Ако Путин каже "мобилизация"

Русия пак ще загуби войната, но това ще струва много повече кръв.

© Красимир Юскеселиев

Русия пак ще загуби войната, но това ще струва много повече кръв.Избори 2022

"Дневник" публикува разширен вариант на казаното от Деян Кюранов снощи в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV1 и TV+. Тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви незабавна частична мобилизация.


От 24 февруари т.г. световната политика се прави по фронтовете на Украйна.


Събитието: Тази вечер (20 септември), обаче, е възможно да се случи една промяна, която би могла да бъде начало на нов етап - нова ера - в световната политика и в нашия живот, и тя да дойде не от фронтовете, а от Кремъл. Това ще стане, ако Путин в своето обръщение тази вечер, обръщение обявено - и рекламирано - от официална Русия, каже думата "мобилизация". Ако Путин обяви мобилизация, Русия пак ще загуби войната, но това ще струва много повече кръв. Руската армия тогава ще нарасне с един порядък - досега говорехме за стотици хиляди - отсега ще говорим за милиони. С порядък ще нараснат и жертвите!
Контекст: Руснаците се бяха отказали да правят присъединителни референдуми в ДНР и ЛНР. От два дена започнаха форсирана подготовка с цел референдумите да завършат до 27 септември. Русия ще признае тези референдуми, които нито една държава, тачеща заповедта "Не лъжи!" няма да признае (резултатите ще бъдат лъжливи, както беше в Крим). И тогава - Путин ще съобщи на руснаците примерно следното: "Луганско и Донецко са Русия, украинските нацисти посягат на Свещената Руска Земя, на крак, братя, като през Отечествената война, когато немските нацисти ни нападнаха, но Доброто победи Злото благодарение на саможертвата на руския солдатин!"


Вероятни последствия: Една такава мобилизация и война би започнала с грамаден плюс за Путин, идеологически и пропаганден. Вероятно и практически - много руснаци ще се хванат на тая мантра. Защото от 1945 година до ден днешен им е втълпявано, че са най-великите заради Победата над Хитлер. И когато Родината-Майка позове децата си (за да ги изяде, но то не се казва), милиони майки ще са готови и днес да сторят курбан собствените си деца.


Други печалби за Путин няма да има. И не само защото, както твърдят военните експерти, новоизпечените червеноармейци ще бъдат зле обучени, зле въоръжени, зле снабдявани и зле командвани. А защото голямата част от тях ще тръгнат на война вече деморализирани. Когато Путин те праща на смърт, теб лично, тук, сега, вярваш му по-малко, отколкото като го слушаш от телевизора. Защото руската традиция е, че войнишкият живот е нищо. В очите на всички, които не получават заповед "Атака!"


Дуайт Айзенхауер, преди да стане президент на САЩ, е бил командващият на всички войски на Западните Съюзници в Европа - и през 1945 се среща с най-прославения съветски генерал Жуков. И в спомените си пише как го питал какво прави, когато не може да не настъпва, обаче немците са минирали всичко - за Айзенхауер това бил кошмарен проблем.

Жуков отговорил: "Никакъв проблем! Просто заповядвам настъпление и калкулирам 30% загуби." Така воюват руските генерали, откакто имат съвременна войска - и при цар Петър I, и при президента Путин.

Убитите руснаци досега бяха хиляди - ще станат десетки хиляди. Но украинците - също. Това е чудовищно. Това, че победените руснаци накрая ще платят с пъти повече кръв и сълзи, отколкото украинците, е фалшиво утешение за победителите. И за всички човечни хора по света. Ако се случи - ако Путин каже думата "мобилизация".


Дяволско изкушение: Мобилизацията подлага Путин на още едно изкушение - при неизбежните загубени битки за него и немуподобните ще бъда по-лесно за прескочат преградите пред започване на атомна война.


П.П. Все пак я обяви.


На украинците - стиснати зъби и победи - и Победа!


На нас - яко ни дребнодушие!


На руските наборници не пожелавам нищо добро, защото така и така няма да им се случи.


Д.К.Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK