"Трябва да има ясни реакции срещу действията на Костадинов"

"Такъв популист се спира с мълчание и с изолация. Но за това трябва зрелост. "Гилдията" не издържа теста."

© Велко Ангелов

"Такъв популист се спира с мълчание и с изолация. Но за това трябва зрелост. "Гилдията" не издържа теста."По повод скандала, предизвикан от Костадин Костадинов от "Възраждане" в БТА днес, при който партийният лидер се опита да изгони от залата за пресконференции репортер на "Дневник", публикуваме коментари на журналисти и политически наблюдатели в социалните мрежи.


Анна Цолова, журналист:


Костадин Костадинов поискал да бъдат изгонени журналистите от "Дневник" от пресконференцията му. Нямало да говори пред тях.
Какво следва? Може би окончателната забрана на журналистите, които задават въпроси, помнят и в този ред на мисли задават логични и критични въпроси. Окончателна забрана на журналистите, които не се държат като фенове, на когото трябва?


В същото време се оказа, че същият Костадинов е имал най-много ефирно време в трите национални телевизии. Оказа се, че е изрекъл и най-много неистини по време на тези интервюта. И очевидно е оставен да го прави без никаква журналистическа проверка на фактите. Справката е на платформата "Лъжеш ли?".


Да припомним, че същата медия е силно недолюбвана и от ДПС.


Мария Спирова, редактор:


На собствената си пресконференция днес Костадинов изпадна в истерия при вида на няколко репортери, които не го обслужват като стюардеси и го сблъскват с истината за зловещия позор, в който съществува.


Подобно поведение е типично за един нисък клас мерзавци и измамници - те изпадат в атавистичен ужас от моменти, в които рискуват да бъдат разкрити. Защото съвестта, и да я стъпчеш, пак се надига и ти нашепва: "Ти си подлец, продажник и предател и тези хора *знаят* това."


Поддръжниците на "Възраждане" дори не могат да си представят в какъв напикаващ страх техния кумир живее живота си - страх го е и господарите му, и от последователите му, и противниците му, защото едните е излъгал, а другите не успява да излъже. Тъкмо затова денонощно се перчи и заплашва всеки, останал верен на принципите си, с лагери, Народен съд и въобще с бясна саморазправа.


Ако спреш да крещиш оглушителни заплахи, чуваш все оня глас, който ти нашепва: "Ти си подлец. Ти си продажник. Ти си предател. Можеш да измамиш мнозина, но не можеш да измамиш всички."Даниел Смилов, юрист:


Поведението на Костадинов - обидите и натискът върху медии - не е безобидно. Трябва да има ясни реакции срещу действията му от политическите партии, държавните институции (включително президента), публичните медии и журналистическата гилдия.


Ако няма такава реакция, политическите лумпени и фашизоиди ще се почустват свободни да решават кой може и кой не може да говори, как медиите да си вършат работата. Става дума за свободата на словото, не за бръщолевенето на поредния политически клоун.Тома Белев, политик:


Да отбележа, че издънката на К. Костадинов днес да гони журналисти от пресконференция си е чист национал-социализъм.


Жалко за родителите и учителите му.


Веселин Желев, журналист:


Костадин Костадинов днес пак спечели. Той направи скандал в БТА и медиите пищно го отразиха. Чрез възмутените им дописки посланията Костадинови стигнаха там, където иначе никога не биха били чути.


Лидерът на "Възраждане" не прави шоуто си за тези, които никога не биха гласували за него. Те не го интересуват. Той го прави за твърдите си привърженици и за онези разочаровани от всичко и всички чужди избиратели, които се чудят дали пък да не му дадат гласа си на следващите избори. А те могат да бъдат съвсем скоро.


Следователно, отразявайки подробно путинистките послания на Костадинов (например за обявяване на някои медии за чуждестранни агенти) българските свободни и плуралистични медии, може би несъзнателно и със сигурност съвсем безплатно участват в неговата перманентна предизборна кампания. Кампания на политик, който не крие намерението си да им отнеме свободата с инструменти, вече изпитани в страни като Русия и Унгария. Нищо чудно при скорошен парламентарен вот "Възраждане" да утрои резултата си, който досега само удвои. С любезното съдействие на възмутените от него медии.


Такъв популист не се спира с участие в скандалите му и с гръмогласна и праведна критика. Те само увеличават неговата видимост и подхранват разказа му. Той се храни от скандала и колкото повече опоненти вкара в него, колкото повече шум вдигне, толкова по-добре.


Такъв популист се спира с мълчание и с изолация. Но за това трябва зрелост. Включително медийна. Имаме да зреем, колеги.Фани Давидова, юрист:


Сега уважаеми дами и господа, ако има професионална журналистическа общност, няма да мълчите (само да отбележа, че простото съобщаване на случилото се в новините НЕ Е ПОЗИЦИЯ), а ще изразите отношението си към подобни фасони, като спрете да каните Костадинов по студията, ще спрете да отразявате "Възраждане" и да им давате трибуна от всичките си видове медии. Докато същите не се извинят публично и не ПОМОЛЯТ отново да бъдат отразявани.


Вместо след фасона му вие да станете като един и да напуснете залата за пресконференции, вие го гоните на излизане от БТА, блъскате се и врещите след него, молейки се да съобщи невероятните си умопостроения. Това е жалка, жалка история. Да го каните от тук насетне и да го отразявате е още по-жалка. За това не го правете. Слагайте по една табела "Тук трябваше да бъде представител на "Възраждане" и не ги канете. Поне докато не се извинят.


Докато продължавате да не показвате и молекула колегиална солидарност ни в страната, ни в чужбина, ще дойде и вашият ред на цензура и унижение, уви...Радослав Бимбалов, рекламист:


Проблемът не е, че Костадинов иска да гони медии, а че не се случва обратното. Този политикантроп не е изпълзял изпод щанда на демокрацията ни съвсем случайно. Неговият образ беше граден постепенно и упорито, именно с употребата на медиите. Дори не ме интересува дали го правят с користна цел или просто да създават грозен шум и съответно да трупат рейтинг.


Грозният факт е, че давайки свобода на тези индивиди, медиите официализират и създават ехо на грозни, брутални лъжи.


Медиите сами създават чудовищата, които ги заплашват.Миролюба Бенатова, журналист:


Сцената с Костадинов потвърди отдавна известното - журналистите в България не се подкрепят, нямат самочувствие и позволяват унижения. Журналистите са и палачи, и жертви.


Мълчанието е трайно. Не е за първи път. Нека никой не е изненадан. И изобщо не вярвам, че ще има каквито и да било последствия. Просто "гилдията" не издържа стрес теста.


Дарина Сарелска, журналист:


Като не става с "нахранете журналистите", следва "изгонете журналистите".


До всички не-изгонени ми е съобщението: спомнете си Борисов. Той така започна- с противопоставяне. Ще говори на едни, ще се сърди на други. После обратното. Накрая всички станахте "мисирки". Не последва нищо. И досега му се смеете на смешките. А репортери с опит са разказвали как на остър въпрос срещу силен на деня "гилдията" реагира срещу питащия. Не питаният! Колегите. "Защо го ядосваш, сега ще си тръгне", казвали.


Така де! Защото да сме конкуренти някак стана по-важно от това да сме журналисти.


Сега пак си помислете искате ли да оставите "Дневник" да са "лошите", а вие "добрите". Толкова ли ви е важен тоя синхрон, за който се биете по стълбите, че да се откажете от професията си.


Пак си помислете. Ако някога се обедините може и да спрат да ни владеят, чрез разделяне. Евентуално. Ако не - дръжте си микрофончетата. Докато не изгонят и вас.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK