Готвят се скандални изменения в Закона за горите

Предлаганите промени изключително много напомнят скандалната поправка "Витоша ски", внесена през 2011 г. по времето на първото правителство на ГЕРБ.

© Юлия Лазарова

Предлаганите промени изключително много напомнят скандалната поправка "Витоша ски", внесена през 2011 г. по времето на първото правителство на ГЕРБ.Текстът е препубликуван от страницата на природозащитната коалиция "За да остане природа в България".


Спешно и на тъмно се готвят промени, които биха разрешили строителство за негорски цели в горите (например ски писти и влекове), без да се променя статутът на горската територия, биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори, биха довели до повече незаконни сечи.


Тези промени изключително много напомнят скандалната поправка "Витоша ски", внесена през 2011-а година по времето на първото правителство на ГЕРБ и отменена едва след многохилядни протести, блокада на Орлов мост и вето на президента Плевнелиев.


Екоактивисти към кабинета: С "Юлен" задминахте тройната коалиция
Екоактивисти към кабинета: С "Юлен" задминахте тройната коалиция
Конкретните предложения са за:


• Разрешаване на сеч на немаркирани дървета


• Разрешаване на сеч без издадено позволително за сеч


• Разрешаване на строителство в горските територии за негорскостопански цели без промяна на предназначението на територията


• Премахване на плащанията за екосистемни услуги от горите


• Премахване на областните планове за развитие на горските територии


• Прехвърляне на 5% от акумулираните средства във фонд "Инвестиции в горите" на държавните горски предприятия на общините.


Защо тези промени са опасни за природата и гражданите?


• Разрешаването на сеч на немаркирани дървета и сеч без издадено позволително ще компрометира съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и ще доведе до множество незаконни сечи.


• Допускането на строителство за негорски цели в горските територии без промяна на предназначението им представлява схема за държавна помощ. Тази промяна прилича на поправката "Витоша ски" в същия закон от 2011 година. Припомняме, че тогава Министерският съвет внесе проектозакон, според който без промяна на статута на горите, в тях се допускаше строителството на стълбове за лифтове и влекове и ски писти.


• Плащането за екосистемни услуги е част от европейските политики и трябва да бъде въведено от страните членки до 2025 г. То е метод за възнаграждаване на стопаните на ценни територии за това, че земите им се ползват по определен (щадящ природата) начин, който, в крайна сметка, е в полза на всички нас.


• Областните планове за развитие на горските територии са заложени в Закона за горите с две цели - да намалят административния натиск върху собствениците на гори и да регламентират плащанията за екосистемни услуги от горите. Премахването на тези планове ще запази административния натиск и ще продължи да затруднява дейността на компетентните органи по околна среда.


• Предложеното прехвърляне на 5 % от средствата на фонд "Инвестиции в горите" на общините в повечето от случаите би означавало буквално хвърлянето на тези пари на вятъра. Повече от 90% от българските общини нямат практика за инвестиции в горите. Всъщност, голяма част от тях изобщо нямат собствени горски територии. Това означава, че за да извършат каквито и да било инвестиции в горите, те ще трябва да искат разрешения от държавните горски предприятия, от чиито фондове са получили средствата.


Пет партии: Решението на правителството за Пирин отваря вратички за мутренско застрояване
Пет партии: Решението на правителството за Пирин отваря вратички за мутренско застрояване


Свещената гора
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Следващото заседание на Комисията по земеделието, храните и горите е планирано за утре - 25 януари. Представители на Коалиция "За да остане природа в България" ще присъстват на заседанието. Ако скандалните поправки бъдат приети, ще последват протестни действия.


Промени в горския сектор са нужни. Но винаги, когато се отвори Законът за горите, за да се направят необходими промени в услуга на природата и хората, следва порой от предложения за изменение, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси. Днес отново сме свидетели на такова посегателство. С това ли ще запомним вече отиващия си парламент?!?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK