Най-накрая може би ще има анализ за бъдещата детска болница

В тежките месеци на локдаун в ранната пролет на 2020 г. заедно събирахме из цяла България подписи за Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", която първа постави на дневен ред нуждата от задълбочен анализ.

© За истинска детска болница

В тежките месеци на локдаун в ранната пролет на 2020 г. заедно събирахме из цяла България подписи за Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", която първа постави на дневен ред нуждата от задълбочен анализ."Дневник" публикува позицията на инициативната група "За истинска детска болница" от профила й във фейсбук. Заглавието е на "Дневник".


Вчера по инициатива на депутатите Кремена Кунева и Александър Симидчиев в парламента се проведе дискусия, посветена на анализа на нуждите, върху чийто фундамент следва да стъпи създаването на бъдещата детска болница.


Удовлетворени сме от демонстрираното единодушие, че България има нужда от детайлен прочит на проблемите в детското здравеопазване и визия за устойчивото им решаване, която да посочва ролята на Националната детска болница (НДБ), нейния обхват и перспективи за развитие.
Ще изпълним поетия от всички участници в срещата ангажимент да изпратим писмено предложенията си до организаторите на дискусията. От тяхна страна получихме уверението, че докладът от срещата ще бъде изпратен до Министерството на здравеопазването и представен на комисията по здравеопазването в парламента в най-кратък срок.


Подкрепяме мнението, че България няма опит в изготвянето на подобни анализи, и само би спечелила от привличането на международна експертиза в подкрепа на усилията на Министерството на здравеопазването, Националния статистически институт, Националния център по обществено здраве и анализа, Националната здравноосигурителна каса и други институции, които разполагат с ценни данни и аналитичен опит.
Настояваме политическата нестабилност да не бъде използвана за оправдание за взимане на прибързани решения или обратното - за бавене на важни процеси.


Разбираме и липсата на търпение, която пролича в изказванията на някои от участниците, включително това на председателя на здравната комисия доц. Антон Тонев. Той поиска от участниците в срещата примерен срок, в който болницата би могла да бъде готова.


Използваме случая да подчертаем, че ако някой има право да бъде нетърпелив, това сме гражданите и специалистите, които от години настояваме детската болница да се превърне в надполитически национален приоритет.


В тежките месеци на локдаун в ранната пролет на 2020 г. заедно събирахме из цяла България подписи за Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница", която първа постави на дневен ред нуждата от задълбочен анализ.


Припомняме исканията, които поставихме тогава:


1. Отмяна на обявената през юли 2019 г. обществена поръчка за довършване на строежа в Комплекса на Александровска болница.


2. Проучване и анализ на основните потребности на децата, техните родители и лекарите и медицинските специалисти, които предстои да работят в лечебното заведение.


3. Разработване на професионално, подробно задание в съответствие с международните стандарти за съвременна педиатрична болница с високи изисквания за качеството на сградата и гаранции за качеството на изпълнение, включително независим строителен надзор.


4. Избор на терен за строителство, който позволява изграждането на болница, отговаряща на съвременните изисквания за качествено лечение на деца и достъпност.


5. Осигуряване на обществен контрол и прозрачност чрез създаване на Обществен съвет за изграждане на Националната педиатрична болница, в който участват представители на професионалната общност (лекари, архитекти, медицински специалисти, инженери), журналисти, родители и граждани с ясни правила за участиеи роля на Обществения съвет.


6. Обявяване на открит международен конкурс за проектиране с прозрачна процедура за избор, ясни критерии, авторитетно жури, включващо както експерти, така и представители на Обществения съвет и осигуряване на детско участие.


7. Създаване на Пътна карта за управлението на Националната детска болница с участие на лекарската общност и Обществения съвет, на база на направения анализ на потребностите, включително планиране на работната сила, привличане и възможности за квалификация на медицинските специалисти и други професионалисти (психолози, социални работници и пр.), както и иницииране на необходимите законодателни промени за реализирането ѝ.


Отне две години да постигнем успех по първата точка.


Междувременно, в началото на 2021 г., събрахме екип от експерти, който изработи насоки за подробен и всеобхватен анализ на нуждите, и ги внесохме в Министерството на здравеопазването с надеждата да подкрепим и ускорим процеса. Вчера проф. Елена Пенева, изпълнителен директор на Здравната инвестиционна компания (ЗИК), увери, че изпратените от нас насоки се взимат под внимание, и ЗИК се стреми да обхване всички аспекти на необходимия анализ на нуждите.


Продължаваме да настояваме Министерският съвет да приеме план за действие с ясни стъпки, срокове и отговорни институции/експерти, който ще позволи работата по планиране и изграждане на НДБ да бъде последователна, независима от политическите турбуленции и с необходимото темпо на напредък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK