Футболът трябва да е за всички - въз основа на таланта, а не на родословието

Коментарите на техническия директор на БФС сериозно уронват репутацията на страната ни, казва бившата футболна звезда Стилиян Петров.

© Красимир Юскеселиев

Коментарите на техническия директор на БФС сериозно уронват репутацията на страната ни, казва бившата футболна звезда Стилиян Петров.Избори 2023

Коментарът е от профила във фейсбук на бившия капитан на националния отбор по футбол. Поводът е абсурдното изказване преди два дни на техническия директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов - Гонзо, цитиран от Българското национално радио: "В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе в българския национален отбор". Ден по-късно, след като предизвика масово възмущение, Иванов се оправда, че думите му са извадени от контекста им.


Георги Иванов: Футболист с чужд паспорт и с друг цвят на кожата няма да играе за България
Георги Иванов: Футболист с чужд паспорт и с друг цвят на кожата няма да играе за България


Наистина съм шокиран и натъжен от думите на техническия директор на нашата футболна федерация, които осъждам по най-категоричен начин. Това, че някой може да вярва в подобни неща, е напълно погрешно, но висш ръководител на организация с такава отговорност и влияние да смята, че подобно дискриминативно изказване е приемливо, е просто върхът на абсурда. То отразява гнилата и невежа култура, която съществува сред ръководителите на футбола ни днес.


Футболът трябва да е за всички. Всеки трябва да се чувства добре дошъл. Възможностите трябва да се предоставят въз основа на таланта и заслугите, а не на родословието. Футболът има силата да обединява общностите, но този начин на мислене насърчава разделението и негативизма в нашата игра.
Нашата федерация проваля толкова много хора заради един малоброен елит, който безмилостно преследва личния си интерес.


Много се гордея, че съм българин и че съм представлявал страната си на международната сцена. И да, България трябва да работи, за да има повече български деца, които професионално да се занимават със спорт и да участват в националните отбори, но не чрез дискриминация. За съжаление, коментарите на техническия директор на БФС сериозно уронват репутацията на нашата страна и на нашия народ. Те представят фалшив образ на България и това много ме наранява. Аз знам кои сме. Ние не сме хората, за които тези дискриминативни думи са нещо нормално, нещо в реда на нещата.


В днешния свят, в който международните отношения са толкова важни, това нанася сериозна вреда. Например ФИФА и УЕФА са двете организации, от които трябва да получим подкрепа, за да подобрим футбола си. Те обаче силно популяризират значението на антирасизма и биха сметнали за невъзможно да работят с нашата федерация. Цялата ни футболна общност губи заради няколко необразовани индивида.


Това подчертава друг аспект на техния светоглед. Те са много изолирани и нямат интерес да разбират другите. Докато другите федерации по света непрекъснато въвеждат иновации, развиват се и следват най-новите тенденции, нашата федерация и футболът са затънали в миналото. Продължаваме да изоставаме все повече и повече.


Стилиян Петров: Преследването на интереси ни е поставило в дълбока футболна кома
Стилиян Петров: Преследването на интереси ни е поставило в дълбока футболна кома

Нуждаем се от спешна промяна. Притеснен съм, че нашият футбол достига точка, от която няма връщане назад. Че ще останем назад завинаги. Нуждаем се от ръководство, което иска да привлече всички, отворено е за изслушване и насърчава най-доброто, независимо дали става въпрос за хора или идеи, откъдето и да идват те.


Нека поискаме промяна сега, за да има по-добро бъдеще за българския футбол=


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK