И цялото путинско войнство

Жестоките руски обстрели и военни престъпления се съпровождат от не по-малко ожесточени проруски медийни канонади срещу всеки, нескланящ глава пред "исполина от Кремъл", който пък в очите на противниците си е само едно "зло джудже".

© Pixabay.com

Жестоките руски обстрели и военни престъпления се съпровождат от не по-малко ожесточени проруски медийни канонади срещу всеки, нескланящ глава пред "исполина от Кремъл", който пък в очите на противниците си е само едно "зло джудже".Анализът е препубликуван от "Портал Култура".


Руската агресия срещу Украйна има своя хибриден или паралелен вариант в социалните мрежи. Жестоките руски обстрели и военни престъпления се съпровождат от не по-малко ожесточени проруски медийни канонади срещу всеки, нескланящ глава пред "исполина от Кремъл", който пък в очите на противниците си е само едно "зло джудже".


Bird.bg: Българските модератори на "Фейсбук" са подчинени на руски отдел
Bird.bg: Българските модератори на "Фейсбук" са подчинени на руски отдел


Изобщо "новата фейсбук реалност" започва да се превръща в "медийна митология". Досущ по Толкин, братя Грим или "играта на тронове". Сили на тъмата срещу бранителите на светлината: орки и елфи, коболди и таласъми Медийни митове, които просто са си самодостатъчни; те могат да са разрушителни или съзидателни, но не се нуждаят от истината, по-скоро се конкурират с нея и искат да я заличат и обезличат.
Така се изграждат и отбраняват "медийните балони" (или бастиони) на путинизма, в които господства друга "истина", паралелна на реалността. Особена "пара-реалност", в която живеят немалко хора и където армията на троловете е в настъпление срещу всички "други". Информационно-психологическа специална операция (ИПСО), осъществявана от Кремъл.


Готвачът и човекоядецът
Готвачът и човекоядецът


Ето защо след вълна от особено яростен "хейт" срещу статията ми "Готвачът и човекоядецът", реших да изследвам аналитично пропутинските коментари в Портал Култура - не само под тази моя публикация, но и под последните статии на колегите ми Теодора Димова и Калин Янакиев. И то не за да се заяждам на дребно. Струва ми се важно, все пак с оглед на истината, да се очертаят някои психологически "установки", характерни за "ненавистническата митология", която взима връх в тези среди:


Първо: яростната и персонална атака против автора на всяка критична статия срещу Путин или изобличаваща военните престъпления в Украйна. Пълна невъзможност да се приеме дори за миг какъвто и да било факт, низвергващ култа към "путинизма" или величието на Матушка Рус.


Съответно: авторът на статията не е автор, нито е човек с позиция (ако въобще е човек?), щом гради тезата си въз основа на "подобни факти" или на познанията си за руската (или съветската) история и култура, натрупани през годините. Той е "афтора", "драскач", "алчен и примитивен грантоусвоител", пишещ "тъпотии за неграмотни". Изобщо: "много ситничък". И тъй нататък, и тъй нататък Цитатите са буквални, спестявам имената на авторите им (или техните обозначения, тъй като някои от фейсбук профилите са празни, което навява на мисли за "рубликации"). И ги спестявам не за друго, а защото Портал Култура е пространство, зачитащо достойнството на "ответната страна".


Второ: не бива да се вярва на нищо от "противната страна"; там лъжат. Лъжа е всичко: войната, която всъщност не е война, а умиротворителна или специална операция, без която щяло да стане много по-"страшно". Лъжа са репортажите във всички световни медии за попаденията в жилищни блокове в Днипро, за смъртта на жени и деца, за зверствата в Буча Всичко това го няма и не го е имало, а и да го е имало, то е "друго": най-вероятно "укронацистите" сами са извършили тези зверства срещу своя народ или пък "витязите на Вагнер" са били принудени да действат в "самозащита", за да отстоят баланса в световната политика срещу "сатанистите" (още буквални цитати от форума на Портал Култура).


Накратко, ето какво гласи посланието на една наша "читателка" (оправен е само правописът):


Не трябва да се вярва на това, с което ни облъчват информационно за войната!


Глупави са тия, които са съгласни със ситуацията, защото това писане и говорене е поръчково. Защо никой не казва нищо за американските лаборатории в Украйна, в които се правят опасни експерименти!


Който не ползва главата си за украшение, не трябва да повтаря като папагал, каквото ти говорят по тв, истината е друга, останалото е политика !


Истината е "някъде там", а делириумът в "медийния балон" на путинизма очевидно е тотален. И след всяка следваща "податка", изблиците конвулсивно се засилват:


Колко много приказки, вместо да кажеш направо: "Мразя го тоя Путин". На Путин му е все тая от такива приказки. Той има божествена мисия и ще я осъществи докрай, колкото и както да му пречат.


Да не повярва човек Ала така се стига до "заклеймяващото проклятие" от поредна "читателка", което не закъснява - путинските тръби на страшния съд вече кобно ечат:


Знаете ли, вие сте гнусна банда безбожници, които нямат свян дори от Бога! Путин е ниво, за което мнозина държавни главни не могат дори и да си мечтаят да достигнат! А на въпросната драскачка предлагам да се поупражни в мислотворство върху "гениалните" образи на Байдън и укрофашиста Зеленски! Там може и да намери утеха за низките си страсти! И това, което вижда един вярващ, православен християнин в Путин, вие няма как да го видите, защото тънете в собствените си екскременти.


Е, оттук нататък има ли смисъл да се продължава Всичко е вече "безпощадно ясно", формулирано с още по-лаконична простота от друг участник във форума ни (със следния запис):


Вова, мъй с табой!


Допълнено с не по-малка политическата сентенциозност на друг негов съ-ратник:


А Путин си го каза в прав текст: "За какво ни е светът без Русия". Кой разбрал, разбрал


И накрая, последният сегмент на атаката: защо пишете за Путинова Русия, а не пишете за "култура"?


Омръзна ми да отговарям на всички тези глупости, само ще попитам следното: ами вие въобще четете ли нашите публикации?! Защо ли не съзирам нито едно от вашите имена (или прозвища) под най-новите ни статии за кино, за пътеписите на Андерсен, за постановката на "Сън в лятна нощ" или поезията на Борис Христов? Там такива "ФБ персонажи" просто няма! И никога не е имало!


Щракванията вътре в профилите на споменатите лица обикновено показват препратки към "Бессмертный полк, "Беларуската гара", други путински гаргари и забележете - снимки на бабанковци или татуирани персонажи от воайажи в Европа. Никога не в Москва или Мурманск, интересно защо


Което не пречи на силната им загриженост за "културата" (и за нашето издание) да избликват най-често под следната форма:


Портал КУЛТУРА ????
Ама сериозно ли?


Пропаганда
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


И тутакси друга "читателка" - с бодящ очите "руски изказ" - вдига топката, връщайки играта в началото:


Казахте го много точно, правильно, и доступно. Просто някои хора пишат коментарии, без да имат никаква информация и понятие за това, което става в Украина, кьдето "човекоядци"- вече нацисти, бендеровци и фашисти, уничтожават собствен народ Украины и самата дьржава.


Това може и да е цитат "копи-пейст" от "форума-майка" Нали все пак трябва да се пестят време и сили. И, общо взето, коментарите в тази посока са "копие под индиго":


Не знаех, че Путин е интересен за вестник "Портал Култура". Не сте това, което бяхте. Политизирахте се.


Следват отново персонализации с изказ, силно напомнящ на обратен превод с помощта на Google translate:


Тони, професор! Забавно четиво! Ще бъде забавно какво ще пишеш след няколко месеца! Относно биография, философ помисли колко пъти мнение си сменил! Аз не посмях и веднъж.


Не съм си сменял позицията, нито робувам на "кървави митологии". За разлика от "цялото путинско войнство".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK