. Търсенето надали е мръднало, предлагане има, остава положението, че човек не може без ток и няма как да се откаже, та ще не ще ще плаща.

 14. 14 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nedyalko Lazarov":Да, "повишената цена на енергията ще доведе до бедност", не до (всеобща) инфлация - но от това на никой не му става по-приятно.
  —цитат от коментар 12 на WOI

  За съжаление животът в много отношения не е приятен. Но поне да е честен.

 15. 15 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Абе тия политици продължават да обвиняват лошите капиталисти, въпреки че именно политиците напечатаха пари без да има създадени нови стоки и услуги. Същите политици казаха, че ще има зелен преход без да питат инженерите, геолозите и т.н. до колко е възможно да се случи. Пак тези политици решиха да санкционират Русия и/или да спрат да купуват газ петрол. Еми всичко това има цена, която се нарича инфлация. Няма как да изключищ 20,30 ако не и 50% от доставчиците на дадено нещо от пазара и после да се чудиш защо се качват цените.

 16. 16 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1314 Любопитно

  "Вместо да вървим към такъв сценарий, в който производството на ток да се увеличава, за да компенсира фосилните горива и да се изпълнят зелените цели, ние ще вървим към обратния сценарий - намаляване на производството и дефицит", посочва Янков.
  Зелените цели са хубаво нещо, но централите на въглища с какво помагат? Най-големият дял в българското електропроизводство - 38% през 2021 г. - са именно ценралите на въглища.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Не ги раЗбирам тези работи, знам само, че от средно 150 лева на месец рязко скочих на 300 още миналото лято, преди повече от година и от там плавно до последната фактура с 0,856 лева на киловатчас без ДДС, което прави тези 150 лева 500. Не виждам никаква причина за това.
  —цитат от коментар 13 на kxm38695246

  Е ако още не си видял причината, аз да ти я кажа? Електрическите мрежи на Европа са свързани, и централите могат да си изнасят и продават тока там, където им дават най-висока цена. В Европа има много централи на газ, на които разходите скочиха. Отделно германците затвориха много атомни централи, защото слушат Грета. Заместиха ги с вятърни и слънчеви, ама не винаги духа вятър и грее слънце. Лятото имаше и суша, та много водни централи не работиха на пълен капацитет - в цяла Европа. На французите им се повредия няколко АЕЦ, защото са строени 1970-те и поддръжката им е била нередовна.
  Всичко това води до намалено производство на електричество в цяла Европа, а търсенето си остава високо. А от Икономика 101 знаеш, вярвам, какво се случва когато търсенето надвишава предлагането - цената се качва. И тъй като се качва в цяла Европа, качва се и при нас.

  И всички умни идеи на бюрократите в Брюксел няма да променят тези реалности. Единственият начин да се балансира пазара е да се вдигне производството/предлагането. И като кажеш на някой производител, че ще му обложиш с извънредни данъци печалбите, направо го мотивираш ей сега да стане и да почне да строи нови централи.

 18. 18 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 419 Любопитно

  Да, как така може да ни прецакване да не се изплаща инвестицията ни за 1 година, а искате да се изплати "само" за две! Това е, тавана е достатъчно висок - 180 евро е доста над субсидираната цена, която имаме, т.е. отново говорим за една добра печалба.

 19. 19 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1314 Любопитно

  Не съм запознат с европейския пазар на електричество и някои неща не са ми много ясни. Защо примерно "ценовото равнище се определя от по-скъпите производители"? Разбирам, че няма да се определя само от по-евтините производители, които очевидно нямат излишни мощности, но защо не се определя от средната стойност? Регулирана ли е тази цена по някакъв начин? А базирана ли е върху наличните мощности и количества към всеки момент? Например когато грее слънце/духа вятър и употребата на горива намалява, това не сваля ли и цената в този момент?

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 20. 20 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Отмяна на СО2 квотите за 10 години ще свали цената на тока под 180 ЕУР/Мв със сигурност

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Самата другарка фон две Лайнен каза , че енергетиката била основана на печалбата и тва требело да спре. До оня ден се кълняха в свободния пазар ,са викат - картел било, не било пазар , на а требе да го изрегулираме, щото пейзаните ше ни погнат с вилите. Интересно ,дали няма да обяви таван на печалбите на банките и лихвите, щото те също са основани " на печалбата" и къртят по приходи , въпреки " ковид кризата " и " енергийната криза" хахахаха

 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#13] от "kxm38695246":

  Напротив търсенето е огромно. Много големи консуматори заместват газа с ел. енергия, от друга страна предлагането намалява заради газовите централи.

 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Същото неразумно решение като това със което му вдигнаха цената !!!

 24. 24 Профил на esl581109067
  esl581109067
  Рейтинг: 139 Неутрално

  Затова целият еФтин ток се насочва към българският пазар, за тия от ЕС дето искат да цоцат на наш гръб еФтин ток, ще получат възможният минимум. Ето, пазарят ток за газ с Азърбайджан - по-добре там, отколкото на малЯките или подни на турбо ниски цени и да им субсидираме социалните помощи. В България всички са бедни на фона на уж бедните гърци, италианци и т.н.!

 25. 25 Профил на esl581109067
  esl581109067
  Рейтинг: 139 Неутрално

  До коментар [#20] от "Quo Vadis?":

  ама те даже ги поскъпват тия митични квоти...

 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Не съм запознат с европейския пазар на електричество и някои неща не са ми много ясни. Защо примерно "ценовото равнище се определя от по-скъпите производители"? Разбирам, че няма да се определя само от по-евтините производители, които очевидно нямат излишни мощности, но защо не се определя от средната стойност?
  —цитат от коментар 19 на WOI

  Търсят се 1000 МВ мощност. Мерит ордъра е примерно:
  300 МВ предлага АЕЦ, с пределни разходи 100/МВ (под тази цена няма да работи)
  300 МВ предлагат вятърни и слънчеви с пределни разходи 300/МВ
  300 МВ предлагат въглищни централи с пределни разходи 600/МВ
  100 МВ предлагат газови турбини с пределни разходи 800/МВ (газът е скъп)

  Всички 1000 се подават в мрежат и всички плащат 800. Ако се позволи на тези с ниска себестойност да продават евтино, примерно на 300, всеки ще иска да купи от тия мегавати, дето са по 300. Никой няма да иска от тия последните по 800, но системата ще се срине без тях, тъй като стават 900 МВ, а консумацията е 1000 и няма да го докара до 220 волта.
  Ако ли пък се вземе средна цена примерно 500, тогава тия централи дето разходите им са над тая цена, просто няма да включат (никой не ще да работи на загуба). Ще трябва някой да иззема печалба от по-евтините и да им дава субсидия, за да работят. И това нещо ще трябва да се администрира ден по ден и час по час. Тъй като няма кой да го прави, ЕС взе мъдрото решение всички консуматори да заплащат по най-високата пределна цена от мерит ордъра.

  Сега ако питаш защо в микса не сме построили повече централи от тия евтините, а имаме повече от тия по-скъпите - питай Грета и политиците, дето я слушат.

 27. 27 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ей, доживяхме Свободна Европа и Дневник да направят обективна статия и анализ на брюкселските идиотии.

  "Сега ЕК предлага "таванът" на приходите за тях да бъде 180 евро за мегаватчас, което е значително по-малко от цената, на която те продават тока си в момента. Идеята на ЕК е разликата между тази цена и горната граница да се събира от държавните власти и да се пренасочва обратно към потребителите."


  "Предвижда се обаче и вариант за споделяне на тези извънредни приходи между държавите членки. Идеята е страни износителки на ток като България да си поделят част от събраните приходи с държави вносителки."

  Първата идея заслужава да се обмисли, защото така или иначе България, а и повечето страни от ЕС подпомагат крайните потребители и бизнеса със субсидии. Може би и частната енергетика трябва да поеме тежест, наравно с държавната, а не да трупат свръхпечалби, и да не са солидарни със собственото си общество и население на страната.
  Втората идея е меко казано лоша, категорично трябва да й се противопставим. До миналата година на запад имаше безумно евтин газ и ток, много по-евтини отколкото тук, и никой от западните държави не прояви солидарност и не каза - ето ви малко евтин газ и ток.

 28. 28 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#16] от "WOI":

  Помагат с това, че имаме собствени източници на енергия и не внасяме огромни количества скъп нефт и газ, за да добиваме електроенергия. Никой няма да ни забрани да си добиваме лигнитни въглища от Маришкия басейн, а и цената им е страшно ниска, отделно че създава високплатена заетост на цяла област. Да, безумните квоти за вредни емисии, които купуваме, направиха производството на електроенергия от въглища много скъпо, и то беше на загуба последните години, но сега е на добра печалба, поради високите цени на електроенергията.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6793 Неутрално

  Експерти казват, че в България това и сега се прави.

 30. 30 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  До коментар [#28] от "Симеон":
  Вие ми отговаряте на въпрос, който не съм задавал. Хубаво е, че нашите лигнитни (т.е. най-нискоенергийни и най-замърсяващи) въглища намаляват зависимостта ни от руски/вносни горива, но те по абсолютно никакъв начин не помагат "да се изпълнят зелените цели", както твърди авторът. Както написа един друг колега, "животът в много отношения не е приятен. Но поне да е честен".

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 31. 31 Профил на Стефан Павлов
  Стефан Павлов
  Рейтинг: 26 Неутрално

  В неделя в България се провеждат избори. Ако дадете власт в ръцете на чуждопоклонниците Кирчо и Кокорчо и аверчетата им от "Демократична" България, те със сигурност ще продадат интересите ни и ще подарят приходите от износа ни на ток на много по-богати от нас чуждестранни държави.
  Не само това, но и като се уталожи енергийната криза след година-две ще натиснат отново за закриване на комплекс "Марица Изток", а след години - и за закриване на АЕЦ Козлодуй.
  Не се лъжете от тези аватари. Те изпълняват само чужди поръчки и грам не ги в грижа за нашето бъдеще.

 32. 32 Профил на Стефан Павлов
  Стефан Павлов
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#19] от "WOI":

  Да, точно когато соларите работят цената пада и това ги прави нерентабилни и трудни за изплащане. Обратно - когато ценста е висока - вечер - соларите не работят и собствениците им не могат да продадат нищо на високата цена.
  Но за собствени нужди стават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK