Войната на Путин срещу Украйна разкри истинската същност на ГЕРБ-ДПС-БСП

Очевидният вариант е при получаване на втория мандат ПП и ДБ да кажат на ГЕРБ: "Нали искате да ви възприемат като евроатлантици, а не като балкански разбойници и слуги на Путин?"

© Юлия Лазарова

Очевидният вариант е при получаване на втория мандат ПП и ДБ да кажат на ГЕРБ: "Нали искате да ви възприемат като евроатлантици, а не като балкански разбойници и слуги на Путин?"Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Не е лесно в днешния свят да останеш закътан от ветровете в някаква своя си уютна провинцийка. Именно това обаче се опитват да правят повечето българи и поне три-четвърти от техния т.нар. политически елит. Живеят и действат, усилено и напук, все едно в Европа не бушува война.


А тя бушува. И като всяка голяма война, нейните ветрове проникват навсякъде. Всичко обръщат, всичко разместват, издухват излишното и оголват дотогава скритото. Никой не остава необърнат и неоголен. Това е причината българската политика да е вече изоморфна на войната в Украина. Ретроградите правят онова, което правят Путин и путинци. Нормалните правят онова, което правят украинците.
Престанаха да прикриват намеренията си


Прочетена от този ъгъл, политиката в България от последните седмици престава да бъде необяснима. Напротив - напълно обяснима е. Ветровете на войната са преподредили и обърнали всичко, издухали са излишното и оголили главното.


Едно от нещата, които руснаците правят напоследък, е да престанат да лъжат и да прикриват своите намерения. Свърши времето, когато за всеки открит в освободени територии труп на цивилен скачаха: "Боливудска постановка! Труповете мърдат!". Приемат спокойно и дори с известна гордост новината за всеки новооткрит масов гроб или душегубка, специално оборудвана за мъчение и убиване на цивилни. Престанаха да твърдят, че не били удряли цивилни обекти. Напротив - гордеят се, че с бомбардирането на трафопостове и жилищни блокове ще принудят украинците да се съгласят на преговори.


Някои ТВ-пропагандатори се гордеят дори със самия факт на бомбардировките. Както наскоро сподели една възторжена путинистка по руска телевизия: "Гледам, как падат нашите ракети и бомби върху украинските градове. Та това е прекрасна гледка! Прекрасна! Иска ми се да стана на крака и да ръкопляскам, като на добър спектакъл и да викам Бис! Още!".


По аналогичен начин и горе-долу по същото време ГЕРБ-ДПС-БСП престанаха да прикриват своите намерения. В началото беше: "Ама бюджет да правим Ама закони да гласуваме за Плана за устойчивост Ама на хората да помагаме...".


ГЕРБ-ДПС-БСП: Страхът, че ще се разпаднат на прах
ГЕРБ-ДПС-БСП: Страхът, че ще се разпаднат на прах


В рамките на няколко часа всичко това се оказа забравено, точно както руското "труповете мърдат". И бе заместено с откровената заявка: "Премахваме всякакво машинно гласуване, защото искаме всичко да е на хартия и да се брои, както (ни) трябва!".


Могат да бъдат накарани да забуксуват


Разбира се, за да хващат подобни откровения дикиш, противникът трябва да бъде сведен до положението на не-човек. Руснаците плавно минаха от обявяването на украинците за "бандеровци" и "нацисти" към огласяването им като "сатанисти, седнали в Киев на трона адов". У нас, в дискурса на ГЕРБ-ДПС-БСП проевропейските политици преминаха от позицията "нищо не умеят" към "крадци и прелюбодейци", а тия дни - към "неизкъпани гей наркомани, малоумници и тук-там по един професор". Явно е, че след като според ГЕРБ-ДПС-БСП да си следвал в Харвард е позорящо обстоятелство, да си професор е също някакъв позор.


Русия: Една история на страна без история
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

По-нататък нещата се развиват подобно на войната в Украйна. Голямата сила ГЕРБ-ДПС-БСП трябваше да смачка по-малките "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) за часове. Не се получи за часове, тъй като ПП и ДБ се опънаха и бяха, както случаят с правителството на Зеленски в Украйна, подкрепени от общественото мнение.


Оттук нататък са налице условията за продължаващо повторение на ситуацията в Украйна. Голямата сила, зле организирана и следваща тактики отпреди век, може да бъде накарана да забуксува. И да започне да отстъпва. Малката сила, ПП и ДБ, представляваща 21-ви век, би могла да планира и осъществява контраатаки, избутващи голямата сила от вече заети позиции.


Тресат се от страх


Очевидният вариант е при получаване на втория мандат малката, но жилава сила, ПП и ДБ, да каже на основния играч в голямата сила, ГЕРБ: "Нали искате да ви възприемат като евроатлантици, а не като балкански разбойници и слуги на Путин? Подкрепяйте сега в парламента нашето евроатлантическо правителство, без да искате нищо. И да не забравяме, че Западът - нашите хора - е във война и ще гони неотстъпно всички политици, които някога някак са помогнали на Путин да подготви нахлуването в Украйна. Като например - направили са му газов поток, със собствени пари, заобикалящ Украйна".


И на терена в Украйна, и тук у нас, подобни стратегии работят по една много проста причина. И там, и тук голямата сила е сътрисана както от страх, така и от неразбирането, защо номера, даващи резултат до оня ден, вече не дават такива. За да бъде превърнат този страх в мащабно отстъпление, онова, което е необходимо, е малката, но перспективна сила, да има достатъчно самочувствие да си отиграе ходовете.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK