България в демо версията на президентската република

Разговор за ефективното управление на държавата от президента през изминалите две години, възможното му продължение до края на 2023 г. и какви могат да са решенията по важни въпроси като еврото, Шенген и войната в Украйна

© Надежда Чипева, Капитал

Разговор за ефективното управление на държавата от президента през изминалите две години, възможното му продължение до края на 2023 г. и какви могат да са решенията по важни въпроси като еврото, Шенген и войната в Украйна"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсят мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Президентът Румен Радев е този, който управлява държавата през последните две години. Той не влезе по свое желание в тази роля, но реално стана първият държавен глава в най-новата ни история, поел толкова голяма отговорност за толкова дълго време. Преди за пореден път да разпусне парламента и да обяви поредното си служебно правителство след седмица, говорим за това как действаше досега президентът, какво беше характерно за служебните му кабинети и какво можем да очакваме от служебното управление на държавата, което е много вероятно да продължи и през голяма част от тази година.


В този епизод на подкаста "Гласът на Капитал" разговаряме с главния редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и политическия редактор Румяна Червенкова за това докъде може да стигне президентът. Ще чуете:

  • Къде стои образът на Румен Радев на политическата карта? От какво ще зависи това колко дълго той би управлявал държавата?
  • Успяха ли двете служебни правителства да "разрушат" някои от "схемите" на ГЕРБ и ДПС и какво се промени сега?
  • Кои важни решения за България ще зависят от Радев, ако приемем, че той ще управлява почти до края на 2023 г.?
  • Каква външнополитическа тенденция за България се очертава в решаващата фаза, в която навлиза войната на Русия в Украйна?
  • Има ли сходство с модела ГЕРБ предвид служебните назначения и вътрешнополитическите действия? Възможно ли е да успее започналата кампания за президентска република?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK