Банковата дейност и криптовалутите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Криптовалутите са най-голямата измама някога.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  "По същество понятието криптобанка е оксиморон, защото дори юридическите аргументи да изглеждат недостатъчни, икономическите са необорими."

  Който се надява на икономическите аргументи, ще има да чака........

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Върти, сучи, пак си е пирамида.
  Нищо, че прави реклами тук.
  Активите са ти виртуални, един скандал и вече си губиш единствения актив - доверието на хора, които очакват да спечелят над 30% годишно.
  А скандалите при Нексо вече са повечко от един.
  И не е България единственият им проблем.

 4. 4 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Даването на кредит срещу лихва без разрешение, лиценз или регистрация се води лихварство и е забранено.... Нексо нямат разрешение , а трябва да имат ....

 5. 5 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Авторът е от кантора "Николаев и партньори", се чете в справката.
  У мен възниква питането защо обаче по тази животрептяща тема не пишат корифеите от кантора "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”, които в последните години са на върха на популярността? А и след като прочетох на титулната им страница на сайта, че "оne samurai is not enough? we have sixty", смятам че могат да отделят един, за да ни поднесе адекватен текст и да ни защити от фалшивите новини.
  Препоръчвам на редакцията да потърси самурай от тази кантора, пък бил и той действащ депутат. Както е известно - самураят е готов да умре по всяко време в полза, защита или по желание на господаря си.

 6. 6 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Ами не е така. Очевидно е, че регулаторната материя е твърде сложна за един гербаджийско-гешевски трол, но може поне да се напънеш да прочетеш статията. Toky си схванал какво пише там...

  Между другото, всяка финансова институция над определена големина, все води дела с регулатори и клиенти. Интересно, когато глобиха Danske Bank и HSBC, написа ли някъде, че скандалите вече са им много, и са едни мошеници? Щото и Данске, и HSBC продължават да си работят...

 7. 7 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kalinoff Ivan":

  Нексо не работят в България, така че няма какво разрешение да търсят от български регулатор.

 8. 8 Профил на tarashkov
  tarashkov
  Рейтинг: 2291 Любопитно

  Бая пари ще са му платили на този, да отдели от времето си, за такава обширна статия, и не знам колко ще се впечатлят хората, ако въобще прочетат цялата статия, защото както казах е, прекалено обширна и са написани много членове, закони, европейско право и т.н., които много ме съмнява че вълнува 90% от четящите медията. АКо се бори да става адвокат на обвиняемите добре, само първо трябва да докара онези двамата които изчезнаха яко дим, но иначе са чисти като сълза.
  А и много ми е интересно, дали ще копне статията на американската прокурорка, да и даде съвети по делото, че не и тежат аргументите? :)))))))

 9. 9 Профил на tarashkov
  tarashkov
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#7] от "peaspiring":

  И това какво, оправдава ги да извършват престъпления по света, защото не го правят в България, а централата им тука? Явно не си чул, че ги издирват от 8 американски щата и няколко други държави?

 10. 10 Профил на ahm161090712
  ahm161090712
  Рейтинг: 889 Весело

  На Нексо отказаха лиценз наскоро от Каймановите острови. Сега съди регулаторът там и иска местния съд да отхвърли решението му е да го задължи да и даде лиценз. С разследвания от САЩ и ЮК, спукана им е работата.

 11. 11 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#7] от "peaspiring":

  Ако са дали и един кредит на българин са длъжни да имат , нищо , че са регистрирани другаде .... Нали затова прекратиха дейността си в америка , казаха им това , което правите се изисква да имате лиценз , ако нямате е незаконно ... Ето и на кайманите имат проблеми, ...

  https://cointelegraph.com/news/nexo-sues-cayman-islands-financial-regulator-over-vasp-license

 12. 12 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Простолюдието от право не разбира. То само знае - Нексо, международно раследване, тероризъм, ПП, ДБ. Герболяк му кажи и не го жали.

 13. 13 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#7] от "peaspiring":Ако са дали и един кредит на българин са длъжни да имат , нищо , че са регистрирани другаде .... Нали затова прекратиха дейността си в америка , казаха им това , което правите се изисква да имате лиценз , ако нямате е незаконно ... Ето и на кайманите имат проблеми, ...https://cointelegraph.com/news/nexo-sues-cayman-islands-financial-regulator-over-vasp-license
  —цитат от коментар 11 на Kalinoff Ivan


  Понеже изглежда, че можете да пишете, сигурно можете и да четете, нека цитирам коментарът на който уж отговаряте (само че не отговаряте ами едно си знаете и едно си баете):


  До коментар [#4] от "Kalinoff Ivan":Нексо не работят в България, така че няма какво разрешение да търсят от български регулатор.
  —цитат от коментар 7 на peaspiring


  Ключовите думи тук, в случай че имате затруднение да ги идентифицирате са, български регулатор.

  И понеже мисленето ви е много опростено, нека малко го затормозя, само внимавайте да не се напъвате много, че знаем какво става от напъване:

  Аз съм например изселник в Турция и имам българско гражданство. Вложил съм или пък съм взел кредит от Нексо, тук българските институции не са компетентни по въпроса.

  Отделен е въпросът, че да вземеш кредит в крипто е нонсенс. Изобщо - мозъчетата ви са твърде малки и твърде прости за да обемат дори и най-основните аспекти на тази материя, дори и без прокуратурата да е намесена в нея. Откажете се.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Оставете адвокатите, на тях им плащат, за да замазват положението.

  Ето ви актуална и проверена информация:

  На 20 декември 2022 г. Паричният орган на Каймановите острови (офшорна зона) е отхвърлил искането на NEXO за издаване на лиценз за виртуални активи.
  Nexo Inc. има регистрация на Каймановите острови, видно от скрийншота от сайта на Търговския регистър, данните са публични!
  На 13 януари 2023 г Nexo са завели дело заради отказа!
  ◼️Инфото на Бареков не е съвсем точно, но видях, че го споделят, затова потърсих коректно инфо в Интернет.
  Акцията на прокуратурата срещу NEXO се случи на 12 януари, не на 13!

  И даренията от Nexo за ДБ са между 280 хил и 360 хил минимум - за изборите през ноември 2021 и изборите през октомври 2022 г, според справки в сайта на Сметната палата и платформата LinkedIn.
  Не разбирам защо медии и политици са си харесали тези 100 хил от 5 служители на NEXO след като са повече!
  (ГЕРБ и ДПС отдавна не приемат дарения от физически лица, даренията от фирми са забранени. Двете партии използват партийните си субсидии за финансиране на предизборните си кампании.)
  ---
  🔷 Edit: използвам случая да включа и два образователни и информативни коментара за криптовалутите (крипто борси и банки) и Nexo- със скрийншотове и линкове към тях под преведения текст по темата за лиценза.
  ---
  *****
  "Платформата за крипто кредитиране Nexo съди регулатора на Каймановите острови за отказ на фирмата да получи лиценз за виртуални активи, според декларация от 13 януари."
  https://www.theblock.co/ …/nexo-sues-cayman-islands…
  *
  https://coinmarketcap.com/ …/nexo-sues-cayman-islands…/
  *
  https://cointelegraph.com/ …/nexo-sues-cayman-islands…
  "Nexo, чийто офис в България беше атакуван миналата седмица от 300 полицаи и получи заповеди за спиране и отказ от различни регулаторни органи на САЩ, се надява решението да бъде отменено.
  Платформата за крипто кредитиране Nexo съди регулатора на Каймановите острови за отказ на фирмата да получи лиценз за виртуални активи.
  Паричният орган на Каймановите острови отхвърли заявлението на Nexo на 20 декември, заявявайки, че бизнес моделът на фирмата не отговаря на необходимия рисков профил, се казва в подаване на жалба в съда на Каймановите острови.
  „Nexo представлява риск за доверието на пазара, защитата на потребителите и репутацията на островите като финансов център“, каза CIMA.
  Директорите и акционерите на Nexo не са успели да разкрият на CIMA потенциален въпрос за регулаторно прилагане в САЩ и производства в английски съдилища, се посочва в делото, цитирано от регулатора.
  Адвокатите на Nexo твърдят, че решението на CIMA е процедурно несправедливо и че регулаторът също е нарушил своите конституционни и законови задължения, като не е информирал Nexo за подробната причина за отхвърлянето. Nexo добави, че е разгледал опасенията на регулатора по време на процеса на кандидатстване.
  Nexo отхвърли притесненията на CIMA относно съдебни спорове в английските съдилища, като каза, че това е иск, заведен от крипто борсата BitMEX срещу Nexo и бивш служител за собственост върху акаунт в BitMEX.
  Nexo не само иска отмяна на решението на CIMA, но също така иска съдът да постанови, че Nexo е подходящ за регистрация и след това да нареди на CIMA да го регистрира.
  Nexo не успя да даде незабавен коментар, когато се свърза с The Block.
  Nexo каза миналия месец, че напуска САЩ, цитирайки „задънена улица“ в преговорите с регулаторите. Неговият основен продукт Earn приемаше крипто депозити от инвеститори в замяна на плащане на определен лихвен процент. Щатските и федералните регулатори поставиха под съмнение работата на фирмата през последните месеци с комбинация от съдебни дела и писма за прекратяване и отказ."
  (Преводът е автоматичен, за по-бързо!)
  ---
  Линкове към двата Фейсбук поста:
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5947987818557708&id=100000396475786
  ***
  https://www.facebook.com/100003670939992/posts/2870311563101180/

  Мариела Бойкова, Фейсбук

 15. 15 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#13] от "qqv391093118":

  Не се прави на улав ...Изселниците живеещи в Турция попадат под турското законодателство, не знам как са там законите , но това си е пробленмна Ердоган, той да им бере гайлето ... Дори и турци ,а и всякакви постоянно пребиващи на територията на страната попадат под нашето законодателство. Та , ако са давали на хора пребиващи тук без значение от националността и един кредит попападт под ударите на нашият закон ... А дали това е кредит , естествено , че е кредит , нищо , че не е в левове или евро , а деноминиран в криптовалута , пак е кредит щом получателя се задължава да върне полученото с лихва.

 16. 16 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 472 Любопитно

  само ми обяснете как това не е пирамида:

  https://nexo.io/affiliate

  You don't know what you don't know. Свободата струва скъпо, но робството - още повече!
 17. 17 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Навремето имаше много лихвари - от най-примитивен вид - обява във вестник, - заем, после ти връщат собствеността. Подписваш, че си получил и пари за апартамента си. Нямаше банкови преводи - всичко на ръка.

  Много измъчваше да докажеш, че някой е лихвар, евентуално - да ти върне собствеността, полицаите казваха, че не е банкова дейност и т.н.

  Тук има пълното съзнание, че играеш хазарт. Крипто-валутата е именно очакване, че ще я увеличиш.

 18. 18 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Според мен напъните да се оправдава юридически дейността на нексо имат обратен ефект сред потенциалните избиратели.

  За повечето българи, дори и най-лакомите, "крипто активи" е синоним на измама, и подобни обяснения защо срещата на Асен Василев с крипто измамнините е нещо хубаво и нормално не вярвам да убедят матряла отново да подкрепи ПП.

  При ДБ проблемът е друг, вътрешен, тъй като там електоратът е сравнително твърд. Там е коалиция от три партии и двете незасегнати от крипто спонсорирането партии ще имат интерес да се откачат от партията на Христо Иванов, за да останат неопетнени.

  Радев се изпусна да коментира ненужно крипто скандала, но той мисли точно като 90 процента от матряла и е прав, че политическият ефект ще е значителен, във вреда на ДБ и ПП.

 19. 19 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1330 Весело

  След като прочетоха този материал с неясен характер, хорът на софийските девойки от Nexo изпя като специален поздрав за Ристе Лодкарчето старата градска песен:
  „Ей тамо лодка
  С пътник незнаен
  Бързо отплува по морската шир…“!

 20. 20 Профил на sandor_clegane
  sandor_clegane
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#5] от "voodoo_child":

  Хахаха!
  +++

 21. 21 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#18] от "swy46682091":

  Не за повечето , а почти всички , дори мнозинството от инвестиращите са наясно , че това е измама , но се надяват да са по хитри от другите да инвстират умножат инвестиция и да кешират на време за да си оправят живота ....

 22. 22 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  от статията:
  "Влоговете (deposits, dépôts) по смисъла на ЗКИ са дефинирани като "всяка сума, получена със задължение за връщане" - т. 2 от § 1, ал. 1 ЗКИ....

  Пропускам едно изречение, което цитира друг закон (ТЗ) и продължавам с цитата:

  ...В този смисъл, не може да има съмнение, че по смисъла ЗКИ в дефиницията за банка влоговете могат да бъдат единствено парични..."

  Аз лични не виждам никакво противоречие. От тук стигам до извода че писанието е опит за внушение и не дочетох...

 23. 23 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Даването на кредит срещу лихва без разрешение, лиценз или регистрация се води лихварство и е забранено.... Нексо нямат разрешение , а трябва да имат ....
  —цитат от коментар 4 на Kalinoff Ivan


  Пълна дивотия, за да дадеш кредит срещу лихва си е нормална стопанска дейност за която не са необходими никакви разрешения. И се прави всекидневно между фирмите.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 24. 24 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 472 Неутрално

  ... но се надяват да са по хитри от другите да инвстират умножат инвестиция и да кешират на време за да си оправят живота ....
  —цитат от коментар 21 на Kalinoff Ivan


  Бинго!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_fool_theory

  You don't know what you don't know. Свободата струва скъпо, но робството - още повече!
 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#23] от "rumen_s":

  Да, и точно затова крипто схемите се крият зад "кредитиране". Защото не кредитират хора с нужда, а създават ликвидност за спекулативна търговия. Примерно имам 10 биткойна, но не искам да продавам. Давам ги на Нексо срещу лихва като гаранция, те ми дават други токени. С другите токени купувам още биткойн, или търгувам, или нещо друго. След това евентуално връщам дълга, но само при определени условия, ако цената много падне. Тоест това не е някакъв вид потребителски кредит, да не говорим, че може да се отпуска в крипто без покритие или със съмнително покритие - примерно NEXO, USDT. И не че не може да се направят така пари - може все още. Обаче това не е нито банкова дейност, нито кредитиране; няма процедури за преценка на риска, няма ограничения. Има там някакво KYC, но и то може да се заобиколи.

 26. 26 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Озадачен съм.... каква е целта и смисъла на тази правна консултация без никакъв контекст ?

  Къро:"ПП и ДБ са моите хора, малко са малоумни, но вършат работа - ДБ #ВЪРНЕТЕПАРИТЕБЕ 🇷🇺🚢🚶🤬
 27. 27 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#7] от "peaspiring":Ако са дали и един кредит на българин са длъжни да имат , нищо , че са регистрирани другаде .... Нали затова прекратиха дейността си в америка , казаха им това , което правите се изисква да имате лиценз , ако нямате е незаконно ... Ето и на кайманите имат проблеми, ...https://cointelegraph.com/news/nexo-sues-cayman-islands-financial-regulator-over-vasp-license
  —цитат от коментар 11 на Kalinoff Ivan


  Доколкото се разбра, не зная дали е вярно, но наетите им служители са получавали по Нексо коини, заедно със заплатата.
  Според мен, това си е директно упражняване на дейност на БГ територия.

  Къро:"ПП и ДБ са моите хора, малко са малоумни, но вършат работа - ДБ #ВЪРНЕТЕПАРИТЕБЕ 🇷🇺🚢🚶🤬
 28. 28 Профил на sandor_clegane
  sandor_clegane
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#23] от "rumen_s":

  Глупости, даване на кредити срещу лихва БЕЗ разрешение се нарича лихварство и се преследва от закона!
  Чететебе!

 29. 29 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#13] от "qqv391093118": Не се прави на улав ...Изселниците живеещи в Турция попадат под турското законодателство, не знам как са там законите , но това си е пробленмна Ердоган, той да им бере гайлето ... Дори и турци ,а и всякакви постоянно пребиващи на територията на страната попадат под нашето законодателство. Та , ако са давали на хора пребиващи тук без значение от националността и един кредит попападт под ударите на нашият закон ... А дали това е кредит , естествено , че е кредит , нищо , че не е в левове или евро , а деноминиран в криптовалута , пак е кредит щом получателя се задължава да върне полученото с лихва.
  —цитат от коментар 15 на Kalinoff Ivan


  Ако цапа и мирише. Ако баба беше мъжка, щеше да си има дръжка. Задръж си ако-то за себе си.

 30. 30 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ех тези адвокати:
  "Също така, легалната дефиниция на ЗКИ визира влога като "сума", а не като ценности, активи или други сходни понятия."

  Вероятно някъде ще трябва и дефиниция на "сума"...
  Аз си мисля, че ако Нексо (ако изобщо статията е писана по този повод, а не по принцип) приемаха само по един койн като депозит не би било влог. Иначе 2 и повече койна са си "сбор" или "сума".

 31. 31 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#23] от "rumen_s":

  Бъркаш понятията , фирмите могат да отпускат кредити срещу лихва , но на друга фирма , а не на граждани като частни лица , и то при определени условия и ограничения да не попаднат под ударите на закона за банковото дело ....

 32. 32 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  След като прочетоха този материал с неясен характер, хорът на софийските девойки от Nexo изпя като специален поздрав за Ристе Лодкарчето старата градска песен: „Ей тамо лодка С пътник незнаенБързо отплува по морската шир…“!
  —цитат от коментар 19 на Santos


  Неясно е за тънещите в правно невежество, но най-вече неведение за силно надутото си самочувствие с отрицателно покритие.

 33. 33 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Ех тези адвокати:"Също така, легалната дефиниция на ЗКИ визира влога като "сума", а не като ценности, активи или други сходни понятия." Вероятно някъде ще трябва и дефиниция на "сума"... Аз си мисля, че ако Нексо (ако изобщо статията е писана по този повод, а не по принцип) приемаха само по един койн като депозит не би било влог. Иначе 2 и повече койна са си "сбор" или "сума".
  —цитат от коментар 30 на dan1


  Разсъждения на третокласник, но лошото е че е пълнолетен...

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Криптотата освен да хабят ток и да отнемат стойност нищо друго не правят.

  Това е икономика (игра) с нулев резултат. За да спечели някой, трябва друг да загуби. Съответно загубилия винаги има право да протестира пред някакви органи, че са го изиграли. Тепърва такива дела ще се увеличават.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Е в Капитал даже имаше статия за изтичане на капитали от критпо борсата Вinance.

  Адвоката да анализира моля как изтичат капитали от борса - примерно как изтичат капитали от Ню Йоркската фондова борса и трябва ли затова тя да фалира. :)

  Начи Вinance не оперира баш като класическа борса.

 36. 36 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#29] от "qqv391093118":

  Използвах Ако , само защото не зная дали имат клиенти от България , но предвид , защитата им , че нямали нужда от лиценз сигурност имат , ако нямаха клиенти тук нямаше да се налага да се оправдават ...Американците им го казаха същото , това което правите няма как да го правите на територията на Сащ без лиценз за извършване на банкова дейност .... Дори и на Кайманите за тази дейност се изисква лиценз , щом се съдят с техният регулатор , който им е отказал с довода , че на кайманите подобни практики вредят на името им и няма как да им го издадат .

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#34] от "realguru":

  Криптото прави така, че някои селянчета да могат да играят наедро, дори да не ги пускат да играят на обикновени борси. При това в игра, в която на практика не се наказва инсайдърска търговия и има много други врътки. За обикновения човек може да е занимавка малко да потъргува, може да изкараш някакви джобни. Но като цяло НЕ Е консервативна инвестиция, която да носи пасивен доход, както обещават мазните продавачи на надежда.

 38. 38 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  https://temida.tv/каква-е-разликата-между-лихварство-и-о/

  Къде тогава е разликата между законно кредитиране и незаконно лихварство
  Според практиката на Върховния касационен съд системното заемане (предоставяне и получаване) на парични средства срещу насрещна материална облага (лихва) представлява банково кредитиране. Това кредитиране е поставено под разрешителен или регистрационен режим. Законът не дава право на физически лица да извършват такава дейност. Но за юридическите лица – фирми предвижда специални условия – регистрации и разрешения. Системното предоставяне на кредити (поне три пъти) е престъпно само ако е извършено по занятие (като дейност, която носи доход), без необходимото разрешение, каквото се изисква по закон.

  Предоставяне на пари в заем като търговска дейност е незаконно

 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1330 Неутрално


  До коментар [#32] от "qqv391093118":

  @qqv391093118, много се радвам за теб, че ти не тънеш в правно невежество и „най-вече неведение за силно надутото си самочувствие с отрицателно покритие“. Ще пишеш пак, нали?

 40. 40 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#27] от "The Polite Moose":

  Това не е на нарушение на законите за банковото дело, ... Но е много спорна практика спрямо данъчното и осигурителното законодателство , дали плащат данъци и осигуровки за частта от възнагражденията на работниците си , която плащат в тонкени ...

 41. 41 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#9] от "tarashkov":

  Те твърдят, че са регистрирани в Швейцария, а централата им е в Лондон.

  В БГ имат оперативен офис. Спор между форма и съдържание, българският съд предпочита формата, т.е. нищо чудно в София да приемат, че централата е в Лондон.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#16] от "meteowrite":

  Доста прилича на пирамида. Понеже сега възможностите за намиране на клиенти са неограничени, съответно и печалбите на фараоните са космически.
  Фараоните от 90-те години ми изглеждат доста по-скромни от съвременните.

 43. 43 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#36] от "Kalinoff Ivan":

  В Щатите ги гонят не за лиценз за банкова дейност, а заради липса на регистрация като брокер/дилър на стоки. Донякъде приравняват на доверително управление.
  Грешно да се търси паралел с българското право и американското право. Регулациите са доста различни. В Европа, според статията, няма регулация за криптото все още, съответно и в България. Тук ги гонят за подвеждане на инвеститори.

  В общи линии, изводът е, че не трябва да се закачаш с регулаторите :-)

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Интересното в сагата с Нексо е, че всички дават кредит на доверие, но досега никой от защитниците не е излязъл с обяснение как Нексо прави пари, дали е законно и нормално, защо са непрозрачни и защо не могат в прав текст да опишат бизнес модела. Нали се сещате за максимата - ако посланието ти не може да се напише на визитка, значи нямаш послание.

  Или е нещо скрито-покрито, за което не искаш да знаят нормалните хора, докато им обираш парите за "инвестиция"...

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1531 Неутрално

  Не за повечето , а почти всички , дори мнозинството от инвестиращите са наясно , че това е измама , но се надяват да са по хитри от другите да инвстират умножат инвестиция и да кешират на време за да си оправят живота ....
  —цитат от коментар 21 на Kalinoff Ivan

  Имаше преди десетина години такава мода "пари от интернет" - пубери се регистрират в разни бъксове и почват да цъкат по рекламни банери или попълват безсмислени анкети. Ценоразписът беше от рода на "100 цъкания за 2 цента" (както сега например наш психо цъка минуси). Ако цял ден цъкаш като изоглавен, за месец печелиш 3 долара. Бизнес моделът беше, че нарочно създадени фейк сайтове плащат на бъксовете половината от приходите от реклами и дървен трафик и рейтинг, те пък плащат половината на цъкачите. Понеже най - важното е да привлечеш голям брой цъкачи , се премина на следващ етап - бъксове обещават нереално голяма заработка с голям праг на теглене (30 - 40 долара). Тука номерът е че ти записват нереално големи Цифри в акаунта, обаче накрая не ти ги плащат. Та пуберите търсят по форуми да зарибят някой (щото получават %) и ако някой им каже "това е скам бе, как ше ти плати 10 пъти повече, отколкото сам получава" и онея викат "бе виждам го че е скам, ама за да привлече клиенти, на първите треба да плати да пуснат прууф че да се излъжат нови, та се надевам да успея да си ги изтегля преди да скамне"

 46. 46 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  На мен ми прилича на едновременно заложна къща, банка и борса. Без регулации и надзорни органи. Най вероятно всички крипто търговци са така и ако им вдигнат мерника , винаги нещо незаконно ще се намери.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8142 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Обаче обратно на казаното от вас, относно скандала, акциите на NEXO даже са пораснали.

 48. 48 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#47] от "Роси":

  Това не са акции.

 49. 49 Профил на ahm161090712
  ahm161090712
  Рейтинг: 889 Неутрално

  При положение, че всички брокери или каквито там се водят плюс поддръжката са българи и работят основно в България, не мисля че ще се приеме версията за седалище в Лондон. А и ако наистина сред прокурорите е имало и представители на негово величество....

 50. 50 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 472 Весело

  До коментар [#46] от "schwimmwagen":

  ако питаш мен, самият предмет на търговия (крипто) е измама, следователно всеки търгувец, лихвар, брокер на крипто е измамник.

  You don't know what you don't know. Свободата струва скъпо, но робството - още повече!
 51. 51 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#32] от "qqv391093118":@qqv391093118, много се радвам за теб, че ти не тънеш в правно невежество и „най-вече неведение за силно надутото си самочувствие с отрицателно покритие“. Ще пишеш пак, нали?
  —цитат от коментар 39 на Santos


  Ако тънех в дълбоко невежество като твоето, нямаше да обвинявам материала за неспособността си да го разбера.

  Разбирам те, там се борави с много понятия, материята е комплексна, не е за редовия форумен трол с под средни възможности.

  Само не разбирам самочувствието с което се изказваш, затова казвам че е силно надуто и с отрицателно покритие. Когато не разбираш нещо или полагаш повече усилия или се отказваш, вместо да се изказваш за качеството на нещото.

 52. 52 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#29] от "qqv391093118": Използвах Ако , само защото не зная дали имат клиенти от България , но предвид , защитата им , че нямали нужда от лиценз сигурност имат , ако нямаха клиенти тук нямаше да се налага да се оправдават ...Американците им го казаха същото , това което правите няма как да го правите на територията на Сащ без лиценз за извършване на банкова дейност .... Дори и на Кайманите за тази дейност се изисква лиценз , щом се съдят с техният регулатор , който им е отказал с довода , че на кайманите подобни практики вредят на името им и няма как да им го издадат .
  —цитат от коментар 36 на Kalinoff Ivan


  Вече започвам да се чудя, в тази държава има ли изобщо функционално грамотни. Ако бяхте, щяхте да прочетете статията, да сверите дали законите са цитирани правилно, ако толкова не вярвате на автора и да разберете, че наистина няма какъв лиценз да искат от българските регулатори. Те нямат закон, по който да им го издадат. Освен това нямат извънтериториална юрисдикция.

 53. 53 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4277 Любопитно

  Автор: адвокат Иван Николаев

  Управляващ съдружник в адвокатско дружество „Николаев и партньори“.
  ______________________________________________________________

  Той ли ще е защитник на обвинените лица от криптошарлатанската фирма Нексо?

  Или ще е адвокат на Асен Василев, сътрудничил на криптошарлатаните?

  Ако мъжът ви преспи с украинка, да знаете че това не е изневяра, а хуманитарна помощ. (laugh)
 54. 54 Профил на Mihail Konstantinov
  Mihail Konstantinov
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Криптовалутите не са валути, а боклук (траш). След 1971 г. всички останали валути начело с долара са също боклук (траш). Скоро трашът ще гръмне и банкстерите ще хукнат към Нова Зеландия. Което само ще отложи неизбежното, за което всички се досещаме. Банкстерите знаят какво ги чака и пъргаво тичат напред-назад и назад-напред. Не че ще им помогне, но поне се разсейват.

  Бъдете здрави и се забавлявайте!

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9320 Весело

  Четиво за каскети :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kalinoff Ivan":

  Крипто валутите не са пари -това в резюме твърди горната статия. Защото ако бяха пари, щяхте да можете /примерно/ да си плащате данъците с тях. Оттам -щом не са пари, не могат да се използват,като залог и да се дават назаем,а само да се съхранява физическият им носител. Следва въпросът -по чия заповед любителя а каскети спретна тоя цирк?

 57. 57 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#56] от "Vassil Stoychev":

  С долари също не можеш да си платиш данъците , но са пари .. А и това , че не можеш да си платиш данъците не е напълно вярно.... https://money.bg/companies/nexo-puska-kripto-kreditna-karta-v-partnyorstvo-s-mastercard.html

 58. 58 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#7] от "peaspiring":

  За неработеща във България компания, нещо много служители, офиси и дейностти имат...

 59. 59 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#13] от "qqv391093118":

  "Аз съм например изселник в Турция и имам българско гражданство. Вложил съм или пък съм взел кредит от Нексо, тук българските институции не са компетентни по въпроса."

  Мда, виждам, че можете да пишете и да четете, как сте с мисленто, защото примерът ви е убийствено грешен.
  1. Последно когато проверявах, българските органи принципно имат юрисдикция относно българските граждани.
  2. Българските органи имат също така юрисдикция за цялата територия, акватория и въздушно пространство, даже и някой други неща като плавателни съдове под български флаг, посолства в чужди държави и т.н....

 60. 60 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#15] от "Kalinoff Ivan":

  Всъщност проблемът им е много по-сериозен, защото те работят във виртуалното пространство. Във момента във който предлаганите от тях услуги са просто достъпни за граждани на ЕС, попадат под специалните регулации на ЕС. Няма никакво значение дали имат сключена дори и 1 сделка за един цент, щом са "видими" значи са под регулации.
  Казано простичко, ако им отвориш сайта и той не направи проверка на АйПи адресът ти и ако този адрес е от ЕС и те нямат лиценз, следва веднага да получиш специално съобщение, че услугите им НЕ се предлагат за теб. Няма ли го това нещо са с двата крака вътре...

 61. 61 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#23] от "rumen_s":

  "Пълна дивотия, за да дадеш кредит срещу лихва си е нормална стопанска дейност за която не са необходими никакви разрешения. И се прави всекидневно между фирмите."

  Всъщност е нормална стопанска дейност ако имаш лиценз за банкова дейност. Ако нямаш подобен лиценз е абсолютно забранено и няма нито една фирма която да отпуска кредити на друга фирма, нещо бъркаш сериозно нещата.
  Фирмите осъществяват различни сделки, при тези сделки използват различни форми за разлащане, но заеми не си отпускат освен в много частни, специфични и регулирани случаи, при които като цяло има участието и на банка с лиценз...

 62. 62 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  В същност защо ни е грижа чак толкова? Всеки от нас има някакви спестявания и сме свободни да решим дали с тях да идем на почивка, да ги държим на депозит в банка, да си изплатим предсрочно някой заем... Изведнъж се появява нещо ново наречено криптовалута и едни хора идват да ни обясняват, че ако обърнем спестяванията си в този нов цифров актив може да получаваме лихва. Виждаме, че няма черно на бяло упоменато гарантирано възстановяване на средства до 100 000 евро, но въпреки това правим сделката. Тоест ние знаем, че банковия депозит носи сигурност, а новото нещо риск срещу по-всиока потенциална печалба. След като услугата е различна поради липсата на гаранция не виждам защо трябва да искаме банков лиценз? Нека сме честни. Тук не става дума за защита на инвеститорите, а за страха на текущите банки и финансови институции, че ще имат отлив на клиенти.

 63. 63 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#59] от "ryk511146816":

  За мисленето са необходими знания, липсата на които ярко се проявява у вас.

 64. 64 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#60] от "ryk511146816":

  Абсолютни глупости, като горните.

 65. 65 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#63] от "qqv391093118":

  НЯкой очеизвадно е в липса на нещо. Сега ти си този, който твърди , че компания която е "изтарашена" физически от българските държавни органи не била под никаква българска юрисдикция...

 66. 66 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Даването на кредит срещу лихва без разрешение, лиценз или регистрация се води лихварство и е забранено....
  —цитат от коментар 4 на Kalinoff Ivan

  - Така ли било?
  Не знаех.
  Не го знаят и авторите на Закона за задълженията и договорите, няма да е зле да ги образоваш и тях:
  "Чл. 240. С договора за заем заемодателят предава в собственост на заемателя пари или други заместими вещи, а заемателят се задължава да върне заетата сума или вещи от същия вид, количество и качество.
  Заемателят дължи лихва само ако това е уговорено писмено. Това разпореждане не се отнася до банките."

  ГЕРБ: "напрайли сме над пулвин милиард километра магистрали БЕЗ АСФАЛТ!"
 67. 67 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Според практиката на Върховния касационен съд системното заемане (предоставяне и получаване) на парични средства срещу насрещна материална облага (лихва) представлява банково кредитиране.
  —цитат от коментар 38 на Kalinoff Ivan

  - И ти, ей така, реши, че криптовалутата е... пари?
  Ама по българските закони не е така. Поне аз не знам закон, който да определя криптовалутата като "пари".

  ГЕРБ: "напрайли сме над пулвин милиард километра магистрали БЕЗ АСФАЛТ!"
 68. 68 Профил на qqv391093118
  qqv391093118
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#63] от "qqv391093118":НЯкой очеизвадно е в липса на нещо. Сега ти си този, който твърди , че компания която е "изтарашена" физически от българските държавни органи не била под никаква българска юрисдикция...
  —цитат от коментар 65 на ryk511146816


  Ти май си отсъствал от часовете, в които се е преподавало четене с разбиране и елементи на разсъждение.

 69. 69 Профил на ryk511146816
  ryk511146816
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#68] от "qqv391093118":

  Въпрос с повичена трудност за теб.
  тази компания с дейност във виртуалното пространство, оперира чрез инфраструктура със сървъри.
  Сега, въпросът, КЪДЕ физически се намират тези сървъри, в юрисдикцията на коя държава...

  Хайде бягай да търсиш отговорът, нали си бил отличник в необходимите часове във училище...

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK