"Подарък" за Путин от Швеция – и истински подарък – уви, от Украйна

Посланието на Нобеловия комитет към света е ясно, но то съдържа и специално за Путин: в уж-твоята Русия и твоята по договор "съюзна държава" Беларус има достойни човеци – и те са толкова по-достойни, колкото по-отричат диктатурата, твоята и на твоята пионка Лукашенка.

© Nobelprize.org

Посланието на Нобеловия комитет към света е ясно, но то съдържа и специално за Путин: в уж-твоята Русия и твоята по договор "съюзна държава" Беларус има достойни човеци – и те са толкова по-достойни, колкото по-отричат диктатурата, твоята и на твоята пионка Лукашенка.Явно Нобеловият комитет тази година даде наградата си за мир, воден от логиката "който се бори против подпалвачите на война, той се бори за мир" - защото я даде на организацията "Мемориал" от Русия, на Александър Бяляцки от Беларус и на Центъра за граждански свободи от Украйна.


Аз не зная дали наградените са по предимство борци за мир, защото ги зная като прекрасни борци за човешки права. И имам късмета да познавам лично неколцина безстрашни хора от "Мемориал" и Алес Бяляцки от Беларус.


• "Мемориал" - мисля, че тяхната саможертвена работа беше най-действена през Чеченските войни. Но и след войните, диктаторска Чечня е една от най-безправните части на диктатоска Русия. И думата "саможертва" може да се стори преувелиечние само на незнаещия: Наталия Естемирова, председател на "Мемориал" в Чечня, с която през 2006 се срещнахме в московския "Мемориал", през 2007 бе разбойнически отвлечена от дома си и захвърлена застреляна край пътя от кръволоците на Кадиров. А през 2018, Оюб Титиев, който бе поел нейния опасен за живота пост, бе държан година и половина в затвора и освободен само заради международния натиск - след като кадировците пред очите му поставят наркотик в колата, тутакси го "откриват" и "законно" го осъждат.
• С Алес Бяляцки работих от 2002 до 2011 година, когато се занимавах с Беларус. Той е човек с правозащитен талант, рядко явление. през 2011 година копоите на Лукашенка го нарочиха и осъдиха по изфабрикувано дело на 4 и половина години затвор и конфискация на имуществото! И тук международният натиск помогна, но не твърде: пуснаха го след 3 години. Бях сигурен, че са предрешили да го затворят (и не само аз, разбира се), и неколкократно го убеждавах да емигрира, вместо да гние вътре - със здравето не беше добре. Отказа - по принципиални съображения. Безпримерен човек! Не знам друг такъв! И не знам кога ще си получи наградата, защото Лукашенка пак го тикна в затвора...


Посланието на Нобеловия комитет към света е ясно, но то съдържа и специално за Путин: в уж-твоята Русия и твоята по договор "съюзна държава" Беларус има достойни човеци - и те са толкова по-достойни, колкото по-отричат диктатурата, твоята и на твоята пионка Лукашенка.


И на този фон - фалшивият тон в реакцията от Украйна. Излязъл, слава Богу, не от президента Зеленски - но все пак от неговия съветник Подоляк. Който по случая намери да каже не друго, а:


"Нобеловият комитет очебодно има интересно разбиране за думата "мир", след като Нобеловата награда за мир я получават представители на две страни, нападнали трета."


Неговата Украйна, също наградена чрез своя "представител" (ако следваме разбирането на Подоляк) му разваля обвинителската схема, затова просто не я споменава.


Подоляк е написал и публикавал (не му се е "изплъзнало из устата") една обида към Нобеловия комитет - но и към всички хора с макар тонинко здрав разум и разбиране. Тълкуването му е елементарно погрешно. От друга страна, можем да го разберем: той е човек явно недопреборил се със официалната съветската култура. Защото в нея всички са не себе си, не са индивиди - а само "представители" на някакъв колектив. И поради това именно тази култура наложи на времето т. нар. "класово-партиен подход" - който се дешифрира като "не е важно кой си, а от какъв сой си" и е една от разпространените и в днешна България форми на расизъм.


"Всички руснаци са генетично увредени!" - това сме го чували и чели, нали? Тук прозира и "само мъртвият руснак е добър руснак"- израз, който също сме срещали с разнообразни замествания, според конкретния расист.


При това, тук насреща му не е плахото "Ама все пак нали може да има и добри хора сред тях?" Защото става дума не за предполагаеми, а за действителни хора - един мъж и две групи мъже е жени, с имена и биографии, скрупульозно проучени от световноуважавана институция - и обявени пред цял свят за изключително добри хора.


Към тази оценка тук днес добавям и личното си свидетелство, за достоверността на което се подписвам: Д. Кюранов


П. П. Давам си сметка, на какво напрежение трябва да издържа Подоляк всеки Божи ден. Друг път не е правил така, вероятно няма да се повтори. Но не мога да не помисля: този туит е истински подарък от Подоляк за Путин. А нали, ако можеше, Подоляк щеше да му изпрати нещо съвсем друго - и много по-истинско!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK