Възкръсването на вампира АЕЦ "Белене"

Малко ни беше, че платихме над милиард за два ръждясващи реактора под найлони на площадката, ами и още поне милиард за мними "консултантски" проучвания.

© Красимир Юскеселиев

Малко ни беше, че платихме над милиард за два ръждясващи реактора под найлони на площадката, ами и още поне милиард за мними "консултантски" проучвания.Въпреки многократните уверения на служебния кабинет, че няма да се занимава с дългосрочни въпроси, вчера служебният министър на енергетиката Росен Христов представи стратегия за развитие на българската енергетика до 2053 г. Тя предвижда България да продължи да развива ядрените си мощности. В документа, който би трябвало да бъде одобрен от Народното събрание, е записано, че трябва да се изградят 4 нови реактора - два на площадката на "Белене" и два в АЕЦ "Козлодуй".


България може отново да опита да продаде реакторите за АЕЦ "Белене"
България може отново да опита да продаде реакторите за АЕЦ "Белене"


От началото на прехода - когато след доклад на БАН беше спрян проектът, заради огромния брой рискове - той системно се възражда всеки път щом прокремълски правителства дойдат на власт. И скоро след това спира поради своята невъзможност. Малко ни беше, че платихме над милиард за два ръждясващи реактора под найлони на площадката, ами и още поне милиард за мними "консултантски" проучвания.


Но това далеч не е единствената лоша новина в т.нар. Визия за стратегия на електроенергийното производство, от която "предвидливо" е махната стратегията за газ и петрол. Иначе можеше да стане дума за какво точно сме се договорили с "Боташ" и защо ще строим сега "Гръцки поток", с който за наша сметка да осигурим неруски петрол за "Лукойл", за да може да продължи да печели след края на дерогацията.
С всякакви удобни статистики без източник, "визията" е специално подготвена, за да защити в Брюксел популисткото решение на парламента за промяна на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), така че да запази въглищните централи още дълго време - за сметка на повече карбонови емисии, по-дълго нереформирана енергетика, пропуснати милиарди от плана и разбира се - нашето здраве.


За целта, основната цел на "визията" е да ни сплаши колко трагично става в енергетиката без ТЕЦ, които били критична базова мощност. И не само. Забележете - тази базова мощност била нужна и защото нямало да има откъде да я вземем, доколкото Румъния и Гърция интензивно щели да инвестират във ВЕИ и щели да разчитат на нашите ТЕЦ - затова трябва да ги поддържаме!


Освен два нови ядрени реактора в Козлодуй ще ни трябват и още два в Белене:


Въпреки всички известни рискове за безопасността на тази площадка;


Въпреки новата външна зависимост за технология, отработено гориво и складиране на радиоактивни отпадъци;


Въпреки че Румъния и Турция също вече строят нови ядрени мощности;


Въпреки приетия закон домакинствата и сградите - най-големия потребител на енергия - да имат вече възможност да си инсталират соларни мощности;


Въпреки факта, че сме най-енергоемката икономика и трябва да подобряваме тепърва енергийната ефективност;


Въпреки че сме с най-бързо намаляващото население в света!


Важно е да се строи с размах, държавният бюджет да участва, а с това политиците да печелят. А България да поддържа своята външна зависимост.


ГЕРБ: 16 години сервилност към Путин
ГЕРБ: 16 години сервилност към Путин

Къде са инвестициите в "умни мрежи", в свързаност с други мрежи, за енергийна ефективност (освен "санирането"), в алтернативни източници на енергия като геотермална енергия, технологии за съхранение, ефективност? Не, те намаляват нуждата от внос за енергетиката, от скъпи ангажименти на държавния бюджет за глупави мегапроекти и разголват кражбите в системата.


Въобще планът от десетилетия за нашата енергетика е един и същ:


Колкото повече държавна намеса в енергетиката - толкова повече олигархични интереси, все повече мегаломански проекти да покриват загубите от нефективност на цялата енергетика и осигуряват рента на политиците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK