От Русия идва ужасна заплаха

От Русия идва ужасна заплаха

© Reuters"Часовникът на Страшния съд" - илюстрация за това колко са се увеличили рисковете за оцеляване на човечеството, бе настроен днес на 90 секунди преди полунощ. Това е най-тревожният резултат от анализа на Бюлетин на ядрените учени, създала часовника през 1947 г. - две години след основаването на организацията от Алберт Айнщайн и учени от Университета в Чикаго, помогнали за изработването на първите атомни оръжия. Всяка година оценката на Съвета за наука и сигурност на Бюлетина се прави в консултация с Борда на спонсорите, който включва 10 Нобелови лауреати. Подобно на обратното отброяване преди ядрена експлозия, колкото по-близо до полунощ са стрелките, толкова по-вероятен е апокалипсис, причинен от човека.


Предлагаме ви тазгодишното обръщение на Бюлетина, което тази година е публикувано още на руски и украински език.


Време на безпрецедентна опасност: 90 секунди до полунощ


Тази година Съветът по наука и сигурност на Бюлетина на атомните учени премества стрелките на часовника на Страшния съд напред, до голяма степен (макар и не изключително) поради нарастващите опасности от войната в Украйна. Часовникът сега е на 90 секунди до полунощ - най-близкото до глобална катастрофа, когато някога е бил.
Войната в Украйна може да навлезе във втора ужасяваща година, като и двете страни са убедени, че могат да спечелят. Суверенитетът на Украйна и по-широките споразумения за европейска сигурност, които до голяма степен се поддържат от края на Втората световна война насам, са застрашени. Освен това войната на Русия срещу Украйна повдигна дълбоки въпроси за това как държавите си взаимодействат, подкопавайки нормите на международно поведение, които са в основата на успешните отговори на различни глобални рискове.


И най-лошото от всичко е, че слабо завоалираните заплахи на Русия за употреба на ядрени оръжия напомнят на света, че ескалацията на конфликта - по случайност, намерение или погрешна преценка - е ужасен риск. Вероятността конфликтът да излезе извън ничий контрол остава висока.


Неотдавнашните действия на Русия противоречат на десетилетия ангажименти на Москва. През 1994 г. Русия се присъедини към Съединените щати и Обединеното кралство в Будапеща, за да декларират тържествено, че ще "уважават независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна" и "ще се въздържат от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна..." Тези уверения бяха направени изрично при разбирането, че Украйна ще се откаже от ядрените оръжия на своя територия и ще подпише Договора за неразпространение на ядрено оръжие - и двете неща Украйна направи.


Днес ще бъде настроен "Часовникът на Страшния съд" – какво е това
Днес ще бъде настроен "Часовникът на Страшния съд" – какво е това


Русия също донесе войната си до площадките на ядрените реактори в Чернобил и Запорожие, нарушавайки международните протоколи и рискувайки широко разпространено изпускане на радиоактивни материали. Усилията на Международната агенция за атомна енергия да осигури тези централи досега бяха отхвърлени.


Докато войната на Русия срещу Украйна продължава, последният останал договор за ядрени оръжия между Русия и Съединените щати, известен като Нов СТАРТ, е в опасност. Освен ако двете страни не подновят преговорите и не намерят основа за по-нататъшни намаления, договорът ще изтече през февруари 2026 г. Това ще премахне взаимните инспекции, ще задълбочи недоверието, ще стимулира надпреварата в ядрените оръжия и ще повиши възможността за размяна на ядрени удари.


Както генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди през август, светът навлезе във "време на ядрена опасност, невиждано от разгара на Студената война".


Ефектите от войната не се ограничават до увеличаване на ядрената опасност; те също подкопават глобалните усилия за борба с изменението на климата. Страните, зависими от руския петрол и газ, се стремят да диверсифицират своите доставки и доставчици, което води до разширени инвестиции в природен газ точно когато тези инвестиции трябваше да се свиват.

В контекста на гореща война и на фона на ядрени заплахи, фалшивите обвинения на Русия, че Украйна планира да използва радиологични разпръскващи устройства (т.нар. мръсни бомби - бел.ред.), химически и биологични оръжия, също придобиват нов смисъл. Продължаващият поток от дезинформация относно лабораториите за биооръжия в Украйна поражда опасения, че самата Русия може да мисли да употреби такива оръжия, които много експерти смятат, че продължава да разработва.


Инвазията на Русия в Украйна увеличи риска от използване на ядрени оръжия, разшири спектъра на използването на биологични и химически оръжия, възпрепятства реакцията на света на изменението на климата и пречи на международните усилия за справяне с други глобални проблеми. Нахлуването и анексирането на украинска територия също са нарушение на международните норми по начини, които могат да насърчат други да предприемат действия, които предизвикват предишните разбирания и заплашват стабилността.


Няма ясен път за изковаване на справедлив мир, който обезкуражава бъдеща агресия под сянката на ядрените оръжия. Но като минимум Съединените щати трябва да държат отворена вратата за принципно ангажиране с Москва, което намалява опасното нарастване на ядрения риск, предизвикан от войната.


Един елемент от такова намаляване на риска може да включва продължителни контакти на високо ниво между военните на САЩ и Русия, за да се намали вероятността от грешни сметки. Правителството на САЩ, неговите съюзници в НАТО и Украйна имат множество канали за диалог; всички те трябва да бъдат проучвани като възможност. Намирането на път към сериозни мирни преговори може да помогне значително за намаляване на риска от ескалация. В това време на безпрецедентна глобална опасност са необходими съгласувани действия и всяка секунда е от значение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK