Тактиката на Бойко Борисов е ясна

Целта е да направи на пух и прах всяко достижение на Кирил Петков и Асен Василев. И вече никой не говори за Мата Хари, за снимките от една премиерска спалня или пък за прословутата къща в Барселона.

© Велко Ангелов

Целта е да направи на пух и прах всяко достижение на Кирил Петков и Асен Василев. И вече никой не говори за Мата Хари, за снимките от една премиерска спалня или пък за прословутата къща в Барселона.Коментарът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


"Посредници", "комисиони", "Асен Василев", "Кирил Петков". Тези няколко думи, навързани в едно изречение, са в политическия речник на ГЕРБ и на лидера им Бойко Борисов от миналото лято насам. Тогава той обяви, че съпредседателите на "Продължаваме промяната" (ПП) са "изсмукали стотици милиони" от посредници за доставки на газ, след като Русия едностранно ги спря. Тези дни отново хвърли обвинение - че са забогатели с между 800 млн. и 1 млрд. евро, но този път комисионите били за оръжейни доставки за Украйна.


Тактиката на Бойко Борисов е ясна - да направи на пух и прах всяко тяхно достижение, посявайки съмнения в добрите им намерения. Доставките на газ, макар и по-скъпи, бяха осигурени в ситуация на форсмажор, след като "Газпром" прекрати през април м.г. дългосрочен договор без предупреждение. Оръжейните сделки с краен получател Полша, а последен - Украйна, за чието осъществяване Петков и Василев имат заслуги, също станаха част от "арсенала" на Борисов.


Петков за помощта за Украйна: Борисов говори пълни глупости
Петков за помощта за Украйна: Борисов говори пълни глупости
Сезонът на "борисовките"


Лидерът на ГЕРБ е ловък политик - няма човек, който да не е наясно, че в бизнеси за милиарди, каквито са енергетиката и търговията с оръжие, комисионите също са огромни. Толкова, че няма как да се поберат в нощно шкафче дори и в пачки по 500 евро, нито да бъдат изтеглени кеш на някое банково гише като авансови плащания за магистрала "Хемус". Следователно няма начин управленците да не са "намазали" - който повярвал, повярвал.


И Петков, и Василев ще си търсят правата в съда, но какво от това - докато минат делата, парламентарните избори ще са факт, а може и други предсрочни да се зададат. ГЕРБ затова и задават въпросите - за да събудят съмнения и да обезценят в очите на избирателите стореното от "Промяната" и нейните лидери. (Служби като ДАНС пък проверяват договорите за доставка на природен газ, сключени от назначения от правителството на ПП мениджмънт на "Булгаргаз".)


Гешев: Разследванията за къщата в Барселона и кюлчетата ще приключат до месец и нещо
Гешев: Разследванията за къщата в Барселона и кюлчетата ще приключат до месец и нещо


Тези скандали изместиха Мата Хари, снимките от една премиерска спалня, телефонните разговори, пълни с вулгарности и цинични откровения как се прави политика в България и какво става с оная къща в Барселона.


Новите въпроси винаги са по-интересни от старите, които се превърнаха в многоточия, а не в присъди, тъй като вътрешното убеждение на прокуратурата очевидно съвпада с това на Борисов. Поради тези съвпадения няма съдебни дела по нито една проверка, която прокуратурата извършва по сигнали и публични обвинения за корупция и търговия с влияние, в които е замесено името на лидера на ГЕРБ. Някои от натрупалите се към него въпроси си чакат отговорите вече повече от десетилетие - например за чадъра над Мишо Бирата.


Бойко Борисов. (В) Първо лице: Още два мандата по-късно
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Бойко Борисов. (В) първо лице
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Но съвсем забравени са и такива отпреди малко повече от година, когато през май 2021 един едър бизнесмен разказа пред парламентарна комисия, която трябваше да провери управлението на Борисов, как е бил рекетиран да продава на посочени от властта предприемачи. Държавното обвинение съобщи тогава, че проверява. Не е необходимо човек да е Демонът на Лаплас, за да допусне, че нищо не произтече от проверките. С такъв печат за невинност ГЕРБ спокойно могат да твърдят, че каквито и обвинения в корупция да им отправят, те са все силно преувеличени и без доказателства.


Въпрос, който чака отговор


Но поне на някои въпроси Борисов може да отговори. Като например ще разреши ли депутатите от ГЕРБ да подкрепят промяна в Кодекса за застраховането, така че да бъде спазен принципът в системата "Зелена карта" - първо плащаш, после оспорваш. Промяната беше поискана от Министерството на финансите още в края на миналата година, тъй като проблемът с изплащане на полици за пътно-транспортни произшествия от български автомобили от българското бюро "Зелена карта" е ескалирал. Както обясни преди време министърът на финансите Росица Велкова - до степен, "че ни е поставен в критериите за след присъединяването към ERM II" (чакалнята за еврото.). От 2018 г. българското бюро "Зелена карта" е под мониторинг и проблемите с плащанията трябва да бъдат решени, ако България иска да се присъедини към еврозоната. Но ГЕРБ, заедно с "Български възход", внесе поправка, която обезсмисля предложената от МФ.


"Част от депутатите са в дилема - да изпълнят една от стъпките за влизане в еврозоната или да обслужат един конкретен застраховател", написа по-рано във фейсбук депутатът от "Демократична България" (ДБ) Иво Мирчев. "България трябва да приеме изменение в Кодекса за застраховането, които да отговорят на очакването на нашите партньори в ЕС и не го прави заради интересите на Алексей Петров", заяви в събота съпредседателят на ДБ Христо Иванов.


Така че въпросът към Борисов е: Какво ще позволи на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK