Манипулиране на резултата с хартиени бюлетини по познати схеми

Ето какво става в една софийска секция от Факултета по време на местни избори през годините:

© Георги Кожухаров

Ето какво става в една софийска секция от Факултета по време на местни избори през годините:Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Основната причина да се иска връщането на хартиената бюлетина е желанието за манипулиране на резултата с нея по познати схеми. Като пример, ето какво става в една софийска секция от Факултета по време на местни избори през годините. И това е софийска секция - да не говорим за отдалечени краища на страната.


Обърнете внимание на недействителните бюлетини, които на моменти надминават 50%. Така е в много подобни секции, като вариацията е между 0% невалидни в някои години и 70% в други. Също така има систематичност при победителите, които в рамките на страната в подобни секции са ГЕРБ и ДПС:
"...секция № 254611062, Факултета. На изборите през 2007 година избирателите са 750 души, от тях гласувалите са 362, а недействителните гласове са повече от половината гласували или 195 невалидни бюлетини. Очевиден е печелившият кандидат за кмет Бойко Борисов със 114 гласа, а Мартин Заимов е подкрепен от 10 души...


Четири години по-късно в същата секция избирателите са се увеличили до 810, от които 333 са упражнили своето гражданско право. Недействителни гласове -115. От всички гласували 74 са пуснали своя глас в полза на кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, а 52 души са подкрепили Георги Кадиев, който е кандидат на левицата. За общинска листа са гласували 331 избиратели, а недействителните бюлетини са значително по-малко, или 31. Победител е партия ДРОМ със 188 гласа, а Коалиция Евро София е получила второто място със 75 гласували.


Същата секция през 2015 година избирателите по списък са 948, от които гласували са едва 139 души. Отново е висок броят на недействителните гласове - 51. Кандидатът на ГЕРБ получава 70 гласа, а Андрей Георгиев, издигнат от ДПС, е получил 9 гласа. Точно 139 са гласували и с бюлетина за общински съветници, но недействителни са 58 от всички подадени бюлетини. От общият брой на получени действителни гласове в конкретната секция 54 са за листата на партия ГЕРБ, а 12 за ДПС.


Последните проведени местни избори през 2019 г. избирателите са 910, а упражнилите своя глас 292. От всички гласували 207 са подкрепили досегашният кмет Йорданка Фандъкова, а едва 10 са гласували за Мая Манолова. На проведения втори тур само седмица по-късно избирателите вече са 905, а 340 от тях са се мотивирали да отидат до избирателната урна, 49 са недействителните бюлетини. Отново се повтаря високият резултат на кандидата на ГЕРБ, той печели 256 гласа, 24 избиратели са подкрепили независимия кандидат Мая Манолова. По отношение не гласуването за общинска листа, резултатите доста приличат на тези за кмет, а именно 292 гласували, от които 160 са подкрепили ГЕРБ, а 8 ДПС."


Б. а. Текстът е от дисертация, по която се работи в момента. Данните от секциите са публично достъпни. Обобщенията и изводите са мои и не обвързват дисертанта по никакъв начин.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK