Право на отговор: Президентът не е наричал споразумението с "Боташ" "сделка на века"

Държавният глава e заявявал, че споразумението е "историческо" за България и Турция, коментирал е и значението му за Европа.

© Цветелина Белутова, Капитал

Държавният глава e заявявал, че споразумението е "историческо" за България и Турция, коментирал е и значението му за Европа.Във връзка със статията, озаглавена "Сделката на века" или ново дългосрочно заключване с руски газ" с автор Венцеслава Кожухарова, препубликувана на 28.01.2023 г. в "Дневник" от страницата на неправителствената организация "За земята", обръщаме внимание за позоваване на несъществуващо изказване на президента Румен Радев.


Държавният глава никога не е определял споразумението с турската компания "Боташ" като "сделка на века", както авторката на анализа посочва в текста и извежда в заглавие. Президентът e заявявал, че споразумението е "историческо" за България и Турция, коментирал е и значението му за Европа, както и факта, че с подписването му за пръв път чуждестранна компания получава достъп до турската газопреносна система.


Изопачаването на думите на президента може и да обслужва целите на "анализа" и да привлича по-голям читателски интерес, но не отразява достоверно реалността.
Вярваме, че всяка медия трябва да носи отговорност за разпространено съдържание и да проверява фактите в него, дори и когато "не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция" на медията. Уважаваме различните гледни точки и свободата на мнение, но не и свободното и манипулативно преиначаване и фабрикуване на изказвания, затова се надяваме медията да информира аудиторията си за некоректното цитиране на президента.


С уважение,


Прессекретариат на Президента на Република България


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK