Чужденците, които идват да работят в България

България не само губи работна ръка, но и привлича.

© Юлия Лазарова

България не само губи работна ръка, но и привлича."Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсят мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


България не само губи работна ръка, но и привлича такава. Нетният резултат може да е значително в полза на излизащите от страната, но феноменът на хората от трети страни (извън Европейския съюз), които искат да работят в България, е, меко казано, любопитен.


Както се оказва от статистическата справка на "Капитал", страната има притегателна сила за работници от т.нар. "Станове" - Киргизстан и Узбекистан, наред с Турция, Украйна, Русия и дори далечна Куба.
Тазседмичният брой на "Гласът на Капитал" обръща внимание на вноса на работна ръка в страната, а гост на водещия Йоан Запрянов е Вера Денизова, икономически редактор в "Капитал".


Денизова разказва за най-интересните ъгли на нишовата тенденция на пазара на труда, при която в повечето случаи става дума за нискоквалифициран труд, нужен в сферите на хотелиерството, ресторантьорството и други.


В случая на сините карти обаче България се стреми да привлича висококвалифицирани софтуерни специалисти. Тези процеси взимат много време, свързани са с тежки процеси на документация и на практика имат една малка минииндустрия около себе си.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK