Ключовият втори мандат

Неистовият стремеж на Бойко Борисов да бъде "амнистиран" може и трябва да бъде използван във втория мандат.

© Лили Тоушек

Неистовият стремеж на Бойко Борисов да бъде "амнистиран" може и трябва да бъде използван във втория мандат.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Скандалът с присъствието на Митрофанова в първия парламентарен ден има много аспекти.


На първо място, той за пореден път демонстрира мащаба на завладяната държава. "Администрацията на парламента предлага да бъде поканена Митрофанова" звучи като волеизявление на самата Митрофанова. Да напомня, че от редиците на тази администрация беше рекрутиран ценен кадър на "Има такъв народ" (ИТН) - партията, с чиято безценна помощ бяха провалени три парламента, а държавата потъва в политически хаос.
На второ място, от този "инцидент" става болезнено ясно, че единствените автентични евроатлантически партии у нас са само "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната" ((ПП). А ГЕРБ са атлантици само и когато Борисов реши. Предвид ловния сезон за атлантици за първия мандат е вероятно все пак с гласовете на ГЕРБ Митрафонова да не "открие" парламента.


На трето място, неистовият стремеж на Бойко Борисов да бъде "амнистиран" може и трябва да бъде използван от ПП и ДБ във втория мандат.


Според мен, ако това не стане - вероятността да имаме проруско правителство в третия мандат нараства. За това говорят ласкавите думи на Борисов за "Възраждане" - които като прокси на ГЕРБ може да сложат златния пръст за такова правителство. Но дори "Възраждане" да не го направи, БСП би го направила - защото Нинова най-малко иска избори, а и е в лют спор с "Възраждане" кой да бъде лицето на руските интереси у нас.


Такова правителство ще продължи политиката на Радев, бланкетно против войната, а на практика удобно за Русия. И ще ограничи възможностите на ДБ и ПП за някакъв успех на следващите избори, начиная с връщането на бюлетините.


Четвърто, за да няма в преносен смисъл Митрофанова в парламента всеки ден, най-добрият вариант за мен е програмно правителство до местните избори с експерти и политици като експерти, подкрепено в пленарна зала от ПП, ДБ и ГЕРБ. Премиер трябва да бъде авторитетна фигура от гражданската общност или политик от ПП или ДБ, като Даниел Лорер или Велизар Шаламанов.


Задачите, заради които си заслужава:


(1) Оръжия за Украйна и вкарването на ГЕРБ по принуда в сделки срещу Путин


(2) Осигуряване на засилено присъствие на НАТО у нас, разграждане на руските агентурни мрежи с помощта на западните партньори. Казусът "Лукойл" да се разреши с изолирането на компанията от нашата политика.


(3) Избор на нов ВСС за освобождаване на главния прокурор. Проучване на възможността за закриване на този пост, ако не може да бъде избрана авторитетна фигура. Нов състав на КПКОНПИ.


(4) Смяна на ръководствата на всички служби с офицери, лоялни на нашата геополитическа ориентация и с капацитет за реформиране на службите.


(5) Управление на текущите кризи през зимата.


(6) Подготовка за влизане в еврозоната от 1.1.2024 г.


Ако не стане - поне ще е ясно на всички, че заради ГЕРБ, а не Промяната не е възможен кабинет.


Но трябва да се опита.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK