Горивото за "Козлодуй": По традиция постоянно бъркаме нашия интерес с руския

Горивото за "Козлодуй": По традиция постоянно бъркаме нашия интерес с руския


Коментарът е за "Булевард България".


В Европейския съюз има 4 атомни реактора от вида 1000 мвт тип ВВЕР, произведени в Русия. Два са в Темелин, Чехия и два - в Козлодуй, България. Общо 14 са по-малките руски реактори ВВЕР-440 - четири в Дуковани, Чехия, четири в Пакш, Унгария, два в Ловиса, Финландия, два в Бохунице, Словакия и два в Моховце, Словакия.


И всички те са заредени с руско ядрено гориво. Операторите на всички тези атомни електроцентрали (АЕЦ) търсят възможност за бърза диверсификация на доставките на ядрено гориво.
Целта е пълна независимост от технологии, компоненти и доставчици от Русия, без това да компрометира безопасната и икономически изгодна експлоатация на централите.


Най-напреднали в процеса на диверсификация са в АЕЦ "Темелин", Чехия. АЕЦ "Козлодуй" също успешно напредва към осигуряване на алтернативно гориво за 5-и блок.


От началото на 2021 година българската атомна централа изпълнява договор с единствения алтернативен на руския доставчик производител, който има валидиран в реална експлоатация проект на ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000, напълно съвместим с използваното в момента в 5 енергоблок ядрено гориво. Договорът е за извършване на необходимите анализи, които да гарантират безопасната експлоатация на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с използване на алтернативния тип гориво. Към днешна дата от този тип ядрено гориво са доставени и заредени на реактори ВВЕР-1000 извън България над 1700 касети, които работят безопасно и успешно. За да си представим мащаба - броят касети е достатъчен за 40 години експлоатационен опит за един енергоблок.


Комисия възложи на правителството да се забърза с доставки на неруско ядрено гориво
Комисия възложи на правителството да се забърза с доставки на неруско ядрено гориво


Договорът, сключен от АЕЦ "Козлодуй", се изпълнява в срок и е условие през май 2024 г. България да стане първата държава в ЕС, диверсифицирала доставките си на ядрено гориво, и да е независима поне на 50% от руски шантаж.


Кой има интерес от това - ние, българите, или компанията, която доставя гориво за над 220 реактора в света? Дали производителят ще доставя за 220 или 221 реактора едва ли е решаващо за бизнеса му. Защо тогава той трябва да има търпение пак да го излъжем?


Ако в 5-и блок се сложи вторият вид руско гориво (каквото е в 6-и блок) то е невъзможно да се сложи трети вид гориво от неруската компания, която анализира съвместимостта на горивото в 5-и блок с горивото на неруската компания. Последното вече 10 години работи в Украйна. "Фраматом"/"Росатом" са готови да направят именно това, ако ние, българите, за пореден път сме готови да създадем хаос и несигурност на договорните отношения.


Веднъж бяхме осъдени и плащахме за АЕЦ "Белене", сега ни плашат със съд и за газа от "Газпром". Време е да ни скроят някой номер и за ядреното гориво. Защото имаме пари и кой да ги вземе, ако не руските "партньори". Могат, разбира се, да приложат и за ядреното гориво номера със спирането на доставки, както направиха с газа.


Тогава и ние, и Балканите ще закъсаме с електроенергията и ще си спомним 80-те години на 20 век.


Бившият енергиен министър: целта е България да продължи да е зависима от руското ядрено гориво
Бившият енергиен министър: целта е България да продължи да е зависима от руското ядрено гориво

По традиция в България постоянно бъркаме нашия интерес с руския. И всеки път плащаме за това.


Ако "Фраматом" са истински заинтересовани да доставят за България, могат да си сключат договор за анализ на съвместимостта на тяхно (все още несъществуващо) ядрено гориво за 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". И без това само за гориво, каквото е в 6-и блок, говорят.


А какво става с 14-те по-малки реактора в Европа (подобни на затворените малки реактори в АЕЦ "Козлодуй")? Всичките централи, включително в Унгария, да - Унгария, вече са в разговори с онази единствена в света компания, която владее технология за доставка на неруско гориво за руски ректори. В продължение на 12 години "Уестингхаус Швеция" произвеждат гориво за ректорите от 1000 мвт. Логично е, ако има пазар, а то има - 14 малки ректори (ВВЕР-440) - компанията за разработи гориво и за тях.


Ще се рециклира гориво. Почти всичкото отработено гориво от малките блокове на "Козлодуй" и голяма част от отработеното до 2007 година срещу заплащане е изнесено обратно в Русия за рециклиране. И никога досега не се е върнало свежо ядрено гориво като компенсация.


Важно е да се знае, че след 2007 г. всички ядрени държави в ЕС съхраняват отработеното гориво при себе си. Дори да има доставчик на такава услуга - рециклиране на отработено ядрено гориво, задължително условие ще е високорадиоактивният отпадък да се върне и съхранява в България.


Ако се фокусираме върху разрешаването на техническите предизвикателства пред изпълнението на договора ни за лицензиране на неруско ядрено гориво за 5-и енергоблок, можем да бъдем първите в ЕС, диверсифицирали доставките си на ядрено гориво. Вместо това българските политици от най-високи нива се вслушват в некомпетентни или често злонамерени съветници, за да изгубят милиарден пазар на електричество на Балканите в полза на руските оператори на стоящите се в Турция ректори.


Руските оператори в Турция търсят пазар за 1200 мвт електроенергия. Те искат да разкарат АЕЦ "Козлодуй" от пазара на Балканите. Искат да го контролират и шантажират. И, разбира се, силно разчитат на късогледите български политици. А такива има колкото искаш.


Дори модерните умни са модерно слепи.


* В момента горивото в 5-и блок на АЕЦ Козлодуй и на 6-и блок на АЕЦ Козлодуй е различен тип. От различни доставчици. И двата доставчика с руски.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK