Върховенството на закона е спешен въпрос за България

Оливие Маркет

© Надежда Чипева

Оливие МаркетМного искам 2023 г. да бъде годината, в която най-после ще има напредък във върховенството на закона в България (...) Ние като бизнес също трябва да вземем мерки. (...) Дойде времето България да се заеме с въпроса (...) и ние сме готови да помогнем за диалога, да притиснем институциите да вземат мерки."


С такива думи Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България (Amcham), откри в края на миналата седмица конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България". На нея присъстваха посланиците на САЩ, Франция и Италия, временно управляващият посолството на Германия. Партньори на форума са и водещите сдружения на чуждестранни бизнес в България - търговско-индустриалните камари на британските, френските, германските, гръцките, шведските, швейцарските, италианските инвеститори, както и Българската търговско-промишлена палата.


Ето какво каза Оливие Маркет в изказването си:
"В Amcham една от нашите мисии е да подобрим бизнес средата в България. А когато говорим за бизнес среда, върховенството на закона е фундаментален въпрос. Как може бизнесът да процъфтява в страна, където върховенството на закона е слабо.


Всички знаем, че върховенството на закона в България трябва да се укрепва. Всички имаме собствен опит в справянето с проблемите на върховенството на закона. В Amcham се занимаваме с този проблем. Миналата година решихме да създадем нов комитет, който да се занимава с върховенството на закона, наречен "Комитет за върховенство на закона и законодателна реформа", ръководен от нашия член на борда Омуртаг Петков, съдружник в адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Организираме събития с партньорски камари и официални лица.


Целта на това събитие е да ускори нашето участие в подобряването на върховенството на закона. В Amcham се заехме с редица проблеми през последните години, като изготвихме непредубедени и безпартийни проучвания, за да предоставим конкретни решения в областта на здравеопазването и енергетиката. Следва върховенството на закона.


А това е спешен въпрос.


Ще цитирам изявленията на Европейския парламент, който излезе през октомври 2020 г. с резолюция за върховенството на закона и основните права в България. Резолюцията гласи, че Европарламентът:

  • изразява дълбока загриженост от факта, че някои системни проблеми в съдебната система, установени от Европейския съд по правата на човека и Венецианската комисия, остават неразрешени, по-специално по отношение на разпоредбите, свързани с Висшия съдебен съвет и главния прокурор, по-специално липсата на всякакви ефективни механизми за отчетност или функциониращи проверки и контрол на тяхната работа;
  • изразява загриженост относно непрекъснатата липса на разследвания за корупция на високо ниво, които да дават осезаеми резултати; отбелязва, че корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат широко разпространени проблеми в съдебната система и че общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават правосъдие по начин, по който не всички са равни пред закона;
  • изразява дълбока загриженост относно сериозното влошаване на свободата на медиите в България през последното десетилетие; призовава българските власти да насърчават благоприятна среда за свобода на изразяване, по-специално чрез увеличаване на прозрачността на собствеността върху медиите и предотвратяване на прекомерната концентрация на собственост върху медиите и мрежите за разпространение, включително чрез правилното прилагане на съществуващата законодателна рамка, както и например чрез отмяна на наказателни разпоредби срещу престъпленията за клевета.

И списъкът продължава.


Миналата седмица Търговската камара на САЩ проведе своята годишна конференция за състоянието на американския бизнес. Сред критичните въпроси на инфраструктурата, енергийната сигурност и цифровизацията, очертани от главния изпълнителен директор Сюзън Кларк, които имат за цел да укрепят икономиката на САЩ в национален мащаб и на глобалния пазар, тя посочи и върховенството на закона.

Тя каза: "Ако бюрократи и служители на изборни постове не спрат да им пречат, ние ще ги спрем. Ще се противопоставяме на прекомерното използване и ще защитаваме върховенството на закона на всяка крачка, във всяка агенция и с всеки инструмент на наше разположение... във Вашингтон, в държавните институции и в съдилищата."


Шведското председателство на Съвета на ЕС представи дълъг списък от приоритети, които включват демокрация и свобода, вътрешна и континентална сигурност, подкрепа на Украйна във войната ѝ срещу руската агресия, икономика и индустрия и върховенство на закона.


Нашите колеги от Американската камара в ЕС тази седмица публикуваха препоръките си към шведското председателство, включиха дълъг списък от твърди и меки мерки, които трябва да гарантират висшата роля на върховенството на закона.


Споменавайки само няколко от глобалните икономически и политически организации и органи, бих искал да подчертая факта, че въпреки прогреса, цифровизацията, социалната държавност в западния свят всички общества и бизнеси желаят върховенството на закона като техен ръководен принцип, който действа във всяка сфера на политически, бизнес, социален аспект от техния и нашия живот.


Затова всички ние и вероятно мнозина извън тази зала отново обединихме усилията си да рестартираме публичния разговор за върховенството на закона от гледна точка на бизнеса.

Всички сме сигурни, че бизнесът може да бъде сила за правене на добро, за добавяне на стойност с икономически, социални, научни и професионални средства. Той е движещата сила във всяка държава и трябва да говори открито за проблемите, да подтиква институциите да работят по-усърдно и да предоставя решения, които не са пристрастни и са от полза за всички. Основната ни цел е подобряване на инвестиционния климат и бизнес средата. Сигурен съм, че България и нашата общност имат силите, визията и потенциала да го превърнат в реалност.


Нека го заявя ясно - ние говорим от името на нашите членове, сред които има много мултинационални и български компании, с които споделяме едни и същи приоритети и се стремим към по-добра бизнес среда. В следващите два панела от конференцията ще чуете техните виждания за върховенството на закона и ще обсъдим някои от основните му характеристики и нуждите на бизнеса.


Бих искал да благодаря на тези осем камари, които се присъединиха към нас: Британска, Френска, Германска, Гръцка, Шведска, Швейцарска, Конфиндустрия и БТПП. Знаем, че има много други - двустранни камари, неправителствени и професионални организации, с които споделяме същите ценности и визия. Ще се радваме да работим с всички тях."


Заглавието, акцентите и преводът са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK