Генератори на надеждата

Генератори на надеждата

© Бюро на Европейски парламент БългарияВойната в Украйна продължава с пълна сила. Всеки ден узнаваме за нови жестокости, свързани с видимо безразборни бомбени атаки върху цивилни граждани. Свидетели сме обаче и на умишлени и целенасочени удари срещу критична гражданска инфраструктура, като например електропреносни мрежи.


Отблъснат на бойното поле, Кремъл насочва военната си машина към цивилното население. Целта му е да лиши хората от основни потребности: вода, електричество и отопление. Да ги сломи. Тези действия са нечовешки, нарушават всяко международно и хуманитарно право и са равносилни на военни престъпления.


Вследствие на непрестанните нападения на Русия повече от половината от електроенергийната мрежа на Украйна е повредена или унищожена и милиони украинци са оставени без електричество. А военните удари следват със скорост, която не оставя достатъчно време на украинските аварийни служби да възстановят електрозахранването.
Ето защо Европейският парламент се обедини с Eurocities - мрежа от над 200 от най-големите европейски градове - за да дари електрически генератори, трансформатори и резервни части за електроенергийните мрежи и с това да помогне на украинците да преживеят суровата зима, която ги очаква.


Кампанията "Генератори на надеждата" е много практична и конкретна възможност да се помогне за осигуряването на енергия и чиста вода за хората, които са под постоянна обсада, да им се осигурят нормални условия на живот, които иначе приемаме за даденост. Тези генератори ще спомогнат за поддържането на основните инсталации в страната, като ще осигуряват енергия за болници, училища, водоснабдителни съоръжения, центрове за предоставяне на помощ, домове за временно настаняване, антени на мобилни оператори и др.


Зеленски предупреди за още удари и режим на тока, температурите са под нулата
Зеленски предупреди за още удари и режим на тока, температурите са под нулата

Ето защо призовавам всички градове и региони в Европа да се присъединят към кампанията "Генератори на надеждата". Ангажираме своите мрежи от контакти, всички 705 членове на ЕП и допълнителните си връзки, за да достигнем и мобилизираме все повече хора, които са съпричастни с Украйна. Заедно можем да постигнем истинска промяна.


Идеята е лесна за прилагане на практика и може да се реализира бързо. На свободния пазар не се предлагат достатъчно генератори, а националните правителства вече са предоставили от своите запаси тези, с които разполагат. Големите и малките градове и региони в цяла Европа обаче имат свободен капацитет и могат да се включат в кампанията. Националните органи за гражданска защита събират дарения, които в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС ще бъдат транспортирани бързо до един от трите центъра в ЕС. След това Украйна ще може да реши къде в страната оборудването е най-спешно необходимо и то ще бъде транспортирано до крайното си местоназначение.


От момента на обявяването на кампанията досега вече сме получили генератори с различни размери и мощност от много градове - от Рим до Талин. Получаваме предложения за генератори и от обикновени хора, които искат да се включат в акцията. Европейците желаят да помогнат. Това е солидарност в действие. Това е Европа в действие.


Генератори на надеждата

© Reuters


Можем да се гордеем със солидарността, която ЕС и неговите държави членки проявяват към Украйна в политически, хуманитарен, военен и финансов план. Тази солидарност беше доказана с предоставянето на Украйна на статут на страна - кандидатка за членство в ЕС и въвеждането на санкции срещу Русия, с предоставянето на помощ на Украйна и приемането на милиони граждани, бягащи от войната, с доставянето на така необходимото военно оборудване и обучение, както и с пакетите от помощи в размер на 9 милиарда евро за тази и 18 милиарда евро за следващата година. Посетихме Киев, за да засвидетелстваме своето приятелство и ангажимента си към украинския народ. Сега е време да окажем практическа, осезаема подкрепа, за да се помогне на Украйна да издържи зимата.


Във времена на криза се нуждаем от надежда. Нуждаем се от приятели. Нуждаем се от подкрепа. Тази зима хората в Украйна се нуждаят от електричество, вода и отопление. Ние можем да помогнем. Можем да дадем своя принос. Ще се справим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK