Има ли лекарство срещу "хартиената коалиция"

Организираната съпротива е единственото лекарство срещу изборната стахановщина.

© Юлия Лазарова

Организираната съпротива е единственото лекарство срещу изборната стахановщина.Коментарът е от профила на автора във фейсбук.


Денонощният устрем за угодни на хартиената коалиция изборни правила си има своята желязна логика.


Изборите са последния останал начин нещо да се промени в страната.
Първо Статуквото си взе съдебната система. Чрез прокуратурата се обезопасяват делата на "нашите" политици, чрез Върховния административен съд (ВАС) - застрашаващите актове на "чуждата" изпълнителна власт. А ако идва опасност от парламента - чрез президента и Конституционния съд (КС) - се блокират и неговите актове.


След това се превзеха медиите. Ключовите медии се контролират чрез зависимости (примерно, получаване или отнемане на лиценз на оператор) или чрез директно назначение на удобен кадър, който Съветът за електронни медии (СЕМ) да пази.


Трето, обезопасяват се службите. Законите за отделните служби са направени така, че премиерът предлага, но президентът може да откаже всяка промяна, т.е има право на вето. А самият президент чрез стария си служебен премиер сам си предложи и одобри свои хора, начело на службите. Които на практика работят за него и могат да ампутират или саботират дейността на всяко правителство. Което да припомним - вече е ограничено и от ВАС, а неговото евентуално парламентарно мнозинство - от КС, които могат да атакуват всеки техен акт.


Така единственото останало поле за маневри е постигането на парламентарно мнозинство в избори.


И затова денонощно сега се работи да не се допусне опасно за Статуквото мнозинство.


Организираната съпротива е единственото лекарство срещу изборната стахановщина. Мобилизацията на наблюдатели, проверители, членове на секционните и районните избирателни комиси - СИК и РИК.


И най-вече: задължително трябва да се търси помощта на ЕС, ЕК и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Която изпрати над 200 наблюдатели на изборите в Унгария през април.


А на база нейния и други доклади за мащабни измами, ЕС започна - само три седмици след изборите - процедура срещу Унгария за ограничаване на нейните права като член на ЕС и замрази нейните фондове. Които - вече знаем и у нас - са единствено важни за хартиената коалиция.


Какво предприеха "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - четете тук.
Какво нареди на депутатите си Бойко Борисов - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK