Апел за спасение на Народния театър

"Обръщаме се към всички институции и личности, от които зависи съществуването на националния ни театър, да предприемат неотложни мерки за неговото спасяване!", призовават Албена Колева и Валери Йорданов.

© Анелия Николова

"Обръщаме се към всички институции и личности, от които зависи съществуването на националния ни театър, да предприемат неотложни мерки за неговото спасяване!", призовават Албена Колева и Валери Йорданов."Дневник" препубликува от профила на актрисата Албена Колева апела й, отправен заедно с колегата й Валери Йорданов, по повод конфликта в Народния театър. Заради него вече подадоха оставки главният драматург Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев.


Историята накратко: Велислава Кръстева - дългогодишен пиар на ДПС и бивш депутат, от лятото е директор "Връзки с обществеността" на Народния театър "Иван Вазов", По същото време се завърна като главен режисьор и Александър Морфов. И двамата бяха поканени от новия директор на театъра Васил Василев, който беше заместник-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски. На същия пост тогава беше и Кръстева. По покана на Василев през лятото бяха назначени също Гърдев и Карабашлиев.


На изборите на 2 октомври Кръстева придружи до избирателната урна почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това възмути Морфов и той надраска вратата й в театъра, като я обвини в липса на морал и политическа пропаганда. Кръстева пък го обвини в тормоз.
Директорът на театъра подаде жалба в полицията за повреждане на имущество и даде да се разбере, че няма да уволни пиара си. Той беше изслушан миналата седмица в парламентарната комисия по култура и защити Кръстева, като заяви, че тя никога не е давала израз на своите политически възгледи или партийната си принадлежност. В коментар по БНР малко по-късно Карабашлиев заяви, че атмосферата в театъра вече е отровена. В неделя с коментар за конфликта се включи и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: "Като си депесар, да те изселят на Марс ли?", защити Кръстева той.


В момента по случая текат две проверки: вътрешна в театъра и външна - от министерството на културата.


През март т. г. господин Васил Василев беше избран за директор на Народния театър "Иван Вазов". В неговата концепция беше залегнала и идеята за връщане в театъра на режисьора Александър Морфов и неговите емблематични спектакли, които повече от пет години не се играеха на наша сцена по неясни причини, но които винаги са пълнили салоните и радвали публиката.


Това намерение на Васил Василев изигра решаваща роля при неговото избиране за директор. Но той въдвори в театъра и нова администрация, която сякаш му стана по-скъпа. Оказа се, че с назначаването на госпожа Велислава Кръстева за заместник директор и PR в театъра рязко се промени творческата атмосфера. При липсата на Закон за театъра новоназначеният директор и неговата заместничка управляват, позовавайки се дословно на Трудовия кодекс, който в голяма степен е неприложим за творческите институции и регулира основно дейността на администрацията.


А театърът може без всеки от нас
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Госпожа Кръстева не е работила в театър и неусетно започна да прокарва взаимоотношения, които много бързо доведоха до оставки на творци и уволнения на ценен сценичен персонал. Директорът Василев, незнайно защо, поддържаше нейните действия. И още - оказа се, че госпожа Кръстева е действащ член и активист на политическа партия, който с демонстративното си участие в политически заявки и рекламни кадри на парламентарните избори, поставя театъра в неясна и сякаш натрапена политическа позиция.


Последвалата реакция на главния режисьор Александър Морфов, колкото и да е крайна, беше продиктувана от желанието му да въстанови творческата атмосфера и взаимоотношения в Народния театър, които за по-малко от шест месеца след встъпването в длъжност на новата администрация, бяха неусетно разрушени.


Затова се обръщаме към всички институции и личности, от които зависи съществуването на националния ни театър, да предприемат неотложни мерки за неговото спасяване!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK