"Размахват пак ядреното оръжие. Заплаха или агония?"

Според проф. Тодор Тагарев Путин рязко сменя наратива - от сваляне на нацисткия режим в Киев до днешната теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия.

© Велко Ангелов

Според проф. Тодор Тагарев Путин рязко сменя наратива - от сваляне на нацисткия режим в Киев до днешната теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия.Избори 2022

"Дневник" публикува първите реакции от социалните мрежи и БНР на новината за обявената от Путин частична мобилизация, която започва незабавно, и насрочването нанреферендуми в окупираните области на Украйна - Донбас, Запорожие и Херсон за 23-27 септември.


Николай Слатински, експерт по национална сигурност:


Чух се по Вайбър с мой приятел, руснак, от централна Русия. Страшно е разтревожен, гласът му трепери. Аз му казвам, че се надявам за добър - и за Украйна, и за нас, и за него - завършек на това безумие. Жена му взе телефона и плачеща ми каза:
- Ники, ние сме като в ада. Страхувам се за двамата ни сина, за единия внук, за съпруга си със слабото сърце! Дядо ми някога казваше, че иска само едно - той да е последният в нашето семейство, който е ходил на война! После баща ми се върна от война и казваше същото! Нима синовете ми ще казват същото? Нима внуците ми ще казват същото? Господи, кой прокле Русия? Да бъде проклет и бял ден да не види!!


Радослав Бимбалов, политически коментатор:


Между другото, частичната мобилизация у нас започна много отдавна. Запасните офицери на Кремъл у нас редовно получават пари "как на контракте", както обяви кремълското диктаторче преди малко.


Всъщност смешките приключиха току-що.


След тези демонстративни вражески действия на Кремъл е абсолютно неприемливо да третираме Русия като приятелска държава или да се правим, че това, което се случва, не ни касае.


Ние, като нация, имаме последна възможност да направим няколко важни крачки към правилната страна на историята, веднага.


проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната:


Обявената частична мобилизация в Русия означава признание за провала в Украйна. Руските сили са принудени да отстъпват под украинския натиск.


Владимир Путин рязко сменя наратива - от сваляне на нацисткия режим в Киев до днешната теза, че трябва да се съхрани суверенитетът и териториалната цялост на Русия. Руският президент е в безизходица, а Русия губи част от окупираните територии всеки ден, но още известно време той може да съумее да намира вътрешна подкрепа в руското общество.


проф. Ивайло Дичев, културен антрополог:


Шойгу ще мобилизира "частично" 300 000 запасняци. Путин каза, че при пълна мобилизация могат да съберат 25 милиона. Размахва пак ядреното оръжие. Заплаха или агония?


От военнотехническа гледна точка действието ми изглежда малко абсурдно, защото първо тези хора трябва да се съберат, да се обучат поне малко, да се ориентират в украинската обстановка, а до тогава войната може да е в съвсем друга фаза.


Хубавото е, че вече никой в Русия не може да се преструва, че не е знаел.


Мария Спирова, редактор и политически коментатор:


Руската Дума промени Наказателния кодекс, така че той за първи път включва престъпления по време на военна мобилизация.


Тежки наказания очакват мобилизираните руснаци при неподчинение, повреда на военна техника и дезертьорство. Ако мобилизиран войник се предаде доброволно на украинската армия, рискува 10 години затвор.


Путин има все по-малко варианти във войната в Украйна и ескалацията до поголовна мобилизация изглежда все по-неизбежна.


Стефан Тафров, дипломат и политик:


Путин обявил частична моблизация, защото Западът искал да унищожи Русия. Диктаторът е обезумял окончателно и съвсем заприлича на Хитлер и Сталин. България трябва веднага да осъди това безумие. Очаквам ясна и недвусмислена позиция от страна на президента и правителството.


Евгений Кънев, финансист:


С този акт Путин признава:


1. Пълен провал на "специалната военна операция".


2. Пълен провал на целите на СВО, различни от удържане на завладяното в Донбас, Запорожие, Херсон и Крим.


3. Неувереност, че тези територии могат да бъдат задържани по конвенционален военен начин, заради което се налагат спешни референдуми за включването им в състава на Русия.


4. Намерение - на тази база - да третира украинската офанзива вече като нападение срещу Русия, което да му даде основание за ползване на ядрено оръжие - единственият оставащ военен аргумент срещу Украйна.


5. План да ескалира конфликта до ядрен, за да шантажира света, представяйки го у дома като неизбежен, заради колективния Запад, който бил "минал всякакви граници в стремежа да заличи Русия."


Най-вероятно - предвид натиска и на Китай, и Индия да се спре войната - Путин иска да си създаде удобни условия за преговори за нейното прекратяване.


Ако дори в тази ситуция няма адекватна реакция от нашите политици - значи остава да се надяваме да бъдат изринати от хода на историята.


А България Бог да я пази.Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK