Коледа, модерното, свинското и Васильовден

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (56)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Моа Преател Тайпи
    Моа Преател Тайпи
    Рейтинг: 2833 Неутрално

    5 Профил на Моа Преател Тайпи
    Моа Преател Тайпи
    Рейтинг: 2766
    07:34, 01 яну 23
    Неутрално

    офтопик ма туй ного ма дървеше

    https://duckduckgo.com/?q=peter+eisenman+city+of+culture+of+galicia

    яж бахур...
  2. 3 Профил на Моа Преател Тайпи
    Моа Преател Тайпи
    Рейтинг: 2833 Неутрално

    верно, Гърция, Галиция, модерното и модернизама, ама?

    яж бахур...
  3. 4 Профил на Шарл   Атани
    Шарл Атани
    Рейтинг: 162 Гневно

    Къф е тоя свински бут ве?Филантропа требе ви глоби!Сложете швецкото Грете пред една чиния тученица и марули!👧💋🥒💋👧

    Много съм прост
  4. 5 Профил на pontius_glarus
    pontius_glarus
    Рейтинг: 3365 Неутрално

    Излиза, че едва през 19 в. българите се научават някакви форми за консервиране на месото, за да се му радват малко повече време през годината. А преди това голямото ядене до Иванов ден, и след това на здравословна храна - боб до припадък.

  5. 6 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 2566 Весело

    Егаси, лигите ми текоха като четях тази статия....Не че няма свинско тук, има го (е, скъпо е, към 80% от цената на телешкото в същите категории), и не е лошо. Ама или прасетата не са като българските, или "руснаците" не могат да правят сланина, шунка и разните колбаси като българските/италиянските/испанските, или...

    Аве не знам защо, ама нЕмаме свестна сланина и туй то...Па и СКЪПА-към 70 лв/к.....Шунката що годе я бива, ама свестната е над 100 лв/к. За сравнние-телешки антреко е към 60 лв/кг, свинска вратна пържола (без кокала)-45 до 50 лв/кг.

    Та...пращат ми от София по пощата "купешка и пакетирана във вакуум" сланина (след Нова година пратката пристига до 10 дена), му'ам я във фризера и се облажвам....по малко...

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  6. 7 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 633 Неутрално

    До коментар [#5] от "pontius_glarus":

    ... и след това на здравословна храна - боб до припадък.
    —цитат от коментар 5 на pontius_glarus


    Е, има и коприва.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  7. 8 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    Авторът нещо е объркал датите. Написал е Васильовден (Нова година). По ония години Васильовден е на 14 януари, а не на Нова година както е сега. Пак по ония години Коледа е на 7 януари, а Бъдни вечер е на 6 януари. От 20 декември 1968 г. църквата у нас приема Новоюлиански календар и Коледа е на 25 декември, Бъдни вечер е на 24 декември, а и именните дни се изместват. Васильовден е на 1 януари, Йордановден е на 6 януари вместо на 19 януари, а Ивановден е на 7 януари вместо на 20 януари.
    В Сърбия, Македония, Русия и някои други празнуват по Юлианския календар Бъдни вечер и др. празници. Даже в Сърбия празнуват сръбската Нова година - нощта на 13 януари срещу 14 януари. И се празнува така както и Нова година. Вече наши туристически агенции са пуснали оферти за празнуване в Сърбия. И в Македония, която е протекторат на Сърбия също празнуват.
    Отделно от всичко това у нас има преминаване от Юлиански към Григориански календар на държавно равнище. Хората у нас лягат на 31 март 1916 г. и се събуждат на следващия ден, който не е първи април, а 14 април.
    Авторът е трябвало да изясни тези неща, защото без това изясняване, немалко хора ще се заблудят относно дните на празнуване.

  8. 9 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Заради ГМО-тата, с които хранят животните, а и заради украинското зърно, което е изключително некачествено, месото у нас няма вкус. България е член на ЕС и има строги изисквания относно зърното, които в Украйна не се спазват. У нас поради политически съображения такова се вкарва. И ЕК си мълчи. И нашите власти не реагират по политически съображения. Така здравето на българите е подложено на риск. Има хора, които ходят в Сърбия да пазаруват свинско месо.

  9. 10 Профил на joseph.mccarthy
    joseph.mccarthy
    Рейтинг: 74 Неутрално

    няма разлика между 2022 и 2023. И с 2024 няма да има. В ткзс-то все така обожават скопски ренегати номенклатурни феодали , които ентелектуално да им обясняват колко е примитивно миналото им. Подадено от най-десарския вестник трибуна на такива. Еми какво се оплаквате? ОТ КАКВО? Започнете от самите вас си.

    Октавиан е антикомунист и не желае присъствието на руснаци и русняшки медии като тази или други в България.
  10. 11 Профил на bistr
    bistr
    Рейтинг: 1224 Неутрално

    До коментар [#9] от "fcv251055839":
    До коментар [#8] от "fcv251055839":
    До коментар [#5] от "pontius_glarus":
    браво, хем интересна, хем полезна статия, да понаучим нещо в новогодишната утрин. ЧНГ, добър апетит, и да благодарим на нашите унгарски и чешки съседи, че са научили нашите прадеди как да си похапват шунки и жамбони...

  11. 12 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 2566 Весело

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Заради ГМО-тата, с които хранят животните, а и заради украинското зърно, което е изключително некачествено, месото у нас няма вкус. България е член на ЕС и има строги изисквания относно зърното, които в Украйна не се спазват. У нас поради политически съображения такова се вкарва. И ЕК си мълчи. И нашите власти не реагират по политически съображения. Така здравето на българите е подложено на риск. Има хора, които ходят в Сърбия да пазаруват свинско месо.
    —цитат от коментар 9 на fcv251055839


    Ако разбирам правилно-В България хранят прасетата(тези в голямите свинеферми за промишлено производство) с украинско зърно?!? Е, като бях в България свинското ми беше вкусно, 'ма не съм чак такъв разбирач (или дългопаметен) та да го сравнявам с вкуса на месото от соц'време.

    А как са нещата при малките производители? СТРАШНО ми се харесваше "домашната сланина" която я продаваха зимата по сергиите на пазарите. Е, имаше чат пат падения (жилав...пласт ли му се вика) ама това са дреболии. Но ми беше кратно по вкусна от пакетираната в магазините (а си купувах от един магазин на производителя на Прага/петте кюшета, препоръчван от много хора).

    Миналата и по миналата зима ми казаха че почти нямало "домашна сланина"по пазарите щото изколили прасетата...Как е положението сега?

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  12. 13 Профил на plynii
    plynii
    Рейтинг: 1174 Неутрално

    Това са времената, когато Лайош Кошут е бил в България /Османската империя/.

  13. 14 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Имаше протести от страна на наши зърнопроизводители относно украинското зърно. И нашите власти признаха, че се вкарва такова, ама с него били хранили само животните, а не хората. Отделно животните ги тъпчат с ГМО храни. Нищо от магазините няма вкус. Тук-таме в някои малки магазинчета може да се намери нещо вкусно. По-специално в "Кауфланд" продават хубава сланина, но до м. март.
    Вярно, е че по селата се гледат далеч по-малко животни от едно време. Но дори и там ги хранят с разни храни, които стопаните купуват, а те не са качествени. Така че дори и това месо е под въпрос. Това, което някои правят е следното - пътуват в Сърбия или в Македония и оттам купуват. Напр. Пирот е на 90-100 кв. от София. По сергиите и в магазинчета има хранителни продукти. Ходят и в Ниш. А някои нашенци като ходят в Сърбия или МК, направо се свързват с някой местен, който произвежда някакви продукти. Имам познат. Както той казва има си агенти в Македония и те по някакъв начин му пращат в София суджуци и др. подобни. Било вкусно.
    Ето и малки пояснения:)

    https://localguidebg.com/на-пазар-в-пирот-през-2022/

  14. 15 Профил на Полковник Паликъщов
    Полковник Паликъщов
    Рейтинг: 2224 Неутрално

    Цитат от статията

    Унгарските емранти, които говорили за "свобода" и шунка
    ____________________________________________________________

    Г-н Дечев, тази дума емранти в Югозападния университет в Благоевград ли я научихте?

    Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
  15. 16 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#14] от "fcv251055839":

    Няма украинското зърно е некачествено. Има вносители във България които внасят некачественно зърно което идва от Украйна.
    Аз използвам зърно от Украйна и е най-доброто което съм открил досега. Разбира се не е на цената на която е зърното което се внася във българия нито е фураж за животни.

  16. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 8298 Весело

    Много свежо е това "да не ти цвикне свиня в къщи" :)
    Аз бих добавил: "дано си тръгне свинята от управлението"

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  17. 18 Профил на БОНГО
    БОНГО
    Рейтинг: 2570 Неутрално

    Авторът нещо е объркал датите. Написал е Васильовден (Нова година). По ония години Васильовден е на 14 януари, а не на Нова година както е сега. Пак по ония години Коледа е на 7 януари, а Бъдни вечер е на 6 януари. От 20 декември 1968 г. църквата у нас приема Новоюлиански календар и Коледа е на 25 декември, Бъдни вечер е на 24 декември, а и именните дни се изместват. Васильовден е на 1 януари, Йордановден е на 6 януари вместо на 19 януари, а Ивановден е на 7 януари вместо на 20 януари.В Сърбия, Македония, Русия и някои други празнуват по Юлианския календар Бъдни вечер и др. празници. Даже в Сърбия празнуват сръбската Нова година - нощта на 13 януари срещу 14 януари. И се празнува така както и Нова година. Вече наши туристически агенции са пуснали оферти за празнуване в Сърбия. И в Македония, която е протекторат на Сърбия също празнуват.Отделно от всичко това у нас има преминаване от Юлиански към Григориански календар на държавно равнище. Хората у нас лягат на 31 март 1916 г. и се събуждат на следващия ден, който не е първи април, а 14 април.Авторът е трябвало да изясни тези неща, защото без това изясняване, немалко хора ще се заблудят относно дните на празнуване.
    —цитат от коментар 8 на fcv251055839


    Не е объркал авторът. Едва 1 април 1916 г. става 14 април 1916. Тогава е гласувана промяната на гражданския календар и започва трескаво преизчисляване на историческите събития по новия календар.
    В изброените от теб страни, за разлика от България, поместните църкви следват все още Юлиански календар, докато държавите следват Грегориянския. Но преди ПСВ, т.е. по времето, за което говори авторът по нашите земи гражданската нова година си настъпва на Васильов ден. Така например, синът на Ботьо Петков и Иванска Петкова се ражда на Рождество 1847 г., за което е и кръстен Христо (Ботьов Петков). Ние честваме рождението му по нов стил - 6 януари 1848 г. - по нов стил.

    Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
  18. 19 Профил на xgw06535068
    xgw06535068
    Рейтинг: 906 Неутрално

    В селото на баща ми, в Странджата, спомените ми са от 60-те, още нямаха ток и вода.
    Та в "зъницата", северна стая, малко вкопана, имаше качета с рачел, грозденица, и салца. А на горния етаж, също в качета пълни с пепел, толумби с "дядичко". Неповторим вкус, сега в Болярово го докарват, а и ямболската фирма "Тагара" също.

  19. 20 Профил на Йосиф Давыдович
    Йосиф Давыдович
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Абе Моше да не чуят от Мосад, че блажиш свиинско , че и с контрабанда даже се занимаваш...
    Весела Нова Година, бъди здрав...

    на машине свастика за рулём укроп по полю по полюшку на колесах гроб, а за этим полюшком бывший хулиган четко корректирует "Смерч" и "Ураган" "Триста тридцать три" с ночи до зари за Россию матушку "Триста тридцать три"!
  20. 21 Профил на Йосиф Давыдович
    Йосиф Давыдович
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    Не знам защо ама купешкото свинско не е като едновремешното домашно...Сега са се изхитрили и правят гудетата за 4-5 месеца, и ги хранят само със суха ярма и от времеа едно време дори ги държата гладни, за да могат да имат апетит.. Едно време прасетата се гледаха като домашни любимци Мама бог да я прости купуваше малките прасенца за баба Марта и все по 5-6 парчета и с под тон зърно ги правеше по 130-140 кила, но колко некачествени зеленчуци ядяха и сурувтка докато са малки и листа от цвекло.. Първото колехме при първия студ Ноември, второто за Коледа., тогава продаваше трите други и последното в началото на Януари.. Онова месо нямаше нищо общо с това сега... А най-обичах да ям печено сърце от прасето на жарта веднага след като е заколено с прясно домашно вини.. Бях най-знатният колач на селото зашото имах две газови горелки от СССр и с един мой чичо, който беше милиционер и имаше макаров , за отрицателно време ошетвахме прасето .За час и половина два успявахме двамат да заколим прасето, да го качим на стълб , да го опърлим и изстържим , да го разфасовеме и обърнем и изчистим червата. Много ни търсеха в селото защото не се напивахме и не правихме бела на хората, аз като по-нахален си взимах понякоя печена пържолка , защото имах три дяца... Поне на 20-30 свински погребения всяка година, Аз като строител не работих декември и януари все отпуски и компенсации ползвах... Не бяха бедни хората ама такъв беше адетът.. И луканките бяха по хубави имах приятели, оито продаваха прясно домашно телешко и всички подправки сме си произвеждали... И еленски бут правихме и дядо, а маста я продавх на едни баничари...Яли сме гурме , без да знаем Тези времена няма да се върнат... Сега животът е друг.. Бабите се пенсионират дърти и не знаят как се гледа прасе, а и няма от къде да купиш ..продават едни модерни породи по 200 лева прасенцето и като сложиш 300-400 кила по 60-70ст зърно едно гуде излиза поне 500 лева + цяла година да ринеш тор.... Няма вече такива будали... Имам един племенник арендатор, той взима юли месец прасета и в началото на Ноември ги коли на по 100-110 кила, ама няма такъв вкус то си е промишлено месо...
    А и сега, за да гледаш прасе трябва да се регестрираш, като се регистрираш понякога от БАБХ идват да те глобят за нещо, ако не се регистрираш, пък на съседите им мирише и те дават донос, че не си регистриран...Европейска работа, ще ядем свинско от кауфланд и ще се чудим защо не ни е в кусно и защо сме болни.....

    на машине свастика за рулём укроп по полю по полюшку на колесах гроб, а за этим полюшком бывший хулиган четко корректирует "Смерч" и "Ураган" "Триста тридцать три" с ночи до зари за Россию матушку "Триста тридцать три"!
  21. 22 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 3238 Весело

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Тия цени дето обаждаш направо ми се струват като от анти-утопия, в която Гретето е лошата господарка (тип Бавморда от "Уилоу"). Тука за 100 лева що сланина, пържола и шунка мога да си купя, майкоуууу... Весела нова година!

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  22. 23 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 2134 Неутрално

    След като се чухме сутринта да си честитим с най-близките, към обяд почахме да звъним с жена ми на приятели и далечни роднини в провинцията. От 17 човека, само един гледаше концерта на Виенската филхармония. Навсякъде другаде прекъснахме някакви ритуали за изрезняване и дояждане, включващи шкембе чорба с цяла чушка-лютивка, която зреела две години, чипс от пържени свински ушички, торти с блат от сланина и плънка от скилидки чесън... Обичайните джолани и дамаджани, за които трябваше да изслушам, стигаха за изхранването на украинските бежанци поне една седмица.

    „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
  23. 24 Профил на Йосиф Давыдович
    Йосиф Давыдович
    Рейтинг: 1002 Неутрално

    До коментар [#19] от "xgw06535068":

    За фирма тагара съм съгласен,че странджанското им дядо може да се яде,ама еднопарче го купувам по 8-9 лева , а беше под 5 лева миналата гадина.. Подправките им са хубави и е добре изсушено и са им опитни работниците и знаят как да го направят, имам една съседка работи там, аз като отида на магазина и се загледам в сухите колбаси, продавачката ме е запомнила име пита направо 2или три парчета ще си взема . Един път щях да ходя до Лондон при децата и направо си поисках 20 парчета и тя си помисли че се шегувам имали само 15...

    на машине свастика за рулём укроп по полю по полюшку на колесах гроб, а за этим полюшком бывший хулиган четко корректирует "Смерч" и "Ураган" "Триста тридцать три" с ночи до зари за Россию матушку "Триста тридцать три"!
  24. 25 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 3238 Разстроено

    До коментар [#23] от "cinik":

    Е как да не фърлиш пак за Радев при това нетърпимо положение?

    П.П. Като някой дето е бил на място на тоя концерт (съвсем случайно, след множество съвпадения и ситуации, не щото съм много голям), мога да ти кажа, че само пурите дето пушат гостите преди и след самото събитие ще стигнат (като пари) за изхранването на украинските бежанци глобално за поне месец. Аз с моята стандартна Кохибичка за 50 еврака (бяха ми казали, че цигари не се пушат тама, иначе пури не пуша) бях като някакъв врачански изкесляк с анцуг затъкнат в белите хавлиени чорапи.

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  25. 26 Профил на Галя Станчева
    Галя Станчева
    Рейтинг: 4581 Неутрално

    Само от тази ферма пазаруваме.

    https://www.fermabrodilovo.com/products/

  26. 27 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    До коментар [#14] от "fcv251055839":Няма украинското зърно е некачествено. Има вносители във България които внасят некачественно зърно което идва от Украйна.Аз използвам зърно от Украйна и е най-доброто което съм открил досега. Разбира се не е на цената на която е зърното което се внася във българия нито е фураж за животни.
    —цитат от коментар 16 на ryk511146816


    Зърното от Украйна не минава през съответните проверки по политически причини. Кой внася е без значение. Украйна не е член на ЕС и не спазва съответните изисквания спрямо зърното. Какво вълнува потребителите на месо кой внася украйнско зърно ?

  27. 28 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    До коментар [#18] от "БОНГО":

    Календарът на държавите е една тема, а друг тема е църковния. У нас през 1916 г. се преминава към Грегорианския календар от страна на държавата. Но изменението в църковния е едва през 1968 г. Независимо от измението през 1916 г. нашата църква си продължава по Юлианския календар. А съгласно него Васильовден е на 14 януари. И едва след 1968 г. се празнува на 1-ви януари. Смесваш гражданския с църковния календар. През 1916 г. е промяната на единия, даже е публикувана в "Държавен вестник", а от 20 декември 1968 г. е промяната на църковния у нас. Тези две промени през годините в миналото са ставали и в други държави. Друг е въпроса, че по-специално някой православни църкви още се придържат към Юлианския календар.

  28. 29 Профил на Галина Окатова
    Галина Окатова
    Рейтинг: 2261 Неутрално

    Интересна статия, благодаря на автора! Благодаря и на пишещите за сведенията, споделени с нас! Значи търсим ферма Бродилово или месни продукти Тагара!
    А пък тукашният cinik нека си дрънка за "далечни роднини в провинцията". Бъдете здрави!

  29. 30 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3736 Весело

    Интересна статия, която ми припомни с каква изненада (и апетит) констатирах колко по-богата е полската месарска витрина в сравнение с българската. Тук става въпрос за началото на 70-те години. Закуските сутрин в кафето на университета предлагаха (срещу заплащане, но минимално) едно богато разнообразие от филета, пушени меса, шунки, с пресни хлебчета с масло. Моят съквартирант и все още един от най-добрите ми приятели беше от село, и носеше домашно приготвени пушени наденици с парченца месо и сланина в тях, по-вкусни не съм ял, вероятно пради качеството на местото и приготвянето. Имаха разбира се и пача, вероятно наследство от германската кухня, към която не развих добро отношение.
    Въобше масовата култура на приготвяне на месото в България си изоставаше от "месарските страни", но без съмнение беше на много по-високо ниво сравнена с тази в Русия, поне по време на аспирантурата ми там в края на 1970-те. Помня как колегите носеха на гарата чанти с колбаси, масло, консерви и ги даваха на кондуктора срещу заплащане за транспорт до родните им места.

    Един класически виц от този период (за Мойшето специално):
    Огромна опашка пред месарския магазин, вратите са затворени. Излиза управителят и казва:
    - Мюсюлмани има ли?
    - Има
    - Овнешко няма да има!
    - Евреи има ли?
    - Има.
    - Пилета и говеждо няма да има!
    - Комунисти има ли?
    - Има.
    - Хайде сега комунистите да обяснят на останалите, че вървим с огромни крачки към комунизма и добитъкът не успява да ни догони."

  30. 31 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 2566 Весело

    До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Тия цени дето обаждаш направо ми се струват като от анти-утопия, в която Гретето е лошата господарка (тип Бавморда от "Уилоу"). Тука за 100 лева що сланина, пържола и шунка мога да си купя, майкоуууу... Весела нова година!
    —цитат от коментар 22 на Тюфлекчия


    Гретето май още не е иСтропала за "щастливи прасенца", но по други причини ОГРОМНИТЕ свинеферми (2 в кибуци, и две частни) са БЕТЕР АПТЕКА вътре (и наоколо): НУЛЕВО замърсяване на водите (изходните води ги пречистват до ниво "питейна вода") и въздуха. Бил съм в една от свинефермите-егаси и стерилната работа. И това вероятно оскъпява месото. Същото е и с голямите кравеферми.

    Иначе така или иначе сме скъпа държава, а ако искаш и качествено свежо месо (не замразено от Южна Америка, то е по евтино с 10-15%, не няма внос на свинско)-ПЛАЩАШ!

    Но пък месото Е СУПЕР (ако знаеш къде да го търсиш)-можеш да го ядеш и сурово, с малко лимон (или сол). Иначе масовото месо е пилешко, струва от 20 лв/к (примоции) до 25 лв (за цяла кокошка). В нрб (по мое време, до 68) баш пилешкото се считаше за деликатес, та тук в началото плюсках пишешко като откачен-ефринджос за безпаричен студент. После се поопаричих, и почнах и по скъпи меса да кльопам.
    До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  31. 32 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3736 Весело

    До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Разсмя ме с тази печатна грешка "плюсках пишешко". Спомних си как в едно списание бяха объркали и написали практически същото в изречение "Учителката водела децата в гората да събират пишки" (вместо "шипки).

  32. 33 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 2566 Весело

    До коментар [#30] от "daskal1"

    😀😀😀Готин виц😀😀😀

    Стар виц от соц'а (за СЕ СЕ СЕРЕто): Пред магазин се вие ОГРОМНА опашка от тъмно заран-има слух че "ще пуснат месо".

    В 10;00 излиза управителя и казва: Месо ще има, но няма да е состатъчно за всички. МОля евреЙте да напуснат опашката! И евреЙте, мърморейки нещо "под мустак", напускат опашката.

    В 13;00 излиза пак управителя и казва: Месо ще има, но няма да е состатъчно за всички. МОля безпартийните да напуснат опашката! И безпаартийните, мърморейки нещо "под мустак", напускат опашката.

    В 16;00 излиза пакуправителя и казва: Месо ще има, но няма да е состатъчно за всички. МОля тези с по малко от 10 г стаж в КПСС да напуснат опашката! И те съответно, мърморейки нещо "под мустак", напускат опашката.

    В 16;15 излиза управителя и казва: Таваришчи, вам как старие боьшевики скажу правду: Мясо не било, нету и не будет!!! Но не хотел сказат етого недостаточно надеждних гражданин, чтоб' не уронит ихнуя веру в комунизме! Идите дома и НИКОМУ не гворите то что я вам сказал!

    Разотиват се "старите болшевики" и един от тях пцуе та се къса: МАМКА ИМ НА ЕВРЕЙТЕ, ПАК СЕ УРЕДИХА ПЪРВИ!!!

    Пита го приятеът му-За к'во говориш, и евреЙте не си купиха месо?!?

    -ДА АМА ТЕ ПЪРВИ НАПУСНАХА ОПАШКАТА!!!

    П.С. Преди време пита дали съм видял твой виц за Мойсей и Христос в друга тема...Е, не съм го видял-пусни го тук, моля.

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  33. 34 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3736 Весело

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Готово, по изключение съм запазил този текст:

    Нощ. Крадец се вмъква в частен дом и започва да търси ценности. Изведнъж се чува ясно: - "Исус те гледа." Крадецът, разтреперен, се оглежда, но нищо. Започва да прибира в голяма чанта ценната видеосистема, когато пак чува
    - Исус те гледа!
    Рискува и светва с фенерче в посоката откъдето е чул гласа и какво да види, един папагал седи на окачена от тавана пръчка. Олекнало му и пита
    - Ти ли си Исус?
    - Не, аз съм Мойсей.
    - Кой идиот е нарекъл един папагал Моисей?
    - Ами същият, който кръсти големия ротвайлър "Исус". А Исус те гледа от ъгъла и чака да прибереш откраднатото в чантата и да се опиташ да го отнесеш, за да има и той своята веселба с теб.

  34. 35 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3736 Весело

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


    За не забравяме Висоцки и това как иронизира властите в песента си "Само евреи наоколо":

    "Даже взять зубных врачей -
    Тут еврей и там еврей.
    Не будь самих, понимаете, таких жидов,
    Все б ходили без зубов."

    Целия текст на песента на https://m.teksti-pesenok.pro/3/Vladimir-Vysotskiy/tekst-pesni-Krugom-odni-evrei

  35. 36 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 2566 Весело

    До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":За не забравяме Висоцки и това как иронизира властите в песента си "Само евреи наоколо":"Даже взять зубных врачей - Тут еврей и там еврей.Не будь самих, понимаете, таких жидов,Все б ходили без зубов."Целия текст на песента на https://m.teksti-pesenok.pro/3/Vladimir-Vysotskiy/tekst-pesni-Krugom-odni-evrei
    —цитат от коментар 35 на daskal1


    😀😀😀Среди учьоних и врачей
    пят процентов не еврей...
    До коментар [#35] от "daskal1":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  36. 37 Профил на БОНГО
    БОНГО
    Рейтинг: 2570 Неутрално

    До коментар [#18] от "БОНГО":Календарът на държавите е една тема, а друг тема е църковния. У нас през 1916 г. се преминава към Грегорианския календар от страна на държавата. Но изменението в църковния е едва през 1968 г. Независимо от измението през 1916 г. нашата църква си продължава по Юлианския календар. А съгласно него Васильовден е на 14 януари. И едва след 1968 г. се празнува на 1-ви януари. Смесваш гражданския с църковния календар. През 1916 г. е промяната на единия, даже е публикувана в "Държавен вестник", а от 20 декември 1968 г. е промяната на църковния у нас. Тези две промени през годините в миналото са ставали и в други държави. Друг е въпроса, че по-специално някой православни църкви още се придържат към Юлианския календар.
    —цитат от коментар 28 на fcv251055839


    Нищо подобно. Такива може да ги пише човек , който не е виждал Ботевия календар за 1875 .
    https://trud.bg/ботев-и-българскатаисторическа-памет/
    До 1916 г. Рождество си е на 25 декември, Васильовден - на 1 януари според ТОГАВАШНИТЕ граждански и в църковните карелндари.
    Ето тук: http://libsu.uni-sofia.bg:81/UB/?page_id=3033
    може да намериш цялото течение на Църковен вестник. В последния му брой за 1912 г. от 24 декември са поместени поздравите за Рождество, а не в следващия брой от 5 януари 1913 г., който - според твеб - би трябвало да е непосредствено преди празнуването на Рождество на 7 януари.

    Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
  37. 38 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 707 Любопитно

    До коментар [#27] от "fcv251055839":

    Приятел, това не е автомобил, това е зърно.
    Единствените неща които можеш да му направиш е , да ползваш ГМО семена или да пръскаш със много вредни препарати.

    Хайде виждам, че много си навътре в нещата обясни какъв е проблемът с украинското зърно. Защото аз купувам две украински култури на цели зърна в пакети от по 1кг. и живея в една европейска държава член на ЕС , в която внос а храна, която да не бъде проверена особенно по политически причини няма.

    хайде сега, разясни, явно има нещо което ти знаеш, ма органите натоварени да правят това като служебно задължение пропускат...

  38. 39 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1920 Любопитно

    Излиза, че едва през 19 в. българите се научават някакви форми за консервиране на месото, за да се му радват малко повече време през годината. А преди това голямото ядене до Иванов ден, и след това на здравословна храна - боб до припадък.
    —цитат от коментар 5 на pontius_glarus


    То, и в чужбинско са били така. Професията на месаря и месарниците точно от там идват — от липсата на технологии за консервиране. Без хладилник си обречен всеки/през ден да колиш животно, за да имаш годно месо...

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  39. 40 Профил на gost22
    gost22
    Рейтинг: 1920 Любопитно

    До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    От друга страна, колко трябва да си тъп, за да си рискуваш бизнеса с хиляди прасета, за да спестиш едни стотинки от хигиена, и да ги натръшка нЕкоя болест. Нормалните хора си пазят инвестициите.

    "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
  40. 41 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    До коментар [#27] от "fcv251055839":Приятел, това не е автомобил, това е зърно.Единствените неща които можеш да му направиш е , да ползваш ГМО семена или да пръскаш със много вредни препарати.Хайде виждам, че много си навътре в нещата обясни какъв е проблемът с украинското зърно. Защото аз купувам две украински култури на цели зърна в пакети от по 1кг. и живея в една европейска държава член на ЕС , в която внос а храна, която да не бъде проверена особенно по политически причини няма.хайде сега, разясни, явно има нещо което ти знаеш, ма органите натоварени да правят това като служебно задължение пропускат...
    —цитат от коментар 38 на ryk511146816


    Не знам какво точно зърно купуваш в тази държава член на ЕС. Не знам какво зърно вкарва Украйна в тази страна членка. Говоря за зърно от Украйна вкарвано в България.

    https://trud.bg/хлябът-от-украинско-зърно-е-опасен/

    https://agri.bg/novini/tayna-proba-ot-ukrainsko-zrno-vizhte-rezultata

    https://www.segabg.com/hot/category-economy/mugla-e-pokrila-otrovniya-ukrainski-vnos-na-zurno

    https://bnr.bg/horizont/post/101673011/

    Цитат от изказване на земеделския министър Иван Иванов от м. юли 2022 г. - С решение на Европейската комисия - дерогация на съответния регламент, се взе решение всички количества, които излизат от Украйна, да не се облагат с мито и да не минават съответния фитосанитарен контрол.

  41. 42 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 707 Неутрално

    До коментар [#41] от "fcv251055839":

    Именно, говориш без да се изразяваш коректно.
    Става дума за некачественно зърно, а ти го изкарваш, че украинското зърно е некачественно.
    Украйна е един от най-големите производители на зърно в света, има всякакво зърно там, включително некачественно. Това че някакви български далавераджии са взели точно това некачественно зърно не прави украинското зърно некачественно.

    Второ, научи какво е зърно и какво е фураж, защото са две различни неща.

  42. 43 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 2566 Весело

    До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":От друга страна, колко трябва да си тъп, за да си рискуваш бизнеса с хиляди прасета, за да спестиш едни стотинки от хигиена, и да ги натръшка нЕкоя болест. Нормалните хора си пазят инвестициите.
    —цитат от коментар 40 на gost22


    😀Ооо, не става въпрос за спестяване на стотинки, нито на левчета😀 Просто хигиената вътре беше на ниво на хим'лаборатория, с подове и стени облицовани с керамични плочки, копаните и разните тръби-неръждаема стомана, и миеха цялото време- и подовете от изпражненията на прасетата, и самите прасета. На влизане в района на свинефермата-само с калцони и ръкавици. Поисках да почеша едно две гъцета (😀спомен от детинство, в двора на българския ми дядо имаха прасета) - ЙОК!!! Външни посетители ги гледат от коридора през прозорец!

    П.С. В коментар 31 по погрешка съм объркал ЯКО цените на пилешкото😀 Написал съм 25-30 лв/к, а те са около 8 лв/к (за цяла кокошка, разните парчета поотделно са по скъпи)

    До коментар [#40] от "gost22":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  43. 44 Профил на fcv251055839
    fcv251055839
    Рейтинг: 839 Неутрално

    До коментар [#41] от "fcv251055839":Именно, говориш без да се изразяваш коректно.Става дума за некачественно зърно, а ти го изкарваш, че украинското зърно е некачественно.Украйна е един от най-големите производители на зърно в света, има всякакво зърно там, включително некачественно. Това че някакви български далавераджии са взели точно това некачественно зърно не прави украинското зърно некачественно.Второ, научи какво е зърно и какво е фураж, защото са две различни неща.
    —цитат от коментар 42 на ryk511146816


    А ти що се правиш на ударен ? Хайде пак да цитирам изказването на тогавашния земеделски министър Иванов от юли 2022 г.:

    "С решение на Европейската комисия - дерогация на съответния регламент, се взе решение всички количества, които излизат от Украйна, да не се облагат с мито и да не минават съответния фитосанитарен контрол."

    Решение на ЕК да няма фитосанитарен контрол за количества, които излизат от Украйна !!! Политическо решение ! Им правила в ЕС, но се оказва, че за украинския внос няма ! И затова от Украйна в България влиза украинския боклук.

  44. 45 Профил на Вашият профил
    Вашият профил
    Рейтинг: 2811 Неутрално

    До коментар [#5] от "pontius_glarus":

    то и боба е сравнително нов по нашите земи, у нас синоним на храна е хляб, с лучец или ако си по-заможен селянин със сирене или сланинка :) Ако е по-мизерно положен ието - някаква каша...

    ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
  45. 46 Профил на ryk511146816
    ryk511146816
    Рейтинг: 707 Любопитно

    До коментар [#44] от "fcv251055839":

    "Решение на ЕК да няма фитосанитарен контрол за количества, които излизат от Украйна !!!"

    Я го покажи това решение на ЕК ако ти е възможно, моля.

    Аз не откривам подобно. Има решение на ЕК свързано с логистиката на износът на зърно от Украйна през ЕС, но няма подобно решение за контролът.
    Последно когато проверявах, граничният контрол е изцяло в правомощията на държавите членки иЕК няма правомощия да взима решения относно тази област. Може да предлага неща, но всяка държава решава сама за себе си...

    Сега след като не правиш разлика между фураж и зърно за храна, правиш ли разлика между предложение и решение?

  46. 47 Профил на piliferus
    piliferus
    Рейтинг: 590 Неутрално

    Този идиот от коя дупка изскочи?

  47. 48 Профил на nnj31646874
    nnj31646874
    Рейтинг: 279 Неутрално

    Поредните гранто-комплексарски глупотевини. Първо, клането на домашно или диво прасе през зимното слънцестоене е древен ритуал още от времето на индоевропейската единна общност и се запазва като традиция сред редица европейски народи, между които и българите.
    Второ, българинът е знаел много добре как да запази месото дълго време и не се е ограничавал само до сланината. Осоленото месо, суджуците и пр. осолени и сушени продукти са неизменна част от българската трапеза през вековете. Съответно, пресното месо се е яло в големи количества не защото не сме знаели как да го съхраним, защото и днес когато уж "вече" знаем е пак същото. Просто българинът обича празниците и споделянето с близки и приятели.

  48. 49 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1445 Неутрално

    Дописката на въпросния господин страда от съществени неточности.
    От неосведоменост или от желание да изкара българския народ гладен, беден, неспособен, говори ЯВНО НЕВЕРНИ НЕЩА.
    ...
    Първо - съхранението на дълготрайни меса във вид на:
    ЛУКАНКИ(цялото българско землище);
    ПАСТЪРМИ - свинска, говежда, козя и овча (цялото българско землище);
    СУДЖУЦИ(цялото българско землище), тук му е мястото да се каже, че цели градчета са били освободени от данъци от Османската държава като произвеждащи говежди суджуци за армията - Панагюрище, Пирдоп, Поибрене, Копривщица, Клисура, Сопот, Калофер, Смядово;
    БАБЕК (Тракия) - характерен е червеният пипер като подправка;
    ДЯДО (Странджа) - зелени билки;
    БУТ ПО ЕЛЕНСКИ (из цялата Стара планина от Свърлиг до Преславско);
    НАВПАВОК (Разложко);
    СТАРЕЦ (Западните Родопи) - характерен е кимионът;
    СКАРА с мариновани меса от Нишко, Пиротско и ЛесковЕц (сега в Сърбия);
    ПРИЗРЕНСКИ КЕБАПЧЕТА (сега в Косово);
    ВЕЯНКИ(Мияшко, РСМ);
    СУШЕНИЦИ (Охридско);
    ЛУКАНИКА (Мецово, Епир - Северозападна Гърция);
    СПЪРЖА (Шоплука и Торлашко);
    Осолени и опушени меса в делва, каче, бъчва както и на всеки един селски комин,
    и т.н. и т.н. - характерна и стародавна е българска месарска традиция от Епир до Бесарабия и от Белград до Цариград и то от памтивека - на колоната на Траян в Рим (релефно изображение на епизод от Българката история) има изображения на селяни, продаващи бутове (най-вероятно сушени).
    ...
    Авторът се прави на неосведомен и май нарочно и съзнателно говори неща, които българският народ не заслужава.
    ...
    Идването на УНГАРСКИТЕ И ЧЕШКИ САЛАМИ идва най-вече с върналите се български градинари от Северна България (масово практикуващи градинарство в Прага, Бърно, Братислава, Будапеща, Виена, Линц, Грац-Градец, Загреб), някои от които са чиракували и научили се на средноевропейските варени салами, шунки, кренвирши, парки, наденици, дебрецени, кабаноси, френски жамбони и сосисони.
    ...
    Но вносът на савоар-фер (ноу-хау) само допълва вече съществуващото от трако-римско време богатство на месарската традиция у нас.
    Характерното почти само за градското население КУПЕНО САЛАМЕНО производство съжителства с цялата изброена народна месарска традиция и ние, българите можем да се похвалим с една от най-богатите месарски витрини на възраст десетки (!!!) векове.
    Спокойно мога да кажа, че една Франция например няма такава богата традиционна месарска витрина като българската.
    Ето защо на французи подарявам ФИЛЕ ЕЛЕНА и те лакомо го ядат, докато ги науча да го режат на прозрачни филийки.
    Много му здраве на автора с неговите подценяващи българското невежествени статийки!

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  49. 50 Профил на valerie pvi
    valerie pvi
    Рейтинг: 191 Неутрално

    До коментар [#49] от "Торбеш":

    Абсолютно вярно. Традицията тук си се предава от поколение на поколение и е основно в сушените и концентриранате на вкус меса- които са и най- вкусни. Баща ми правеше за домашна употреба уникални луканка и филета по фамилна рецепти . Нищо не може да се сравни с българската луканка. Виж варените меса -тип шунки ,те са средно -европейски специалитети основно ., но пък днешните са бъкани с консерванти.

  50. 51 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#48] от "nnj31646874":
    Това не е вярно. Можеш да видиш първата българска готварска книга, издадена от Петко Славейков през 1870. За всички осолени меса той дава рецепти, идентифицирани като част от чуждестранната кухня: https://dolap.bg/wp-content/uploads/2017/10/09102017_0003-scaled.jpg
    Всъщност дори и "родните" колбаси като суджук и луканка имат чужд произход. Суджукът е много популярен сред тюрксите народи, а луканката произлиза от Италия (където е позната като луканика). Между другото, преди време хора от Банско ме светнаха, че по време на Османската империя, мъжете от Банско масово са били търговци и са пътували доста до Италия и затова много от типичните само Банско ястия всъщност са директно заети от италианската кухня.
    И противно на съвременните представи свиневъдството е било много слабо развито у нас преди 20-ти век. В първия статистически сборник от 1897 г. също е отбелязано, че по относителен брой на свинете България е на предпоследно място в Европа, докато при овцете и козите сме в челото (съответно на 2-ро място и на 4-то място): https://www.nsi.bg/statlib/bg/lister.php?iid=DO-010014021&page=503
    На практика българите са ядяли прясно свинско само и единствено през зимата, и то около празниците. Неслучайно и Славейков споменава свинското само при колбасите, защото не е имало незначително приложение като прясно месо: https://dolap.bg/wp-content/uploads/2017/10/09102017_0001.jpg

  51. 52 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#50] от "valerie pvi":
    Луканката е италиански специалитет (луканика). Сушените филета са взаимнствани от западноевропейската кунхя (можеш да видиш готварски книги от миналото)

  52. 53 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#49] от "Торбеш":
    Учудващото е как авторите от миналото са били напълно невежи за богатата колбасарска традиция на българите по тяхно време. Напълно вярно е, че ошушените и осолени меса са тогава са били свързвани предимно с чуждестранната кухня. Можеш да вземеш, която и да е готварска книга от миналото, за да се убедиш.
    Единственото що-годе разпространено осолено месо е била пастръмата, популярна сред турците и съответно в цялата Османска империя. Суджук и луканка също са думи от чужд произход и сам можеш да се досетиш доколко уникални са за България. По принцип е глупаво да се сравняват цели класове колбаси, защото е ясно, че на много места хората ще се сетят да сушат цели парчета месо или кълцано в карантии. По-смислено е като принос да отбелязваш уникалните продукти, напр. филе Елена е уникален вид пастърма, характерен за определен регион на България (и с това май се изчерпва уникалният ни принос към осоленото цяло месо). За сравнение мога да ти дам Италия, където има над 1000 вида колбаси и само при прошутото има над 10 защитени вида в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.
    Не зная какви са били тези французи, които в недоумение са гледали, че филе Елена трябва да се реже на тънко, при положение че по цял свят показват как се реже например прошуто, цената на което стига десететки хиляди за килограм, и то с право, тъй като наистина се изискват специфични умения и условия, за да сушиш по естествен начин цяло огромно парче бут до презряване, така че да се стигне до напълно крехка консистенция.
    По отношение на сланината дори и в момента сме много изостанали. Много българи тепърва се учат как да зрее, докато в Италия от столетия се прави сланина, която трябва да се разтопи в устата ти за определен брой секунди.

  53. 54 Профил на basilicum
    basilicum
    Рейтинг: 1035 Неутрално

    Преди да почна да чета, дали ще позная, че акцента на статията е, че

    всички традициите са нищо повече от измишльотини, които няма смисъл да се помнят, спазват или почитат ? особено ако са български.

  54. 55 Профил на nnj31646874
    nnj31646874
    Рейтинг: 279 Неутрално

    До коментар [#51] от "kumcho___valcho":

    В тотална заблуда си. Това, че Славейков е събрал чужди рецепти в книга по коя точно логика води до извода, че българите не са имали подобни? Тоест, според теб след 1870-та всички българи вкупом прочели книгата му и масово започнали да осоляват месо в качета, а дотогава са живели в неведение? Ку-кууу! А може би е водил и кулинарен канал в ютуб?
    Второ, кой те излъга, че "произходът" на даден традиционен продукт отменя неговата традиционност? Ми по тая линия само аборигените от Папуа имат традиционни продукти. Че то всички сушени колбаси се правят еднакво бе - пълниш черва с кълцано месо и окачваш да се сушат. Мислиш ли, че всички тия народи са го измислили независимо един от друг?
    Трето, луканката присъства като име в цела Южна Европа, но навсекъде я правят различно и това, че си чул, че я има "в Италия" не значи, че я има само там или е измислена там. Анализ на думата ли си правил? Колкото до суджука, той е част от Ориенталската кухня, а българската спада към нея, така че това си е 100% български традиционен продукт.
    Четвърто, каква точно връзка има на кое место е била България по отглеждане на свине с това дали даден продукт е традиционно български или не? Както написах в горния си коментар, свинята има и ритуално значение, тя се отглежда и коли от хилядолетия и е неизменна част от българската култура.

  55. 56 Профил на sublimation
    sublimation
    Рейтинг: 34 Неутрално

    По оживлението под конкретната статия може да се заключи, че българинът масово си е шкембеджия. А имаше една приказка "не става само с ядене, трябва и акъл". И една друга - "яж, за да живееш, не живей, за да ядеш". Ама това са глупости, подай свинското там





За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK