"Борисов умело прехвърли топката в полето на противника"

"Кандидатурата на проф. Николай Габровски е изненадваща, но и сериозна. От гледна точка на политиката обаче това е случаен човек."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Кандидатурата на проф. Николай Габровски е изненадваща, но и сериозна. От гледна точка на политиката обаче това е случаен човек."Неврохирургът и заместник-директор на "Пирогов" проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер. Днес той получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на кабинет. Той има седмица да състави кабинет и да търси подкрепа за него. Засега партиите, които и до този момент са заявявали, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ, потвърждават, че запазват досегашните си позиции.


"Дневник" публикува коментари за кандидата на ГЕРБ от "Дойче веле", БНР и фейсбук.


"Политиката живее от разединението": Кой е Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ за премиер
"Политиката живее от разединението": Кой е Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ за премиер


Емилия Милчева, журналист:
Ако кабинетът на ГЕРБ-СДС получи подкрепа, това би било помилването на Борисов след протести, скандали с чекмеджета, пълни с пачки с по 500 евро и златни кюлчета, разкрития за натъпкани в сакове милиони, предназначени за магистрала "Хемус" и така нататък.


Номинацията на проф. Габровски показва, че ГЕРБ ще се опитат да съставят правителство, макар и с ограничен срок на действие, което да бъде одобрено. Фактът, че техният кандидат-премиер не е действащ политик, не е член на ГЕРБ и никога не се е занимавал с политика, го потвърждава.


"Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене и конфронтацията и да е по-близо до експертното и професионализма, за да може България по-лесно да мине през този труден исторически момент, в който се намирам", каза проф. Габровски при получаването на мандата от президента. Това ще затрудни партиите, отказали авансово подкрепа на ГЕРБ, да обяснят политическите решения на избирателите си, без да изглеждат като виновници.


За Бойко Борисов оправданието би било лесно: (пак) бихме на избори, получихме мандат, отказах се, за да не ги дразня, в името на стабилността на държавата проявихме отговорност и съставихме правителство, отхвърлиха го. Следователно кой е виновният?

С номинацията на известния неврохирург ГЕРБ отдалечава партиите и от политическото говорене и поляризацията по темата за Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Нали трябва да се спасява България от кризите?!

Номинацията на неврохирурга, спасил много човешки животи със сложни и тежки операции, показва, че Борисов умело прехвърли топката в полето на останалите партии. Следващите ходове и политически решения са техни.
Илиян Василев, бивш посланик в Русия:


Понятието "експерт" в очите на Борисов звучи твърде условно, защото за да оцениш качествата на някой експерт, трябва сам да си експерт. Когато Борисов ви каже, че някой е експерт, се ориентирайте по собствената му експертиза и самооценка, че по-добър от него няма. Не ке се роди.


Това е поредното признание, че ГЕРБ е бламирана политическа партия, която е неспособна да изпълни със съдържание политическото си предназначение да управлява. Но партия, която иска да управлява зад кадър, зад кулисите, с потьомкински кабинет, да ползва облагите на властта, но без да поема отговорност за това. Със сигурност ще предложат своята поредна версия за "дрийм тийм" - можем само да правим догадки, но през цялото време ще се правят на ударени, не сме ние, експертите са. Дори знам репликата на Борисов - "като не искате мен".


Друг е въпросът защо професионалисти перат имиджа на ГЕРБ, но за това е нужен личен морал и преценка. Изискванията към премиер и изобщо публичния управленец са на светлинни години над уменията на неврохирург, пък и бил той добър и шеф на клиника или болнично заведение.

Всеки експерт, който се съгласи да бъде член на този експертен кабинет, прави саможертва. Ще попитате защо? Сто процента ви гарантирам е че срещу някакви ползи или облаги - минали, текущи или бъдещи. Преди години можеше да се очаква, че някой наивен и морален професионалист би могъл да се жертва "за ползу роду", но днес всеки знае кой е Борисов. ГЕРБ и неговият лидер си остават токсични, дори и през проксита.


В свят, в който по-добър от Борисов няма, комплексът на гербаджиите спрямо харвардците, може да има само един отговор - хора с титли. Той и Борисов е академик, доктор, инж. генерал-лейтенат - всичко се купува в неговия свят.


Като си сложи екип на Меси, не става Меси.


Силно препоръчвам другите партии и коментаторите да се отнесат към професор Габровски като към "посредниците" - Плевнелиев и Паси. Те няма какво да говорят с него - а с ГЕРБ, ако изобщо ще говорят.


Иначе ще се забавляваме през следващата седмица с тотален пиар на дрийм тийма - академици, популярни лица, изобщо всичко, което може да изпере имиджа на Борисов. Или по-скоро се надява, че може да го изпере.


Цитат на деня: България си има Меси и това съм аз
Цитат на деня: България си има Меси и това съм аз
Христо Панчугов, политолог:


Кандидатурата на проф. Николай Габровски е изненадваща, но и сериозна. От гледна точка на политиката обаче това е случаен човек. Той не е бил в ситуация да взема политически решения, да създава политическо доверие между толкова разделени в позициите си политически формации.

Който и човек да беше поставен в тази ситуация, щеше да има големи затруднения. Не е ясно дали може да бъде генерирана политическа подкрепа. Но проф. Николай Габровски може и да се окаже и успешен политически ход.

Българската политика е докарана до ръба на противопоставянето и тя не може да понесе повече конфликти. Невъзможността да се подходи отговорно към процеса на съставяне на управление ще направи заложник всеки човек, който влезе в идеята за този кабинет на малцинството. Заложник на политически интереси. Необходима е саможертва в такава ситуация.
Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK