Време е да направите, а не да имитирате реформата в съдебната власт

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Глас в пустиня!

 2. 2 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Весело

  Глас в пустиня!
  —цитат от коментар 1 на petrapetra


  Машините за гласуване – начини за космическа злоупотреба
  Димитър СтояновДимитър Стоянов
  май 1, 2022
  Най-четена, Статия
  „Старият стиснат е, никакви кинти не дава –

  в гъза му не можеш прокара космически лъч!“

  Студентска песен, неизвестен автор

  Машинното гласуване не може да гарантира честността на изборите! Сигурни сме в тази теза, тъй като надмине ли бройката на избирателните бюра или секции 1, с всяка следваща рискът дори от случайни грешки расте експоненциално, какво остава за злонамерения опит за подправяне. В този смисъл няма такова нещо – предмет, система или модел, което да гарантира 100-процентова честност на изборите. Това обаче естествено предизвиква въпроса – добре, а не е ли машинният вот по-честен от този с хартиени бюлетини?

  Около този въпрос у нас се води обществено-политическа полемика от около десетина години, горе-долу точно откакто Западна Европа окончателно се отказа от машинното гласуване. Дебатът беше особено изострен в краткия живот на 45-ото и 46-ото народни събрания, като тези парламенти, освен да въведат почти пълното и повсеместно гласуване с машини, друго всъщност не направиха. Наскоро обаче депутати от БСП, която иначе беше партия голяма радетелка на машинния вот, внесоха предложение да се върне възможността от едни от проведените през 2021 г. (простете, забравих вече кои точно) избори гласоподавателите сами да избират между машина и бюлетина. От друга страна, и както вече писахме наскоро, продължава все по усилено да битува слухът, че очакваната продължителност на живота на 47-ото Народно събрание също явно ще е късичка и все по-отчетливо намирисва на нови предсрочни избори наесен.

  Нека първо да кажем по-честни ли стават изборите, когато гласуването се осъществява чрез машини. Макар и не толкова категорично, намираме, че на този въпрос можем убедено да отговорим с „не“! И позицията си ще подкрепим с една любопитна история.

  През 2003 г. в Кралство Белгия се провеждат избори чрез гласуване с машини, като освен на устройството, вотът на всеки бива записван електронно и на индивидуална карта, която избирателят пуска, подобно на хартиените разписки у нас, в контролна изборна кутия. В една от секциите в Брюксел, столица не само на кралството, а туптящото сърце на самия Европейски съюз, бива регистриран любопитен резултат – машината твърди, че един от кандидатите е получил десетки пъти повече преференции, отколкото са гласовете, подадени за издигналата го партия. Извършено е преброяване чрез прочитане (отново с машина, разбира се) на контролните карти, което установява, че в паметта на машината са записани 4 096 преференции повече, отколкото са отбелязаните съгласно картите.

  Случаят предизвиква задълбочена проверка, която обаче не установява никакви грешки в софтуера. На практика разминаването не е обяснено с категорични научни доказателства и до днес, но основното предположение е за настъпила т.нар. „мека грешка“ в един от транзисторите на паметта на машината.

  Нека първо да обясним понятията. Компютър претърпява „мека“ грешка, когато нещо не сработи правилно, но това не води до състояние, в което машината бива безвъзвратно повредена. Пример за мека грешка е компютърът ви да забие, но след като го рестартирате, всичко да работи нормално. Компютрите са толкова склонни към меки грешки, че откакто ги има, а и до ден днешен всичките имат бутон, позволяващ физическото им рестартиране. На второ място – компютърната памет се състои от транзистори, като всеки от тях може да се намира само в две състояния – „включено“ и „изключено“. Транзисторът, който е „включен“ показва стойност единица, а който е „изключен“ е със стойност 0. Ето затова компютрите са „цифрови“, защото превръщат всяка информация в цифри и по специално в две – нула или едно. А всеки един транзистор може да съхранява едно „парченце“ – една цифра, един бит информация.

  Тъй като числото 4 096 е равно на 2 на 12-а степен, то проверяващите брюкселския инцидент стигнали до заключението, че най-вероятно транзисторът на тринадесетия бит от частта на паметта на машината, предназначена да записва резултатите от преференциите на съответния кандидат, спонтанно е преминал от изключено във включено състояние, т.е. от показание 0 е преминал в показание 1, в резултат на което машината е прибавила 4 096 десетични гласа към преференциите на кандидата без такива гласове да са подавани. Много по-любопитна обаче е причината за настъпването на така установената мека грешка. Според учените машината е станала жертва на удар от космически лъч, който е предизвикал наелектризиране на транзистора и оттам – активирането му от позиция 0 в позиция 1.

  Всъщност влиянието на транзисторите от феномени в околната среда е добре известно в компютърната наука още от 70-те години на миналия век. Тогава учени от IBM установили меки грешки, настъпващи в резултат на радиоактивност на керамичното покритие на чиповете им. Оттам и феноменът с удари от космическо лъчение е повече от добре изследван, като всъщност дори има специални компютри, които са създадени именно, за да изследват честотата и вида на удрящите ги космически лъчи чрез следене на спонтанна активация на дадени транзистори в паметта им. Това е дало възможност на IBM да изчислят, че всеки 256 мегабайта оперативна памет претърпява по 1 удар от космически лъч месечно.

  Съгласно заданието на ЦИК за доставка, всяка от нашенските машини следва да има 4 пъти повече (1 гигабайт) памет. От тези данни, с минимални сметки бързо се стига до заключението, че 600 от общо 9-те хил. машини (или 1 от всеки 16), ще претърпи удари от космически лъч в рамките на един изборен ден. Памет от 1 гигабайт означава грубо над 8 милиарда транзистора, съответно вероятността да бъде ударен точно такъв, който записва изборния резултат, е нищожна. Но пък както казва една многоуважавана моя позната, има ли значение колко е малка вероятността от самолетна катастрофа, ако точно ти се случиш на злощастния 1-милионен полет? Апропо, има история и за самолет, който едва не катастрофирал, след като компютърът му бил ударен от космически лъч, така че аналогията е доста подходяща.

  Чувам как вече много от вас, драги читатели, негодуват – нали въпросът е кое гарантира по-честни избори: машинното или хартиеното гласуване? Та нима с хартиения вот не са възможни всякакви манипулации? Да, възможни са, но са очевидно много по-трудни. Примерът, който дадохме показва, че дори едно случайно, естествено и сравнително малко вероятно природно явление, може да „подправи“ резултатите. По-важното обаче – виждаме, че машините могат да бъдат манипулирани от разстояние. Представете си сега, ако някой иска да подправи резултатите нарочно и умишлено.Нима не може да бъде направено устройство, което от близко разстояние да има ефект, подобен на космическо лъчение? А защо не и много по-прецизно – способно да промени положението на точно определени транзистори, да ги активира или изключи. Всъщност в Нидерландия се отказват от машинното гласуване след като е експериментално доказано, че данните от машината могат да бъдат „прочетени“ от дистанция, т.е от разстояние може да бъдат локализирани кои точно транзистори съхраняват броят на гласовете и в какво положение (1 или 0) се намират. Оттам изнамирането на начин за активно въздействие, е просто въпрос на малко усилие от някой, имащ достатъчен интерес.

  И така, за да бъде подправен хартиеният вот, нужна е интелектуална манипулация на поне няколко десетки хиляди човешки същества. Хора, които трябва да бъдат убедени, да имат мотив и възможност, да проявят немалък кураж, а освен това и да направят каквото е необходимо правилно (т.е. и да са компетентни). При машинното гласуване всичко това може да бъде потенциално сведено до натискането на бутон на устройство, подобно на дистанционно за гараж. В крайна сметка човекът е създал машините за свое улеснение. Никак не е странно, че всичко, включително да бъдат създадени други машини, които да манипулират първите, е по-лесно.

  Доверието е иманентен компонент на демократичните системи. Затова рекордният спад в избирателната активност от изборите през ноември трябва да бъде разглеждан най-вече в светлината на основателното подозрение на избирателите в годността на машините да отразят и възпроизведат правилно, ще рече – честно, как всеки е гласувал. Оттук много конкретни въпроси могат и трябва да бъдат поставени, най-вече – грешка ли беше машинният вот? Но нека спрем до тук и да оставим журналистите да ги намислят и зададат по медиите – ах, тези медии!

  Последвайте ни във фейсбук:
  # демократична система# избори# изборна активност# манипулации# машинен вот# хартиена бюлетина
  Сподели:
  Default image
  Димитър Стоянов
  В гимназията и в първите години като студент Димитър Стоянов пише и публикува, основно във в. „Монитор”, коментари на политическа и правна тематика. През 2005 г. е избран за народен представител, през 2007 г. за евродепутат, а по-късно е преизбран като такъв. Междувременно завършва висше образование – специалност „Право“ в Софийския университет. Впоследствие излиза от политиката и през 2015-та г. полага клетва като адвокат от Софийската колегия, като и до днес работи на свободна практика по специалността си.

  яж бахур...
 3. 3 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Тъй като числото 4 096 е равно на 2 на 12-а степен, то проверяващите брюкселския инцидент стигнали до заключението

  ???

  яж бахур...
 4. 4 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хубаво е, че редакцията на "Дневник" дава трибуна на това изявление, само дето с Делян Пеевски, санкциониран по т.нар. "Закон Магнитски" не ги виждам ДПС-то с ДС-то в тях, как ще пристъпят към реална, а не про-форма правосъдна реформа.

 5. 5 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  53 Профил на kosa
  kosa
  Рейтинг: 379
  15:58, 07 ное 22
  Любопитно

  До коментар [#48] от "Моа Преател Тайпи":

  Прочетете долното ...
  Доста е интересно !!!

  https://ahtezimedii.com/2022/05/01/mashinite-za-glasuvane-nachini-za-kosmicheska-zloupotreba/

  яж бахур...
 6. 6 Профил на Кастор
  Кастор
  Рейтинг: 38 Неутрално

  До коментар [#2] от "Моа Преател Тайпи":

  Абе битове, митове, транзистори... Остави ги тези неща.

  Веднага може да се запушат устите на ГЕРБ и на БСП, ако пуснат сорс- кода публично. Ама не да ми извикаш по един човек от партия, и да му покажеш кода за 15 минути, ами наистина да го отворят.

  Обаче се опъват като магарета на мост.

  Следва въпросът- защо толкова го крият този код?

  А- и да не ми излизат с ала-бали, че бил на Сиела, и частна фирма, и т.н..
  Спокойно можеха (и още могат!)- да обявят като условие в поръчката- кодът се предава на държавата, а тя го пуска- публично. И Сиели- Миели щяха пак да се навият, щото кой бяга от толкова кинти.

  А ако и държавата го няма този код, а разчитаме на честната дума на някаква частна фирма- това вече граничи с престъпление!

  И е съвсем логично- след като толкова усърдно се крие този код- да събуди съмнения.

  Та- накратко:

  Къде е кодът? Ще го отворят ли? Искаме да видим и кодовете, ползвани досега!

 7. 7 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  не разбах, последно, що у белгийско са обарнал един бит? IBM ного ли страдаха?

  яж бахур...
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1411 Разстроено

  Абе сичко е точно. Ако нЕкой е искАл реформи до сега щеше да ги е напрАвИл. Просто така им харесва, НА ВСИЧКИ.

 9. 9 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  в гъза му не можеш прокара космически лъч!
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  държа да вметна, туй го знайм от

  53 Профил на kosa
  kosa
  Рейтинг: 379
  15:58, 07 ное 22
  Любопитно

  До коментар [#48] от "Моа Преател Тайпи":

  Прочетете долното ...
  Доста е интересно !!!

  https://ahtezimedii.com/2022/05/01/mashinite-za-glasuvane-nachini-za-kosmicheska-zloupotreba/

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/11/07/4412444_izsledvane_niama_priaka_vruzka_mejdu_mashinniia_vot_i/comments

  не инак

  яж бахур...
 10. 10 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Crashes, Cosmic Rays and Kernel Panic - Computerphile
  https://www.youtube.com/watch?v=nr9auoHtvzM

  яж бахур...
 11. 11 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#4] от "save_knforest":

  В момента се извършва тих, комунистически преврат под ръководството на Митрофанова и Румен Радев. Очевидно е добре обмислен, внимателно планиран и гешефтурата е силно необходима на превратаджиите такава, каквато е. Само слепите и глухите не го забелязват.

 12. 12 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  Тъй като числото 4 096 е равно на 2 на 12-а степен
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  Error Detection and Flipping the Bits - Computerphile
  https://www.youtube.com/watch?v=-15nx57tbfc

  яж бахур...
 13. 13 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  През 2003 г. в Кралство Белгия се провеждат избори чрез гласуване с машини, като освен на устройството, вотът на всеки бива записван електронно и на индивидуална карта, която избирателят пуска, подобно на хартиените разписки у нас, в контролна изборна кутия. В една от секциите в Брюксел, столица не само на кралството, а туптящото сърце на самия Европейски съюз, бива регистриран любопитен резултат – машината твърди, че един от кандидатите е получил десетки пъти повече преференции, отколкото са гласовете, подадени за издигналата го партия. Извършено е преброяване чрез прочитане (отново с машина, разбира се) на контролните карти, което установява, че в паметта на машината са записани 4 096 преференции повече, отколкото са отбелязаните съгласно картите.
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  некой сажнож знай ли за ко иде реч че гробарската история е леко по-различна?

  яж бахур...
 14. 14 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  пак да питам, освен боклуци-ГЕРБ?

  яж бахур...
 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Значи според Дневник реформи било да се промени ТЕКСТ в законите!!! Немам думи!

 16. 16 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Огромна вина за състояние на съдебната система има и промотирания от Правосъдие за всеки Лозан Панов, който чрез ВСС назначи на ключови длъжности съдии със съмнителен морал и професионални качества! Защо нито една медия не иска да направи интервю с Лозан Панов или самият той се е скрил при угоените паяци?

 17. 17 Профил на Прост ГЕРБав в коалиция с израждане и ДПеефскиС
  Прост ГЕРБав в коалиция с израждане и ДПеефскиС
  Рейтинг: 1123 Весело

  Ние простите ГЕРБави и лично нашият вожд, МУТРАТА от СИк не сме съгласни с това, цитирам: Няма да приемем никакви опити за подмяна на темите в този дебат, за симулиране на реформи под диктовката на главния прокурор, ВСС или някои партии, поддържащи досега неизменно статуквото в съдебната власт и система, нито нови "исторически компромиси" или опити за безкрайно отлагане на дебата и решенията след него!

  На всички е ясно, че ние ГЕРБавите , заедно с ДпС ( с пеефски в средата) изградихме една стройна система за" евро развитие", основана на споделянето на евро и атлантически ценности.
  Без защита от прокуратурата тая ево-система не може да работи и съответно, нашите чекмеждета остават празни - няма да има евро ценности нито за къщи в БарЦелона, нито за тераси, нито за мезонети с асансьори. С една дума - без тая нежна прокуратура, дето "не си го причинява", няма никакво ГЕРБаво "евро-развитие".
  Затуй не ни търсете нас за такива реформи.
  Гарантирано от ГЕРБ и лично от СИКаджийската мутра.
  Толкоз.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 18. 18 Профил на Прост ГЕРБав в коалиция с израждане и ДПеефскиС
  Прост ГЕРБав в коалиция с израждане и ДПеефскиС
  Рейтинг: 1123 Весело

  До коментар [#4] от "save_knforest":

  Ний ГЕРБавите, като най-стариъе партньори на ДпС (вий знаете, п-то е за пееффски) знаем, че никакви истински реформи не ги вълнуват.
  Точно както и нас.

  Нашият зор (на майчин език казано) сега е да докопаме МИЛИАРДИТЕ евро ценности от фонда за възстановяване (тука пРезидента много ни улеснява), без да правим НИЩО от нужното за промяна.
  Точно както правим откакто Мутрата от СИК стана кмет.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 19. 19 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Разстроено

  До коментар [#18] от "Прост ГЕРБав в коалиция с израждане и ДПеефскиС":

  а така, боклук-ГЕРБ, ко сажноз станало у белгиа???


  Тъй като числото 4 096 е равно на 2 на 12-а степен
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  яж бахур...
 20. 20 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Разстроено

  Ето затова компютрите са „цифрови“, защото превръщат всяка информация в цифри и по специално в две – нула или едно.
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  яж бахур...
 21. 21 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Разстроено

  Много по-любопитна обаче е причината за настъпването на така установената мека грешка. Според учените машината е станала жертва на удар от космически лъч, който е предизвикал наелектризиране на транзистора и оттам – активирането му от позиция 0 в позиция 1.
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  яж бахур...
 22. 22 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  отпадане на длъжността главен прокурор
  ********
  Това изисква ВНС.

  ДБ #ВЪРНЕТЕПАРИТЕБЕ 🇷🇺🚢🚶🤬
 23. 23 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално
 24. 24 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  в гъза му не можеш прокара космически лъч!
  —цитат от коментар 2 на Моа Преател Тайпи


  https://youtu.be/AaZ_RSt0KP8?t=150

  яж бахур...
 25. 25 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Разстроено

  отпадане на длъжността главен прокурор********Това изисква ВНС.
  —цитат от коментар 22 на The Polite Moose


  The Most Important Algorithm Of All Time
  https://www.youtube.com/watch?v=nmgFG7PUHfo

  туй нема опжто с фотките на Барисич

  яж бахур...
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  "Немам думи!"

  Не само думи нЕмаш!

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5266 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС никога няма да се съгласят на всеобхватна съдебна реформа, защото това би означавало Борисов и Доган да отидат в затвора! А и не само те!

 28. 28 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 3197 Разстроено

  Веднага може да се запушат устите на ГЕРБ и на БСП, ако пуснат сорс- кода публично
  —цитат от коментар 6 на Кастор


  тука Мишо Константинов и ИО ше изтръпнат, че и на мен ми е нитересно що си сменяха отворените данни много след изборите?

  яж бахур...
 29. 29 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#4] от "save_knforest":

  Нас в Бг какво ни касае закона "Магнитски" ?!

 30. 30 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#27] от "vassilun":

  Василке всеобхватната съдебна реформа означава Про100 Киро в пандиза.Първото му действие, като политик беше престъпление и ако работеше съдебната система вече щеше да е при бай Ставри

 31. 31 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Никаква реформа не може да има защото тези, които трябва уж да реформират, самите те не са реформирани !!!
  Тоест, все едно да дадем на вълка на реформира стадото.
  Ама нали точно той е причината да няма спокойствие и ред в стадото.
  Статията е талашизирана до безобразие.
  Това обижда читателите.
  Вече не е 1990 г. и хората да се лъжат.

  Истината рано или късно излиза наяве.
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 6362 Неутрално

  ГЕРБ и ДПС никога няма да се съгласят на всеобхватна съдебна реформа, защото това би означавало Борисов и Доган да отидат в затвора! А и не само те!
  —цитат от коментар 27 на vassilun


  Може и ти да ги последваш.

  Мьi не простим. Мьi не забудем. Мьi накажем каждого, кто совершил зверства на Этой войне, на нашей зeмле. Найдем каждую сволочь, которая стреляла по нашим городам, по нашим людях, кoторая бомбила нашу землю, которая запускала ракетьi, которая давала приказ и нажимала на пуск. Вам не будет ни одного тихого места на Этой земле, кроме могильi. В. Зеленский.
 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Малко писва на човек да чете дивотиите на т.н. "Моа приятел..."
  Иначе теста не е лош, но към момента реализацията на тези и други смислени предложеия е невъзможно.
  Да се надяваме, че и на нас, хората живеещи тук е крайно време да свършим една много "тежка" работа. Да помислим преди да гласуваме, а не след това да дращим дивотии.

 34. 34 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  "Адвокат" плаче за съдебна реформа??
  С 8 хилки джобни пари?
  Пак празни приказки .

 35. 35 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  "Пазете правото и от закона", бе казал един страхотен човек....

  Едно от последните изпълнения, може би и последното, на един човек, един от най-великите в цялата човешка история, въобще: https://www.youtube.com/watch?v=rxxHvW0oNpU&ab_channel=Olympics
 36. 36 Профил на iri45702208
  iri45702208
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Благодаря за тази статия и този призив. Нека родината ни вече да се освободи от робството на безправието!

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7937 Неутрално

  До коментар [#2] от "Моа Преател Тайпи":

  Не съм чела по-големи глупости. Във всички сфери се работи с компютри, но виждате ли, само при гласуването могат да настанат невиждани фалшификации.

 38. 38 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Пак грантаджии!

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#2] от "Моа Преател Тайпи":Не съм чела по-големи глупости. Във всички сфери се работи с компютри, но виждате ли, само при гласуването могат да настанат невиждани фалшификации.
  —цитат от коментар 37 на Роси  До коментар [#37] от "Роси":

  Машинното гласуване е ХАРТИЕНО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK