Ясно е, че между президента и ГЕРБ има координация за избори през март

"Кохортата около мен - всички, които се ангажират с национална сигурност, са завършили американски академии, аз две даже. А вашата кохорта, вашите съветници - съветски академии, и ви вредят в много отношения, а вие сте сериозна партия", заяви президентът.

"Кохортата около мен - всички, които се ангажират с национална сигурност, са завършили американски академии, аз две даже. А вашата кохорта, вашите съветници - съветски академии, и ви вредят в много отношения, а вие сте сериозна партия", заяви президентът.Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник". Поводът е днешната среща в президентството на държавния глава Румен Радев с ръководството на "Демократична България". Продължилият над 40 минути разговор премина основно в словесни сблъсъци за позицията на България за войната в Украйна, изпращането на военна помощ за нападнатата от Русия страна и превъоръжаването на армията.


Eдно от нещата, които стават пределно ясни от консултацията между президента Радев и "Демократична България" (ДБ) днес, е че между него и ГЕРБ има координация за парламентарни избори през март. Това споразумение - гласно или негласно - действа, докато ГЕРБ не заявят, че ще правят правителство. Към момента те явно НЕ СА ЗАЯВИЛИ такова намерение, въпреки приказките на Бойщо Борисов за 100-процентната му убеденост, че ще има кабинет. Затова и Радев проточва консултациите.


Друга част от споразумението явно е, че междувременно ще тече театро за съвместно дискредитиране на ДБ и "Продължаваме промяната" (ПП) от страна на ГЕРБ и президента.
Едната линия на дискредитация е споделена и тя върви по "Газпром" забежките и на двамата партньори - например, веднага и ГЕРБ, и говорители около президентството взеха едно към едно да тиражират гледната точка на "Газпром" по арбитража им с финландския оператор в Стокхолм и да обвиняват правителството "Петков", че не е плащало за газа в рубли. Другата линия е разделна и беше демонстрирана от поведението на Радев спрямо ДБ днес. Опитите му да атакува ДБ за позициите по отношение на Украйна, изпращането на оръжие и т.н. бяха обаче доста нелепи и всъщност подчертаха слабостите на собствената му амбивалентна политика.


Изводът е, че и ГЕРБ, и президентът явно приемат, че в този парламент няма да има правителство. А възможност за това всъщност има: една коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП с мандата на "Български възход" е съвсем постижима. Заради тяснопартийни сметки (особено на ГЕРБ), страната пак и напълно безотоговорно ще бъде тласната към нови избори, пети поред, които могат да ни вкарат напролет с голяма вероятност в абсолютно същата ситуация като сегашната.


Та въпросите са:


1) Защо ГЕРБ предпочита да продължи още служебното правителство на Радев, вместо да състави редовно?


2) Защо не се водят реални преговори за правителство с партии като ДПС, "Българск възход" и БСП, които или искат да участват безусловно, или са готови на преговори?


3) Докога ще продължава безвкусният театър, че уж ГЕРБ искат управление с ПП и ДБ? Защо не се предлага нищо конкретно нито като формат на разговори по трудни теми (корупция), нито по състав, програма, формула на управление, ако такова намерение изобщо има?


4) Защо президентът Радев играе (и то изглежда с удоволствие) в този театър като гостуващ актьор?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK