"Дали това не въвлече в играта и българската мафия": германски медии за Ружа Игнатова

"Дали това не въвлече в играта и българската мафия": германски медии за Ружа Игнатова

© Надежда Чипева, КапиталТекстът е препубликуван от "Дойче веле".


Българката Ружа Игнатова е в списъка на най-издирваните от ФБР престъпници - това припомнят две публикации в големи германски вестници. Поводът е набиращият популярност документален филм на нашия колега Йохан фон Мирбах, посветен на Ружа Игнатова.


Под заглавие "Бизнесът с надеждата" вестник "Райнише пост" пише: "Тя има милиарди - и сякаш потъна вдън земя. Редом с убийци, наркобарони и банкови обирджии Ружа Игнатова е в списъка на ФБР с най-издирваните престъпници. Жената, която се самонарече "криптокралица" и изгради пирамида върху дигиталната валута на име OneCoin, е завлякла инвеститорите навярно с поне 4 милиарда долара."


Ключова фигура в OneCoin: Властите в София казваха на Ружа Игнатова кога е безопасно да се върне
Ключова фигура в OneCoin: Властите в София казваха на Ружа Игнатова кога е безопасно да се върне
"Една история за победата на алчността над морала"


Изданието отбелязва още, че само в Германия около 60 000 души са повярвали в криптовалутата, а по цял свят броят им надхвърля 3 милиона. Докато в Лондон Игнатова харчи по 100 000 паунда на ден за шопинг, в Уганда едно семейство губи всичките си пари, научаваме от филма на германския разследващ журналист. Пред неговия микрофон един от адвокатите на пострадалите казва, че бизнесът на българската е бил "да продава надежди".


Уанкойн: Жената, която измами света
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Изчезналата криптокралица
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

В публикация по същата тема авторитетният "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) препраща към актуалния скандал около "криптокраля" Сам Банкман-Фрайд и неговата борса за криптовалути FTX. Авторът на статията задава закономерния въпрос дали Банкман-Фрайд просто си e направил зле сметката, или пък обратното - сметката му е била тъкмо да измами.


"Поуката за всеки наивен инвеститор гласи: внимавайте много, вместо сляпо да се доверявате, търсейки дивиденти или сигурно пристанище за собствения капитал. Още повече, че мнозинството хора не разбират как функционират блокчейн-валутите. Струва си да се поучим от грешките от миналото", отбелязва вестникът и на свой ред също припомня историята на Ружа Игнатова - така, както е разказана в документалния филм на Йохан фон Мирбах. "Това е една история за победата на алчността над разума и морала, а Ружа Игнатова носи отговорност за един от най-крупните финансови скандали в историята", обобщава авторката Урсула Шеер.


Системата на "д-р Ружа"


В края на нейната статия четем: "Многостепенният маркетинг превърна инвеститорите в подизпълнители в една система с измислени обменни курсове. Система, която се рекламираше на масови мероприятия с "д-р Ружа" на сцената, наподобяващи на някаква смесица от поп-концерт и евангелистка литургия. От притока на капитали печелеха единствено хората на върха на пирамидата. Всички други останаха на сухо", пише авторката и продължава:


"По някое време Ружа Игнатова дори вече не знаеше какво да си прави парите. Тя инвестираше в недвижими имоти и започна да изгражда мрежа от фирми фантоми по цял свят. Дали пък това не въвлече в играта и българската мафия? Убита ли беше Ружа Игнатова? Или все още живее под масивна охрана някъде в Дубай, където беше седалището на OneCoin?


Документалният филм не дава отговор на тези въпроси. Но затова пък показва как лъскавият блясък може да изпълни с фалшиво съдържание една конструкция от лъжи, която в крайна сметка все пак рухна. А че измамата "OneCoin" продължава и без Ружа Игнатова, под други имена и в ръцете на други хора - това е още едно от посланията на тази невероятна история."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK