"Не бой се. Европа е с нас" – една подранила борба за независимост преди 136 години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  Честит истински национален празник на всички българи!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  България не бива да има каквито и да е зависимисти от РФ- политически, енергийни, икономически. И пълен бойкот докато има война!

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 4064 Гневно

  Абе, грантов историк, докога ще ни занимаваш с вредната роля на Русия в българската история върхът на която е появата на българска държава на 03.03.1878г. Дай нещо за благородната роля на Турция която ни съхранява цели пет века и благородно не ни напада по време на Съединението. Била е готова и Македония да ни отстъпи сама е трябвало да я помолим?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Шоуто на Дечев:))))). Този "историк" преди време излезе със статия, в която се говореше, че украински военни части участвали в руско-турската война през 1877-1878 г. Много яка лъжа. Тогава не е имало държава Украйна и няма как да има такива части. Да, може във войната да са взели участие войници от областта Украйна, но не ясно дали са с руско или украинско или друго самосъзнание. Та навремето в нашата армия имаше българи, роми, турци и др., но всички бяхме български войници. Бяхме в българската армия. Нямаше ромски или други военни части.
  Парадоксът на времето, в което живеем е, че моделираме обществото с нужните за властта епитети, формулировки и най-важното оценки. Освен това не са необходими вече аргументи, важното е да се плюе във вярната посока. Модерно и даже политкоректно е обектът да е Русия. Няма значение истината, важно е насаждането на засилваща силата си омраза, ненавист и нетърпимост към всичко различно от официалната позиция. Няма как да бъде подмината и историята, в която Руската империя, Съюз или Федерация, имат своето място в миналото на България. През последните десетилетия българската история много тенденциозно и целенасочено се прекроява от знайни и незнайни „експерти“, чиято цел е налагането на т.нар. предвзета теза. Не може да се подмине и фактът, че от всички съществуващи в миналото и днес империи единствено Русия трябва да бъде наказвана, категоризирана отрицателно и посочвана за виновник за повечето негативни събития в Европа и света.
  В този контекст нека да обърнем внимание върху две чисто български събития, които се отбелязват през м. септември - Съединението на Княжество България с Източна Румелия (6 септември 1885 г.) и независимостта на България (22 септември 1908 г.). Тези две важни за държавността събития са изцяло български. С тях можем да се гордеем, но и да не забравяме, че те са естествен резултат от възстановяването на Третата българска държава след руско-турската война (1877 - 1878 г.).
  Войната между Руската и Османската империи също е обект на модерни, далеч от истината, интерпретации. Преднамерено започваха да се изопачават определени факти. Така например пишман историци обясняват, че България била освободена от украински полкове. Ако се заложи на тази теза, къде остават другите националности в руската армия, а какво да говорим за българските опълченци? Съзнателно се пренебрегва обстоятелството, че Русия е многонационална държава и армията й се състои от представители на много етноси.
  С лекота се говори за руската окупация, известна като Временното руско управление, което е прието от Сан Стефанския прелиминарен договор (март 1878 г.) и се утвърждава с Берлинския договор (юли с.г.). По време на деветмесечното руско управление се създават българските държавни институции. Това никак не се връзва с „добрите“ западни сили и с „лошата“ Освободителка, и удобно се премълчава. Тогава се поставя началото и на българската непобедима армия. Сръбско-българската война (ноември 1885 г.) известна като „войната на капитаните“, и продължила две седмици, утвърждава българския военен триумф.
  Не трябва да се търси еднозначност в оценките и действията на Великите сили. Всяка една от тях преследва свои цели. Това означава, че българо-руските отношения през последната четвърт на XIX век следва да се разглеждат като част от многовекторната политика на Руската империя в широкия спектър на Балканите, Кавказ и Средна Азия. Същото се отнася и за всяка друга Велика сила. Изненадващите позиции на Петербург и Лондон по отношение на Съединението си имат своите мотиви. Руският император Александър III не одобрява българския княз Александър Батенберг, което обяснява отказът на Русия да признае Съединението. Позицията на Великобритания също има своето обяснение. Действията на английския посланик Уилям Уайт на Цариградската конференция по българския въпрос през октомври 1885 г. са продиктувани от руската победа над афганистанските войски, оборудвани с английско въоръжение и съветвани от английски инструктори, край р. Кушка в Афганистан. Въпреки отказът на Русия да приеме Съединението, тя има решаващо значение за успеха на българите в сръбско-българската война. Турската армия не тръгва срещу българската войска, не от благоразумие (както в последно време се пише и говори), а поради категоричното предупреждение на руския посланик в Османската империя Ал. Нелидов към турския султан, което дава възможност на българските войски бързо да преодолеят разстоянието до границата със Сърбия и да нанесат съкрушителен удар на армия с половинвековно съществуване.
  Вторият факт, с който българите се гордеем, е обявяването на независимостта на 22 септември 1908 г. Вероятно и тук ще се намерят „експерти“, които да дават политкоректни оценки. Има няколко факта, които не могат да бъдат пренебрегнати, за да се разбере не коя империя пречи или помага, а да се оценяват българските събития в контекста на лабиринта от имперски амбиции. Задавал ли си е някой въпроса защо с промените в Берлинския договор през септември 1908 г., по време на Босненската криза, Велика сила като Австро-Унгария дава само 50 млн. златни франка за анексирането на Босна и Херцеговина, а малка България е задължена да заплати 82 млн. златни франка за своята независимост? Съществен принос за утвърждаването на българската независимост Русия, която опрощава голяма част от репарациите на Османската империя от руско-турската война, а българския дълг преминава към Петербург. Интересна е и съдбата на този дълг. България плаща около 14 млн. до Първата световна война. Останалата част правителството на Ленин анулира. Факт е, че след унищожителния за България Ньойски договор от 1919 г., Лондон и Париж настояват София с останалата част от този дълг да облича, изхранва и настанява близо 30 хилядна армия, включваща белогвардейците на барон Врангел и казаците на генерал Деникин, въпреки че по Ньойския договор Царство България е имало право само на 20 хилядна собствена армия. Както се казва с чужда пита помен се прави. Но това звучи познато нали? Планът е включвал и превръщането на България в стратегически плацдарм срещу Съветска Русия и свалянето на правителството на БЗНС с министър-председател Александър Стамболийски. Опасният сценарий, в който България е вкарана, е предотвратен с решенията на международната конференция в Генуа - април-май 1922 г., според които всякакво разполагане и организиране на белогвардейски формирования на териториите на европейските държави се забранява.
  Извоюваното Съединение и постигнатата независимост на България, които надграждат държавността, са ярко доказателство за възможностите на българското правителство, дипломация и армия.
  Историята е инструмент, с който както в образователната система, така и в политическото пространство, се утвърждават общи идеологеми. В последно време са налагат такива, в които врагът да е посочен, което означава конфронтация, агресия и страх. Едва ли обществата се нуждаят от такава атмосфера, която да ги прави неуверени и недоверчиви към държавата, която се предполага да е гарант за тяхната сигурност и бъдеще. Без да се влагат емоции може да се търси истината, но не чрез премълчаване или лоша интерпретация, а чрез обективността. Това е гаранция за разбирането на света и спокойно присъствие в него без омраза и страх. Крайно време е и ние българите да разбираме своята история без чужда намеса и въздействие.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  СОРОС историка се появи :)) Кога ще събаряме Шипка ??

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  един старец се обръща към Радославов разтревожен: "Няма да излезе на добро Русия е страшна". Премиерът само промълвява: "Не бой се. Европа е с нас..."
  —цитат от коментар 0 на статията

  Нищо не се е променило. И сега Русия е страшна, и сега Европа е с нас.
  Но мурзилките и чугунът не са съгласни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ++++++++++++++++

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Шипка е паметник на загиналите, не е МОЧА.
  На Шипка се бият БЪЛГАРСКИ опълченци.
  Барелефът на паметника е БЪЛГАРСКИ лъв, а не византийски двуглав орел, изкопиран от московците.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  До коментар [#4] от "fcv251055839":

  Кой е авторът на този пасквил?

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":
  " Кога ще събаряме Шипка ??"

  Няма да събаряме Шипка. Ще строим тунел под прохода Шипка.

 11. 11 Профил на rabazanella
  rabazanella
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Напомням на козяшката бригада, че преди 114г сме извоювали независимост от ОСМАНЛИИТЕ. Събитие, до което нямаше да се стигне, ако не се бе случила руско-турската война.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  България не бива да има каквито и да е зависимисти от РФ- политически, енергийни, икономически. И пълен бойкот докато има война!
  —цитат от коментар 2 на Vesselin Velkov


  И след войната пълен бойкот , докато Русия не се превърне в нормална не имперска държава , а това може да стане след разпадане на РФ.

 13. 13 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Достатъчни са МОЧА и Альоша за да може всички русоробски подчовеци да ревете с кървави сълзи!

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  " Каулбарс, който поставя пред българските власти руските искания за отлагане на изборите за ВНС и освобождаване на всички задържани около преврата на 9 август.

  "На 17 септември руският пратеник Каулбарс се обръща директно към българската общественост с циркулярно писмо, подготвено за руските консули в страната, като дори поставя въпроса за целесъобразността от избор на отделен княз на България или княжеството да се управлява под върховната власт на руския император чрез назначен от него наместник."

  Русия директно и не дипломатично си е поискала България да стане руска провинция , каквато е била целта и на руския цар "освободител". Затова руснаците детронират Батенберг и към България вече е пътувал бъдещия управител на задунайска губерния, но той е изпреварен от контрапреврата на Стамболов. Благодарение на него България се е запазила като отделна държава и не се превръща в руска провинция. Ако не беше Стамболов , днес щяхме да сме обезличени като народите на РФ, изцяло русифицирени, без да си знаем родния език.

 15. 15 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  До коментар [#11] от "rabazanella":

  Напомням на незнаещите, че днешната дата води началото на независимата съвременна българска държава, десетилетие по късно трън в очите на клонингите Югославия и СССР.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 16. 16 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Напротив много неща се промениха. Русия от втора военна сила в света стана втора военна сила в Украйна, от икономически ,,гигант" с икономика колкото италианската се срива до джудже с икономика колкото унгарската и най-важното сега не само Европа е с нас, но и най-голямата военна и икономическа сила в света-Америка е с нас.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4736 Неутрално

  Радославов казва че Европа е с нас, но това не е съвсем така. Никаква дипломатическа подкрепа не е получила България от западните велики сили. Наблюдавали са с интерес , но безучастно битката между българския Давид срещу руския Голиат. Спазвали са договорката с Русия , че плячката на Русия от последната Руско турската война е България. Ако тя съумее да се защити , ще съществува , ако не , ще бъде руска провинция. За щастие, благодарение на Батеберг и Стамболов България успява да се защити от Русия и се запазва като самостоятелна държава.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":
  "Кога ще събаряме Шипка ??"

  Не на Шипка, но има за събаряне в София, Пловдив,...... и още хиляди назвъкани из България куришки на позора.

  подпис
 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2893 Разстроено

  "София чака да се посочи новият княз" - днес очакванията дали са оправдани? За поредната посока де! Тогавашните МЪЖЕ са били и остават българи, за чиято дейност днешните ни ОПравници само могат да помечтаят. ТЕ са чакали, но са правили това, което е добро за България, а днес дочакалите са добре само за себе си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "Не бой се. Европа е с нас..." - но слугите на Русия все още са тук и като управници, и като медии. Крайно време е да ги изхвърлим, Радев - вън!

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2338 Весело

  До коментар [#11] от "rabazanella":

  Това е много трудна работа :)) Хранениците на Козяк смятат тази война за грешка :))
  Малко щели сме да почакаме ...и САЩ/Англия щели да ни гушнат !:))

 22. 22 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2338 Весело

  До коментар [#13] от "Consumer":

  Под човеци ??:)) И,...нямало фашизъм - хайде бе !!?:))

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  България е призната за независима от Великите сили и Османската империя чак през април 1909 г.

  [email protected]
 24. 24 Профил на Кирило Гурлеф
  Кирило Гурлеф
  Рейтинг: 373 Любопитно

  Нека има глад и мраз,
  само Урсула и Байдън да са с нас!👧🐂🥳🤡👍

  Много съм прост
 25. 25 Профил на Кирило Гурлеф
  Кирило Гурлеф
  Рейтинг: 373 Любопитно

  Честит празник на жълтопаветните некъпаняци!🐷🐷🐷🥳🤡👍

  Много съм прост
 26. 26 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun"

  Днес е черна дата в душите на русофилистиците, като добавим, че зад обявената независимост застава Англия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  До коментар [#26] от "Consumer":

  Глупости !
  Да не се бъркаш със Съединението !

  [email protected]
 28. 28 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4158 Неутрално

  България не бива да има каквито и да е зависимисти от РФ- политически, енергийни, икономически. И пълен бойкот докато има война!
  —цитат от коментар 2 на Vesselin Velkov


  +++++++++++++++

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1343 Весело

  "Не бой се. Европа е с нас"................ По важното е че Американската централна банка повиши референтния си лихвен процент до диапазона 3-3.25% след двудневно заседание. Това е най-високото ниво от 2008 г. насам......Според новите прогнози на Фед предстои лихвата да се повиши до 4.4% до края на тази година ..... и се сещайте какво ще се случи в България и колко работа ще имат ЧСИ

 30. 30 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Никой не е безгрешен, но нека да проверим: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Младотурска_революция
  По същото време Англия и царска Русия са на нож, и един от малкото случаи в които Англия застава зад нас и предупреждава Турция да не се меси.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  До коментар [#30] от "Consumer":

  Младотурската революция ясно!
  Това е масонска завера!

  [email protected]
 32. 32 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  До коментар [#30] от "Consumer":

  Ама все пак - конкретно за Независимостта ставаше въпрос !

  [email protected]
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 4595 Любопитно

  Първоначално Великите сили не признават обявяването на независимостта. Турция е най-засегнатата страна и отказва да признае търновския акт. Единствено при изплащане на сумата от 125 млн. франка тя е готова да призане независимостта. В преговорите се намесва и Русия, която предлага да опрости на Турция задълженията ѝ от Руско-турската война от 1877-1878 г. Срещу това Високата порта се отказва от своите искания и признава независимостта на Българската държава. След нея това правят и Великите сили.
  https://militarymuseum.bg/ekspozitsii/hronologichna/obyavyavane-na-nezavisimostta-na-balgariya-1908-g/

  [email protected]
 34. 34 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  До коментар [#32] от "karabastun":

  Русия е най върлия противник на независима България и Англия й го набива до макарите.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 4595 Весело

  До коментар [#34] от "Consumer":

  Ясно - !

  [email protected]
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7970 Неутрално

  "Няма да излезе на добро Русия е страшна". Премиерът само промълвява: "Не бой се. Европа е с нас..."

  А сега няма нито такъв премиер, нито такъв президент.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4498 Любопитно

  До коментар [#31] от "karabastun":

  масонска завера!
  ========
  https://youtu.be/zth-wTnQnGY

  Срещу нея , Абдул Хамид се бори до последния си ден на престола...
  Прави открити срещи със самите младотурци..... много рисков начин за общуване между Султан и общество...
  С две думи прави всичко възможно залеза на една империя да бъде с възможно най малки загуби за всички...

  На видеото има реч на Абдул Хамид в която той обеснява на бунтуващите се младежи...че призивите отвън..."свобода равенство братство"...са временни и целят да унищожат структурните устои на една и без друго умираща империя...
  Обеснява им как ще се случат неща които са актуални и в днешно време

  Жалко че не е на български....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 4064 Весело

  [quote#6:"Незнайко в Слънчевия град"][/quote]

  Разбрахме защо българите са посрещали руснаците като освободители - от страх!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#27] от "karabastun":Никой не е безгрешен, но нека да проверим: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Младотурска_революция По същото време Англия и царска Русия са на нож, и един от малкото случаи в които Англия застава зад нас и предупреждава Турция да не се меси.
  —цитат от коментар 30 на Consumer


  Е що не предупреди Сърбия да не воюва против нас? Със сигурност не и е била любимка както на Русия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#23] от "karabastun"Днес е черна дата в душите на русофилистиците, като добавим, че зад обявената независимост застава Англия.
  —цитат от коментар 26 на Consumer


  Даже не е искала да спечели нещо от тази си благородна позиция за разлика от меркантилната Русия която отново е искала да ни ограби?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#16] от "abc":

  "....и най-важното сега не само Европа е с нас, но и най-голямата военна и икономическа сила в света-Америка е с нас."

  Сериозно ли го казваш че Америка е с нас или ние сме с Америка и изпълняваме всичко което ни наредят както СССР навремето? Ако Турция ни нападне да не мислиш че ще си мръднат малкият пръст да ни защитят. Ще наблюдаваме как ще защитават Армения от Азербайджан и Турция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 42 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Гадно ли ти е, че ви махнаха потурите и феса, поне ибрик не ти ли остана?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 43. 43 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  До коментар [#31] от "karabastun":

  Разбираш ти от масонство колкото свиня от кладенчова вода.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 44. 44 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  [quote#40:"Julian Mall"][/quote]

  Малко се пообразовай, а после пиши. Деня на независимостта на България обслужва интересите на една империя - Австро-Унгария. Фердинанд, който е свързан с тази империя й прави услуга с обявяването на независимостта на България. Всичко е съгласувано. На 22 септември България обявява независимост, а на следващия ден Босна и Херцеговина е анексирана от Австро-Унгария. А и освен това, Фердинанд от княз става цар. Никога след 1878 г. България не е била независима. А и едва ли има малка или по-голяма държава, която да е независима. Може би само най-големите и силните са такива, но и това е спорно. Само Робинзон Крузо е бил независим когато е бил сам на острова, но като идва Петкан и той не е независим.

 45. 45 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Честит истински национален празник на всички българи!
  —цитат от коментар 1 на Consumer


  От какво пък да сме независими?
  От Брюксел?
  От Уошингтън?

 46. 46 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#41] от "Julian Mall":

  Армения не беше ли в руския свят, не трябваше ли руснаците да я защитят от азерите? А ,...май в ОНД няма член 5 или има по скоро един член ,,всичко за човека, ама оня полуръст с монголоидните черти".

 47. 47 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2691 Любопитно

  До коментар [#45] от "Virgin":

  Изнервен си, да не получи мобилизационна призовка?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 48. 48 Профил на grj31571980
  grj31571980
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Текстът е писан, все едно обявяваме независимост от Русия. Толкова да ви е в главите тая страна не е полезно.

 49. 49 Профил на dilemma
  dilemma
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Надявам се проф.Дечев да почне да проявява същия патриотизъм и по отношение на циреите на македонизма, щото досега само ихтибар им е правел. Хич не му прави чест.

 50. 50 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#4] от "fcv251055839":

  Браво и благодаря! И да не ви пука за смрадливите редакционни минусчета -чрез тях оправдават съществуването си пред спонсора и съответно париците му.

 51. 51 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#44] от "fcv251055839":

  Ха ха, точно така!

 52. 52 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#36] от "Роси":

  Затова пък си имаме тебе, съкровище.....

 53. 53 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#16] от "abc":

  Какво пушите?

 54. 54 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#10] от "tacheaux":

  С Киртака ли? ,,Елаааатеее хиляди младежи....,,

 55. 55 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 6402 Неутрално

  До коментар [#38] от "Julian Mall":


  Да не е лъжа я?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK