"Отлагането не е опция." Защо е важна реформата на детските ясли

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хюго Босов
  Хюго Босов
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Не стана ясно кое налага реформа на Неапол, което работи. Освен една депутатска от ДБ да отчете дейност. Или да се почнат с либерастко- джендърските прогресивни обучения отрано?

 2. 2 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  много важна тема; би трябвало една добра редакторска намеса да направи текста кратък и четяем. аз съм напълно съгласна с изложеното с една забележка - да не се пишат глупости от типа 'време, в което се развива около 80% от обема на мозъка'.
  Ранното детско развитие е супер важно, но първите 3 не отменят важността на следващите 15. и да трябва да мине всичко под шапката на образованието. защо изобщо не е било там, не ми е ясно. още се борим с ключови останки от комунизма в тази страна.
  Успех на реформаторите.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Първо яслите да наваксате нуждите на населението. Не може да се чудиш какво да правиш детето като ти изтече майчинството и трябва да се връщаш на работа. Реформите - след това!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Като видиш на едно място БХК, ДБ и Козилата, бегай далече.
  Целта накрая пак ще избие към истанбулската конвенция, колкото и да го отричат.
  Долу ръцете от децата на България!

 5. 5 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Поздравления за изчерпателната статия.

 6. 6 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Целта на яслите с медицински персонал е в това да повериш децата на жени, които поне са доказали, че имат акъл и съвестност като за мед. сестра. Това е вид цедка, не че някои сестри не са тъпи или садистични.

  Но ако се отвори системата на яслите, не ми се мисли по какви критерии ще се отсяват нещата. Работата с малки деца наистина може да е изнервяща и тежка, но затова пък е нископлатена. И ако трябва да наемаш персонал, дето е в дъното на обществото - там може вече да има психично нездрави, садистки, повлекани и какво ли не.

  Ако ще се отваря системата на яслите, то трябва да има специално подбиращо образование за персонала, ама не маркетинг. Нещо като школа за бавачки, именно за да отсее съвестните, грижовни жени от боклуците с айкю под стайна температура и съответната несъзнателност и нисък морал. Щото иначе ще стане като в домовете...

 7. 7 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":

  За това се чудиш преди да си направиш децата. Всяка майка трябва да е психически подготвена за грижа докъм 3г. минимум, а често може да се налага и до предучилищна.

 8. 8 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Статията изрежда проблеми, но не казва как точно предлаганите промени ще ги решат тези промени. Нито пък казва за какво точно се борят въпросните инициатори на законодателните промени... Те имат ли ясна цел, каква обосновка за исканите промени са внесли?

 9. 9 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#2] от "dyj311154472":

  Това с ранното развитие на мозъка е евфемизъм, за да може да има причина да се обхванат сещаш се кои дечица, да не живеят в катуни отрано.

  Което пък е тегаво за нормалните родители, защото за моите деца може да има много по-добро развитие да НЕ са в институция, да ядат домашна храна, а не яслена и кухня и изобщо да тръгнат на училище с някои психически филтри и идеи, които може само у дома да се насадят, не и в Системата.

 10. 10 Профил на KoyoZwoNull
  KoyoZwoNull
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Много ви плаши руските блядове тая истанбулска конвенция..... Комплекси ли, несигурност ли, латентен хомосексуализъм ли - не знам, но явно имате някакъв общ проблем всичките тролейбуси патреотари и радетели за братство със севороизточния рай..... А това "долу ръцете от децата" е толкова тъпо, че който го е измислил вероятно е по-тъп и от банкянския ви гуру.

  "Когато си тъп в понеделник, тъп си и в петък" - българско патреотар-комуне
 11. 11 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "lil_alex":

  направете нещо за расизма си. имате вид като да се гордеете с него.
  качествените ясли са нещо добро, и е въпрос на избор какво ще си правиш детето. моето лично неспециализирано мнение е, че до една година децата се развиват по-добре в неинституционална среда и вкъщи. но до три? не, благодаря. на мен най-тежкия ми период ми беше тодлърския, и намирам за супер затъпяващо висенето по детски площадки. а и детето няма нужда, но щом някой има такива нерви да прекара 3 години по 24 часа с нечленоразделни с интелектуални нужди на светлинни години от неговите, да действа.

 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Ако към тая логорея се добави и "монтесори", работата е ясна! Детето до 3 години му е най-добре вкъщи, ако не при мама, то при грижовна баба.

 13. 13 Профил на dio161156603
  dio161156603
  Рейтинг: 551 Весело

  Пореден законопроект на тия рИформатори ,който е "неразбран".Летяща Годзило стой си пиши по форумите,може би там те разбират,другаде не

 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#11] от "dyj311154472":

  Много зле!

 15. 15 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#12] от "victor_victim":

  а защо не при грижовен татко или дядо? кво им пречи на тях да се грижат три години за едно напълно зависимо същество, чиито нужди не спират в 24-те часа на денонощието и са напълно различни от тези на един голям човек с нормални интелектуални нужди.
  грижата за малки деца е физически изтощителна и интелектуално затъпяваща. бабите обикновено нямат нужните сили.
  за това трябва помощ за отглеждането на децата от ясли.

 16. 16 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#11] от "dyj311154472":

  А, това, че на майката й е скучно е съвсем друг въпрос от това кое е добро за детето. Гледала съм три у дома до три г. и дори повече и мога да кажа, че има ефект. Просто детето има интелигентна майка до себе си, а не почти-членоразделна лелка с още 15 деца.

  И всъщност детето има много големи интелектуални нужди, но до три години опосредства света чрез майката. Хубаво е невинаги да пуши отегчено, може и да си говорите, да играете развиващи игри, такива работи...а, и да се научите да го храните това дете, че е ужас с тия държавни кухни. Изобщо БГ родителят бърза да хвърли детето на системата. Първолаци заспиват в клас, щото денят им е от 8 до 17, защото законът иска да обхване и максимална част от деня на всяко дете.

  И не е расизъм, а разбиране, че без много добре наложена култура, някои хора са опасни за себе си и за околните. Затова трябва много да се внимава кой какво либерализира и на какви хора налива пари, защото парите са евтини, с пиар всеки може да излезе ангел небесен, но реалността е съвсем друга.

 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#11] от "dyj311154472":

  A сега си представете, че както на майката й е отегчено, така на някоя лелка ще й е сто пъти по-отегчено, а детето даже не е нейното. И ако в добавка на това няма културни и социални спирачки, но затова пък не е прецедена за минимум айкю и съзнателност...няма нищо, те децата са гъвкави, а мама е отегчена и има да прави кариера.

 18. 18 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#17] от "lil_alex":

  вие явно не сте виждали качествени ясли с малки групи. сигурна съм, че и в българия има такива. би било добре също да не презюмирате неща за които нямате идея, че хората пушат или че ни си хранят качествено децата и въобще да имате това чувство че сте открили топлата вода, докато ние баницата с хляб я ядем щото сме си дали децата на ясла.
  въпрос на избор е. щом ви влече няма лошо. мен не.

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#18] от "dyj311154472":

  Е тогава всеки да си намира начин за децата, а не да тръгва да променя цялата система по свой вкус. Аз например няма да тръгна да затварям ясли, но не искам система, която почва да обхваща децата още под 2г. Но точно такава система се налага - например на практика задължително тръгване на градина на 4, което трябваше да заобикаляме по разни начини, защото не беше добро за моето семейство.

  Иначе доста време съм провисяла по площадки, да имам някакво наблюдение върху контингента от майки. Еми - пушат и тъпчат децата с джънк и детска кухня. Масово е. Да, има и еко-био групички и балончета. Да, има и частни ясли.

  Но това не значи да се отвори системата и да влизат всякакви. Защото имаше и малка качествена ясла, дето остави едно дете в София да слънчаса на люлка 2 часа.

 20. 20 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Категорично съм против "реформата" на другарката Козила.

 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#15] от "dyj311154472":

  Разбира се, че и татко, и дядо влизат в сметките. Отглеждането на дете е приказно преживяване, а не някакъв трилър, пълен с "изтощение и затъпяване", какъвто тук мнозина споделят. Странно нещо са младите родители, доста егоистично настроени, поставят собствените си интереси пред тези на детето. А що се отнася до бабите ....нещо не сте наясно, нито с това какво могат, нито с енергията, която имат и която идва от любовта им към внуците!

 22. 22 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#21] от "victor_victim":

  Ами всъщност не е приказно и да, затъпяващо е в някои аспекти и може да ограби жената като личност. Но и БГ ясли и градини са такава баталия, че човек прави жертви...просто не е лесно да се довериш.

 23. 23 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "victor_victim":

  приказно е за такива като вас, които не са гледали деца, но дават оценки и акъл. аз съм гледала две деца по повече от година сама. от такива като мен думата приказно няма да чуете. да, страхотно е да си гледаш, но е също така изтощително и затъпяващо. нищо приказно няма в липсата на сън, смяната на памперси, непрестанното чистене и готвене. голяма част от хората си ги гледат, защото нямат доверие на системата, което е разбираемо; а и защото размера на майчинството позволява. в чужбина няма такива опции. връщаш се на работа на шестия месец и толкова. нищо им няма на тия в чужбина. ключа е - за мен - в качествените ясли и градини след първата година.
  напълно съм наясно с енергията на бабите и дядовците, и особено с навика им да дават мнение, което не е искано. те са да дават любов и да ги гледат за два часа веднъж на три месеца. но не и за перманентно гледане.

 24. 24 Профил на Ivan Peev
  Ivan Peev
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Къде се врат недомисленице от разни комитетчета радио-будки и вся осталная ....
  Нормално обучение и добри детски градини имаше само през '70-те и '80-те години на миналия век.
  Съвременните простотие ги заврете в долната част на гърбовете си!!!

  Два дебила это сила!
 25. 25 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":Много ви плаши руските блядове тая истанбулска конвенция..... Комплекси ли, несигурност ли, латентен хомосексуализъм ли - не знам, но явно имате някакъв общ проблем всичките тролейбуси патреотари и радетели за братство със севороизточния рай..... А това "долу ръцете от децата" е толкова тъпо, че който го е измислил вероятно е по-тъп и от банкянския ви гуру.
  —цитат от коментар 10 на KoyoZwoNull


  Плаши ни Истанбулската конвенция ВСИЧКИ нормални родители, не само русофилите Щото не искаме децата ни да ги обучават,че е нормално да са гейове и лесбийки. Искаме децата ни да се развият като нормални човешки същества, а не със сексуални отклонения.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#21] от "victor_victim":Ами всъщност не е приказно и да, затъпяващо е в някои аспекти и може да ограби жената като личност. Но и БГ ясли и градини са такава баталия, че човек прави жертви...просто не е лесно да се довериш.
  —цитат от коментар 22 на lil_alex


  И какво ще те ограби като личност, че прекарваш повече време с децата си?Кой ще се грижи по-добре от тях, освен собствената им майка?

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#21] от "victor_victim":приказно е за такива като вас, които не са гледали деца, но дават оценки и акъл. аз съм гледала две деца по повече от година сама. от такива като мен думата приказно няма да чуете. да, страхотно е да си гледаш, но е също така изтощително и затъпяващо. нищо приказно няма в липсата на сън, смяната на памперси, непрестанното чистене и готвене. голяма част от хората си ги гледат, защото нямат доверие на системата, което е разбираемо; а и защото размера на майчинството позволява. в чужбина няма такива опции. връщаш се на работа на шестия месец и толкова. нищо им няма на тия в чужбина. ключа е - за мен - в качествените ясли и градини след първата година. напълно съм наясно с енергията на бабите и дядовците, и особено с навика им да дават мнение, което не е искано. те са да дават любов и да ги гледат за два часа веднъж на три месеца. но не и за перманентно гледане.
  —цитат от коментар 23 на dyj311154472


  Не прави обобщение за всички жени Моята жена 6 години те ходи на работа, за да гледа трите ни деца и ако имаше възможност още толкова щеше да ги гледа.То пък,щото много е хубаво да те тормозят на работа, вместо да си гледаш децата.

 28. 28 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 460 Неутрално

  ... Но това не значи да се отвори системата и да влизат всякакви. Защото имаше и малка качествена ясла, дето остави едно дете в София да слънчаса на люлка 2 часа.
  —цитат от коментар 19 на lil_alex


  Понеже за втори път твърдите, че системата ще се отвори за всякакви, та да ви попитам - смятате ли, че и в детската градина са „всякакви“, след като е под юрисдикцията на МОН (където се предлага да минат и яслите)? Вероятно така смятате и в това по принцип няма нищо лошо, нищо че не е вярно. Лошото е, че тогава твърдението ви
  ... Гледала съм три у дома до три г. и дори повече и мога да кажа, че има ефект. Просто детето има интелигентна майка до себе си...
  —цитат от коментар 16 на lil_alex

  що се отнася лично до вас, е силно, силно преувеличено. И косвено доказва твърдението на колегата, на която отговаряте, че 24-часовото дежурство около малките деца се отразява негативно в интелектуално отношение на майките.

  “Руский орденоносец, иди при крайцера “Москва”! Слава Україні! Героям слава! 💙💛
 29. 29 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  мен не ме тормозят на работа. развивам се и изкарвам пари. не съм правила обобщение за всички жени, а за моя опит. и напротив, винаги съм подчертавала че въпрос на избор и предпочитание. някои ги влече вкъщи, някои не. всеки има право да избира и да си живее живота както намери за добре.
  а вие не говорете на ти, преди да ви е дадено разрешение.

 30. 30 Профил на dyj311154472
  dyj311154472
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мусаши":

  ох поредният кретен

 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Глупости. Нито в германскитге детски градини ,нито в британските има медицински сестри още по-малко лекари. Там много от тези детски заведения се водят Център за дневни грижи (Day-care center) и децата може да имат кетъринг или неща приготвени от вкъщи за хранене, дори не спят там следобед. А тук в пост-комунистическата кочинка се държат медицински сестри с уннизително ниски заплати ,точно защото общините могат да си позволяват да плащат унизително ниски заплати с лицемерната загриженост за децата ,а никой не се интересува за ТОТАЛНО НЕЗАПЛАТЕНИЯ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ от когото обаче се иска много. Кога ще престане това лицемерие от соца ?!?!?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 32. 32 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#28] от "Velocio":

  В детската градина децата са вече говорещи и могат да изкомуникират, ако нещо не е наред. А годиначе или дете на 2 как ще ти разкаже, ако нещо в яслата не е наред?

 33. 33 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Ми примерно нямам време за четене, хобита, още един език, нови преживявания, има натрупване на умора и апатия. Няма да спорим, личността се променя и майчинството е жертва. За някои жени де, зависи от интересите. За мен причината да си гледам децата у дома е ниското качество на гледане извън дома. Какво ли не сме пробвали, навсякъде отварят повече проблеми, отколкото решават и накрая пак се прехвърля трудното на майката.

 34. 34 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 760 Любопитно

  До коментар [#15] от "dyj311154472":

  И все пак е чудно как, след като яслите са ти помогнали да не спре интелектуалното ти развитие, си все още толкова тъпа?

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK