Обществената нечувствителност по темата за насилието също е насилие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Обществената нечувствителност по темата за цензурата също е цензура.
  Но на вестника това му е безразлично.
  Друго е по-важно.

  Истината рано или късно излиза наяве.
 2. 2 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 2162 Весело

  Грант даден - грант приет....

  В тези статии винаги трябва и да се споменава, че представители на един етнос, който е

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 3. 3 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#2] от "Св Св Нелсън Мандела и брат му":

  5% от населението, извършва 95% от случаите на домашно насилие и 99% от тези на педофилия, но това е политнекоректно, а и не се плаща ;-)

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 4. 4 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1544 Любопитно

  Интересно защо лонзунгите са на английски при условие, че индивидите упражняващи подобно насилие имат проблем и с четенето на Български ????

  По цяла Европа има процедура в случай на домашно насилие, при която ПОЛИЦИЯТА!!!! при подаден СИГНАЛ!!! извежа насилника и му се налага ограничителна заповед за 24 ч. докато се разработят останалите институции!

  Протеста трябва да е за работещи съдебна система и полиция!

 5. 5 Профил на ceg22697604
  ceg22697604
  Рейтинг: 37 Неутрално

  О гледайте си работата, сексисти. Вие сте нечувствителните. 82.3% от жертвите на насилие в България са мъже, но вие и думата не може да отворите за това.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Homicide_statistics_by_gender

  Тези 17% получават 100% от обществено внимание, за останалите не ви пука, после твърдите. че е "насилие" това, че усилието да се опазят хората не е още концентрирано към само един пол. Феминисти като Мария са срам за идеята за равенство.

 6. 6 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Тоя плакат от снимката "Smash the Patriarchy" интересно какво общо има с темата за насилието.
  Нали вече има квоти за жени по бордовете на директорите, а полицаи, пожарникари, водопроводчици, зидари, теракотаджии, ел техници, миньори, все са мъже.

  Събрали се шепа НПО квачки, дето за 2лв не са се трудили през живота си, ползват благата създадени от мъжете и ще ми "мачкат патриархата".
  Това е толкова гнусно, че не знам как тези хора се гледат в огледалото сутрин".

 7. 7 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 429 Разстроено

  Голяма част от жените в България трябва просто да си сменят чипа. Не може да се хващаш със завършени ботури и простаци и да очакваш нещо друго. Българката има патологично влечение към примитивни но с изразена мачовщина индивиди и резонно си пати от акъла. Същото е в почти цяла Латинска Америка, бивша Югославия и СССР. Не е българският мъж в мнозинството си насилник, малцинството насилници имат голяма привлекателност за мнозинството жени.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 8. 8 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Разбирам, че може би се иска някакво законодателство, което дори при малко посегателство над жена така да се задейства, че да преобърне живота на насилника. Да стане голямо обществено табу, да се наказва дори непропорционално.

  Разбира се, и тази система може да се отиграе - ако едно насинено око е цената на това да разбиеш до основи нечий живот и да попадне под големите шамари на закона и обществото, това може да е добра сделка за някои жени. Всяко абсолютизиране и нулева толерантност води проблеми след себе си.

  И в крайна сметка жената също е свободен, разумен човек. Знае се за възможността за насилие - една част криминална, друга част поради мизогиния. Да, има мъже, дето са набрали на майка си или на женския колектив в училището, или на някоя, дето ги е разкарала гадно и искат да си отмъсят на всяка жена.

  Но няма как обществото да разпъне чадър над всички жени и те изобщо да не поемат отговорност как живеят и да не се оказват в такива ситуации.

 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 3023 Весело

  Обществената нечувствителност по темата за насилието също е насилие
  ***************************************************************

  Следващата фаза в това обвинително мислене можа да гласи: "Липсата на насилие също е насилие!".
  Тръпнем в очакване кога ще се случи!

  Мараба, С-ДС доносници!
 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Дори в БГ обществото има доста инструменти при домашно или други видове насилие от мъж към жена. Но това, което активистките искат е именно обществото да им свърши работата и да реагира.

  Ами не, реагираш си сама, според интелекта, самоуважението и най-вече какво е научено от семейната среда. Защото отношението към насилие - това се вижда още от примера в ранните години.

  Училището също може да направи доста, да каже кое не е ОК, кое не се търпи. Да даде идеята, че няма нужда да страдаш и да мълчиш, има си инструменти.

 11. 11 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  Интересно защо лонзунгите са на английски при условие, че индивидите упражняващи подобно насилие имат проблем и с четенето на Български ????По цяла Европа има процедура в случай на домашно насилие, при която ПОЛИЦИЯТА!!!! при подаден СИГНАЛ!!! извежа насилника и му се налага ограничителна заповед за 24 ч. докато се разработят останалите институции!Протеста трябва да е за работещи съдебна система и полиция!
  —цитат от коментар 4 на Quo Vadis?


  То е лесно да се каже, ама на практика не е баш така. Добре, идва полиция и го извежда /задържа/ за 24 часа. А после какво става с него? Къде ще го настанят. Защото хем още не е осъден, хем не може да стои повече в ареста.
  2. Ако имотът е само негов, какво правим тогава, как ще го лишиш от достъп до негова собственост.
  3. Ако се окаже, че жената си измисля и вече човека е дискредитиран и с нарушени права за дълго време, какво правим? Хич не са редки тези случаи.
  Домашното насилие не е с нищо по- различно от общото насилие. НК в тази част е добре направен. При средна и тежка телесна повреда е регламентирано какво се прави. При лека също. Ако жената е насилвана и продължава да живее все още с насилника, мисля че проблемът не може да и го реши полиция или съд. Тя самата е проблем за себе си. Да не говорим пък, че има и жени тормозещи мъжете си, макар и по един асиметричен начин, но не по- малко жесток от шамара.

 12. 12 Профил на aiv441115305
  aiv441115305
  Рейтинг: 80

  Настървението, подигравките или безразличието към жертвите на насилие е недопустимо! Присъединявам се към тезата на Мария - трябва смирение и доброта. Всички дето пишат глупости, да се поставят за момент на мястото на жертвите. Ами ако става въпрос за детето ви?! Тази лошотия се разлива навсякъде в обществото: към жертвите на домашно ( и не само) насилие, към бягащите от война, човешките права на малцинствата, агресията по пътищата... Просто е страшно че децата ни са свидетели на всичко това и ние сме ок с това

 13. 13 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  "Те вкараха инцидента в сферата на приложната домашна криминология и центърът на дебата взе да се измества и размива в предположения, забелване на очи, дори грозни подхвърляния и намеци.

  Ами ето затова не се е осмелила досега! И ето затова няма да назове име! Защото ще я изядат и разнесат, но няма да я защитят."

  До авторката с чужда фамилия - ако беше споделила случая където и когато му е мястото, никой нищо нямаше да каже. Подобни изчаквания може би имат основания при домашно насили, но някой си да те удари пред много хора и ти да си траеш е неразбираемо. Всичко клони към тезата, че си е премълчала за да не си компрометира кариерата. Обществото ли е виновно за това?

 14. 14 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Тоя плакат от снимката "Smash the Patriarchy" интересно какво общо има с темата за насилието.Нали вече има квоти за жени по бордовете на директорите, а полицаи, пожарникари, водопроводчици, зидари, теракотаджии, ел техници, миньори, все са мъже.Събрали се шепа НПО квачки, дето за 2лв не са се трудили през живота си, ползват благата създадени от мъжете и ще ми "мачкат патриархата".Това е толкова гнусно, че не знам как тези хора се гледат в огледалото сутрин".
  —цитат от коментар 6 на Тангра


  Тези надписи няма да изчезнат, докато мъжете не бъдат скопени, облечени в розово, натикани в ъгъла да хленчат тихичко и сложени на електрически каишки. И това при презумпцията, че радикалния феминизъм ще остане в сегашния си вид, което хич не ми се вярва

 15. 15 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Обществената нечувствителност по темата за насилието също е насилие***************************************************************Следващата фаза в това обвинително мислене можа да гласи: "Липсата на насилие също е насилие!".Тръпнем в очакване кога ще се случи!
  —цитат от коментар 9 на Манчо


  Наистина това обобщава всичко в статията най-точно. И да си знаете - демонстрирайте чувствителност по темата. Сиреч носете розови тениски и гледайте виновно в земята, когато сте на протеста. Иначе сте насилници.
  Много интересно се връзва с хомопропагандата, където ти казват, че ако не участваш активно в защитата на правата им (да ходиш на гей паради със знаме в задника?), значи си хомофоб. Човек би си помислил, че от едно и също място им идват парите, опа, идеите

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Има голям парадокс в насилието над жени. От една страна жената е супер якият гърл бос, оправна и печена. Ако трябва - ще писне до небесата заради "микроагресия", ще мине в Керън режим за неправилно паркирал, абе изобщо някои не се барат.

  И в същото време е напълно неспособна да реагира, ако някой я мачка психически у дома, не тръгва да си търси правата. Няма и план, нито прави проверка. Не слуша и по-старите и препатили - гледам вече нови поколения жени, овъртолени в едни и същи ситуации. Щото всичко си знае и е too cool for school. И после - ама що обществото не мисли вместо мен и не ме измъква...

  След толкова феминизъм, очаквам поне да имат някакъв план и да си проверяват хората, а не да се хвърлиш на врата на мутреещ или силовак и после да се чудиш що така стана...

 17. 17 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Аз не разбирам какъв е този истеричен плач на Мойсе, та на всяко второ изречение слага удивителни. Сякаш сме били там всички вкупом, и сме му викали "Давай, удри още!". Къде точно е вината на обществото, че не ми е ясно? Не виждам никой тук да защитава насилието. По-скоро се виждат упреци към жертвата, че си е мълчала. В крайна сметка като не искаш сама да си помогнеш, няма как и другите да ти помогнат. И няма как те да са ти виновни за това. Може би това е най-големия проблем - че жертвата иска да прехвърли вината за собствената си безотговорност върху другите. Е няма да стане

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#17] от "barter1":

  Аз съм жена и това е типичен женски подход "сърби, боли, драго ми е". Жените са свръхсоциални същества, затова не са свикнали просто да действат прагматично - всяко действие трябва да има измерима, положителна полза по скалата "престиж и социално приемане". Не е просто да се измъкне от насилник, ами трябва и да спечели дивидент в социума от това.

  А реално на хората не им пука - оправяй се както знаеш, ако искаш нещо директно и прагматично, ОК. Но обществото, колкото и да натиска, няма да укроти някои индивиди, няма да ти сервира на тепсия лошо момче, което обаче с теб е кротък. Научаваш си урока, слушаш баба си, правиш разлика между стабилните мъже и невротичните наперени петлета и така...всъщност си личи, но жените са много добри в това да си затварят очите и да рационализират избора си. Но сигурно 99% са видели знаците.

 19. 19 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 990 Неутрално

  сега една съди тръмп, че бил я изнасилил през 1990 г. в съблекалня на магазин. когато не можа да го докаже, сега го съди, че не си е признал и така е уронил доброто ѝ име...
  та тука същото: защо не е подала оплакване? ама щели да я разкъсат? Не, разцкщъсвят я, че си е мълчала 5 години и сега рони крокодилски сълзи.

 20. 20 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 943 Весело

  Обществената нечувствителност по темата за цензурата също е цензура.Но на вестника това му е безразлично.Друго е по-важно.
  —цитат от коментар 1 на Мариана Кълвачева


  Право в 10-та на Св. Прокопii

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4562 Неутрално

  В последните дни няколко публицистични текста тук ме убеждават, че трябва да плащам на няколко НПО, за да ме комплексират.
  Няма ка да се съглася.
  Жената, с която живея, е достатъчно образована и с достатъчно опит да си вади сама хляба. Значи е икономически независима от мен и нищо не я задържа, освен решението да живеем заедно. Никога не съм и посягал, но съм и благодарен, че не е от тези, дето мърморят по цял ден. Тя знае, че излишният шум претоварва мъжа и затова се караме веднъж на две години, пак за глупости, разбира се.
  Хайде сравнете с комплексарските семейства и онези от малцинствата, където единият не млъква, а другият безотговорно замахва!
  И не прехвърляйте проблема от болната глава на здравата. Тези НПО, които уж защитават жените, защитават малцинствата, при които домашното насилие е традиция.
  Но тези малцинства рядко плащат данъци, от които да се финансира НПО.
  Излиза, че искат да плащам на накадърни лекари да ме лекуват от болест, каквато нямам.

  Еретик
 22. 22 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Мен пък в училище няколко пъти са ме били по-големите от мен ученици и ми взимаха стотинките за закуска.
  Беше ме страх да казвам на другарките за това тогава - така че дали мога сега, 40+ години по-късно, да искам от прокуратурата да повдигне обвинения срещу някогашните ми насилници? Още повече, че сега вече са пълнолетни и могат да понесат и по-тежки наказания?

  Това по повдигнатия в публикацията въпрос за... ДАВНОСТТА - има или няма такава.

  Всяка комуналка - бункер, всеки москвич - крепост...
 23. 23 Профил на Преkрояваме Парцалите
  Преkрояваме Парцалите
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Това президентшата

  на демократичния президент г-н Панов ли е.

  Онзи, дето демократите му пуснаха динена кора ли, подмениха го с Радев

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . . . . . . . . .... 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. ......................................................................... 20-03-22 - Бойко Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван.............................. 21-03-23 - Кирил Петков: За мен е просто умопомрачаващо как може прокуратурата дори да не направи досъдебно производство заради изнесеното от Васил Божков...........................................................
 24. 24 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 150 Неутрално

  Нечувствителност, сериозно ли?

  Я отидете малко по дискотеките и баровете да видите "мацките" по какви "батки" се прехласват. Много добре виждат как се държат.

  Ако са толкова тъпи патки, че да си мислят, че точно и специално с тях ще са добри, пък шамари ще раздват само на другите.
  90% от мъжете се отнасят добре с жените и при взаимно уважение проблеми няма.

  Тези, които протестират (както се вижда, една шепа) са мега тъпи първо да се захващат с криминални типове или такива със сериозни психични отклонения и след това са още по-тъпи да стоят при тях след като ги понашляпват.

  Една позната мъжът я бие и посяга и да я души, но не си тръгва защото го прави САМО когато пиел. А той пие редовно.
  Аз питам - защо този мъж има приятелка, защо има жена която би стояла при такъв?

 25. 25 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3401 Неутрално

  Чуваемост ще има, когато започнете да говорите за насилие по принцип, не само за това над жените, както и да признаете, че насилието не е само физическо. Докато се правите на улави - без мен!

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  Авторката - на всяка манджа мерудия.
  От президентските избори до насилието.
  Утре ще даде мнение и за ядрената енергетика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK