Свърши търпението на гражданите за завода за отпадъци на Гайтански

Гражданското сдружение "Ти решаваш" ще организира протести и ще заведе съдебни дела заради демагогстващите и бездействащи публични институции.

© Дневник

Гражданското сдружение "Ти решаваш" ще организира протести и ще заведе съдебни дела заради демагогстващите и бездействащи публични институции."Дневник" публикува позиция на гражданското сдружение "Ти решаваш". То беше учредено, за да защитава интереса на хората във Великотърновска област по важни казуси, най-драматичният от които е намерението на "Петрургия" ООД за изграждане на завод за каменна вата и инсталация за горене на битови отпадъци в павликенското село Върбовка. Ако проектът бъде осъществен, това ще е най-големият инсинератор в Европа, който трябва да изгаря по 1344 тона отпадъци на денонощие, или над 400 хил. тона на година.


Инвестицията се прокарва през местната власт в момент, в който Европейският съюз има строг план за въглеродонеутрална икономика до 2050 г. и изисква от държавите рециклиране и драстично намаляване на отпадъците. Инсталация с размери като планираната ще предизвика мащабно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предупредиха от гражданско сдружение "Ти решаваш", което събра над 20 000 подписа от местното население против проекта на "Петрургия".


Заглавието е на "Дневник".
През изминалата година гражданско сдружение "Ти решаваш" написа и изпрати множество писма до Общинския съвет в Павликени, областния управител на Велико Търново, Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) Велико Търново, омбудсмана, президента, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и всички министри.


Успя с част от изброените да проведе редица срещи във връзка с инвестиционното намерение за "Изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на производството, сграден фонд и площадки за находище "Върбовка", с. Върбовка, община Павликени, област Велико Търново", с възложител "Петрургия" ООД на Румен Гайтански.


Последваха две "съвпадения" от 21.11.2022 г., а именно Заповед на директора на РИОСВ Велико Търново за отмяна на Експертния екологичен съвет и Определение №340 на Административния съд във Велико Търново.


Въпросното определение се отнася до жалба на предишния областен управител на област Велико Търново против Решение № ВТ-04-ЕО/2021 за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка на "Изменение на СПУП по решение на МС № 975 от 22.11.2012 г. за концесия с НКР №D-00650, за добив на подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 2 от Закона за подземните богатства - неметални полезни изкопаеми - индустриални минерали (базалти), представляващи изключителна държавна собственост, от находище "Върбовка", разположено в землището на с. Върбовка, община Павликени, област Велико Търново", издадено от директора на РИОСВ- Велико Търново.


В случая имаме две инвестиционни намерения на "Петрургия" ООД, те са свързани помежду си, но са различни по своята същност и протичат, като две отделни процедури - първото е за добива на базалти, а второто е за преработката на базалтите в каменна вата, за което ще се използва енергия, получена от изгарянето на отпадъци.


Изводът, който действията и бездействията оставят в нас гражданите, е, че сезираните институции, начело с кмета на Община Павликени, нямат волята да признаят демагогията, от която са обладани. "Ти решаваш" ще организира и проведе колкото, когато и където трябва протести, и ще заведе колкото трябва съдебни дела!


В социалните мрежи, използвани от гражданите на Община Павликени, през последните дни се забелязва засилване на призиви за граждански протести организиране за дълги съдебни битки и очакване от "инициативния комитет" да ги поведе по тази път! Търпението на гражданите свърши и ние ще се възползваме от основните ни права за живот в здравословна и благоприятна околна среда със всички средства, позволени от закона.


Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят
Добрата европейска практика е да се рециклират отпадъците, а не да се горят

Едни от основните цели на "Ти Решаваш" са именно следните: да развива и утвърждава устойчиво гражданското общество и да създава по-благоприятни условия за живот, като насърчава гражданите за активно участие в местното самоуправление и държавната власт, за да създаде местни и държавни институции, които са слуга на обществото и осигуряват свобода, сигурност и справедливост, функционират с грижа за бъдещето и имат екологична функционалност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK