Висшият съдебен съвет да обмисли предсрочното освобождаване на главния прокурор

С вербалната си атака срещу адвокат Ина Лулчева Гешев уврежда авторитета на съдебната власт, неглижира ролята на адвокатурата и нарушава презумпцията за невинност.

© Юлия Лазарова

С вербалната си атака срещу адвокат Ина Лулчева Гешев уврежда авторитета на съдебната власт, неглижира ролята на адвокатурата и нарушава презумпцията за невинност."Дневник" публикува декларацията на Адвокатската колегия в Смолян до Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет и до министъра на правосъдието.


Адвокатите от адвокатска колегия - Смолян изцяло подкрепяме декларацията на "Обединението на свободните адвокати" относно изказването на главния прокурор Иван Гешев при изслушването му в заседание на правната комисия на Народното събрание, проведено на 19.01.2023 г.


Персоналната атака на Гешев срещу адвокат Ина Лулчева уврежда адвокатурата
Персоналната атака на Гешев срещу адвокат Ина Лулчева уврежда адвокатурата


На 19 януари 2023 г. по време на изслушването си в правната комисия на Народното събрание главният прокурор Иван Гешев е заявил, че обсъжданите изменения и допълнения на НПК и Закона за съдебната власт (ЗСВ), свързани с повишаване ефективността на разследванията, отчетността на главния прокурор и механизъм за неговото разследване, са писани от една "кантора, чиито адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж Александър Малинов и при разследваните от Nexo". Главният прокурор не си е спестил и подмятанията, че в същата кантора работи и една адвокатка, която била много активна "при закриването специализираните наказателни съдилища и прокуратури", както и че тази "адвокатка присъства днес на изслушването". Несъмнено стана ясно, че с това главният прокурор има предвид адвокат Ина Лулчева - заместник-председател на Висшия адвокатски съвет, която е присъствала на заседанието на правната комисия, но за която главният прокурор е предпочел да говори само докато моментно е отсъствала от заседателната зала.
Общото събрание на Адвокатската колегия-Смолян се противопоставяме категорично на всякакви опити за персонални атаки срещу конкретни адвокати и срещу адвокатската професия като цяло. Демонстрираното отношение от главния прокурор и използваната от него риторика води до обезценяване на основни принципи, залегнали в конституцията и процесуалното ни законодателство, от една страна, а от друга засяга институционалното доверие в адвокатурата и мястото й в едно изграждано върху върховенството на правото демократично общество.


Важен в случая е цялостният контекст, в който главният прокурор си позволи обсъжданите изказвания - този на предложенията за законодателни изменения за подобряване ефективността на наказателното производство. Именно това съвпадение създава недопустимото внушение, че след като подготвяните изменения и допълнения са "писани от адвокати, които обаче защитават лица, разследвани за шпионаж или са свързани с технологична компания", както и че "paбoтaта на адвоката e дa зaщитaвa и дa взимa пapи oт xopaтa, ĸoитo зaщитaвa, нeзaвиcимo ĸaĸвa e иcтинaтa", то същите промени и изменения се правят единствено за да бъде затруднена прокуратурата да изпълнява своите задължения и така лицата да се спасят от наказателно преследване и отговорност.


От какво се страхува Иван Гешев
От какво се страхува Иван Гешев


Подобни внушения от страна на главния прокурор засягат в пълнота и Адвокатурата като институция, чиято функция и важност са причината принципите за изграждане на същата - свобода, независимост и самоуправление, да са конституционно регламентирани. Напомняме, че правото на защита е гарантирано както от конституцията и международното право, така и от наказателнопроцесуалния кодекс.


Изпълняването на функциите по защита, не може да бъде аргумент за това дали един законопроект е добър или лош или да ограничава възможността за вземане на отношение по проблемите на съдебната власт и нейното необходимо реформиране. В противен случай ще сме изправени в хипотеза, при която адвокатите и адвокатурата ще бъдем не просто безгласни участници в процесите, които засягат пряко нас и професионалната ни дейност, но практикуващите законоворегламентираната професия на защитници са заплашени да бъдат тенденциозно и недопустимо популистки заклеймени като "оказващи защита на лица, срещу които се водят разследвания".


Намираме за недопустимо всяко внушение, което би поставило под въпрос законосъобразността на нашата конституционно закрепена дейност на правна защита и процесуално представителство, при строго съблюдаване презумпцията за невиновност до доказване на противното.


Обръщаме внимание, че това не е първия път, в който главният прокурор си позволява публично да изказва несъвместими с длъжността му позиции срещу адвокати.


Гешев: Адвокати и правозащитни организации искат намордник за прокуратурата
Гешев: Адвокати и правозащитни организации искат намордник за прокуратурата


След като Иван Гешев нарече "наглост" позицията на Фондация "Български адвокати за правата на човека" (БАПЧ) за промени в конституцията и след като Иван Гешев в множество свои публични прояви нарича правозащитниците "адвокати на подсъдими и обвиняеми олигарси", Висшият адвокатски съвет излезе с нарочна декларация срещу горното от 27.02.2020 година, в която се заявява:


"Адвокатите осъществяват конституционно гарантирано право на защита и не защитават свои, а чужди права, поради което няма как да се идентифицират с клиентите, чиито права защитават. Всякакви негативни внушения, че адвокатите нямат морално право да изразяват становища по важни за обществото теми, защото клиентите им били "обвиняеми", поради което адвокатите имали интерес от това да няма силна прокуратура, освен неверни, са и недопустими, когато изхождат от главния прокурор.


Процесът няма как да е гарантирано справедлив без участието на адвокати, като защитници на обвинените от прокуратурата лица, защото само професионално подготвени и независими хора, каквито са адвокатите, могат да изградят и противопоставят защитна теза, съответстваща на фактите и правото. Когато се правят неправилни внушения за адвокатската професия, не само се уронва престижът й, но и се посяга на държавността. Висшият адвокатски съвет смята, че въпросът за отговорността на главния прокурор и въобще за мястото и ролята на прокуратурата в съдебната система е от първостепенно значение за цялото общество. Този дебат следва да се води експертно, без емоции и никому ненужни квалификации.


Силна прокуратура не означава безконтролна прокуратура, а напротив. Цялото българско общество има интерес от работеща прокуратура, която да функционира в кръга на своите правомощия, която да внася ефективни и проверени обвинителни актове, основани на факти и доказателства, които да водят до справедливи съдебни актове. Единствено при зачитане на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица и при ефективно функциониране на всички власти в рамките на техните конституционни правомощия, България може да бъде правова държава, защото, както Висшият адвокатски съвет съвсем скоро имаше повод да напомни отново - там, където свършва правото, започва произволът".


Напомнянето за правото и произволът присъства и в множество декларации, включително приетите от Общото събрание на адвокатите от страната от 22.02.2020, приети такива нарочни от Висшия адвокатски съвет през юли 2020 година, както и адвокатските съвети на Адвокатски колегии Пловдив, Хасково, Смолян, Стара Загора и Благоевград.


През ноември 2020 година нарочна позиция по повод аналогични изказвания на главния прокурор бе разпространена и от Съветът на адвокатурите и правните общества, в заключителната част на която е порицан остро всеки опит за пренебрегване на върховенството на закона като обща ценност на ЕС, независимостта на съдебната власт и важната роля на адвокатурата и адвокатите в обществото.


Ето защо с тази декларация призоваваме Висшия съдебен съвет за оценка на поведението на главния прокурор и обмисляне на евентуално откриване на процедура за предсрочното му освобождаване заради увреждане на авторитета на съдебната власт.


Призоваваме и Висшия адвокатски съвет да предприеме нужните действия за институционална защита на българската адвокатура, както и за сезирането на международните организации, в който членува Висшия адвокатски съвет за подкрепа и позиция за системните действия на главния прокурор за внушения, неглижиращи ролята на адвокатурата и нарушаващи презумпцията за невинност.


С уважение,
За Адвокатска колегия Смолян
Елена Даскалова-Радева,
председател


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK